Fakta Borneo

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Borneo.
  • Språk Malaysiska, engelska och flera stamspråk
  • Delstatshuvudstäder Kuching & Kota Kinabalu
  • Invånarantal Ca 5, 4 miljoner (Malaysia), ca 12, 5 miljoner (Indonesien) och ca 0, 4 miljoner (Brunei)
  • Religion Sunni-islam och buddhism
  • Valuta Ringgit
  • Yta 736.000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Borneo varierar beroende på vår sommar- och vintertid.

Sommartid +6 timmar

Vintertid +7 timmar

Transport på Borneo

Buss

Bussarna på Borneo håller inte samma standard som i Europa. Vi har självklart valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta varit möjligt.

Flyg

Normalt flyger vi med inrikesflyg till Borneo från Kuala Lumpur. Reseledaren kommer att informera om alla praktikaliteter.

Båtar

Under våra turer i regnskogen kommer bussen ibland att ersättas med en motordriven långbåt.

Prisnivå
Prisnivån i Malaysia är generellt sett lägre än i Sverige. Priset på en bra måltid ligger på ca 60–80 kr. Det är också billigt att åka taxi. 
Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och lokala seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t.ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mer organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer ska få en viss summa i dricks under resans gång, eftersom servicebranschens löner ofta är avpassade efter detta. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man kan ta höjd för detta när man planerar sin resa. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks kan sägas vara en del av den kultur du besöker och som du därför bör följa och respektera. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

Normalt ingår dricksen i priset genom att det läggs en serviceavgift (service charge) på 10 procent på notan. På finare restauranger är det brukligt att ge 5–10 procent extra i dricks, beroende på vilken service man har fått.

Valuta och kreditkort
Den malaysiska valutan heter ringgit (MYR) och kan köpas i Sverige. Ett annat alternativ är att växla på flygplatser, banker, växlingskontor och de flesta hotell. Du kan även använda Visa och MasterCard på de flesta restauranger och butiker och på många håll finns det också bankomater där man kan ta ut kontanter.
Elektricitet
På Borneo använder man 240 volt, så ta med en adapter om du vill vara säker på att kunna använda dina egna elektronikartiklar.
Telefon och internet

Malaysias internationella landskod är +60. Det är dyrt att ringa hem från Malaysia, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckning och priser för in- och utgående samtal.

Internetcaféer finns i de större städerna och de flesta hotellen erbjuder internetservice mot betalning.

Drycker och hygien

På hotell och större restauranger håller toaletterna modern klass. Ute på stan får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion, så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten. Ta även med bra myggmedel.

Drick inte kranvattnet och undvik istärningar.

Seder och bruk

Malaysierna är otroligt vänliga och vana vid turister. Man förväntas respektera deras helgedomar och seder med respekt och passande klädsel. Använd därför kläder som täcker knän och axlar och tänk på att ta av skorna när du besöker religiösa platser.

Använd endast höger hand när du ska ta emot eller ge något – vänster hand betraktas som oren.

Rökning
Under all flygning och transport råder absolut rökförbud. Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida det inte finns ett speciellt rökrum.

Långtidssemester till Malaysia och Borneo

Njut av tre veckor i Malaysia på en minirundresa på den malaysiska halvön och ön Penang samt nio dagar på en strandresort på Borneo

  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 36 998:–
från Stockholm