Sydafrikas Big Seven

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Klassisk Big Five-safari i Kruger nationalpark med val- och hajsafari nära Kapstaden

Resan inleds i viltrika Manyeleti, reservatet som ingår i världsberömda Krugerparken. På hela fem safariutflykter ska vi spana efter bushens Big Five: elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard. Vi får även tid att uppleva områdets övriga djur- och rika fågelliv.

Sedan ska vi ut på valsafari från Hermanus i Kapprovinsen, där det under den sydafrikanska vintern och våren (svensk sommar och höst) finns många valar, framför allt den stora rätvalen. 

Gansbaai en bit österut är utgångspunkt för vår hajsafari eftersom möjligheten att se den mytomspunna stora vithajen är större här.

Under resans gång har vi också tid att njuta av den storslagna naturen längs Panoramarutten och på Kaphalvön, samt göra en stadsrundtur i Sydafrikas huvudstad Pretoria och i underbara Kapstaden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Safari

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Sydafrikanska rand

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Johannesburg
Dag 2
Ankomst till Johannesburg. Stadsrundtur i Pretoria och transport till Zebra Nature Reserves
Dag 3
Längs Panoramarutten till Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Dag 4–5
4-5 Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat i Kruger
Dag 6
Morgonsafari i Manyeleti. Flyg Hoedspruit - Kapstaden
Dag 7
Kapstaden. Heldagsutflykt på Kaphalvön till bland annat Cape Point
Dag 8
Kapstaden. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 9
Transport till Hermanus. Valsafari och tid på egen hand
Dag 10
Hajsafari i Gansbaai
Dag 11
Vingårdsbesök med vinprovning och vidare till Kapstaden. Hemresa
Dag 12
Hemkomst

Hotell

Honeyguide Mantobeni Camp

Mantobeni är en av Albatros Travels två egna camps i det här området och tar oss tillbaka i tiden till Hemingways Afrika. Mantobeni har 12 safaritält som består av stora, privata rum med eget bad och toalett. Från området vid swimmingpoolen har man utsikt över vattenhålet dit djuren kommer för att dricka.

Läs mer om Mantobeni på: http://honeyguidecamp.com/mantobeni-camp/

Zebra Nature Reserve

Zebra Nature Reserve ligger i ett helt malariafritt område med olika boendeformer, från det ödmjuka Bush Lodge till det lyxigare Mountain Lodge får du här en autentisk Sydafrika-upplevelse. Varje lodge har sin egen swimmingpool med poolbar, restauranger, barer och naturligtvis en sydafrikansk ”boma”, där middagen serveras runt en öppen eld. 

I restaurangen serveras vällagade internationella rätter med allt från traditionella grill-rätter picknick-korgar med lokala delikatesser.

På lodgen kan du boka massage, samt en rad olika aktiviteter och utflykter, bl.a. kajak eller fisketurer i området. Här finns även en kulturby där du som gäst kan bekanta dig med de lokala kulturen och livsstilen. Jeep- och vandringssafarier kan arrangeras varje dag i omgivningarna, och man kan även boka helikopterutflykter. Här finns det en mängd möjligheter att få oförglömliga natur- och safariupplevelser. 

Du kan läsa mer om Zebra Nature Reserve här: zebranaturereserve.com/

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
39 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Johannesburg
Vi sätter oss på planet mot underbara Sydafrika. Samtliga måltider serveras ombord, ankomst nästa dag.
Dag 2
Ankomst till Johannesburg. Stadsrundtur i Pretoria och transport till Zebra Nature Reserves
Pretoria

Efter ankomsten till Johannesburg kör vi norrut till Sydafrikas närliggande huvudstad Pretoria, där vi gör en stadsrundtur och besöker det imponerande Vortrekker-monumentet samt gör ett stopp vid the Union Building, presidentens officiella hem. Staden är känd för sina 50 - 70 000 Jakarandaträd, som bland annat växer i de många förorterna och vars blåvioletta blomsterhav utgör en otroligt vacker syn mellan september och november. Därefter kör vi till Zebra Nature Reserves där vi ska äta lunch och inkvartera oss. Den stämningsfulla lodgen är vackert belägen i det öppna landskapet där zebror och antiloper strövar fritt tillsammans med områdets hästar. På eftermiddagen strövar vi runt i naturen i området och besöker den uppbyggda kulturbyn Ndebele.

