Fakta USA

På denna sida hittar du information om dricks, tidsskillnad, transport, prisnivån och annat i förbindelse med din resa till USA.
 • Språk Engelska
 • Huvudstad Washington DC
 • Invånarantal 321 milj.
 • Religion Kristendom
 • Valuta US dollar
 • Yta 9.826.675 km2

Värt att veta

Passkontroll
Passkontrollen i USA är i regel effektiv och snabb, trots att man tar fingeravtryck och fotograferar iris.
Tullregler
Tänk på att det är förbjudet att införa frukt, grönsaker, växter, vissa fröer och färskt kött till USA.
Tidsskillnad
USA ligger ungefär 6 timmar efter svensk tid på östkusten (t.ex. New York) och 9 timmar efter i Kalifornien (kan variera i samband med övergång till och från sommartid). Eftersom du vänder på dygnet den första tiden i USA kan den stora tidsskillnaden orsaka så kallad jetlag. Det bästa sättet att komma över jetlagsymptomen är att börja följa amerikansk tid så snabbt som möjligt.
Transport i USA
Bussarna i USA håller god standard med bland annat luftkonditionering. På vissa rundresor i USA flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.
Prisnivån i USA
En huvudrätt med sallad/soppa och tillbehör kostar 90-140 kronor inklusive dricks på en vanlig restaurang. På finare restauranger får du räkna med att betala 300-600 kronor. En öl eller ett glas vin kostar 30-60 kronor på en restaurang eller en bar. En vanlig kopp kaffe kostar runt 10-12 kronor, och en cappuccino 20-25 kronor på kedjor som Starbucks. Det är betydligt billigare att åka taxi i USA jämfört med Sverige.
Dricks

I Sverige är vi vana vid att service är inräknad i notan. Så är det inte i USA. Personalen har låg lön och är därför beroende av sin dricks. Kanske är det därför man inte sällan får bättre service där än i Sverige. På restauranger lämnar man 15 % i dricks om man är nöjd med servicen. Men tänk på att vissa restauranger – ofta de finare – lägger på en servicekostnad (service charge) på notan, och då behöver man inte lämna dricks. Snabbmatsrestauranger som t.ex. McDonald's har ingen service så där behöver man inte lämna dricks.

Även amerikanska lokalguider och busschaufförer förväntar sig att under någon del av resan få viss dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resans gång.

Fördricks till chaufförer, rengöringspersonal och bagagebärare kan du räkna med ca 7-10 USD per dag. I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha.

På kryssningar gäller andra regler. Se programmet som gäller för din resa.

Valuta och kreditkort
Det är alltid bra att ha ett mindre belopp kontanter med på resan. Amerikanska dollar köper du på närmaste bank eller växlingskontor hemma. Väljer du att ta med endast kreditkort – MasterCard och Visa är vanligast i USA – kan du ta ut kontanter i dollar redan i flygplatsens uttagsautomater, som i USA heter ATM (Automatic Teller Machines). Du kan betala med kreditkort praktiskt taget överallt i USA, eller ta ut pengar i närmaste uttagsautomat.
Elektricitet
I USA används uttag med breda, platta stift. Köp en adapter på flygplatsen eller hemma före avresan i en butik som säljer hemelektronik. I USA använder man endast 110-115 volt, men normalt fungerar rakapparater, hårfönar och mobiltelefonladdare, kameror och liknande utan problem. Hårtork brukar finnas på hotellrummet.
Telefon och Internet

I USA används flera olika frekvensband och system. De flesta svensksålda mobiltelefoner fungerar i USA, titta i din manual eller kontakta inköpsstället om du är osäker på vad som gäller för din telefon. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från USA. Du kan även köpa ett kontantkort ("prepaid phone card"). Kontantkort kan bland annat köpas i kiosker och på 7-Eleven.

För samtal från USA till Sverige, till exempel Stockholm: 011-46 -8 + det svenska telefonnumret. Många hotell har trådlöst Internet för dig som tar med din dator eller iPad. Dessutom har de flesta hotell datorer som gästerna kan hyra eller låna utan kostnad.

Dricksvatten och hygien
I USA går det bra att dricka kranvattnet. Hygienen på restauranger och hotell är jämförbar med svenska förhållanden.
Frukost
Amerikanska frukostar är förhållandevis enkla när man jämför med skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA är ”kontinental”, vilket för det mesta innebär kaffe/te, juice och bröd med smör och marmelad.
Seder och bruk
Amerikanerna bär oftast praktisk och avslappnad klädsel som till exempel shorts/jeans och t-shirt eller tröja. För turister gäller samma sak. Tänk på att finare restauranger tillämpar klädkod (dress code). För män innebär det kavaj och slips, för kvinnor gäller klänning eller kjol.
Rökning
Rökning på offentlig plats blir allt mer begränsat i USA, och många stater har infört stränga restriktioner. De flesta hotell har infört rökförbud, och den som röker på ett rökfritt hotellrum riskerar därför böter. Rökförbud råder även under all flygning samt tåg- och busstransport. På tågen finns dock ofta särskilda platser där rökning är tillåten.

USAresor

 • New York, New York - Start spreading the news!

  Bo 4-stjärnigt på Manhattan och utforska staden som aldrig sover: ”Start spreading the news, I'm leaving today. I want to be a part of it, New York, New York.”

  4,5
  • 01-09-2024
  • 7 dagar
  • 21 998:–
  från Stockholm
 • Road trip genom sydstaterna Texas & Louisiana

  Upplev en magisk resa ’on the road’ genom Texas och Louisiana, från JFK:s minnesmärke i Dallas till New Orleans svängiga jazz.

  • 09-09-2024
  • 10 dagar
  • 32 998:–
  från Stockholm
 • USA:s sydstater

  Borta med vinden

  En charmerande rundresa genom USA:s sydstater. Med jazziga New Orleans, countrystaden Nashville och Elvis hemstad Memphis

  4,6
  • 08-09-2024
  • 13 dagar
  • 39 998:–
  från Stockholm
 • Det bästa av västra USA

  Ge dig ut på äventyr genom San Francisco, Los Angeles, Las Vegas och storslagna nationalparker

  4,6
  • 20-09-2024
  • 15 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm