Res till Sorrento

Den exklusiva kuststaden Sorrento har länge varit en magnet för stora kulturpersonligheter och kända intellektuella – och än idag har den vackert belägna staden, som först upptäcktes av romarna och sedan återupptäcktes av britterna, en förförande effekt på de flesta. Den påstås också vara hem för Sirenerna som försökte förföra Odysseus.

Invånarantal 16.000
Grundades 600-talet f.Kr
Språk Italienska
Visste du att...

att år 1902 skrev Ernesto De Curtis sången ”Torna a Surriento”, som gjorde Sorrento känt som semesterparadis. Sången har tolkats av stora namn som Frank Sinatra, Elvis Presley, Enrico Caruso, Luciano Pavarotti och många andra.

att Limoncello, en god italiensk citronlikör, är en specialitet från Sorrento. Den framställs genom att utvinna de aromatiska oljorna i citronskalet, lösa upp dem i alkohol och sedan tillsätta socker. Sorrento-citronerna, som odlas i området ger likören en unik och välsmakande arom.

Attraktioner i Sorrento

Sorrentos obestridda centrum är Piazza Tasso, uppkallad efter 1500-talspoeten Torquato Tasso, född i staden. Runt hörnet ligger huvudgatan Via San Cesareo där både lokalbefolkning och turister strosar runt.

Viktiga byggnader är kyrkan och klostret San Francesco, den vita katedralen i Corso Italia och trädgården Villa Comunale, där du har en formidabel utsikt över havet. 

Limoncello

Sorrentos mest intressanta museum är Museo Correale, som har en samling målningar från 1600–1700-talen samt grekiska och romerska antikviteter. Från museiparken är det också en magnifik utsikt över Neapelbukten.

Maten är också magnifik och bland stadens specialiteter finns den lokala glassen (gelato) och inte minst den berömda citronlikören limoncello, som görs av skalen från områdets många citroner.

Avkopplande Sorrento

Sorrento och Amalfikusten har alltid varit kända för sina underbara citroner och här tillverkar man alla möjliga produkter med citron, allt från den härliga limoncello-likören till choklad, tvål och glass.

Förutom själva Sorrento bör man också besöka Amalfi och orterna längs Amalfikusten, göra en utflykt till Neapel eller besöka den legendariska staden Pompeji som begravdes under aska och pimpsten under det våldsamma vulkanutbrottet år 79 e.Kr.

Även den exklusiva ön Capri, som har besökts av allt från romerska kejsare till moderna författare, filmstjärnor och inte minst det internationella jetsetet, är ett spännande resmål.

Sorrento-halvön med Vesuvius i bakgrunden