Övernattning på Zebra Nature Reserves med helpension.

Dag 3
Längs Panoramarutten till Manyeleti viltreservat i Krugerparken
Fantastiska vyer längs Panoramarutten

Från Zebra Nature Reserves fortsätter färden mot provinsen Mpumalanga, och längs vägen förändras landskapet från att vara dominerat av odlad mark till branta klippformationer och afrikansk bush. Vi kör längs kuperade och slingriga vägar längs den berömda Panoramarutten, bland annat Blyde River Canyon, som bjuder på den ena storslagna naturscenen efter den andra. Ravinen kan utan tvekan jämföras med Grand Canyon, om än i en något mindre skala. Det detaljerade programmet beror lite på deltagarnas vilja att strosa runt i de imponerande omgivningarna samt på vädret, då det i bergsområdena ofta är tät morgondimma som lättar framåt dagen. Det tar vi med i beräkningarna när vi planerar dagens rutt. 

Vid God’s Window finns en av världens vackraste utsiktsplatser (om vädret är på vår sida) med en sagolik utsikt över Lowveld-området, som ligger 1 000 meter snett nedanför platån vi står på. Vi besöker även Bourke’s Luck Potholes, som är ett makalöst klipplandskap där våldsamma flodvirvlar och lösa stenar har borrat djupa, cylinderformade hål i den nakna klippan, samt en utsiktsplats där tre imponerande runda bergsformationer som liknar tre gigantiska hyddor, The Three Rondavels, syns i mitten av ravinen. 

Efter Panoramarutten kör vi till Manyeleti viltreservat i västra delen av Krugerparken, och sent på eftermiddagen kommer vi fram till Albatros egen Mantobeni Camp, som kommer att utgöra vår bas de kommande safaridagarna.

Övernattning på Mantobeni Camp med helpension.

Dag 4–5
4-5 Safariupplevelser i Manyeleti viltreservat i Kruger
Håll utkik efter lejon

De kommande två dagarna är det äkta afrikansk safari som gäller. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd i Manyeleti viltreservat som ligger i Limpopoprovinsen, i ett område som populärt kallas för Greater Kruger National Park. Ordet Manyeleti, på det lokala språket shangaan, betyder stjärnornas stad, något vi förstår när vi vänder blicken uppåt och beundrar himlavalvet. Faktum är att det är svårt att låta bli.

Manyeletiområdet utgör bara en liten del av Greater Kruger National Park och grundades 1963. Under apartheidperioden inhägnades området av ett vitt minoritetsstyre och var förbehållet den afrikanska befolkningen, vilket innebar ett väldigt blygsamt besökarantal. Därför är området fortfarande tämligen orört. Idag har man tagit ner stängslen och vilddjuren vandrar fram och tillbaka som de vill. Däremot är vägsystemet inte sammanlänkat och därför är Manyeleti Krugers mest fredliga och orörda hörn. Hit kommer i stort sett endast gäster från områdets tre små lodger och camps, som kan inhysa 100 gäster som mest. Detta ger exklusiva safariförhållanden utan de korteger man ofta upplever i de större parkerna. 

Kruger och Manyeleti ligger relativt lågt och är därför en året-runt-destination med ganska varma och torra vintrar. Efter det tidiga sommarregnet blir vegetationen väldigt tät mellan maj och juni, tills den långa torrperioden tar kål på det mesta igen. I själva Manyeleti finns två fördämda sjöar. Hit kommer krokodiler, flodhästar, ett fantastiskt fågelliv och många andra djur för att dricka under den torraste perioden. 

Under våra safaridagar går vi upp tidigt på morgonen, dricker en kopp kaffe eller te och ger oss sedan ut på en morgonsafari vid tiden för soluppgången eftersom djuren är som mest aktiva under de kyliga morgontimmarna, och det gyllene morgonljuset dessutom ger landskapet en speciellt vacker glöd. Efter safarin återvänder vi till vår camp där en välförtjänt frukostbuffé väntar på oss. Efter det kan vi koppla av under dagens varmaste timmar, exempelvis med en bra bok på terrassen framför tältet eller med ett svalkande dopp i poolen. Du kan följa det rika fågellivet runt lodgen, och ibland få syn på ett större djur som traskar in på det oinhägnade campområdet.

