Fakta Israel

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Israel.
Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Israel - till exempel om visum, vaccinationer, reseförsäkring.
  • Språk Ivrit och arabiska
  • Huvudstad Jerusalem
  • Invånarantal 8, 2 milj.
  • Religion Mosaiska och islam
  • Valuta Shekel
  • Yta 20.770 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
Svensk tid + 1 timme. Israel har också sommar- och vintertid, men byter inte samtidigt som i Sverige, därför kan tidsskillnaden variera.
Transport i Israel
Buss
Bussarna i Israel håller en hög standard och har luftkonditionering.
Prisnivå
En huvudrätt med tillbehör kostar runt 120 SEK. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man behöver ca 300 SEK per dag. Om man vill inkludera extra dricka i det beloppet bör man räkna med ytterligare 60 SEK per dag.
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Israel, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider, och chaufförer under resan, eftersom lönen i servicebranschen oftast utgår från det. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnaden för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör respektera. Vi vill vi betona att var och en själv bestämmer hur mycket man vill ge i dricks.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen före avfärd och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Ett kuvert kommer då att skickas runt i bussen så att de som vill kan lämna dricks.

Valuta och kreditkort

Valutan i Israel är israeliska shekel (ILS). 

Du kan använda dig av internationella kreditkort på de större hotellen, i de flesta butiker, på alla större restauranger och i varuhus. Det finns gott om möjligheter att ta ut kontanter i bankomater.

I både Israel och Jordanien kan du växla alla kontanta valutor, men som många andra ställen i Mellanöstern är det fördelaktigt att ta med sig USD eller EUR när man vill växla. Du kan dessutom betala med både USD och EUR, dock är det mest praktiskt med mindre valörer.

Elektricitet
I Israel har man 220 volt, och uttagen brukar vara identiska med svenska. För att vara på den säkra sidan kan du ta med ett adapterset.
Telefon och internet
Den internationella landskoden för Israel är + 972. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Israel. De flesta hotell har internetservice mot betalning.
Dricksvatten och hygien

Hotell och större restauranger håller modern/västlig standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa vatten på flaska.

Seder och bruk

Israel är generellt sett ett modernt och internationellt samhälle, och det finns inga särskilda regler eller riktlinjer för klädsel eller uppförande. 

Vid besök på heliga platser, som t.ex. Födelsekyrkan i Betlehem, rekommenderar vi att dina kläder täcker knä och axlar. 

Tänk på att det ofta förekommer säkerhetskontroller vid ingången till alla stora offentliga byggnader, varuhus eller större stationer. Dessutom är polisen synlig i gatubilden och ibland stannar trafiken till för att ett fordon ska kontrolleras. Man behöver inte bli nervös över liknande säkerhetskontroller, de utförs för att säkerställa att alla kan färdas tryggt och säkert, och inte för att det är fara på färde.

Rökning

Under all flygning och transport råder rökförbud.

I Jerusalem är det tillåtet att åka utomhus, t.ex. på kaféer och restauranger, men offentlig rökning inomhus är förbjudet.

Döda havet
På några av våra resor i Israel besöker vi Döda havet. På grund av den höga salthalten rekommenderar vi att du tar med dig strandsandaler, eftersom det torkade saltet kan göra lite ont om du trampar på något och går barfota.