Kanada - som på räls

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

I de europeiska pionjärernas fotspår från Toronto till Vancouver

Korsa Kanada med Albatros! Denna resa tar oss från Toronto till Vancouver via tusentals kilometer halsbrytande vacker natur och fyra magiska nationalparker. Vi börjar i Toronto - metropolen. Blicka ut över den myllrande storstaden från CN Tower och smaka på hela världen i China Town eller på Gerrard Bazaar. Vi ger oss ut på en båttur till NIagarafallen och sedan är det dags att hoppa på tåget. I pionjärernas spår tuffar vi fram, genom fjärran västern mot Klippiga bergen. Vi ser Jaspers djupa raviner, smaragdgröna sjöar i Banff- och Yoho-nationalpark och njuter av de fantastiska vyerna över snöklädda toppar, grönskande dalar, varma källor och glaciärer. En rekordvacker rutt med stopp för vinprovning tar oss till OS-staden Vancouver där vi rundar av med viktorianska byggnader och botanisering i små boutiquer.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Tågresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Kanadensisk dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Toronto
Dag 2 Toronto. Rundtur på förmiddagen och tid på egen hand
Dag 3 Toronto. Utflykt till Niagarafallen
Dag 4–6 Tvärs över Kanada. Ombordstigning på tåget
Dag 7 Ankomst till Jasper, Rocky Mountains
Dag 8 Jasper – Banff
Dag 9 Banff nationalpark
Dag 10 Rocky Mountains – Kamloops
Dag 11 Genom Okanagan Valley till Vancouver
Dag 12 Vancouver. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 13 Vancouver och hemresa
Dag 14 Hemkomst

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
48 998:–
Stockholm
52 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Toronto

När vi har landat i Toronto hämtas vi med buss som kör oss till vårt hotell. Kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 2
Toronto. Rundtur på förmiddagen och tid på egen hand
CN Tower i Toronto

Den gamla kolonialstaden Toronto har vuxit till en äkta storstadsmetropol och kan bäst jämföras med New York, eftersom den precis som sin amerikanska motsvarighet är en smältdegel för hela världens kultur med immigranter från världens alla hörn. Detta har resulterat i en pulserande storstad som inte bara bjuder på en riklig mångfald, men även syns på den internationella konst- och kulturscenen. Oavsett om man står på världens högsta utsiktspunkt i tv- och radiotornet CN Tower eller tittar ut över vattenmassorna vid Niagarafallen är det en sak som är säker: Toronto med omnejd bjuder på upplevelser i världsklass!

Efter frukosten sätter vi oss tillrätta i bussen och åker till det berömda CN Tower. Tornet var länge världens högst byggnad, men nu har den blivit omkörd av Burj Khalifa i Dubai. Vi tar oss upp till utsiktsplattformen, cirka 330 meter upp i luften, och njuter av den spektakulära utsikten. Härifrån kan man bland annat se stadens enorma baseboll-stadion, SkyDome, vars tak kan tas av och på, och det är här har hemmalaget Toronto Bluejays hör hemma. Efter vårt besök i tornet tar reseledaren med oss på en orienterande stadsrundtur till fots och med kollektivtrafiken. Räkna med cirka 20 kanadensiska dollar till transport, entréer och något ätbart på vägen. 

Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand. Kanske kastar vi oss ut i ett kulinariskt äventyr. Det finns tusentals exotiska restauranger runt om i staden som bjuder på ett fyrverkeri av kryddor, dofter och smakupplevelser.

Toronto har nämligen en etnisk mångfald utöver det vanliga: Här finns hela fem Chinatowns, ett Little Italy, ett Little Portugal och indiska Gerrard Bazaar - gå på upptäcktsfärd och smaka på hela världen i en enda stad!Kanske är du sugen på en shoppingrunda? Fantastiska Eaton Centre är ett shoppingcenter med flera våningar och över 320 olika butiker och 17 biografer. Den konstintresserade ska besöka Art Gallery of Ontario som rymmer världens största samling med konstverk av den brittiska bildhuggaren Henry Moore. Den sportintresserade kan med fördel ta sig till Hockey Hall där det bland annat finns en kopia av ishockeylaget Montréal Canadiens omklädningsrum. Det finns ett oändligt antal möjligheter. 

