Den italienska rivieran i Ligurien med Monaco och Èze

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Med vackra Diano Marina som bas utforskar vi den vackra liguriska kusten - från Nice hela vägen till Genua

Hotel Diano Marina

Följ med oss till den italienska rivieran, närmare bestämt det bildsköna Ligurien. Vi åker på utflykter i de vackra omgivningarna och upplever Alfred Nobels San Remo, lär oss om olivoljeproduktion och provsmakar lokala viner och specialiteter från de liguriska alperna. I hamnstaden Genua besöker vi stadens hjärta och smakar på lokala godsaker. Vi ska också ta en tur till lilleputtlandet Monaco och i det närliggande Frankrike upplever vi både Nice och Èze Village.

Det finns tid att njuta det sköna italienska vädret från liggstolarna på hotellets takterrass, vid poolen eller ta ett dopp i havet.

Vi bor på lilla Hotel Diano Marina mitt i staden på gångavstånd till stadens många butiker och trevliga restauranggator. Hotellet har en liten pool bakom hotellet och en takterrass med fin utsikt. Hotellet ligger bara 100 meter från stranden. Våra inkluderade måltider äter vi i hotellets restaurang. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Nice. Vidare till Diano Marina i Italien
Dag 2
Bakom fasaden på Genua
Dag 3
Diano Marina. Stadsvandring
Dag 4
Utflykt till Val Nervia. Besök i Pigna och Dolceacqua med vinprovning samt ett kort besök i San Remo
Dag 5
Ledig dag med möjlighet att njuta av Diano Marina
Dag 6
Monaco och Èze Village
Dag 7
Olivoljemuséet i Imperia. Kutstäderna Alassio och Finale Ligure
Dag 8
Diano Marina – Nice och hemresa

Hotell

Hotel Diano Marina

Vårt trevliga 3-stjärniga hotell ligger i centrum av kuststaden Diano Marina med tillgång till både stad och strand. Hotellet ligger bara 100 meter från stranden, och bara 400 meter från centrum i Diano Marina, med strandpromenad, butiker, caféer och restauranger i centrum.

Hotellet är ett klassiskt italienskt hotell i en badort som speciellt om sommaren fylls av glada badgäster, men vi kommer dit utanför den hektiska högsäsongen, då det är lite lugnare. Hotellet har renoverats löpande genom åren och är ett excellent mellanklasshotell med de 3 stjärnor som det blivit tilldelat. Hotellet har en liten trevlig terrass och ett litet poolområde där man kan njuta en drink en varm dag, eller kanske ta ett uppfriskande dopp i poolen. (Poolen är öppen under poolsäsongen.) Koppla av en stund på en av liggstolarna på takterrassen, eller gå ned till den trevliga stranden som ligger bara 100 meter från hotellet.

Vi äter frukost och middag på hotellet. I anslutning till restaurangen ligger hotellets lilla bar.

Alla rum är fint och enkelt inredda med utsikt mot staden och andra hus. Hotellet ligger intill stadens huvudgata.

Hotellets rum är lite olika när det gäller inredning och storlek, men generellt är de inredda i typisk, relativt enkel, medelhavsstil, och är utrustade med TV, luftkonditionering, hårtork och toalettartiklar. Handdukar för användning vid poolen och stranden måste tas med hemifrån. Det finns handdukar i rummet, men dessa får inte användas vid poolen och stranden.

Vi har flera kategorier rum:

Typ 1: Standardrum – dubbelrum med två sängar/dubbelsäng för två personer.
Dubbelrummen har balkong. Ingår i priset.

Typ 2: Enkelrum – Enkelrummen är lite mindre än dubbelrummen, men har ungefär samma inredning. Rummen har fönster men ingen balkong. Begränsat antal rum.

Tillägg 3.300 SEK

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Köpenhamn
11 698:–
Stockholm
11 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Nice. Vidare till Diano Marina i Italien
Promenera runt i vackra Vieux Nice

Vi reser mot den franska sydkusten och landar i Nice. Efter att vi fått vårt bagage kör vi in till centrum av Nice, där vi i ett par timmar ska bekanta oss med den gamla stadsdelen, Vieux Nice. Den gamla stadsdelen har många fina småbutiker och caféer, och blomstermarknaden i centrum är alltid värt ett besök. Längs kusten finner man den berömda promenaden Promenade des Anglais, vilken finansierades av engelska turister på 1800-talet, som tyckte att det vackra havet förtjänade en fin  inramning. Kanske får du möjlighet att kika lite på butiker på shoppinggatan Rue Masséna innan vi fortsätter vårt äventyr.

