Pass och visum USA

San Francisco, USA

Läs om pass och visum vid resor till USA.

Svenska medborgare behöver inte visum till USA för vistelser kortare än 90 dagar (detta kallas i USA Visa Waiver Program). Men visst finns ändå lite att ordna med inför avresan.

1. Kontrollera att du har ett giltigt pass; det ska även vara giltigt sex månader efter hemresan från USA. Skriv in dina passupplysningar på vår pass-sida så att vi kan skicka nödvändig information till flygbolaget: www.albatros.se/pass

2. Ansök om inresetillstånd på Internet via ESTA:s (Electronic System for Travel Authorization) hemsida: https://esta.cbp.dhs.gov. Längst upp till höger kan du ändra språk till svenska. 

Det kostar 14 USD och betalas med kreditkort. Du får svar direkt om inresan godkänns, eller om du måste ansöka om visum. Inresetillståndet gäller i två år. Sista ansökningsdatum för inresetillstånd via ESTA är 72 timmar före avresan, men var gärna ute i god tid.

Om du har frågor kan du kontakta den amerikanska ambassaden eller läsa mer på: www.albatros.se/praktisk/inreseregler-till-usa

Om kraven är uppfyllda behöver du bara ta med ett giltigt pass och numret på ditt ESTA-godkännande. Det är ditt ansvar som resenär att korrekta uppgifter lämnats till ESTA. Utelämnad eller ofullständig information kan i värsta fall leda till avvisning vid incheckningen och därmed förlorad resa.

Om du reser med barn måste de har egna giltiga pass. Det räcker inte att barnet står med i förälders pass.

OBS: Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

 

Inresekrav till USA

Samtliga resande måste kunna visa upp ett giltigt coronapass/covidbevis och ett negativt covid-19-test, taget inom 24 timmar före flygets avgång från avreseflygplatsen.

Utöver detta är det lite olika regler som gäller för inresa till USA.

Om du är färdigvaccinerad och har ett giltigt coronapass, behöver du endast ta med ett negativt covid-19-test, PCR eller antigen, taget max 24 timmar innan flygets avgång från avreseflygplatsen, samt ta med ditt coronapass. Vi rekommenderar att du hämtar och skriver ut ditt coronapass på engelska via https://covidbevis.se/ och har det med under hela resan.

Om du inte är färdigvaccinerad, hittar du de inreserestriktioner som gäller för dig via Utrikesdepartementets sidor Sweden Abroad. Var uppmärksam på att test- och dokumentationskrav kan ändras löpande och med kort varsel.

Läs mer och håll dig uppdaterad vid UD: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/usa/reseinformation/reseinformation/

Ofta förekommande frågor

Vad är ett godkänt coronapass/covidbevis?

Det svenska coronapasset/covidbeviset godkänns som bevis på genomförda vaccinationer. Är man färdigvaccinerad OCH antingen har testat negativt för Covid-19 eller kan visa upp intyg på att ha haft Covid och blivit frisk inom 90 dagar (med både bevis på positivt test och friskförklaring från läkare) kan man resa in i USA.

Vad gör man om man reser med barn som inte är vaccinerade?

Vaccinationskravet gäller inte barn under 18 år.

USAresor

 • New York, New York - Start spreading the news!

  Bo 4-stjärnigt på Manhattan och utforska staden som aldrig sover: ”Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.”

  4,5
  • 5 avgångar
  • 7 dagar
  • Från 14 998:–
  från Stockholm
 • Solskensstaten Florida

  Upplev Miami, Everglades, Key West och Orlando

  3,9
  • 13-11-2022
  • 11 dagar
  • 21 998:–
  från Stockholm
 • Kaliforniens kust med San Francisco och Highway 1

  Drömmen om Kalifornien går i uppfyllelse i städerna San Francisco och Los Angeles och längs underbara 17 mile Drive

  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 24 998:–
  från Stockholm
 • USA – östkustens höjdpunkter

  Washington DC, New York, Philadelphia, New England och Niagarafallen - det mesta och bästa av östra USA

  4,3
  • 09-09-2022
  • 11 dagar
  • 26 998:–
  från Stockholm