Dag 3
Toronto. Utflykt till Niagarafallen
Vackra Toronto

Vi börjar dagen med en kort stadsrundtur med bussen innan vi styr kosan söderut. Idag ska vi uppleva några av världens största och vackraste vattenfall, Niagarafallen. Niagara är namnet på en stad i USA, en stad i Kanada och på de tre enorma vattenfall som skiljer dem båda åt. Niagarafallen markerar även den naturliga gränsen mellan den kanadensiska provinsen Ontario och den amerikanska staten New York. Fallen består av två huvuddelar som separeras av ön Goat Island: Horseshoe Falls (Hästskofallen) på den kanadensiska sidan av gränsen och American Falls, som inte helt överraskande ligger på den amerikanska sidan. Dessutom finns Bridal Veil Falls som är något mindre. Vattnet från de tre fallen kommer från de stora sjöarna Superior, Michigan, Huron, Erie och Ontario som tillsammans står för den största samlade färskvattenmängden på jorden. Vattenmassorna från sjöarna har genom årtusenden långsamt banat sin väg mot Atlanten. Massorna skapar ett enormt vattentryck vid Niagara som idag används för att producera stora mängder hydroelektricitet. 

De tre fallen – American Falls, Bridal Veil Falls och Horseshoe Falls är obeskrivligt vackra. Vi ger oss ut på en båtfärd med Hornblower Niagara Cruises, som för oss tätt inpå de enorma vattenmassorna (regnkläder kommer att delas ut). Efter den stora upplevelsen åker vi tillbaka till Toronto och resten av dagen tillbringar vi på egen hand.

Dag 4–6
Tvärs över Kanada. Ombordstigning på tåget
Kanada - som på räls

Där det är dags att stiga ombord på tåget som är vårt hem under de fyra närmaste dagarna. Vi blir upphämtade på hotellet och åker till centralstationen. Härifrån rullar tåget västerut.

Invånarna i det som en gång kallades för Nya Frankrike rörde sig från plats till plats med båt, släde eller hästdroska. Vägarna var ojämna och leriga och på vintern frös floderna och det blev svårare att navigera den vägen. På 1800-talet påbörjade man byggandet av järnvägen och i dess kölvatten följde tusentals och åter tusentals immigranter som kom för att utforska och utveckla det helt orörda landet. Tack vare den nya järnvägen fick Kanada en helt annan position än tidigare. Plötsligt kunde man förflytta sig hundratals kilometer på en dag och överallt växte nya städer fram. Invånarna bestod huvudsakligen av européer som ville utforska Den nya världen. Hästarna ersattes av lokomotiv och plötsligt var allt möjligt. När det första offentliga tåget körde mellan Saint-Jean-sur-Richelieu nära Montréal och Portage La Prairie vid Winnipeg år 1836 innebar detta en vändpunkt för Kanadas historia, och landet upplevde ett rejält ekonomiskt uppsving. Tåget transporterade människor och varor över hela kontinenten. Städer växte upp vid stationerna och fabriker växte fram i städer som Montréal, Toronto och Vancouver. Kanada sjöd av energi! År 1871 anslöt provinsen British Columbia till konfederationen Kanada, med ett enda förbehåll: Man krävde att en transkontinental järnväg byggdes inom tio år. Järnvägen skulle förbinda Kanadas östra och västra delar. År 1886 korsade det första tåget hela Kanada, från Dalhousie Station i Montréal till Port Moody, 20 kilometer från den lilla staden Granville som senare skulle bli Vancouver. Under de kommande åren byggde man den första tågstationen i Vancouver som av naturliga orsaker blev Kanadas ledande hamnstad. Den 3 september 1939 förklarade England och Frankrike krig mot Tyskland. En vecka senare följde Kanada deras exempel – över än två år före USA. Precis som under första världskriget var Pier 21 i Halifax mellanstation för soldater som väntade på att skeppas ut till Europa, och för tusentals immigranter som strömmade in till landet under och efter krigen. Härifrån gick de ombord på tågen som förde dem vidare till olika destinationer över hela landet.