Avhängigt flygtider kan besöket i Nice flyttas till hemresedagen.

Från den berömda franska rivieran lämnar vi Frankrike och kör över gränsen, och blomstermotorvägen Austrada dei Fiori, tar oss in i Italien till det som kallas den italienska blomsterrivieran.
Motorvägen ligger höjd över landskapet och med grönt på den ena sidan och ett vackert blått hav på den andra sidan kör vi genom ett landskap full av skön medelhavsvegetation som pinjeträd och vackra palmer. I fjärran står mörkgröna cypresser uppsträckta över landskapet medan långa rader av olivträd tålmodigt står i det italienska solgasset, och dess gröna frukter mognar och slutar en vacker dag som gyllengrön olivolja på matbordet hos en italiensk mamma.

Vi kommer fram till den lilla kuststaden Diano Marina där vi ska tillbringa den kommande veckan. Vårt hotell ligger mitt i Diano Maria, nära allt. Hotellet har ett litet trevligt poolområde och en fin takterass där man kan njuta en liten drink. Eller kanske stranden, som ligger bara 100 meter från hotellet, lockar till ett uppfriskande dopp. Vill man in till centrum av staden kan man lätt och elegant gå de 400 meterna in till centrum där man hittar allt från butiker, caféer och restauranger. 

Vi checkar in och äter middag på hotellet.

(Dagens sammanlagda körsträcka ca. 110 km. – 2 timmar)

Dag 2
Bakom fasaden på Genua

Nu styr vi kosan österut mot storstaden Genua. Staden är en av Italiens viktigaste hamnstäder och här har både Marco Polo och Kolumbus verkat. Vi börjar med att se staden lite ovanifrån vid den offentliga hissen Spianata Castelletto, även känd som Ascensore Castelletto. Denna historiska hiss i jugendstil förbinder det övre distriktet i Genua med det nedre distriktet, vilket ger besökarna fantastisk panoramautsikt över staden och dess omgivningar. Från torget vid Spianata Castelletto, där stadens stora slott en gång tronade tills det revs 1849, kommer du att hälsas av fantastisk utsikt över Genua. Härifrån kan vi beundra de färgglada byggnaderna, de smala gatorna, den gamla hamnen och Liguriska havet i horisonten. Utsikten ger en fantastisk möjlighet att ta bilder och få intrycket av charm och arkitektur. Efter att ha njutit av utsikten och tagit bilder tar vi hissen ner till de små gatorna och utforskar det nedre distriktet i Genua. Hissen transporterar oss nerför den branta sluttningen, en trevlig och snabb resa till de livliga gatorna och smala gränderna som är karakteristiska för gamla stan. Vi går genom en tunnel som nästan magiskt spottar ut oss mitt i den levande stadens virrvarr av små gator och gränder, som vi nu måste utforska. 

Nu ger vi oss in bakom fasaden på den tidigare så oländiga staden. Här hittar vi små trånga gator, stora palats och mysiga piazzor med caféer och barer. Vi ger oss ut på promenad med vår lokale guide som visar oss exempel på stadens lokala hantverk. Här hyllas hantverkaren och många visar stolt upp sina produkter. Vi har fokus på de ätbara specialiteterna som staden är mycket känd för. Vi kommer nästan att smaka oss igenom staden, på något som liknar en långsträckt liten lunch. Vi ska smaka på något sött, något salt, något bittert och något mjukt. Och kanske slinker det ner ett och annat glas också.

Efter en trevlig förmiddag bland de små butikerna finns det tid att på egen hand hitta ett eget litet ställe för ett få en förfriskning och kanske en bit focaccia eller vad som nu kan locka till lunch, om det finns plats för mer i magen efter vår lilla smakpromenad.

Middag på hotellet.