Av erfarenhet vet vi att vi innan den första safarins slut kommer att ha sett ett urval av Afrikas berömda och kända vilda djur som lejon, noshörning, gnu, kudu, vårtsvin, giraff, elefant och impala. Det finns däremot inga garantier för vad vi ser och inte heller när eller var. Naturen påminner väldigt mycket om det autentiska Afrika och pendlar mellan tät och frodig grönska och torra och vissna områden. Det förstnämnda är vackrast men erbjuder också fler gömställen åt djuren. Det sistnämnda är inte så tilltalande för ögat men däremot ökar möjligheterna att se viltbeståndet. Just ovissheten är en del av naturens charm som gör en safari till en så annorlunda och spännande upplevelse. 

Vi inleder vår eftermiddagssafari i slutet av dagen när solen står lågt och landskapet är översköljt av varma färger. Vi stannar längs vägen för att njuta av solnedgången och ackompanjera den vackra upplevelsen med en svalkande drink innan vi tänder billyktorna inför vår nattkörning. Det är en minst sagt sinneskittlande upplevelse när södra halvklotet plötsligt tänds upp av stjärnhimlen, tusentals främmande ljud fyller luften och Afrikas röda jord och bushens skarpa doft smyger sig in i näsborrarna. Kvälls- och nattsafari är något helt annat än en morgonsafari. Det känns som om man är den enda människan i världen. När billyktornas vita ljus sveper över buskagen ser vi hundratals lysande ögon – stora som små – och helt plötsligt kommer naturen, om möjligt, ännu närmare. Något rasslar till i närheten. Är det en flock gnuer eller har de hungriga lejonhonorna inlett nattens jakt? 

Vi åker i öppna terrängbilar vilket ytterligare förstärker upplevelsen när vi befinner oss bara några meter från en jättestor elefant, för att inte tala om lejon eller noshörning – utan stängsel emellan! Lyckligtvis uppfattar inte djuren en bil med passagerare som mat eller fiender. För övrigt kan det bli ganska kallt i bilen på kvällen och tidig morgon. De öppna safaribilarna är försedda med täcken men vi rekommenderar att du tar med en mössa och en tjockare vindtät vinterjacka eller fleecejacka.

Övernattning på Mantobeni Camp med helpension.

Dag 6
Morgonsafari i Manyeleti. Flyg Hoedspruit - Kapstaden
Kapstaden

Efter en sista morgonsafari i Manyeleti Viltreservat samt en ordentlig frukost kör vi till den närliggande flygplatsen i Hoedspruit. Härifrån flyger vi direkt till Kapstaden där vi inkvarteras på vårt centralt belägna hotell. Senare på dagen är det dags att strosa runt på egen hand, exempelvis ner till härliga Victoria & Alfred Waterfront vid hamnen.

Dag 7
Kapstaden. Heldagsutflykt på Kaphalvön till bland annat Cape Point
Kapstaden är Afrikas sydvästligaste punkt

Idag ger vi oss ut på en heldagsutflykt till Kaphalvön. Vi kör längs högt liggande, smala bergsvägar med det brusande havet under oss, genom pittoreska småbyar. Vid Hout Bay ger vi oss genom den kraftiga bränningen till Duiker Island, där tusentals sydafrikanska pälssälar håller till. Vi tar oss nära kolonin och kan se dem ligga på klipporna eller leka i vattnet runt båten. 

Senare kör vi via utsiktsplatsen Chapman’s Peak till Simon’s Town där vi ska besöka en pingvinkoloni och äta lunch. Efter ytterligare en kort resa kommer vi fram till Cape of Good Hope Nature Reserve, som idag ingår i den 221 km2 stora Table Mountain National Park. Förutom de vackra kustlandskapen är reservatet även hemvist år olika antiloparter som eland och bläsbock och den sällsynta bergszebran samt struts och babian. Vi går den korta biten ut till halvöns spets, Cape Point, och njuter av den storslagna utsikten.

Dag 8
Kapstaden. Stadsrundtur och tid på egen hand
Robben Island

På förmiddagen ger vi oss ut på en guidad tur i centrala Kapstaden. Här tittar vi på flera av stadens mest framstående platser och byggnader, bland annat stadens rådhus där Nelson Mandela höll sitt berömda tal från balkongen den 11 februari 1990, när han släpptes efter 27 år som politisk fånge under apartheid-styret.

