Pass och visum USA

San Francisco, USA

Läs om pass och visum vid resor till USA.

Svenska medborgare behöver inte visum till USA för vistelser kortare än 90 dagar (detta kallas i USA Visa Waiver Program). Men visst finns ändå lite att ordna med inför avresan.

1. Kontrollera att du har ett giltigt pass; det ska även vara giltigt sex månader efter hemresan från USA. Skriv in dina passupplysningar på vår pass-sida så att vi kan skicka nödvändig information till flygbolaget: www.albatros.se/pass

2. Ansök om inresetillstånd på Internet via ESTA:s (Electronic System for Travel Authorization) hemsida: https://esta.cbp.dhs.gov. Längst upp till höger kan du ändra språk till svenska. 

Det kostar 21 USD och betalas med kreditkort. Du får svar direkt om inresan godkänns, eller om du måste ansöka om visum. Inresetillståndet gäller i två år. Sista ansökningsdatum för inresetillstånd via ESTA är 72 timmar före avresan, men var gärna ute i god tid.

Om du har frågor kan du kontakta den amerikanska ambassaden eller läsa mer på: www.albatros.se/praktisk/inreseregler-till-usa-esta

Om kraven är uppfyllda behöver du bara ta med ett giltigt pass och numret på ditt ESTA-godkännande. Det är ditt ansvar som resenär att korrekta uppgifter lämnats till ESTA. Utelämnad eller ofullständig information kan i värsta fall leda till avvisning vid incheckningen och därmed förlorad resa.

Om du reser med barn måste de har egna giltiga pass. Det räcker inte att barnet står med i förälders pass.

Om du som svensk medborgare har rest till Nordkorea, Irak, Iran, Syrien, Libyen, Jemen, Somalia eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Nordkorea, Irak, Iran, Syrien, Libyen, Jemen, Somalia eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

I god tid innan din resa kommer vi givetvis att informera dig om vilka inreseregler som gäller för din destination. Det kan dock ske förändringar i dessa inreseregler ända fram till avresan, så det är viktigt att du själv håller dig uppdaterad, både på https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ och på de aktuella flygbolagens hemsidor. Det kan exempelvis komma ytterligare krav på användandet av specifika typer av ansiktsmasker ombord eller krav på andra/ytterligare tester än vad inreselandet kräver. Var dessutom uppmärksam på eventuella transitländer under resan och deras möjliga inresekrav, exempelvis tester och registrering.

Vi måste också göra dig uppmärksam på att det alltid är ditt eget ansvar att försäkra dig om att du infriar kraven som ställs på inresa, som gäller vid avresetidpunkten, och om detta inte är möjligt, går du som utgångspunkt miste om resan.

Ovanstående gäller för alla, oavsett om man är vaccinerad, ej vaccinerad eller tidigare smittad.
 

Inresekrav till USA

Alla resande måste fylla i ett intyg (attestation) innan avresa och kunna visa upp ett giltigt coronapass/covidbevis.

Därutöver är det lite olika regler som gäller vid inresa till USA.

Om du är färdigvaccinerad och har ett giltigt covidbevis, ta med detta samt ett ifyllt intyg (attestation). Vi rekommenderar att du hämtar och skriver ut ditt EU coronapass/covidbevis på engelska på https://covidbevis.se/ och har det med under hela resan.

Om du inte är färdigvaccinerad, hittar du de inreserestriktioner som gäller för dig via UDs sidor Sweden Abroad. Var uppmärksam på att test- och dokumentationskrav kan ändra sig löpande och med kort varsel.

Läs mer och håll dig uppdaterad här:

https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/usa/reseinformation/reseinformation/

Intyg/Attestation

Före avresa från Sverige till USA måste alla resande över 2 år fylla i och skriva under ett intyg/attestation.

Vi rekommenderar att man skriver ut intyget/attestationen och fyller i den på papper. Skriv gärna ut extra intyg och ta med dessa tillsammans med det ifyllda dokumentet till flygplatsen.

Om man inte har fyllt i intyget/attestationen blir man avvisad på avreseflygplatsen. Om detta sker, kommer resan inte att återbetalas.

Som resande är det ditt ansvar att intyget/attestationen är ifyllt korrekt och i god tid före avresa.

Klicka här för att hämta Albatros vägledning till intyget/attestationen:

https://documents.albatros-travel.com/se/vagledning_plf_US_Attestation.pdf

Klicka här för att fylla i intyget/attestationen:

https://www.cdc.gov/quarantine/pdf/Proof-of-COVID-19-Vaccination-For-Noncitizen-Nonimmigrants-Passenger-Disclosure-and-Attestation.pdf
 

Ofta förekommande frågor

Vad är ett godkänt coronapass/covidbevis?

Det svenska covidbeviset är godkänt som intyg på genomförda vaccinationer. All dokumentation för vaccinationerna ska tas med på resan.

Behöver jag ett intyg/attestation per person eller per bokning?

Alla över 2 år måste ha ett individuellt intyg/attestation.

Vad gör man om man reser med barn som inte är vaccinerade?

Vaccinationskravet gäller inte barn under 18 år.

Ska jag betala något för intyget/attestationen?

Nej, formuläret är gratis att fylla i. Om du blir ombedd att betala är du förmodligen på fel ställe på nätet. Följ den länk och den vägledning som vi har här på sidan.

USAresor

 • New York, New York - Start spreading the news!

  Bo 4-stjärnigt på Manhattan och utforska staden som aldrig sover: ”Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.”

  4,5
  • 3 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 14 998:–
  från Stockholm
 • USA – östkustens höjdpunkter

  Washington DC, New York, Philadelphia, New England och Niagarafallen - det mesta och bästa av östra USA

  4,3
  • 3 avgångar
  • 11 dagar
  • Från 29 998:–
  från Stockholm
 • USA:s sydstater

  Borta med vinden

  En charmerande rundresa genom USA:s sydstater. Med jazziga New Orleans, countrystaden Nashville och Elvis hemstad Memphis

  4,6
  • 3 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 34 998:–
  från Stockholm
 • Det bästa av västra USA

  Ge dig ut på äventyr genom San Francisco, Los Angeles, Las Vegas och storslagna nationalparker

  4,6
  • 6 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 35 998:–
  från Stockholm