(Dagens samlade körsträcka 240 km. – 3 timmar 15 min)

Dag 3
Diano Marina. Stadsvandring
Vacker utsikt över Diano Marina

Diano Marina ligger i den italienska delen av Rivieran mellan Imperia och San Bartolomeo al Mare. Detta var en av kustens första turistorter, då charterturismen började växa kraftigt på 1960-talet. Regionen heter Ligurien och just denna del utgörs av provinsen Imperia med en huvudort som har samma namn: Imperia.
Det var stadens små gator med vackra rader av apelsinträd och långa fina sandstränder som ursprungligen attraherade alla turister. Den lilla staden kan dateras tillbaka till både järn- och bronsåldern, från att ha varit en liten hamnstad under romartiden till att vara en mindre stad idag med cirka 6000 invånare, som primärt livnär sig på turismen. Andra intäkter kommer från pastaproduktion och inte minst är området känt för sina många olivoljepressar som producerar en fantastisk olivolja.

Efter frukost går vi en tur och stiftar bekantskap med staden.

Det finns fina butiker och en mängd restauranger som du har möjlighet att utforska de kommande dagarna. Liksom i resten av Ligurien äter man gott, och det finns givetvis mycket fisk och skaldjur på menyerna. Det var också i Ligurien som peston uppfanns och du har möjlighet att jämföra olika sorters pesto, den underbara blandningen av basilika, pinjekärnor och parmesanost. Oftast serverers pesto tillsammans med den regionala linguinepastan. Området är också mästare på italienska biscotti, olivolja och rätter med sardiner och ansjovis. Det lokala vitvinet Pigato kan också rekommenderas.

Middag på hotellet.

Dag 4
Utflykt till Val Nervia. Besök i Pigna och Dolceacqua med vinprovning samt ett kort besök i San Remo
Besöker Dolceacqua

Vi styr kosan västerut. Från motorvägen ser vi flera växthus som ser sporadiskt spridda ut över de branta sluttningarna. Här växer grönsaker och några av de många blommor som har gett rivieran sitt namn. När man blickar inåt land dras ögonen mot de många kyrktornen som ses här och där. De pockar på din uppmärksamhet och säger: ”Här, se på mig!”. Deras existens meddelar på ett subtilt vis att här finns det ett litet samhälle mitt i allt det gröna. Det är nästan som en intern kamp mellan städerna om vem som har det finaste eller största klocktornet i dalen. Vi börjar med att köra in i det inre Liguriens stora naturområde. Längs en liten flod ser vi eukalyptusträd och små köksträdgårdar som utnyttjar vattnet som rinner lugnt och stilla ned från bergen, där vi hittar gränsen till Frankrike. Vi ska besöka den lilla staden Pigna, som ligger i den södra delen av nationalparken, i de liguriska alperna.

Den kuperade staden Pigna har en lång historia. Den lilla staden har haft ett omtumlande liv, och var fram till 1800-talet en viktig del av kungariket Savoyen innan Italien blev enat. Det finns tid att se närmare på staden, eller kanske bara njuta en liten kopp förmiddagsfika här i den vackra dalen Val Nervia. Efter besöket sätter vi kurs mot en av de lokala vinproducenterna. Här ska vi äta en liten lunch och smaka på deras vin tillsammans med några lokala specialiteter.

Vi fortsätter därefter ner genom dalen till Dolceaqua, som direkt översatt betyder sött vatten. Staden ligger vid Nervia-floden och är känd för att det under medeltiden byggdes en bro här som band samman den östra och den västra delen av staden. Ovanför staden ligger Castello dei Doria, byggd 1270 av hertigen av Ventimiglia. När man korsar den lilla bron, är det som att träda in i en liten labyrint av små gator och gränder och här finns det tid att sätta sig i lugn och ro och njuta ett litet glas av det lokala rödvinet Dolceaqua, en espresso eller bara gå runt och njuta av den vackra staden.

När vi är tillbaka på kustvägen, gör vi ett kort stopp i San Remo, som sedan 1800-talet har varit ett populärt semestermål för bland andra medlemmar av Europas kungahus och andra välbärgade människor. Staden är känd för sitt berömda cykellopp Milano – San Remo, och inte minst italienarnas svar på Eurovisions melodifestival – nämligen den italienska San Remo-festivalen som är en stor italiensk begivenhet.

Den svenske kemisten, ingenjören och uppfinnaren av dynamit, Alfred Nobel, bodde här de sista fem åren av sitt liv. Alfred Nobel flyttade till San Remo från Paris och köpte en stor villa vid havet 1891. Ryktet säger att han provsköt luftraketer ut i Medelhavet från sin 30 meter långa badbrygga, tills dess att grannarna blev arga på honom. Fejden slutade med att han köpte grannvillan Villa Rossi. Nobel döpte om villan till Mitt Hem, och han lär ha känt sig hemma här efter många års kringflackande i Europa.

Middag på hotellet.

(Dagens samlade körsträcka 125 km. – 2 timmar 15 min)

Dag 5
Ledig dag med möjlighet att njuta av Diano Marina
Njut av stranden i Diano Marina

Idag är det dags att njuta av livet och koppla av. Gå en tur i staden och ät en trevlig lunch vid vattnet.
Lägg dig vid poolen med en bok eller kanske ett gott glas vin. Gå ner till stranden och låt Medelhavets blåa hav och den underbara italienska solen smeka en soltörstig skandinavisk hud.

Med reseledaren kan du följa med på en vandring till den närliggande staden Imperia. Den gamla vägen som leder till Imperia är numera stängd men det finns en utmärkt asfalterad vandringsrutt längs med kusten. Vill man gå hela vägen in till det gamla Imperia bör man räkna med 6,5 km. Annars når man fram till den nya delen av Imperia efter 4 km. Det går också att hyra en cykel på hotellet om man vill spara lite på krafterna. (Begränsat antal cyklar.) Det går också för det mesta att ta lokalbussen tillbaka till hotellet.

Middag på hotellet.

Dag 6
Monaco och Èze Village

Idag reser vi västerut och börjar i Monaco och det lilla landets mest kända distrikt Monte Carlo. Med en yta på under 2 km² är Monaco världens näst minsta land. Här kan man njuta av ett milt och behagligt klimat året runt. Monaco har gjort sig känt som skatteparadis och kan ståta med mängder av glamour och lyx. Detta gäller också för Monte Carlo-distriktet som vi ska besöka. Monte Carlo är platsen för flera av Monacos största begivenheter, först och främst Formel 1, men också den berömda cirkusfestivalen, Festival International du Cirque de Monte-Carlo. Dessutom är det i Monte Carlo som Monacos främsta dragplåster ligger, kasinot Le Grand Casino.

Monacos första kasino öppnade 1878, och snart gjorde kasinopengarna som strömmade in i statskassan, att medborgarna i det lilla furstendömet skattebefriades – vilket fortfarande är fallet idag. Vi ska på stadsvandring och området är kuperat, så glöm inte att ta med bekväma skor. Det är trappor när vi ska från kasinot ner till  hamnen och upp igen till stadsdelen Palais med det stora furstepalatset.

Efter vårt besök i lilleputtlandet kör vi in i Frankrike. Högt beläget på en klipptopp, som ett örnnäste, ligger den lilla medelåldersbyn Èze Village. Den är en av de så kallade villages perchés, typiska små byar som ligger på toppen av klipputsprång med fantastisk utsikt. Alla uppfördes utifrån sitt strategiskt läge, som ett försvarsverk med god utsikt över området nedanför. Man hittar många sådana byar runt om i Provence, och många är delvis övergivna men inte Èze, som kanske är den vackraste av alla. Här på 427 meters höjd över havet har man en fantastisk utsikt över kusten och havet. Vi får lite tid att njuta av byn, kanske ett litet glas pastis, som är symbolen för fransk livsglädje. Här hittar man också det kända parfymeriet Galimard med en utställning om hur man framställer dessa ljuva dofter.

Under eftermiddagen återvänder vi till Diano Marina.

Middag på hotellet.

(Dagens samlade körsträcka 175 km – 2 timmar 15 min)

Dag 7
Olivoljemuséet i Imperia. Kutstäderna Alassio och Finale Ligure
Finale Ligure

Vi börjar dagen med att köra till områdets huvudort Imperia som ligger strax väster om vår egen Diano Marina.

Det är ett faktum att man i Italien har använt oliver i kosten i mer än 7000 år och olivträdet är än idag en av de viktigaste grödorna i det italienska jordbruket. Det är inte känt vem det var som först kom på att pressa de omogna bittra oliverna för att framställa den allsidiga oljan, men på stadens olivoljemuseum ska vi höra mer om det flytande guldet som framställs här på den liguriska kusten.

Därefter kör vi österut mot städer med namn som Alassio, Albenga och Finale Ligure. Idag har vi inte bråttom. Vi njuter av livet och det finns tid att ta det lugnt i de små kustbyarna. Här kan vi ta en liten cappuccino, smaka på lokala biscotti och kanske ta ett dopp i havet om vädret tillåter.

Det finns tid att äta en lokal lunch i några av de små orterna eller bara leka italienare för en dag.

Vi äter middag på hotellet.

(Dagens samlade körsträcka ca 120 km, ca 2 timmar 30 min.)

Dag 8
Diano Marina – Nice och hemresa

Avhängigt flygets avgång har vi tid att njuta Diano Marina under förmiddagen, innan vi säger farväl till hotellet och kör västerut mot flygplatsen i Nice.

Om vi inte hade tid att besöka Nice på ankomstdagen gör vi det på avresedagen.

(Dagens körsträcka ca 100 kilometer – 1 timme 45 min)

Prisinformation

Resans pris

Från 11 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 300:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Nice t/r
 • Utflykter och transport enl. program
 • Inkvartering på hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost/middag)
 • Vinprovning och liten lokal provsmakning på vingården i Pigna
 • Liten provsmakning i Genua
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/hemförsäkring
 • Evt. extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till exempelvis chaufför (räkna med ca. 8 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Ta gärna med en extra handduk om du vill besöka stranden.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien:

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnader, dricks och om du behöver visum eller vaccination kan du läsa mer här: www.albatros.se/resmal/europa/italien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Älskar Italien Mycket intressant resa och en fantastisk kunnig reseledare
Date published: 2024-06-05
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med många trevliga utflykter. Fin resa med många trevliga utflykter! Mycket duktig guide!
Date published: 2024-06-02
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med mycket att ta in men även några förbättringar kan göras Intressant resa och väldigt kunnig reseledare
Date published: 2024-06-01
Rated 3 out of 5 by from Bra resa med bra guide, men dåligt hotell. Hotellrummet var o.k. Men hotellmaten var väldigt dålig, smaklöst och dåligt tillagad och för stora portioner. Vårat bord hade en smutsig duk hela veckan! Ingen som brydde sej om att byta duk.Servis personalen var oengagerade och dåliga på att kommunicera. Så välj inte detta hotell, väldigt mycket trafik utanför hotellet. Bra utflykter men lite långa dagar. Kunnig guide som hade bra koll på oss!
Date published: 2024-06-01
Rated 4 out of 5 by from En fin resa till Italien och Frankrike En bättre reseledare än Eva Hamnede finns inte. Hon är påläst med utmärkt information om allt. Hotellet rent och fint och mycket trevlig personal. Gruppen kunde vara något mindre 40 personer är en för stor grupp.
Date published: 2024-06-01
Rated 3 out of 5 by from Trevlig resa med mindre bra hotell Resans innehåll var i stort sett bra. Det som drar ner omdömet var hotellet som inte var av så hög standard. Tänker främst på sängarnas hårdhet och det mycket gamla möblemanget (kan tänka mig 60-talet), tyvärr var det ostädat på rummet när vi kom, det fixades så klart till men känslan satt kvar och efter ett dygn fick vi byta rum där det var något "nyare" inredning. Maten på hotellet var inte någon kulinarisk upplevelse samt att man personalen ville att man satt vid samma bord varje kväll, vilket gjorde att vi hade svårare att komma i samspråk med andra gäster. Som tur var satt vi tillsammans med två mycket trevliga personer. Guiden läste mycket innantill och det blev ganska tråkigt att lyssna till.
Date published: 2024-05-31
Rated 4 out of 5 by from Fin resa och många intressanta och bra utflykter En ny spännande kust på italienska rivieran. Tidigare platser som jag besökt är Amalfi och Cinque Terre
Date published: 2024-05-12
Rated 5 out of 5 by from Helt enligt förväntningarna Redan stämde helt överens med resebeskrivning Engagerad reseledare med många och trevliga berättar under bussresorna
Date published: 2024-05-12
 • y_2024, m_6, d_17, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_16, tr_90
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR66, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor