Fakta om Nya Zeeland

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Nya Zeeland. Läs t.ex. om dricks och prisnivå.
 • Språk Engelska
 • Huvudstad Wellington
 • Invånarantal 4, 4 milj.
 • Religion Kristendom
 • Valuta Nyzeeländsk dollar
 • Yta 268 838 km2

Värt att veta

När du kommer till Nya Zeeland
Vissa livsmedel får absolut inte föras in i Nya Zeeland. På särskilda blanketter ska du ange om du har med dig några livsmedel. Myndigheterna tar därefter ställning till om varorna får föras in i landet. Vid ankomsten till Nya Zeeland undersöks allt bagage för att kontrollera att uppgifterna stämmer. Det kan också vara klokt att tvätta bort eventuell jord från dina skor före avresan, eftersom de nyzeeländska myndigheterna är mycket uppmärksamma på bakterier och virus som kan dölja sig där.
Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Nya Zeeland varierar beroende på om Sverige eller Nya Zeeland har sommar- eller vintertid:

Nyzeeländsk sommartid (oktober–mars) +12 timmar
Svensk sommartid (mars–oktober) +10 timmar

Transport i Nya Zeeland

Bussar
Bussar i Nya Zeeland håller god standard och har luftkonditionering – tänk på att det kan vara bra att ta med sig en tröja/fleecejacka eftersom den välbehövliga svala luften ibland kan kännas lite kylig.

Tåg
Tågen håller god standard och är många gånger en upplevelse i sig, eftersom man ofta kommer ännu närmare Nya Zeelands all fantastiska natur.

Flyg
På våra rundresor i Nya Zeeland flyger vi ibland de längre sträckorna med inrikesflyg. Vid incheckningen på flygplatsen kommer reseledaren i så fall att informera om alla praktikaliteter och flygtider för den aktuella sträckan.

Prisnivå i Nya Zeeland

Prisnivån i Nya Zeeland är i princip som i Sverige. Normalt är det lite billigare att äta ute, men liksom i Sverige finns det restauranger i alla priskategorier.

Hur mycket fickpengar du behöver kan ju variera, men räkna med extrautgifter för drycker, eventuella entréer till museer, attraktioner och transporter på de dagar då det inte finns något inbokat program. Reseledaren kommer att informera om detta på resan.

Dricks

I Nya Zeeland lämnas dricks enligt ungefär samma principer som i Sverige: mottagaren blir glad över att få dricks, men räknar inte med det.

Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.

Valuta och kreditkort
Den lokala valutan heter nyzeeländska dollar och skrivs normalt NZ$ eller NZD. De kan köpas hemma eller tas ut i bankomater (som på Nya Zeeland kallas ATM) – som är ungefär lika vanligt förekommande som i de svenska städerna. Det kan alltid vara klokt att ta med en mindre mängd kontanter hemifrån, så att man har till det allra nödvändigaste. Internationella kreditkort kan användas i större butiker och restauranger överallt på Nya Zeeland.
Elektricitet
Nya Zeeland har 220/240 volt och kontakterna har antingen tre eller två piggar. De flesta hotell har ett begränsat antal adaptrar att låna ut, men om du har stort elbehov (för t.ex. kamerauppladdning, hårtork eller rakapparat) kan det vara klokt att ta med en adapter hemifrån.
Telefon och internet

Nya Zeelands internationella telefonkod är +64. Om du behöver ringa efter polis, brandkår eller ambulans är numret 111.

Städerna har bra mobiltäckning, men vi kan också resa genom områden där det inte är säkert att det finns någon täckning. På Nya Zeeland används dual-band, vilket innebär att svenska mobiltelefoner fungerar här. Din mobiloperatör kan informera om priserna för in- och utgående samtal samt sms.

De flesta hotell erbjuder internet mot betalning. I städerna finns det också ett stort antal internetcaféer som ofta är ett billigare alternativ.

Dricksvatten och hygien
Standarden är densamma som i Sverige och man behöver inte vidta några särskilda försiktighetsåtgärder. Kranvattnet är med några få undantag drickbart överallt i Nya Zeeland.
Seder och bruk
Generellt sett har "the kiwis" en väldigt avslappnad inställning till livet och sina medmänniskor – så bli inte förvånad om du ser folk som går barfota inne i mataffären. Men självklart gäller samma hövlighetsregler som i Sverige. Skandinaver förundras ofta över hälsningsfrasen "How are you?" ("Hur mår du?") – som i själva verket inte betyder mer än "hej". Ingen förväntar sig något mer ingående svar om hur man mår just den dagen.
Rökning

Under flygning och transport råder absolut rökförbud. På Nya Zeeland värnar man verkligen om sin natur och det ses inte med blida ögon att rökare askar på marken (eller att man slänger annat skräp). Ta gärna med en liten behållare till din aska, så att du kan slänga den senare.

På Nya Zeeland är det förbjudet att röka inomhus på restauranger och andra offentliga platser.

Nya Zeelandresor

 • Stora Nya Zeeland-resan

  En fantastisk rundresa i Nya Zeeland med upplever från norr till syd och inte minst ett besök i Sydney

  4,5
  • 5 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 75 998:–
  från Stockholm
 • Australien & Nya Zeeland

  Den ultimata resan till Australien och Nya Zeeland; Sydney, Uluru (Ayers Rock) och den röda Outback kryddat med naturupplevelser i världsklass i Nya Zeeland

  4,4
  • 2 avgångar
  • 21 dagar
  • Från 99 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!