Res till Taormina

Arvet efter grekerna är tydligt i Taormina, med en underbar utsikt mot vulkanen Etna och där man också äter gott.

Invånarantal 11.000
Huvudstad Taormina
Språk Italienska
Siciliens flagga
Visste du att...

att Taormina är berömd för sin antika grekiska teater, känd som Teatro Antico di Taormina. Teatern är en av de mest ikoniska sevärdheterna på Sicilien och stammar från 200-talet f.Kr. Teatern bjuder på en fantastisk utsikt över Etna och Medelhavet.

att Taormina har varit en populär destination för konstnärer, författare och berömdheter sedan 1800-talet. Flera berömda skådespelare som Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn och Marlene Dietrich besökte Taormina och bidrog till dess rykte som en fashionabel och lyxig semesterort.

Tarominas attraktioner

Det är värt att titta närmare på stadens park, Giardino Trevelyan, som vid förra sekelskiftet var en privatägd trädgård anlagd av engelska Lady Florence Trevelyan 1890. Parken innehåller idag många exempel på medelhavsflora, en samling lusthus och ett litet café.

Härifrån kan du gå genom de vackra små gatorna till Teatro Greco, den grekisk-romerska teatern som idag används för bland annat filmföreställningar under sommaren när Taormina håller sin årliga filmfestival. Teatern har en fantastisk utsikt över vulkanen Etna vilken utgör en underbar bakgrund för föreställningarna.

Det mycket vackra torget Piazza IX Aprile erbjuder också en underbar utsikt, med Naxos och Etna vid horisonten. Torget fick sitt namn till minne av ett tal som en präst höll här i april 1860 – en månad och 2 dagar innan Garibaldi landsteg med sina styrkor i Marsala. I talet uppmuntrades folket i Taormina att stödja Garibaldi och rörelsen för ett enat Italien.

Katedralen på Piazza Duomo är tillägnad San Nicolò och byggdes ursprungligen på 1100-talet. Kyrkan byggdes dock nästan helt om på 1400- och 1500-talen. På torget framför kyrkan står en barockfontän med Taorminas symbol, som även finns i stadsvapnet.

Symbolen föreställer en mytologisk gestalt av grekiskt ursprung, en varelse som är hälften människa och hälften tjur, en "minotaurus", vilket också ligger bakom namnet Taormina.

Maten är också en veritabel attraktion på Sicilien – Taormina är inget undantag. Här kan du till exempel smaka på den lokala specialiteten Cannolo Siciliano, som är friterade bakverk fyllda med ricottagrädde.