Fakta Colombia

Här kan du läsa mer om praktiska upplysningar i samband med din resa till Colombia.
  • Språk Spanska
  • Huvudstad Bogotá
  • Invånarantal 47, 2 milj.
  • Religion Katolicism
  • Valuta Peso
  • Areal 1 141 748 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Colombia varierar beroende på om vi har sommar- eller vintertid i Sverige:

Sommartid -7 timmar
Vintertid -6 timmar

Transport i Colombia

Buss
Bussarna i Colombia har inte helt samma standard om vi jämför med Europa. Vi ser till att bussarna som vi använder oss av har bra standard.

Flyg
På våra rundresor i Colombia flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar den svenske reseledaren om tid för avgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Ekonomi

Man kan få ett bra mål mat för ungefär 80 kronor. Då det gäller fickpengar så är 100 till 200 kronor om dagen bra belopp som utgångsläge. Planerar du att köpa med saker hem från resan bör du däremot se till att ta med lite extra.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och landets seder och bruk. Det kan finnas vissa förhållanden som du inte är van vid, till exempel att ge dricks. I många länder är systemet med dricks mer organiserat än vad vi svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa dricks under resans gång. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Det är normalt att man som resenär betalar dricks till hotellpiccolos, på restauranger (10-15%) osv.

Som förstagångsresenär till Colombia kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med ett par pesos kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Valuta och kreditkort

Den colombianska valutan heter pesos (COP). Det är enklast att ta med kreditkort (Visa eller Mastercard) och ta ut pesos i uttagsautomater, som finns på de flesta platserna vi besöker. Avgifterna är höga om man vill växla från dollar, så det kan vara en god idé att bara ta med en mindre summa i dollar som reserv. Man kan även betala med kreditkort på de flesta bättre restaurangerna, i större affärer och liknande.

Elektricitet

Colombia använder 110 volt. Vi rekommenderar att du tar med en adaptersats med många alternativ.

Telefon och internet

‌Den internationella landskoden för Colombia är +57. Det är dyrt att ringa hem så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för samtal från Colombia.

Internetcaféer finns numera i de flesta städerna, men av erfarenhet vet vi att det kan vara svårt att hinna besöka sådana ställen annat än under egen tid eller efter avslutat dagsprogram. De flesta hotellen har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.

Hygien

I Colombia är hygienförhållandena ofta sämre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger har dock modernare toaletter. Däremot rekommenderar vi att man tar med toalettpapper eller vårservetter om man beger sig utanför storstäderna. Ta även med handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Rökning

Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Det gäller även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller för rökning i Colombia.

Seder och bruk

Colombianerna är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. De lägger sig inte gärna i hur du uppför dig. Man utgår istället från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister förväntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker totalfredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Drömkryssning genom Panamakanalen

Från Los Angeles till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss

4,5
  • 11-01-2024
  • 18 dagar
  • 44 998:–
från Stockholm