An der schönen blauen Donau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En förstklassig kryssning på Donau genom Europas hjärta

Ingen annan flod i Europa representerar så många olika kulturer som Donau. Från sin källa i Sydtyskland löper floden österut genom inte mindre än 10 länder för att till slut mynna ut i Svarta Havet.

Vi besöker de imponerande och vackra metropolerna Wien, Budapest och Bratislava på vår resa ombord på fartyget MS Belvedere. Resan tar oss från den ena höjdpunkten till den andra, in i hjärtat av de gamla kulturhuvudstäderna och genom makalösa flodlandskap.

Du behöver bara koppla av och gå på upptäcktsfärd med Albatros svenska reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, HUF

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Färd med buss till Passau och incheckning på fartyget
Dag 2
Linz, Österrike. Möjlighet till utflykt till sengotikens och renässansens Steyr
Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse.
Dag 4
Budapest. Möjlighet till stadsvandring med stadens imponerande arkitektur
Dag 5
Budapest. Möjlighet till utflykt till den ungerska slätten, Pusztaen
Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen.
Dag 7
Melk, Österrike. Möjlighet att besöka klosterstaden Melk.
Dag 8
Ankomst till Passau och hemresa från München

MS Belvedere

MS Belvedere är ett komfortabelt och modernt flodkryssningsfartyg med plats för 134 passagerare fördelade på tre däck.

Njut och koppla av ombord på det rymliga fartyget – i den trevliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt.

Det rymliga fartyget (126 meter långt och 11,4 meter brett) kombinerar modern komfort med en trevlig atmosfär. Du kan njuta av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäckets liggstolar. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering av vänlig personal.

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/flotte/schiff/ms-belvedere/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
19 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
20 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
22 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Färd med buss till Passau och incheckning på fartyget Avresa kl. 17.00
MS Belvedere

Efter ankomst till Münchens flygplats hämtas vi i buss och kör till staden Passau vid Donaus strand. Här ligger vårt hem för de kommande 8 dagarna, MS Belvedere, vid kajen. Vi går ombord och det finns tid att utforska fartyget, innan vi möts för vår första trevliga middag i fartygets restaurang.

Dag 2
Linz, Österrike. Möjlighet till utflykt till sengotikens och renässansens Steyr Ankomst kl. 07.30. Avsegling kl. 18.00.

På morgonen anländer vi till staden Linz i Österrike. Staden breder ut sig på båda sidor om Donau och har, trots sitt vackra läge, rykte om sig att vara en lite tråkig industristad. Men de senaste åren har staden lyckats utvecklas till en kulturstad med en mysig och livlig stadskärna vid Hauptplatz, som är omgiven av vackra barock och renässansfasader. Nyare initiativ som Lentos konstmuseum, Brucknerhaus och Ars Electronica-centret ledde till att Linz utsågs till Europeisk kulturstad 2009. Dagens Albatros-utflykt går till den österrikiska pärlan Steyr, som ligger vid floderna Steyr och Enns. Staden är genomsyrad av historia, som sträcker sig tillbaka till 900-talet. Men stadens blomstring sågs först på 1500- och 1600-talen, Österrikes järnålder. Här var det ett centrum för järntillverkning och vapentillverkning, vilket genererade betydande inkomster. Idag har Steyrs makt dragit sig tillbaka i historieböckerna, men dess charm och historiska betydelse förblir oförändrad.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Utflykten beställs och betalas ombord).

Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse. Ankomst kl. 08.00 - Avresa kl. 22.00
Operahuset i Wien

Idag ska vi på stadsrundtur i Österrikes kejserliga huvudstad, Wien. Wiens centrum har imponerande habsburgska palats och gröna parker. Här går tradition och förnyelse hand i hand: Strauss-valser spelas även när 20-åringar går på bal, och de tidigare kejserliga stallen har återuppstått som ett överraskande och mycket levande museikvarter.

Wiens gamla stadsdel ligger vackert omgärdat av Ringstrasse-boulevarden med många praktfulla byggnader. Många av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, adlad von Hansen! Bakom Ringstrasse bjuder dagens Albatros-utflykt på en spännande upptäcktsfärd till fots genom Wiens historiska och charmerande stadskärna.