På eftermiddagen kan vi på egen hand utforska Kapstaden med omnejd. Du kan exempelvis åka med linbanan upp till det berömda Taffelberget som är stadens landmärke. Härifrån kan man vid klart väder se ut över hela Kapstaden och hela Kaphalvön. Den som vill kan även följa med till det dåvarande fängelset på Robben Island i havet utanför Kapstaden, där Nelson Mandela satt fängslad i många år. Guidning på engelska när öns intressanta historia berättas av tidigare fångar, som har suttit fängslade här. Transporten dit ut kan ställas in på grund av dåligt väder. Vi kan därför inte garantera att ett besök på ön är möjligt. Vi rekommenderar ett besök på Robben Island och hjälper till med att införskaffa de eftertraktade biljetterna till de som vill se ön.

Eftermiddagen kan eventuellt också ägnas åt ett besök på Greenmarket, som slutar vid berömda Victoria & Alfred Waterfront, som erbjuder mängder av inköpsmöjligheter och läckra matställen. Den sydafrikanska randen har sjunkit ganska starkt de senaste åren, och Sydafrika har blivit ett väldigt attraktivt shoppingland. Kläder (även modekläder), smycken, konstföremål och mycket mer kan köpas till attraktiva priser.

Reseledaren står självklart redo med tips på hur du utforskar staden på egen hand.

Dag 9
Transport till Hermanus. Valsafari och tid på egen hand
På spektakulär valsafari

Efter frukost kör vi till Sydafrikas valhuvudstad Hermanus och vårt härliga hotell nära vattnet. På förmiddagen ger vi oss ut på valsafari som under den här tiden på året är en ovanligt storslagen upplevelse. Hit kommer de stora södra rätvalarna i ett stort antal från Antarktis där de har ätit sig feta under södra halvklotets sommarperiod mellan november och april. Många av honorna anländer i sällskap av små nyfödda kalvar medan hanarna redan är redo att para sig med honorna. De följer dem ihärdigt och försöker locka till sig deras uppmärksamhet bland annat genom att skjuta upp ur vattnet på ett imponerande sätt. Det går även att se andra stora valarter och en del havsfåglar och då och då dyker delfiner upp.

På eftermiddagen är det dags att på egen hand hitta en bra lunchplats på en av de många bra restaurangerna, samt utforska den lilla men livliga kuststaden.

Dag 10
Hajsafari i Gansbaai
Den imponerande stora vithajen

Idag ger vi oss ut på hajsafari och har bland annat möjlighet att kliva in i en hajbur och se vilt levande exempel på den stora imponerande vithajen i ögonen. Vi kör en vacker väg till Gansbaai, där vår hajbåt väntar på oss. Det skräddarsydda fartyget vi ska gå ombord på anses som ett av kustens bästa för syftet. Det är ett bekvämt fartyg med ovanligt god motorkraft. Vi behöver inte lägga så mycket tid på att ta oss ut till de bästa hajsafariplatserna eftersom dessa sällan ligger långt från Gansbaai. 

Väl framme lockar vi till oss hajarna med en tämligen illaluktande ”fisksoppa” gjord på fiskrens, som långsamt hälls ut från en stor behållare och ner i vattnet. När hajarna visar sig nära båten kan vi turas om att sätta på oss dykutrustning och hoppa ner i den solida buren som hänger längs fartygssidan för att få en titt på de stora djuren i deras rätta element. Denna aktivitet är givetvis frivillig och det går bra att stanna uppe på däck, varifrån det finns goda möjligheter att ta bilder på de strömlinjeformade djuren. Och med en gnutta tur även deras stora käftar. 

På eftermiddagen återvänder vi till Hermanus i god tid innan avskedsmiddagen, som vi intar vår näst sista dag i fantastiska Sydafrika.

Dag 11
Vingårdsbesök med vinprovning och vidare till Kapstaden. Hemresa

Vi har gott om tid på oss att njuta av frukosten och kanske även ta en liten promenad längs den härliga strandpromenaden i Hermanus, innan det är dags att ge sig av mot Kapstaden. Längs vägen besöker vi en vingård där vi smakar på några av områdets goda viner. Vi äter lunch på vingården innan vi beger oss till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.

Dag 12
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 39 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
8 998:–
Vänligen notera
På hotellen under resan är det dessvärre inte möjligt att bo tre personer tillsammans eller att ställa in en extra säng.
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Johannesburg med mellanlandning
 • Flyg Hoedspruit - Kapstaden
 • Flyg Kapstaden - Stockholm med mellanlandning
 • Safaris och utflykter enligt program
 • Inkvartering på bra lodger, camps och hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar samt 5 luncher och 5 middagar
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller hemförsäkring
 • Kostnader för vaccinationer och medicin
 • Övriga måltider. Reseledaren anordnar gemensamma måltider för de som vill delta. Det är enkelt och billigt att äta i Sydafrika (cirka halva priset jämfört med svenska priser)
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker. Kaffe, te, juice med mera till frukosten ingår
 • Dricks (till bagagebärare, servicepersonal samt chaufför, räkna med cirka 600 kronor per person)
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor
 • Eventuella extrautflykter (härunder båttur till Robben Island och linbana till Table Mountain)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Safarivandringar
Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet för barn under 16 år att följa med på safarivandringarna.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

OBS!

Våra safariguider kommer göra allt de kan för att vi ska få se så många djur som möjligt på våra game drives. Men eftersom det är vilda djur finns det inga garantier för att vi ser dem.

Bagage

För resande till och från Johannesburg flygplats har det införts nya regler för bagage per den 25 mars 2019.

Det är endast tillåtet med bagage som har en plan sida som ett minimum. Väskor med rund eller oregelbunden form är inte tillåtna. Bagage får heller inte ha långa band eller utstickande handtag. Sådana är största orsaken till driftstörningar i bagagehanteringen och kan orsaka stopp, med försenad på- och avlastning som följd, och därmed förseningar för flygbolag och passagerare. 

Om möjligt ta bort band och stroppar. Passagerare med bagage som inte uppfyller kraven med remmar eller handtag, kommer att kunna få inplastning av sitt bagage vid speciella platser på flygplatsen. 

Barnvagnar, golfbags och andra stora bagage är undantagna från den nya regeln, och går som ”stort” bagage, med speciell hantering

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 16 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Sydafrika

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information här: www.albatros.se/resmal/afrika/sydafrika
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Storstadssemester i Kapstaden

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 6 498:–
5 dagar med kultur, shopping, gastronomi och vacker natur i Kapstaden

Vacker, kulturell och full av liv. Så enkelt kan man beskriva Kapstaden. Med Atlanten som granne, det 1 000 meter höga Taffelberget och den vackra Kaphalvön vinner Kapstaden över de flesta storstäder när det kommer till skönhet. Utöver detta finns det dessutom massor av historiska sevärdheter, fantastisk shopping, härlig mat, goda viner och storslagna stränder.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Du kan välja mellan två hotell:

Southern Sun Cape Sun
Hotell Cape Sun ligger i hjärtat av Kapstaden, och här är det enkelt att ta sig till stadens många sevärdheter. Hotellet har 368 rum, alla med privat badrum, aircondition och gratis Wi-Fi (500 MB per dag). När du inte besöker någon av Kapstadens många sevärdheter kan du ta ett dopp i inomhuspoolen, besöka träningsrummet eller beställa en behandling på spaavdelningen. Hotellet har en egen restaurang och bar.

Läs mer på www.tsogosun.com/southern-sun-cape-sun

Pris
6 498:- per person i delat dubbelrum på Southern Sun Cape Sun
10 998:- per person i enkelrum på Southern Sun Cape Sun

The Cullinan
Hotellet ligger en kort promenad från ingången till Waterfront, vilket är centrum för Kapstadens turistcenter. Det 4-stjärniga hotellet erbjuder professionell service och luxuös inredning i ett område som är rikt på kulturarv. Hotellet har naturligtvis de faciliteter man kan förvänta sig av ett Tsogo Sun-hotell, inkl. restaurang, bar och utomhuspool.

Läs mer på www.tsogosun.com/the-cullinan

Tillägg för uppgradering av hotell
+ 4 000:- per person i delat dubbelrum på The Cullinan
+ 6 500:- per person i enkelrum på The Cullinan

Utflykter
I Kapstaden kan du följa med på en rad olika utflykter. Se beskrivningar och priser här: Utflykter i Kapstaden

Priset inkluderar
 • Transport till och från hotellet vid ankomst och avresa
 • 4 nätter på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
Bokning

Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Vänligen notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Lyx vid Victoriafallen

Typ Reseförlängning
Längd 5 dagar
Pris Från 12 998:–
5 dagars avkoppling i exklusiva omgivningar vid ett av världens vackraste vattenfall

Med en höjd på 100 meter, en bredd på två kilometer och tät, omslutande regnskog är Victoriafallen en imponerande plats att avsluta din resa på.  På bantuspråk kallas vattenfallen ”mosi-oa-tunya” (den dundrande röken’) och vattenmolnet som bildas är ofta synligt på fyra mils avstånd.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

I de här fantastiska omgivningarna kan du välja mellan två hotell:

The Explorers Village

Härligt 3-stjärnig lodge med med pooler, restaurang och bar. Boendet har utsikt över den afrikanska bushen och ett vattenhål som besöks av elefanter och bufflar. Lodgen ligger bara 400meter från Victoria Falls National Park.
Läs mer på : www.shearwatervictoriafalls.com

Pris i 2024
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 498 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Pris i 2025
12 998 SEK per person i delat dubbelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen
15 898 SEK per person i enkelrum i The Explorers Village vid Victoriafallen

Victoria Falls Hotel
Underbart 5-stjärnigt hotell som andas kolonialhistorisk atmosfär. Här finns alla tänkbara faciliteter, inklusive flera gourmetrestauranger i toppklass. Vattenfallen ligger på 10 minuters gångavstånd från hotellet och man kan både se och höra vattenfallen från hotellområdet.

Läs mer på www.africansunhotels.com/hotels/1/the-victoria-falls-hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 5 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 12 500:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 7 000:– per person i delat dubbelrum på Victoria Falls Hotel
+ 14 100:– i enkelrum på Victoria Falls Hotel

Priset inkluderar
 • Flyg Kapstaden – Victoria Falls t/r
 • Transport i förbindelse med förlängning
 • 3 nätter på hotell vid Victoriafallen i delat dubbelrum (inkl. frukost)
 • 1 natt på hotell i Kapstaden i delat dubbelrum
 • Båtutflykt i solnedgången på Zambezi-floden
 • Vandring omkring vattenfallen
Priset inkluderar inte
 • Diverse visa som ska betalas vid inresa om du har svenskt pass. Om du inte har svenskt pass är det ditt eget ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för just dig.

Vid Victoriafallen kan du delta i en rad olika utflykter. Läs mer om beskrivningar och priser här: Utflykter vid Victoriafallen

Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Koppla av på Mauritius

Typ Reseförlängning
Längd 6 dagar
Pris Från 17 998:–
Njut av palmstränder, avkoppling och riktigt god mat mitt i Indiska oceanen.

Här kan du koppla av vid poolen eller stranden under 4 sköna dagar. Om du vill vara lite mer aktiv finns det en mängd möjligheter att utforska ön eller ge sig ut på utflykter.

Dag 1 Övernattning i Johannesburg eller Kapstaden
Dag 2 Johannesburg/Kapstaden – Mauritius, transfer till hotellet
Dag 3-6 Avkoppling på Mauritius
Dag 7 Flyg Mauritius – Johannesburg (på morgonen). Hotellrum finns att tillgå i Johannesburg. Flyg Johannesburg – Skandinavien (på kvällen)

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

På den här förlängningen kan du välja mellan tre hotell:

Casuarina Hotel
Det 3-stjärniga hotellet ligger på öns nordvästra sida med utsikt över lagunen vid den världsberömda kritvita sandstranden, Trou aux Biches. Det är 5 km till den livliga staden Grand Bay och 18 km till huvudstaden Port Louis. Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
http://hotel-casuarina.com/mauritius/

Pris per person i 2024
17 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
24 996:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Pris per person i 2025
19 998:– per person i delat dubbelrum på Hotel Casuarina
26 496:– per person i enkelrum på Hotel Casuarina

Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
Detta 5-stjärniga lyxhotell som ligger på västkusten erbju0der det lilla extra. Det finns flera restauranger och spa på hotellet, som ligger vid stranden omgivet av en stor tropisk trädgård.
Halvpension ingår i priset för vistelsen.
Läs mer om hotellet på:
https://sofitel.accorhotels.com/gb/hotel-1144-sofitel-mauritius-l-imperial-resort-spa/index.shtml

Tillägg för uppgradering av hotell i 2024
+ 3 500:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 9 498:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Tillägg för uppgradering av hotell i 2025
+ 6 000:– per person i delat dubbelrum på Sofitel Mauritius l'Impérial Resort & Spa
+ 13 998:– i enkelrum på Sofitel Mauritius l’Imperial Resort & Spa

Priset inkluderar
 • Flyg Johannesburg/Kapstaden – Mauritius t/r
 • Transport mellan flygplats och hotell
 • 1 övernattning på hotell i Johannesburg eller Kapstaden
 • Tillgång till hotellrum i Johannesburg på hemresedagen
 • 5 nätter på Casuarina Hotel/Laguna Beach/Sofitel Mauritius Imperial
Bokning

Reseförlängningen ska bokas tillsammans med din resa eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din reseförlängning i så god tid som möjligt eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum. Priset på reseförlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.

Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa med otroliga safariupplevelser kring Mantobeni camp! Alla aktiviteter var välorganiserade och intressanta; i synnerhet bjöd Mantobeni camp på safariupplevelser långt utöver mina förväntningar, inte bara pga. Big five under samma resa, vilket jag inte upplevt tidigare, utan framför allt pga. vattenhålet nedanför lodgen och det strategiskt planerade utsiktstornet alldeles i närheten. Jimmy var en suverän reseledare! Jag skulle gett resan en femma om inte båda både valsafarin och hajsafarin blivit inställda.
Date published: 2019-08-22
Rated 4 out of 5 by from Big Seven minus två Mycket spännande och roliga safariupplevelser med närkontakt med leopard med byte som höjdpunkt. Tyvärr inställda vithaj- och valutflykter, enligt uppgift pga vädret.
Date published: 2019-08-20
Rated 5 out of 5 by from Fantastiska safari-upplevelser Mycket bra men tyvärr minus för inställda val- och haj-safari. Borde kanske redogöras för att chansen inte är stor att dessa genomförs, då detta är en stor del i ”Big 7-konceptet”.
Date published: 2019-08-18
Rated 5 out of 5 by from Oförglömlig resa Fantastisk resa, önskar att alla kunde åka på denna resa, Att uppleva alla dess djur på nära håll, obeskrivligt stort, magiskt Capetown en ny och trevlig stad Vingårdarna, visste att det skulle var bra men det var mer än det, toppen Maten, blev bättre och bättre för varje dag Vinet , glömmer jag aldrig Jimmy heter vår guide som förövrigt nog är bäst i världen
Date published: 2019-08-17
Rated 5 out of 5 by from Innehållsrik resa i Sydafrika Spännande resa som innehöll många intressanta moment. Reseledaren var utmärkt: kunnig, trevlig, effektiv och service-minded.
Date published: 2019-08-16
Rated 4 out of 5 by from Minnesvärt En fantastisk resa med en superproffsig och engagerad guide som alltid fanns till hands och bjussade på sig själv och sin tid. Han var också kunnig på landet på alla sätt och omorganiserade snabbt och smidigt när det blev problem. Fina och bra boenden. Det Enda vi saknade var val- och hajsafarisen som ställdes in pga dåligt sjöväder....
Date published: 2019-08-15
Rated 5 out of 5 by from Otrolig kul resa En spännande och kul resa. Fantastiskt hur nära djuren vi kom. Glömde tyvärr kikare så man kunde se fåglarna bättre. Kul att bada fötterna med elefanterna som en vacker vy vid vattenhålet.
Date published: 2019-08-15
Rated 5 out of 5 by from Fantasisk upplevelse En fantastisk upplevelse för livet med en engagerad och underbart kunnig reseledare. Safarin var något jag kommer att minnas för resten av livet. Frukost med elefanterna bara meter från lunchbordet och aporna som försökte norpa vad som fanns där var en upplevelse utöver mina vildaste fantasier.
Date published: 2019-08-14
 • y_2024, m_4, d_16, h_3
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_16
 • loc_sv_SE, sid_ZARTR47, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor