Fakta Polen

Här nedan hittar du praktisk information om valuta, dricks, elektricitet med mera i samband med resor till Polen.
  • Språk Polska
  • Huvudstad Warszawa
  • Invånarantal 38, 5 milj.
  • Religion Katolicismen
  • Valuta Zloty
  • Yta 312 000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
Polen har samma tid som Sverige, hela året.
Transport i Polen
Vid Albatros resor i Polen reser vi med bussar som håller en hög standard och är utrustade med luftkonditionering. I städerna kan du lätt ta dig runt med hjälp av buss.
Valuta och kreditkort

Polens valuta heter zloty. Det är alltid bra att ha lite mynt och sedlar till hands när du ska betala i butiker och på restauranger, där det inte alltid går att använda höga valörer.

Visa, MasterCard, Diners och American Express kan användas som betalkort överallt i Polen. I de större städerna hittar du uttagsautomater där du kan ta ut kontanter.

Prisnivå i Polen
Priserna i Polen är vanligtvis något lägre än i Sverige. Du kan få en måltid mat på en mellanklassrestaurang för cirka 150 kronor. För övrigt kostar andra varor cirka hälften så mycket som i Sverige.
Dricks

Det är brukligt att ge dricks i Polen. Du kan avrunda summan uppåt till närmaste 10 zloty eller lägga 10 procent av beloppet. När du åker taxi kan du runda av beloppet uppåt om du är nöjd med resan.

På rundresor och kryssningar förväntar sig chaufförer, guider och fartygspersonal ett visst belopp i dricks. Du hittar rekommendationer i ditt reseprogram.

Elektricitet
I Polen används 230 V/50 hertz och stickkontakterna är av samma typ som i Sverige.
Telefon och internet

Polens internationella landskod är +48. Det kan vara dyrt att ringa till och från Polen samt att ansluta till internet via telefonen. Informera dig gärna hos din mobiloperatör om täckning och priser före avresa.

De flesta hotell och många caféer och restauranger har internettillgång, ibland utan kostnad och ibland mot betalning. Här kan du logga in med din dator eller surfplatta. Både signal och hastighet kan däremot variera.

Det finns inte lika många internetcaféer som tidigare. Det lokala turistkontoret eller biblioteket brukar kunna låna ut en dator med internetanslutning.

Dricksvatten och hygien

Det finns väldigt få offentliga toaletter i Polen och de är oftast inte speciellt rena. Det kostar vanligtvis mellan en och två zloty att använda en offentlig toalett. Ta gärna med dig en flaska handdesinfektion.

Du bör inte dricka vattnet från kranen. Köp istället vatten på flaska.

Rökning
I Polen är det inte tillåtet att röka på bussar, på tågstationer och vid väntplatser. Du får inte röka inomhus på offentliga platser såvida man inte har inrättat ett speciellt rökrum.
Takt och ton
Polacker brukar vara väldigt hövliga både mot varandra och besökare. Man tar i hand och håller upp dörren med mera. Om du besöker en kyrka bör du täcka armarna och inte ha på dig korta shorts, kjol, eller klänning.

Södra Polen: Kraków och Tatrabergen

Upplev Polens historiska och kulturella centrum Kraków och följ med på lättare vandringar i den sagolika naturen i Tatrabergen

  • 3 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 13 498:–
från Stockholm