Res till Venedig

Smala servitörer i nypressade svarta byxor och rena vita jackor bär silverbrickor med kaffe och italiensk likör. En trio spelar ett klassiskt potpurri för kafégästerna, medan kamerorna försöker fånga duvornas flykt över Markusplatsen. Semester i Venedig.

Katamaraner, vattentaxibilar och polisbåtar far in och ut på kanalerna, med kärlekspar i de eleganta gondolerna. Många kliver av vid Markusplatsen, där Venedig visar sig från sin vackra och storslagna sida. Det tyckte också Napoleon, som kallade torget "Europas finaste vardagsrum".

Invånarantal 260.000
Grundades 421
Språk Italienska
Sankt Markus-standarden
Visste du att...

att staden Venedig består av 118 olika öar, var och en med sin karaktär och sina kännetecken? De är förbundna av 400 broar och 170 vattenvägar.

att den mest berömda italienska hälsningen 'Ciao' faktiskt kommer från Venedig? Det är en hälsningsfras som i dag hörs över hela världen.

Omkring Markuspladsen

Här finns bland annat Markuskyrkan - Basilica de San Marco - som kännetecknas av byggnadsstilar från bysantinsk och romansk till renässans och invändigt pryds av 4000 m2 mosaik utifrån ritningar av bland andra Veronese och Tizian. Bredvid kyrkan ligger det vackra Dogepalatset, varifrån dogen i århundraden regerade över en av Europas supermakter, och nedanför ligger Suckarnas bro. Bron sägs ha fått sitt namn efter fångarnas djupa suckar när de gick över den. Bron leder till en av Dogepalatsets fängelsebyggnader, där bland andra den världsberömda charmören och kvinnotjusaren Casanova skakade galler tills han 1757 tog sig ut genom celltaket.

Markusplatsen är också känd för stadens främsta trottoarkaféer. Här finns den legendariska Harry's Bar, som är mötesplats för divor och kändisar under den årliga filmfestivalen, och den exklusiva, nästan 300 år gamla Caffè Florian, som är en av de äldsta i Venedig.

Markusplatsen i Venedig har nära 10 miljoner besökare om året

Lido

Själva Venedig används flitigt för filminspelningar – de labyrintiska kanalgatorna och magnifika byggnaderna fungerar som miljö för både motorbåtsjakter och romantiska kärlekshistorier samt skräckfilmer. En av de mest kända filmerna är Viscontis adaption av Thomas Manns mästerverk Döden i Venedig. Stora delar av den utspelar sig på Lido di Venezia, som ligger tio minuter från Venedigs centrum. Lidos stränder är vackert belägna med utsikt över Venedigs kupolformade silhuett och Dolomiternas toppar i bakgrunden.

Ta också en tur till Muranos glasmuseum på ön Murano, känd för Venedigs berömda glasindustri sedan slutet av 1200-talet. På glasmuseet Museo del Vetro kan du ta del av den venetianska glaskonstens långa och spännande historia.

Lido di Venezia

Konststaden Venedig

Venedig är full av konst. Venedigs största konstmuseum, Galleria dell'Accademia, är inrymt i de gamla kyrkorummen i Campo della Carità och visar verk av de stora mästarna från 1300-talet och framåt – gotiska målningar, renässanskonst och europeiska pärlor från 1700-talet. Upplev bland andra Giovanni Bellini, Vittorio Carpaccio och Canaletto.

1900-talets största konstnärer kan ses på Collezione Peggy Guggenheim. Peggy Guggenheim var, som namnet antyder, släkt med den ännu mer välkände Solomon – mannen som grundade Guggenheimmuseet i New York. Museet, som finns i Palazzo Venier dei Leoni, rymmer verk av bland andra Max Ernst – Peggy Guggenheims make – samt av Picasso, actionmålaren Jackson Pollock, Paul Klee och många andra.

 

Under de senaste åren har flera nya framstående utställningslokaler skapats i Venedig. På Palazzo Grassi, som var det sista av de stora exklusiva palats som byggdes i Venedig före Napoleons invasion och stadsstatens förfall 1797, kan du se fransmannen François Pinaults stora samling av samtidskonst. François Pinault står också bakom ett helt nytt konstgalleri, spektakulärt inrett i stadens gamla 5 000 m2 stora tullhus, Punte della Dogana intill Markusplatsen. Här finns avantgardekonst av bland andra Jeff Koons, Paul McCarthy och Bruce Nauman.

Slutligen får du förstås inte missa biennalen som lockar konstnärer och paviljonger vartannat år till ett av världens mest prestigefyllda konstevenemang.

Venedig

Vardagens Venedig

På grund av sin stora handelsflotta var Venedig genom århundraden en av Europas viktigaste städer. På jakt efter nya marknader och handelsvägar seglade fartyg härifrån till de mest avlägsna hamnarna i Medelhavet – och ännu längre bort. Det var också härifrån som Marco Polo började sin resa till Kina i slutet av 1200-talet. Idag är allt detta historia, och de flesta av de cirka 270 000 invånare som bor på de 118 öarna försörjer sig på turism.

Befolkningen minskar, men samtidigt som många venetianer flyr en stad där både huspriser och vattennivåer stiger, gör många hundratusentals resan i motsatt riktning varje år för att se och semestra i Venedig.

Lorenzo Quinns skulptur 'Support'