Här väntar den imponerande, gotiska katedralen Stephansdom och en promenad längs den eleganta Graben – en av Wiens huvudgator. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner helt tillbaka till romartiden, och vidare mot Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här står ryttarstatyer av Österrikes två stora hjältar, prins Eugen och ärkehertig Karl. I Hofburg ligger också den berömda Spanska Ridskolan, där man fortfarande värnar om de gamla ryttartraditionerna, som går 400 år tillbaka i tiden.

(Dagens utflykter ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 4
Budapest. Möjlighet till stadsvandring med stadens imponerande arkitektur Ankomst kl. 14.00.

Först på eftermiddagen lägger skeppet till vid en av Donaus absoluta höjdpunkter, den UNESCO-skyddade huvudstaden Budapest. Omkring år 1000 införde Stephan 1., kung av Ungern, kristendomen. År 1526 erövrade turkarna handelsstäderna Buda och Pest. Under den efterföljande perioden lät den turkiske sultanen Süleyman 1. omvandla många kyrkor till moskéer, och vackra badhus byggdes i turkisk hamam-stil och försvaret moderniserades. Det kan ses tydligt än idag, där Budapests arkitektur innehåller många reliker från perioden då den arkitektoniska inspirationen hämtades från Orienten. Budapest är egentligen en förening av städerna Buda och Pest, men den moderna huvudstaden består faktiskt av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (vilket betyder "Gamla Buda"). De tre förenades till en stad 1872. Här började stadens guldålder, som kulminerade med öppnandet av Europas första tunnelbana (dagens tunnelbanesystem). Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick socialistiskt styre, men det var under sovjetisk kontroll. Cirka 10 år senare förenades först studenterna och senare många ungrare i demonstrationer mot regimen, som kulminerade i det stora upproret i Ungern hösten 1956. Mellan 25 000 och 50 000 ungrare och cirka 7 000 sovjetiska soldater dödades innan demonstrationerna lades ner. 1989 väcktes bilderna och minnena från 1956 till liv den 16 juni, när hundratusentals ungrare gick ut på gatorna för att hylla den tidigare premiärministern Imre Nagy, som hade blivit vanärat och avrättad 31 år tidigare. Dessa demonstrationer medförde nya politiska förändringar och järnridån vid den österrikisk-ungerska gränsen lättades. Tusentals östtyskar tog tillfället i akt att fly från DDR via denna väg, och händelsen var startpunkten för Sovjetunionens och järnridåns fall.

På dagens Albatros-utflykt leder vår svenska reseledare vägen när vi åker på en stadsrundtur till fots och med buss runt staden. Budapest har varit känt i århundraden för sina spa. Romarna var de första att upptäcka de 118 naturliga källorna, från vilka mer än 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten bubblar upp från underjorden varje dag, och sedan dess har källorna lockat många resenärer. Den ungerska huvudstaden har dock något annat och mer att erbjuda, vilket vi upplever på vår stadsrundtur i den charmiga tvådelade staden. Buda och Pest ligger på motsatta sidor av floden Donau och är förbundna med åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två utmärkande kullar, nämligen Borgkullen med Budaslottet och Gellértberget med citadellet. (Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Separat utflyktspaket kan köpas, se mer längre fram i programmet)

Dag 5
Budapest. Möjlighet till utflykt till den ungerska slätten, Pusztaen Avsegling kl. 14.00.

Idag har du möjlighet att utforska Budapest på egen hand. Ett annat alternativ är att följa med på fartygets utflykt till den ungerska pusztan. I detta område ligger det nästan 75 000 hektar stora området på Unescos lista över världskulturarv - pusztan. Det är den stora ungerska slätten, som är ett utmärkt exempel på ett kulturlandskap som har bevarats intakt. Boskap har betat här i årtusenden, och många folk har vandrat genom Karpaterna och bosatt sig här. De obrutna vidderna störs bara ibland av träd, dungar och byar och det är som om de konstgjorda elementen helt försvinner i det harmoniska landskapet. Idag finns det nästan inga fastboende på pusztan, men under betessäsongen från april till oktober sätter hundratals nötkreatursuppfödare sina djur på bete. Under besöket på stäpperna kan du t.ex. uppleva en traditionell hästshow. (Dagens utflykt ingår inte i resans pris och beställs och betalas ombord. Om det finns tillräckligt många deltagare följer naturligtvis vår svenska reseledare med).

Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen. Ankomst kl. 08.00, Avresa kl. 14.00

Bratislava är inte bara den största staden i Slovakiet, den är också huvudstad i detta unga land, som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakiet delar gräns med Ungern i söder och med Österrike i väst, och Bratislava breder ut sig som en solfjäder på båda sidor av den mäktiga Donau vid foten av de låga Karpaterna. Här, där berg och flod möts, kan man se vingårdarna pryda sluttningarna. Här finns en lång rad vackra monument i den gamla stadsdelen, som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt rike och ett socialistiskt styre, och det kan vi njuta av idag.

På grund av sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon räknas Bratislava bland de solrikaste platserna i Slovakien med 1.976 solskenstimmer per år i genomsnitt. Vår egen solskensö Gotland har ungefär lika många soltimmar årligen. Så det är stor chans att vi får en solig vistelse i staden, som inte är så välbesökt som Prag och Budapest, men med lika mycket att bjuda på.

Den gamla staden och slottet är några av höjdpunkterna i Bratislava. Den gamla staden är full av muséer (t.ex. stadsmuséet som har en hemsk tortyrkammare).

Slottet, som ligger ovanför Donaus strand, var en av romarrikets utposter från 00-talet till 400-talet. Det är värt hela turen att bege sig upp till slottet för att njuta av utsikten, och på slottet finns också Slovakiets historiska museum.

På dagens Albatros-utflykt beger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen, Staré Mesto, och vi ska uppleva de vackra barock- och rokokokyrkorna, som står sida vid sida med de imponerande palatsen. Vi kommer bland annat förbi den gamla domkyrkan St. Martin, som från 1563 till 1830 var kröningskyrka för den ungerska kungen.

Skulpturer och gatukonst märks i gatubilden, och folklivet utspelar sig i och omkring shopping- och restauranggatan St. Michaels Gata och den tillhörande St. Michaels Port, den enda bevarade stadsporten i den gamla medeltida befästningen. På toppen av den 51 meter höga tornbyggnaden, som omgärdar porten, finns det en staty av St. Michael. I tornet finns det idag ett vapenmuseum.

Vi avslutar turen vid bron Novy Most. Här, 95 meter uppe i luften, ligger det UFO-liknande observationsdäcket varifrån man njuta utsikten över staden och floden. Tio meter under observationsdäcket hittar man restaurangen, där man kan köpa förfriskningar (entré till UFO-tornet ingår inte i resans pris).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 7
Melk, Österrike. Möjlighet att besöka klosterstaden Melk. Ankomst kl. 07.30, avresa kl. 13.30

På morgonen seglar vi genom Österrikes pittoreska Wachau-landskap, som också är UNESCO-skyddad natur. Sätt dig på däck och njut av utsikten, koppla av med en bok eller något helt annat, medan landskapet tyst flyter förbi. Idag stannar vi till i Pöchlarn, varifrån det är möjligt att åka på utflykt till den lilla österrikiska staden Melk, som framför allt är känd för sitt välbevarade benediktinerkloster, Stift Melk. Klostret, som ligger majestätiskt på en kulle ovanför staden, grundades 1089. På 1100-talet inrättades en klosterskola som fungerar än idag. Klosterbiblioteket var känt under medeltiden för sin stora samling av manuskript och Umberto Eco utnämnde en av huvudpersonerna, Adso från Melk, i sin berömda roman "Rosens namn" som en hyllning till det berömda medeltida biblioteket. På 1700-talet genomfördes en utbyggnad av klostret i klassisk barockstil och klostret är idag en av Europas finaste och bäst bevarade barockbyggnader.

  (Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Separat utflyktspaket kan köpas, se mer längre fram i programmet).

Dag 8
Ankomst till Passau och hemresa från München Ankomst kl. 7.30

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och kör till flygplatsen i München, där flyget hem till Sverige väntar.

Udflugtspakke

 • Halvdagsutflykt i Wien med en stadsrundtur i Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse
 • Halvdagsutflykt i Budapest med en stadsrundtur och stadens imponerande arkitektur
 • Halvdagsutflykt i Bratislava med stadsvandring i gamla stan
 • Halvdagsutflykt i Melk med utflykt till benediktinerklostret Melk

 

Pris: kr 1.798,- per person

Utflyktspaketet genomförs med min. 20 deltagare.
Endast för Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Stephansdomen i kulissen

Prisinformation

Resans pris

Från 19 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillæg for enkeltkahyt
 • Standard enkelhytt på Main Deck  - 12.298,- kr pr pers.
 • Standard enkelhytt på Middle Deck - 19.998,- kr pr pers.
 • Standard enkelhytt på Upper Deck - 26.598,- kr pr pers.
Opgradering af kahyt
 • Standard dobbelthytt på Middle Deck - 3.998,- kr pr pers.
 • Standard dubbelhytt på Upper Deck - 7.498,- kr pr pers.
Prisen inkluderer
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – München t/r (kan vara med mellanlandning)
 • Transfer vid ankomst och avresa 
 • 7 nätters kryssning på MS Belvedere i delad dubbelhytt med fönsterglugg på Main däck. 
 • Helpension på fartyget från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget 
 • Daglig rengöring av hytten 
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt
 • Eventuella måltider i land
 • Övriga drycker 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (beräkna totalt 5 euro per person vid köp av utflyktspaketet)
 • Dricks till personalen på fartyget (vi rekommenderar 10-13 euro per person och natt) 
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Information

Nicko Cruises är ett tyskägt rederi som driver 3- och 4-stjärniga fartyg, där komfort och service kan liknas vid ett hotell i samma kategori. Det skiljer mellan fartygens ålder, faciliteter och hytter, så man bör läsa fartygsbeskrivningarna på varje resa. Upplevelsen ombord när det gäller service och gastronomiska upplevelser ligger nog ett bra bit ovanför vad man är van vid i vardagen hemma.

Gästerna ombord på fartyget kommer primärt från Norden och Tyskland. Huvudspråket är ofta tyska och på vissa avgångar engelska. Det finns alltid en svensk reseledare med som ansvarar för Albatrosgruppen och vårt program. Personalen på båten talar både engelska och tyska.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ha med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk. Det är absolut en bra idé att ta med kikare – man missar en hel del utan.

Vem kan delta?

För att delta på denna flodkryssning är det ett krav att du är mobil och kan färdas utan hjälp till fots i städer och på gångvägar i parker. Personer under 18 år måste resa och bo tillsammans med personer över 18 år.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler måste du informera Albatros Travel om ev. sjukdom, hälsotillstånd, handikapp, graviditet, eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller ditt hälsomässiga tillstånd under kryssningen.

Ej lämpligt för rörelsehindrade

Några av våra utflykter och rundturer i städerna föregår till fots, och vi går ofta från fartyget till städernas centrum. Många av städernas gamla delar är skyddade och har smala kullerstensgator och det går inte att köra med buss. Vi upplever också mycket mer och kommer tätt inpå staden när vi går till fots. Vi kan också använda kollektivtrafik som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare i turen måste du därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på stadsrundturerna som varar mellan 1,5 och 2,5 timme. Du måste alltså vara rörlig och kunna färdas utan hjälp.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är normal praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Detta betyder inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt tar vanligtvis plats antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Således är man oftast hemma så det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar typiskt i 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan däremot vara 5-9 timmar, och sträcker sig typiskt över en huvudmåltid, som dock inte behöver vara inkluderad. Detta anges dock i utflyktsbeskrivningen.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Flodkryssning på Donau! Intressanta upplevelser i Budapest och Bratislava!
Date published: 2024-04-28
Rated 4 out of 5 by from Härlig resa med fina utflyktsmål Summa summarum var vi nöjda med resan
Date published: 2024-04-24
Rated 3 out of 5 by from Fartyget var perfekt Fin resa men bristande information från reseledaren
Date published: 2024-04-24
Rated 5 out of 5 by from Utomordentligt bra resa Reseledaren var kunnig, ansvarstagande och tydlig.
Date published: 2024-04-23
Rated 4 out of 5 by from En skön resa. En trevlig resa med en mycket duktig reseledare⁶
Date published: 2023-09-12
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med många upplevelser. Mycket bra flodkryssning på Donau. Fantastisk båtfärd, Guider, utflykter, mat, besättning mm. Vi bara njöt under dessa 8 dagar.
Date published: 2023-08-26
Rated 4 out of 5 by from Donaukryssning Utmärkt mat i båtens restaurang och många fina vyer under färden. Dock är systemet med dricks på båten helt förkastligt. Utflykterna kunde ha innehållit mer tid för att själv utforska vissa objekt och mindre tid för bussåkande.
Date published: 2023-08-22
Rated 4 out of 5 by from En trevlig och bra resa En lärorik resa
Date published: 2022-09-27
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_113
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI10, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor