Fakta Sevilla

Nedan kan du läsa ett antal praktiska uppgifter i samband med resor till Sevilla.
  • Invånarantal 682.000
  • Grundades 2. århundradet f.Kr
  • Språk Spanska
  • Religion Kristendom, judendom, islam, buddism, hinduism
  • Valuta Euro
  • Meter över havet 7 meter

Värt att veta

Tidsskillnad

Det finns ingen tidsskillnad mellan Sverige och Spanien.

Transport

Trafikreglerna är generellt som på andra håll i Europa. Att köra på de flesta spanska motorvägar (autopista) kräver att man betalar en vägtull (peaje), medan flerfältsvägar med något sämre standard (autovía) är gratis. Betalning kan göras med både kontanter och kreditkort. Betalningsmotorvägar är märkta med AP.

Spanien har ett bra och välutvecklat tågnät och moderna tåg, Andalusien är inget undantag. De flesta drivs av det statliga bolaget Renfe. I allmänhet är tågbiljetter relativt billiga. Det kan vara bättre att använda AVE-höghastighetstågen för inrikesresor snarare än flyg. Det finns en höghastighetsförbindelse från Málaga till Madrid och från Málaga till Sevilla. Resan till Sevilla tar ca. två timmar.

Prisnivå

Priserna i Barcelona är lägre än i Sverige, inte minst när det gäller restauranger och caféer. Momsen heter IVA och uppgår till 21 %, men endast 10 % på dagligvaror och restaurangbesök. Vissa restauranger annonserar priser utan IVA.

Dricks

I södra Spanien brukar runt 10 procent drickas på restauranger och barer.

Valuta och kreditkort

Spaniens valuta är euro (EUR).  Utanför bankens öppettider kan du ta ut och växla pengar i bankomater. Kreditkort (tarjeta de crédito) kan användas var som helst i Spanien.

Elektricitet

I Spanien är det 220/230 volt som gäller, precis som i Sverige. Spanien har samma stickkontakter som i Sverige, och du behöver inte ta med en adapter.

Telefon och internet

Den internationella landskoden för Spanien är +34.

Takt och tone

I Spanien hälsar de på varandra så att man kan känna det. bland män helst med ett handslag, och bland kvinnor med en kindkyss på båda kinderna utan att läpparna rör vid. När du känner folk väl är kindkyssar mellan män och kvinnor normalt, precis som det är mellan män och män. I det katolska Spanien har hbt-personer fått många fler rättigheter under de senaste decennierna, och det förekommer i allmänhet ingen diskriminering.

Rygning

 Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida man inte har inrättat ett speciellt rökrum.