Vi har platser på Sleeper Plus Class. Du kan läsa mer om tåget på https://www.viarail.ca/en/explore-our-destinations/trains/rockies-and-pacific/toronto-vancouver-canadian/classes-and-services#sleeper-plus

Dag 7
Ankomst till Jasper, Rocky Mountains
Bergsgetterna kan leva på över 4000 meters höjd

Tidigt på morgonen kör vi genom provinshuvudstaden i Alberta, Edmonton, mot Klippiga bergen – Rocky Mountains. Efter den fantastiska tågresan från fjärran västern når vi fram till Jasper Nationalpark. Vårt äventyr i ett av världens vackraste bergsområden kan börja. Efter ankomsten till Jasper byter vi transportmedel och åker ut på sightseeing med buss. Turen omfattar sjöarna Pyramide och Patricia samt Maligne Canyon. Malign Canyon är Jaspers djupaste ravin och samtidigt en del av det som troligtvis är Nordamerikas största flodsystem under jorden. Vi checkar in på vårt hotell i Jasper och ser fram emot de kommande dagarnas upplevelser.

Dag 8
Jasper – Banff
Staden Banff ligger vackert uppe i bergen

Vi kör söderut mot pittoreska Icefields Parkway som är en av Kanadas mest kända och natursköna bergsvägar, uppkallad efter de enorma isbelagda områden som präglar Klippiga bergen. Längs vägen ser vi de mäktiga Athabasca-fallen. Vi stannar längs vägen för att njuta av den enastående utsikten och för att ta en åktur med ett specialbyggt glaciärfordon på den jättelika Athacasca-glaciären (ingår inte i resans pris). Vi fortsätter mot Banff och Klippiga bergens kanske vackraste vy, Lake Louise, en smaragdgrön sjö omringad av gröna skogar, berg med snötäckta toppar och Victoria-glaciären. Tidigt på kvällen kommer vi fram till Banff där vi övernattar.

Dag 9
Banff nationalpark
Smaragdgröna sjöar i Banff nationalpark

Idag kör vi till Banff nationalpark från staden Banff, som bara har 7 800 fast bosatta invånare. Området runt Banff och vägen norrut mot Jasper, Lake Louise, Yoho och Kootenay anses av många globetrotters besitta några av världens vackraste naturscener tack vare det stora nätet av glaciärer, varma källor, snötäckta bergstoppar, skogar, forsande floder, vattenfall, gröna ängar och klara sjöar. Kort och gott ger vi oss idag ut på en utflykt som bjuder på en fantastisk mångfald som aldrig tycks ta slut.Självklart ska vi även ta en titt i staden Banff och avlägga ett besök vid det fantastiska järnvägshotellet. Om vädret tillåter vi åker vi linbana upp till Sulphur Mountain och njuter av den storslagna utsikten över Banff.

Dag 10
Rocky Mountains – Kamloops
Det bor 20-40 svartbjörnar och ca 60 grizzlybjörnar i Banff

Idag kör vi genom berömda Continental Divide och korsar bergspasset Kicking Horse Pass på vår väg in i Yoho nationalpark. Yoho är Cree-indianernas uttryck för ärofylld eller storslagen och namnet får snabbt mening när vi rör oss runt i den unika parken. Vi ser bland annat den vackra sjön Emerald Lake (Smaragdsjön) med den karaktäristiska gröna färgen. Vi fortsätter genom nationalparkerna Glacier nationalpark och Mount Revelstoke nationalpark med tunnlar, glaciärer, snötäckta bergstoppar och hårnålssvängar. Med lite tur kan vi få syn på björnar som mumsar maskrosor på våren eller bär under hösten.  Vi övernattar i staden Kamlopps.

Dag 11
Genom Okanagan Valley till Vancouver
Vingård i Okanagan Valley

Idag avslutar vår fantastiska resa genom "The Canadian Rockies" och några av världens vackraste nationalparker. Vi kör längs en av världens i särklass vackraste motorvägar: The Trans-Canada Highway. Dagens etapp går genom Okanagan-dalen, ett av Kanadas mest berömda vindistrikt, som befinner sig på samma nivå som de kaliforniska vindistrikten. Här finns stora sjöar omgärdade av vinodlingar och bergstoppar. Naturscener som tar andan ur de flesta. Vi stannar till vid en av de många vingårdarna där vi får en rundvisning och smakar på de ädla druvorna. På kvällen kommer vi fram till Vancouver vid Kanadas Stillahavskust och gör oss hemmastadda på vårt hotell.

Dag 12
Vancouver. Stadsrundtur och tid på egen hand

Downtown Vancouver ligger på en liten halvö omgiven av Burrad Inlet, English Bay och False Bay, och i bakgrunden skymtar de vackra snöklädda bergstopparna som är så karakteristiska för staden. Vancouver är omringad av vatten och har den mest trafikerade hamnen längs Nordamerikas kust. Vancouver stod för övrigt värld för vinter-OS 2010.I Vancouver ligger Stanley Park som har fått sitt namn efter den kanadensiske generalguvernören Lord Stanley. Parken täcker ett område på över 1 000 hektar och är därmed större än Central Park i New York. Stadens vackra gamla stadsdel kallas Gastown och är full av viktorianska byggnader och många moderna (och billiga) butiker. Med reseledaren i spetsen ger vi oss efter frukost ut på en förmiddagsutflykt till fots för att titta på de sevärdheter som ligger på gångavstånd från vårt hotell. På eftermiddagen kan vi på egen hand utforska stadens gator. Se Stanley Park och besök prisbelönta Vancouver Aquarium som ger en vacker introduktion till havets värld. Här finns över 8 000 olika havsdjur från Stilla havet. I parken kan man även uppleva ett arktiskt äventyr, en ångande varm och tropisk safari eller en resa till Stilla havets botten. Eller varför inte Antropologiska museet med sin unika utställning av konst från nordvästkustens ursprungliga folkslag, skyhöga totempålar och fina inristningar i guld och silver. Reseledaren kan givetvis tipsa om fler aktiviteter.

Dag 13
Vancouver och hemresa

Beroende på när vi flyget går hem, tillbringar vi förmiddagen på egen hand. Tidigt på eftermiddagen hämtas vi med buss och åker på en stadsrundtur och ser de sevärdheter vi inte hann med dagen före. Sent på eftermiddagen åker vi till flygplatsen där vårt flyg väntar på oss.

Dag 14
Hemkomst

Praktisk information om tågresan - VIA Rail

Bagage ombord

Platsen ombord på tåget är begränsad och för att göra resan så bekväm som möjligt är det endast tillåtet att ta med ett handbagage och en resväska med max mått  66x46x23 cm i kupévagnarna. Övrigt bagage checkas in i bagagevagnen vid avgång och lämnas ut vid ankomst till Jasper. Det är inte möjligt att komma åt det incheckade bagaget på tågresan. Den maximala vikten är 23 kg. För att göra resan som behaglig som möjligt rekommenderar vi att man endast tar med en lätt sportväska i kupén, som innehåller det man behöver till tågresan. 

Sova ombord

Man sitter tillsammans två och två och för dem som har valt liggplats (”berth”) fäller man ner sätena så att de förvandlas till en över- och underslaf när det är dags att sova, och bakom en tät gardin kan man gå en god natts sömn. På morgonen fäller man upp sängarna så att man kan sitta och se ut igenom de stora fönsterna igen. Det är bara 2 säten på varje sida av mittgången och alla vagnar har gemensam toalett i gången på tråget. Det är möjligt att boka privat kupé till 1, 2 eller flera personer. De  kupéerna har handfat och egen toalett.

Måltider ombord

Det är helpension ombord, men man betalar själv för samtliga drycker. I restaurangvagnen råder en avslappnad klädstil, så man behöver inte byta om till måltiderna. Maten har internationell prägel. Till frukost kan man normalt sett välja mellan 4 olika rätter, medan lunch och middag består av olika soppor och 3-4 olika huvudrätter. Till alla måltider serveras kaffe eller te. Frukosten serveras mellan kl. 7-10. Lunch och middag serveras normalt under 3 ”seatings”. Reseledaren försöker vid incheckning se till att gruppen samlas den första kvällen, men det går inte att garantera. Under hela resan kan man få kaffe, te och vatten, samt snacks och frukt utan extra kostnad.

Rökning ombord

Det är inte tillåtet att röka på tåget. Rökare får röka utanför tåget när det stannar, det är dock bara tillåtet att röka på de platser där det är markerat att rökning är tillåten.  Tåget stannar i Capreol, Hornepayne, Sioux Lookout, Winnipeg, Saskatoon och Edmonton. Ofta handlar det om relativt korta stopp, tågpersonalen informerar om hur länge tåget står stilla omedelbart innan det stannar.

Alkohol ombord

Man kan köpa alkohol ombord i enlighet med lagstiftningen i den provins tåget befinner sig.  Detta gäller även barens öppettider. Alkohol som inte har köpts ombord får endast konsumeras i den egna kupén. Provinslagstiftningen förbjuder konsumtion av alkohol man själv har köpt på andra platser i tåget.

Kanada - som på räls

Telefon- och Wi-Fi

De flesta passagerare vill gärna njuta av en lugn tågresa. Vänligen stör inte andra passagerare med telefonsamtal, musik etc. Använd hörlurar när du vill lyssna på musik och sätt telefonen på ljudlös eller låg ringsignal. På stora delar av sträckan finns ingen mobiltäckning. På de större stationerna finns det Wi-Fi i stationsbyggnaden. Det finns inte Wi-Fi på tåget. Tänk på att det är dyrt att använda sin mobil i Kanada med det svenska telefonabonnemanget. I din mobiltelefon eller surfplatta kan du stänga av data rooming utomlands.

Telefon- och Wi-Fi

I  hytterna  (inte vi liggplatserna/berth) finns 120v/60Hz-stickkontakter till laddare, det är samma uttag som i Kanada i övrigt.  Kom ihåg att ta med adapter.

Tidszoner

2 gånger under tågresan ska klockan ställas tillbaka 1 timme. Detta aviseras av personalen ombord på tåget.

Glaciärutflykt med Ice Explorer

Ice Explorer är ett specialbyggt glaciärfordon som kör ut på Columbia Icefield, som på vissa platser är lika tjockt som Eiffeltornet är högt. 

Pris: 698,- kr per person

Båttur på Maligne Lake

Maligne Lake är den största glaciärsjön i Jasper nationalpark och en av de vackraste platserna i de kanadensiska Rocky Mountains, med utsikt över de snöklädda bergen.

Pris: 698,- kr per person

Prisinformation

Resans pris

Från 48 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 598:–
Privat kupé på tåget

På tåget kan man boka privat kupé till 1, 2 eller flera personer. Dessa kupéer har handfat och egen toalett. 

Pris från 7 998,- kr per person 

Man sitter två och två i tåget och vid sängtid viks sätena ner och förvandlas till under- resp. överslaf. Om man specifikt vill boka en underslaf (lower berth) på tåget kan man göra det i den mån det finns tillgängligt: https://www.viarail.ca/en/resources/couchette-en

Pris 2 098,- kr per person 
Privat kupé eller underslaf (lower berth) på tåget är på förfrågan och beror på tillgängligheten. Därför kan vi inte garantera lediga platser.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm - Toronto och Vancouver - Stockholm 
 • Utflykter enligt program 
 • Boende i delat dubbelrum 
 • Boende i sängmiljö på tågresan 
 • Frukost dagligen 
 • Helpension på tåget (drycker ej inkl.)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom från 6% av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen 
 • Drycker 
 • Dricks till chaufförer, rengöringspersonal och bagagebärare, ca. 50-75 CAD per resedeltagare 
 • Eventuella extra arrangemang 
 • Glaciärutflykt med Ice Explorer
 • Personliga förnödenheter 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Tillägg för privat kupé eller underslaf (lower berth)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Krav på resedeltagarna

En förutsättning under denna resa är att man är i god fysisk form och kan ta sig fram på egen hand då vi kommer att besöka nationalparker med kuperad terräng. Utöver detta kommer det att förekomma buss- och tågresor med flera av- och påstigningar om dagen. Resan är därför inte lämplig för personer som går dåligt eller använder sig av rollator eller rullstol.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. I Kanada kan det vara lite kyligt oavsett årstid, så det är en god idé att packa varma kläder till dagarna i bergen. Ta gärna med bekväma vandringsskor.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Kanada

Här kan du läsa mer om Kanada: www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/kanada
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Pass och visum

Från 15 mars 2016 måste alla som reser till Kanada ha ett så kallad eTA-godkännande för inresa till Kanada. Du fyller i din ansökan på internet och kostar 7 kanadiska dollar. Läs om hur du får eTA-godkännande här: 

www.albatros-travel.se/resmal/nordamerika/kanada/visum

Om reser med barn som inte är dina egna eller du och dina barn inte har samma efternamn, ska du dessutom ha ett speciellt godkännande. Läs mer på http://www.cic.gc.ca/english/visit/minors.asp

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21CARTR01CSE1605