Res till Florens

Renässansbyggnaderna badar i kvällssolens gyllene sken, fontänernas porlande hörs i bakgrunden och servitörerna serverar stora glassdesserter och Martinis till torgets kafégäster. Det är dags att smälta intrycken från dagens rundtur i gallerierna och utsikten över Toscanas kuperade olivlundlandskap. Det är semester i Florens.

Det är gott om liv runt de små färgglada guldsmedsverkstäderna som på sina ställen byggts så att de nästan hänger över bron. Guldsmederna har ersatt slaktarna som ursprungligen var baserade här på Ponte Vecchio från 1345 och den äldsta i sitt slag i Florens. Ovanför bron har en 800 meter lång korridor - Vasarikorridoren - byggts som förbinder de två palatsen Pitti och Uffizi. Den byggdes så att storhertigen kunde ta sig torrskodd från sitt hem till sin arbetsplats. Idag fungerar korridoren som en länk mellan två av Florens mest besökta sevärdheter, som båda vittnar om stadens storhetstid under renässansen.

Invånarantal 400.000
Grundades 59 f.Kr.
Språk Italienska
Florens flagga, också känd som Giglio i Florens
Visste du att...

att staden Florens som vi känner den i dag, grundades som en romersk koloni? Stadens arkitektur liknade vid den tiden mer ett militärläger än en stad, men detta har helt ändrats genom åren

att den berömda gelaton uppfanns av Bernardo Buontalenti? Den första gången denna läckerhet serverades var på en bankett på 1500-talet för den spanske kungen av Medici-familjen

Konststaden Florens

Bakom den imponerande arkitekturen döljer sig en del av världens mest värdefulla konst. I Uffizi-galleriet på Piazza Signoria finns möjlighet att lära känna de världsberömda florentinska konstnärerna som har satt Florens på konstens världskarta. Michelangelo, Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Perugino och Raphael är alla representerade på vad som anses vara Italiens finaste museum för bildkonst. Samlingen grundades av den mäktiga och inflytelserika familjen Medici, som i början av 1400-talet var en av de rikaste i hela Europa.

Palazzo Pitti - Pitti-palatset - har också använts som konsttempel och här kan du fortsätta den estetiska resan bland mästare som Titian, Raphael, Van Dyck och Rubens eller beundra Medici-familjens rikedomar på Museo degli argenti - silvermuseet.

Bakom Pittipalatset finns en annan vacker sevärdhet, nämligen Boboliträdgården, som förutom att vara en grön fristad med häckar, cypresser och stenbokar också har ett antal vackra statyer från 1500-talet och framåt.

Beundrare av Michelangelo och stor skulpturkonst bör inte heller missa ett besök på Galleria dell' Academia – konstakademin, som rymmer en fascinerande samling med flera verk av Michelangelo och många av de andra gamla mästarna från 1400- och 1500-talets Florens. Kanske det mest berömda verket är Michelangelos skulptur av den nakna David.

Uffizi-galleriet

Florens kyrkor

Det finns också gott om estetik i Florens många vackra kyrkor. Den mäktigaste av dem alla, Il Duomo – katedralen – dominerar torget Piazza del Duomo med sitt klocktorn och dopkapellet, och om du klättrar de 463 trappstegen till toppen belönas du med en underbar utsikt över Florens.

Imponerande är också Basilica di Santa Croce på Piazza Santa Croce, som är den största franciskanerkyrkan i Italien och där finns ett stort antal av Toscanas viktiga historiska personer. Här finns bland andra Galileos och Michelangelos gravar, monument för att hedra Machiavelli och Dante. Basilica di Santa Croce inrymmer också ett museum där det går att bekanta sig med Agnolo Brozinos mästerverk "Kristi nedstigning till Hades".

Vacker är också den romanska kyrkan San Miniato al Monte, som tornar upp sig över en kulle i utkanten av Florens, och Basilica di San Lorenzo - kyrkan San Lorenzo - som rymmer mästerverk av bland andra Donatello.

Domkyrkan i Florens

Avkopplande Florens

Florens skrev in sig i världshistorien för mer än tusen år sedan som en pilgrimsort för handlare, konstnärer och äventyrare på en resa för inspiration. En stor del av inspirationen kommer också från Toscanas vackra kuperade landskap som växlar mellan skogar, olivlundar och vingårdar.

Du får verkligen inblick i detta när du besöker Michelangelo-torget eller den branta barockträdgården Bardini, som erbjuder lugn, ro och en underbar panoramautsikt över Florens. Fred, ro och en vacker utsikt över Florens får man också från den lantliga, högt belägna förorten Fiesole, men många väljer förstås också att ladda batterierna på glassbarerna, kaffebarerna och vinbarerna i Florens, där ljudet från fontänerna ackompanjerar kvällssolen som översköljer de färgglada magnifika byggnaderna i ett magiskt sken. Det är också en del av resan. Av semestern i Florens.

Barockträdgården Bardini