Fakta Kanada

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Kanada.
  • Språk Engelska och franska
  • Huvudstad Ottawa
  • Invånarantal 35 miljoner
  • Religion Romersk-katolska kyrkan och protestantism
  • Valuta Kanadensisk dollar
  • Yta 9.984.670 km2

Värt att veta

Pass och visum

Om du flyger till Kanada ska du senast 72 timmar före avresa ansöka om inresetillstånd – eTA – på https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/welcome 

När du har fyllt i ansökan och betalat de ca 7 kanadensiska dollar som det kostar att söka får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ta med på resan.

Läs mer på http://www.albatros.se/resmal/nordamerika/kanada/visum 

Mellanlandningar i USA

Om du mellanlandar i USA på väg till Kanada måste du enligt de amerikanska ESTA-reglerna ansöka om inresetillstånd senast 72 timmar före avresa.

Mer information och en länk till det elektroniska ansökningsformuläret hittar du på http://www.albatros.se/resmal/nordamerika/usa/visum 

Tidsskillnad

Tidsskillnad mellan Sverige och Kanada kan variera beroende på vilken del av Kanada du befinner dig i:

Newfoundland: – 4,5 timmar

New Brunswick, Nova Scotia och Prince Edward Island: – 5 timmar

Ontario och Québec: – 6 timmar

Saskatchewan och Manitoba: – 7 timmar

Alberta: – 8 timmar

British Columbia: – 9 timmar

Transport i Kanada

Buss

De bussar som vi använder på längre turer håller god standard. Alla bussar har självklart luftkonditionering.

Tåg

En tågtur i Kanada är ett bra sätt att få se lite av den vackra naturen. De allra flesta kanadensiska tåg har luftkonditionering, wifi och rökförbud. Det finns olika klasser beroende på om du reser en kort sträcka eller en längre tur med övernattning ombord. På Albatros resor i Kanada väljer vi den klass som är lämpligast för våra tågresor.

Flyg

På våra rundresor i Kanada flyger vi ibland de längre sträckorna med inrikesflyg. Vid incheckningen på flygplatsen kommer reseledaren i så fall att informera resenärerna om alla praktikaliteter och flygtider för den aktuella sträckan.

Prisnivå
En bra måltid ligger på ca 250 kronor. När det gäller fickpengar brukar man enligt vår erfarenhet klara sig med minst 150 kronor per dag. Om du vill köpa till extra drycker etc. rekommenderar vi ytterligare 100 kronor per dag och person.
Dricks

I Kanada är det brukligt att ge 10–15 procent av notans belopp i dricks, beroende på hur nöjd du är  med servicen du får.

Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.

Valuta och kreditkort

I Kanada heter valutan kanadensisk dollar (CAD). 1 CAD = cirka 6,4 SEK och 1 EUR = cirka 1,5 CAD (maj 2016).

De flesta hotell, restauranger och butiker accepterar Visa, MasterCard och American Express.

Visa-kort kan däremot inte alltid användas för att ta ut kontanter i bankautomater. Kolla gärna upp före resan vilka kanadensiska banker som din svenska bank samarbetar med.

Elektricitet
I Kanada används 110 volt och kontakterna är av en annan typ än de svenska. Ta med ett adapterset om du vill använda dina egna elapparater.
Telefon och internet

Kanadas internationella landskod är +1. Det kan vara dyrt att ringa hem från Kanada och använda mobiltelefonens internetanslutning. Kontrollera gärna med din egen mobiloperatör om täckning och priser för samtalskostnader samt användning av datatrafik.

De flesta större städer har internetcaféer, och merparten av hotellen erbjuder internet mot betalning.

Seder och bruk
Kanadensare är nästan alltid praktiskt och ledigt klädda.  Det är bara på arbetsplatser som det kan förekomma viss klädkod. För turister gäller i princip att allt är tillåtet så länge man är påklädd. Vissa finare restauranger kan dock ha en så kallad dresscode, där män uppmanas bära kavaj och slips och kvinnor klänning eller kjol.
Rökning
Under flygning och transport råder absolut rökförbud. Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida det inte finns ett speciellt rökrum.

På upptäcktsfärd i Cascadia – Pacific Northwest

En bildskön resa i nordvästra Nordamerika - från Seattle till Vancouver och Vancouver Island med fantastiska kustlandskap som resesällskap.

  • 16-04-2025
  • 10 dagar
  • 37 498:–
från Stockholm