Inresa i USA - ESTA

Alle som ska resa till USA ska fylla i ett elektroniskt inresetillstånd; ESTA. Dessutom finns det några saker du ska tänka på om du reser till USA med barn.

ESTA – elektronisk registrering för inresa till USA
Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA. Det gör du genom att klicka här: https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Kravet om registrering gäller både för resenärer som bara är på transitresa genom USA och för resenärer som har USA som slutdestination.  Registreringen ska utföras senast 72 timmar före avresa, men du är naturligtvis välkommen att registrera dig så tidigt som möjligt. 

Observera att det är endast är du själv som bär ansvar för dina upplysningar, samt att dessa är korrekta. All bristfällig eller felaktig information kan medföra omfattande konsekvenser. I praktiken kan det betyda att du inte får resa in i USA och på så sätt även förlorar din möjlighet att få pengarna tillbaka för resan eller andra utgifter du har haft i Som resebyrå ansvarar Albatros Travel inte för att du fyller i dina upplysningar korrekt. Därför kan vi heller inte stå till svars för de krav som kan ha sitt ursprung i bristfälliga eller felaktiga upplysningar.

OBS! Det finns företag som via sina hemsidor erbjuder ESTA-registrering mot en extraavgift på 60 USD. Vill du undvika detta ska du använda dig av ESTA:s officiella hemsida https://esta.cbp.dhs.gov

Vägledning
Alla fält som är markerade med en röd asterisk är obligatoriska och SKA fyllas i och anges på engelska; det betyder att om bokstäverna Å, Ä och Ö förekommer i den information du ska uppge så ska du återge de bokstäverna med AA, AE och OE.

Observera att det inte är nödvändigt att fylla i de fält som rör reseinformation och din adress under den tid du befinner dig i USA.

Här hittar du en vägledning till hur man fyller i sin ESTA-ansökan: www.albatros.se/praktisk/vagledning-i-de-nya-inresereglerna-till-usa

När du är färdig med registreringen och du har fått ditt ansökningsnummer är det viktigt att du skriver ut ditt nummer och förvarar det tillsammans med dina övriga resedokument under hela din resa.

Om du inte har ditt ansökningsnummer med dig till incheckningen på flygplatsen, är det möjligt att du inte tillåts resa till USA och då förlorar du din resa som konsekvens av detta.

Om din ESTA-ansökan inte blir godkänd, ber vi dig informera oss så tidigt som möjligt om detta så att vi kan ta hänsyn till det i vår vidare planering.

Observera i övrigt, att ALLA resenärer ska registrera sig på ovanstående webbplats. Om resan är beställd till flera personer på samma faktura är det alltså inte tillräckligt att bara en av personerna fyller i det elektroniska formuläret.

Om du har ytterligare frågor om ditt inresetillstånd, vänligen kontakta den amerikanska ambassaden på telefon 08-783 53 00.

Om du har en tidigare dom eller har haft en för långt uppehåll i USA i förhållande till vad som är tillåtet. I så fall bör man själv undersöka inresemöjligheterna vid ambassaden i Köpenhamn.

Om du inte kan få tillstånd till att resa in i USA ber vi dig kontakta oss så snart som möjligt.

Albatros Travel reserverar sig för eventuella ändringar. Det är resenärens eget ansvar att se till att man har ett giltigt pass, ESTA-godkännande/visum. 

För närvarande behöver man inte fylla i ett turistkort (I-94-W). Om flygpersonalen ändå delar ut det på flyget så fyller du i det och lämnar in det vid immigrationsdisken vid ankomst till USA. Du ska även fylla i tullhandlingar ombord på flyget.

Resor med barn
Om du reser till USA med ditt barnbarn eller en annan person under 18 år som inte är ditt barn, eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, ska du ha ett särskilt intyg med dig på resan.

Intyget ska utformas enligt följande: "I acknowledge that my wife/husband/etc. is traveling out of the country with my son/daughter/group. He/She/They has/have my permission to do so."

Detta underskrivas av barnets föräldrar. Det rekommenderas dessutom att det underskrivs av två vittnen. 

Dessutom ska du ta med en kopia av barnets personbevis på engelska (kan beställas hos Skatteverket). 

För säkerhets skull kan du alltid kontakta amerikanska ambassaden i Stockholm för att säkra att det inte har skett några ändringar: https://se.usembassy.gov/

Du kan hitta mer information här: https://help.cbp.gov/s/article/Article-449?language=en_US