Från Jerusalem till Petra

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Tempelberget och Klagomuren i Jerusalem till den antika staden Petra och den otroligt vackra Wadi Rum-öknen

Få det bästa av Jordanien och Israel! Resan är en kavalkad av bibelhistoria, korsriddarborgar och storslagna ökenlandskap. I Jerusalem ser vi bland annat Klagomuren och den gyllene Klippmoskén, och vi ser spåren efter romarna vid den imponerande stenfästningen Masada. I Jordanien är en av höjdpunkterna den hemlighetsfulla antika staden Petra, som återupptäcktes 1812 efter att ha varit bortglömd i hundratals år. Sedan sätter vi oss i öppna jeepar och med vinden i håret färdas vi genom den vackra Wadi Rum-öknen där storfilmen om Lawrence of Arabia en gång i tiden spelades in.

Resan avrundas i Amman som överraskar sina besökare med både amfiteatrar från romartiden och imponerande palats.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta Israelska shekel, jordanska dinarer

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Stockholm – Tel Aviv och vidare till Jerusalem
Dag 2
Jerusalem. Oljeberget och den gamla staden med bland annat Klagomuren och Tempelberget
Dag 3
Jerusalem – Betlehem. Jesu födelseplats, vidare till västra Jerusalem och Förintelsens minnesplats
Dag 4
Jerusalem – Qumran och Dödahavsrullarna. Stenfästningen Masada. Wadi Rum, Jordanien
Dag 5
Wadi Rum-öknen – Petra
Dag 6
Petra. Templet el-Khazne, de kungliga gravplatserna, Petra centrum
Dag 7
Petra – Shobak-borgen och utsikt från Neboberget. Madaba och vidare till Amman
Dag 8
Amman. Ajloun-fästningen, staden Jerash 
Dag 9
Amman – Stadsvandring och souk i Amman
Dag 10
Hemresa

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dagsprogrammet kan variera beroende på heldagar och öppettider. De enskilda avgångar kommer därför inte nödvendigvis att vara exakt lika, men vi ser allt som nämns I programmet, även om vi byter lite runt på dagarna.

Dag 1
Stockholm – Tel Aviv och vidare till Jerusalem ca. 90 km

Vi flyger från Stockholm till Tel Aviv och fortsätter till Jerusalem där vi beger oss upp på toppen av Oljeberget. Härifrån har vi utsikt över hela den gamla stadsdelen som är uppdelad i fyra kvarter: det judiska, det muslimska, det armeniska och det kristna. Berget utgörs huvudsakligen av en judisk begravningsplats som stammar från Bibelns tid och som används än i dag. Vi checkar in på vårt hotell och övernattar i Jerusalem, som vi ska utforska närmare i morgon. 

 

Dag 2
Jerusalem. Oljeberget och den gamla staden med bland annat Klagomuren och Tempelberget Ca. 60 km
Klippmoskén med sin gyllene kupol

Idag är det dags att uppleva Jerusalem och alla stadens religiösa sevärdheter. Vi börjar med att åka upp till toppen på Oljeberget. Här har man har en fantastisk utsikt över den gamla stadsdelen, som är uppdelad i fyra kvarter: den judiska, den muslimska, den armeniska och den kristna. Berget består i huvudsak av en judisk gravplats från biblisk tid som används än i dag. Vid foten av Oljeberget ligger Getsemane örtagård, platsen där Judas gav Jesus den ökända kyssen. Olivträden i trädgården är gamla nog att ha bevittnat denna historiska kyss – och träden har en ålder som för övrigt är ovanligt hög för olivträd. Om trädgården är öppen passar vi på att gå runt på denna historiska plats.

Vid Getsemane örtagård besöker vi en ortodox kyrka som är byggd över en gravkammare, som sedan 1100-talet betraktas som jungfru Marias grav. Det var dock inte förrän år 455 som bysantinerna isolerade graven och byggde en kyrka runt den, som i sin tur sedan har byggts om flera gånger. Efter att Saladin besegrade korsriddarna 1187, förstörde han den översta delen av kyrkan och använde stenarna till att reparera stadsmuren. Men själva gravkammaren som ligger 47 trappsteg under kyrkan och som fortfarande består av ursprunglig bysantisk tegelsten, är än idag intakt. Gravkammaren, som vi kanske kommer ner i, är mörk, och väggarna och taket har färgats av flera hundra års rök från stearinljus och oljelampor. Rummet är rikt smyckat med ortodoxa ikoner och ljuskronor, lanternor och girlanger som hänger ner från taket. Jungfru Marias gravplats är även viktig för muslimer, eftersom Mohammed under sin resa från Mecka till Jerusalem såg ett ljus över Marias grav (besöket är vid mån av tid eftersom det ibland kan vara för lång väntetid när man är på plats). År 1161 begravdes Jerusalems drottning Melisande i kyrkan och familjen till hennes son, kung Baldwin II av Jerusalem, är också begravd här.

Det har blivit dags att gå på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelen som vi har sett uppe från Oljeberget. Vi kommer att gå in i den gamla delen av Jerusalem genom ”avfalls-porten”. Den tros ha fått sitt namn av att det var genom den här porten som stadens avfall transporterades genom, under Jerusalems tidiga dagar. Porten ligger bara en kort promenad från Klagomuren, som är judendomens allra heligaste plats. Klagomuren kallas också den västra muren eftersom det var stödmur på den västra sidan av judarnas stora tempel. Det går en evig ström av judiska pilgrimer förbi på denna sista lämning av tempelkomplexet. Pilgrimerna sörjer vid den uråldriga stenen och sticker in sina små lappar med nedskrivna böner på i sprickorna i den 15 meter höga muren.

Vi tar oss från Klagomuren vidare upp på Tempelberget som är Jerusalems största sevärdhet. Judarna förlorade templet då romarna plundrade staden och enligt historien var det här som Abraham nästan offrade Isak och David placerade förbundsarken. Det var också här som Muhammed tog sig till himlen på sin ädla springare, vars avtryck fortfarande kan ses på klippan. Tempelberget har under tidens gång blivit hemvist för många heliga byggnader. Efter att romarna förstörde templet, och endast lämnade det vi idag benämner som Klagomuren, byggde de ett romerskt tempel på platsen. Under det islamiska herraväldet revs det romerska templet och under ledning av kalifen Abd al-Malik byggdes Klippmoskén år 691. Då Jerusalem kom i korsriddarnas händer år 1099 omvandlandes moskén till en kyrka och övertogs av Augustinerorden. Byggnaden som korsriddarna kallade Templum Domini blev sedan intakt. Efter sultanen Saladins erövring av staden 1187 blev kyrkans kors åter igen ersatt med en halvmåne. Sedan dess har Klippmoskén med sin gyllene kupol varit den viktigaste muslimska helgedomen utanför Mecka och Medina. Den åttakantade helgedomen är den äldsta muslimska byggnaden i världen och innehåller därför världens äldsta mihrab – en nisch som visar i vilken riktning Mecka ligger. Den karaktäristiska kupolen, som kan ses från hela Jerusalem, fick ett nytt lager guld 1993. Guldet som behövdes för att täcka kupolen vägde 80 kilo och kostade 8,2 miljoner kronor. 

Bredvid Klippmoskén ligger Al Aksa-moskén med sin silverglänsande kupol. Moskén byggdes av umayyaderna och var klar i början av 700-talet, men tyvärr finns det inte något kvar av den ursprungliga byggnaden. Den totalförstördes i en jordbävning 746 och sedan dess har moskén blivit ombyggd flera gånger, senast år 1033. Då korsriddarna erövrade Jerusalem 1099 förstörde de inte moskén, men de använde den som ett palats och som ett stall för sina hästar. Från 1119 var Al Aksa-moskén korsriddarnas huvudkvarter i det heliga landet, och under denna perioden gjordes några ändringar på byggnaden. Bland annat byggdes två sidobyggnader, där den västra idag är en moské för kvinnor och i den östra byggnaden finns det Islamiska museet.

När vi tagit oss ner från Tempelberget går vi igenom det muslimska kvarteret och beundrar den mamlukiska arkitekturen, som dateras tillbaka till 1300-talet. Vi ska även se den imponerande Damaskusporten, som är huvudingången till Jerusalems gamla stadsdel. Porten byggdes av den romerska kejsaren Hadrian, men portens nuvarande utseende beror på den osmanska sultanen Süleyman den magnifike, som hade makten 1520-1566. Efter att vi har sett Damaskusporten ska vi gå på en promenad längs en historisk stig som de flesta av oss har hört talas om på religionstimmarna i skolan. Vi ska nämligen gå längs Via Dolorosa, den historiska vägen där Jesus tvingades att släpa sitt kors på för mer än 2 000 år sedan. Vägen börjar i de muslimska kvarteren, fortsätter förbi "de tio stationerna på korsets väg” och slutar i de kristna kvarteren vid Gravkyrkan. Kyrkan byggdes på Golgata, den plats där Jesus enligt historien korsfästes och begravdes, och har därför varit ett viktigt pilgrimsmål för kristna sedan 300-talet. Kyrkan är idag uppdelad mellan många olika kristna grenar, bland annat den grek-ortodoxa, den romersk-katolska och den armenisk-apostoliska. Som så många andra religiösa byggnader i Jerusalem har Gravkyrkan byggts om och rivits otaliga gånger. Den kyrka som vi ser i dag byggdes av korsriddarna år 1149 och invegs av drottning Melisende, och sedan dess har den både byggts om och mer har byggts till.

Kyrkan räknas som den mest heliga för kristendomen. Från Gravkyrkan går vi söderut genom de två sista kvarteren i den gamla stadsdelen, de judiska och armeniska. Här ser vi resterna av den gamla romerska huvudgatan, cardoen, som håller på att grävas fram. Vi går ut genom Sionporten till Sions berg som ligger strax utanför den gamla stadsmuren. Berget var under många år en symbol för det judiska hoppet om en hemstat, och anhängarna bildade den nationella befrielserörelsen. Vi går tillbaka in i den gamla stadsdelen och fortsätter upp till Jaffa-porten igenom det armeniska kvarteret, som är det minsta av de fyra kvarteren. 

Dag 3
Jerusalem – Betlehem. Jesu födelseplats, vidare till västra Jerusalem och Förintelsens minnesplats ca. 80 km
Födelsekyrkan i Betlehem

På morgonen åker vi den korta resan söderut till Betlehem där Jesus föddes och David smordes av Samuel. Då Israel grundades var de flesta invånarna i Betlehem kristna, idag är dock den största delen muslimer. Vårt besök i staden börjar vid Herdarnas fält där ängeln förkunnade Jesu födelse för herdarna. Sedan tar vi oss till platsen där allt började, nämligen Födelsekyrkan, som sägs vara byggd över den grotta där Jesus föddes. Den ursprungliga kyrkan byggdes år 339 av Konstantin den Store, men den förstördes i en brand på 
500-talet. År 565 återuppbyggde det bysantinska styret kyrkan i samma stil, och det är denna kyrka som står här idag. Fram till 1131 användes kyrkan för att kröna korsriddarkungarna, innan kröningarna flyttades till Gravkyrkan i Jerusalem. Det är den äldsta kyrkan i världen som fortfarande är i bruk. Vi går genom ödmjukhetens dörr, som endast är en meter hög. En trappa i kyrkan leder ner till grottan i Födelsekyrkan, där en silverstjärna i golvet markerar den exakta platsen för Jesu födelse. Här finns dessutom en krubba som sägs vara precis den krubba som vi alla har hört talas om i julevangeliet. Det kommer ett mycket stort antal besökare till grottan, men vi hoppas att vi har turen på vår sida och har tid och möjlighet att besöka den. 

Vi fortsätter sen till västra Jerusalem, som har en modern, europeisk prägel. Här ska vi se det israeliska parlamentet Knessets yttre. Utanför Knesset ser vi statyn av den sjuarmade ljusstaken (en så kallad menorah), som är dekorerad med scener från den judiska historien. Namnet Knesset är hebreiska för "församling" och det sägs att namnet syftar till Knesset Ha-Gdola (den stora församlingen), där 120 judar träffades i Jerusalem och samlade ihop texterna till det Gamla testamentet. Som sin bibliska motsvarighet har det moderna israeliska parlamentet 120 medlemmar. Det är inte ett enda parti som har lyckats med att få en absolut majoritet i Knesset, och den israeliska regeringen har sedan bildandet år 1948 bestått av koalitioner.

I västra Jerusalem besöker vi även en plats som brukar ge kommer ett mycket starkt och bestående intryck - nämligen att besöka Yad Vashem, det officiella minnesmärket över offren för Förintelsen. Besöket är informativt, men det är svårt att hålla känslorna i schack när man går runt i det enorma komplexet. Vi får bland annat se en av salarna i Yad Vashems där namnen på de sex miljoner judiska offren finns inristade. Nästa punkt på dagens program kommer också att vara mycket intressant. Vi ska åka till staden Ein Kerem - under biblisk tid var detta en liten by, men i dag känns det nästan som en del av Jerusalem. Det var på den här platsen som Johannes Döparen föddes. Den exakta platsen är markerad med en stjärna i ett av mosaikgolven som finns i Johannes Döparens kyrka. Denna katolska kyrka är bara en av otaliga kyrkor och kloster som finns i denna stad där mannen, som evangelierna ser som en föregångare till Jesus, växte upp. Vi besöker Johanneskyrkan och tar en promenad runt i de vackra omgivningarna med sina branta bergssluttningar. Hit kommer miljoner pilgrimer varje år.

Dag 4
Jerusalem – Qumran och Dödahavsrullarna. Stenfästningen Masada. Wadi Rum, Jordanien ca. 325 km
Artemis-templet i Jarash

Vi börjar med att se mer av Qumran, som ligger några få kilometer från Döda havet. 1947 fann en ung herdepojke som letade efter en förlorad get, en grotta som innehöll några av de rullar som skulle bli världsberömda som Dödahavsrullarna. Man fann sedan 10 andra grottor som även de innehöll liknande handskrifter. 1956 visade man upp de totalt 800 pergament- och papyrusrullarna med bibliska texter, tolkningar av Gamla testamentet och det lokala samhällets lagar från århundraden före och strax efter vår tideräkning. 1990 startades en forskargrupp som fortsatte med det mödosamma arbetet med att tyda skrifterna på rullarna, och i dag finns de på Israels Museum i Jerusalem.

Vi befinner oss nu högt över öknen, när vi åker söderut längs Döda havet. Snart skymtar vi stenfästningen Masada på toppen av en klippa 441 meter över oss. År 74 e.Kr. var detta platsen för ett skeende som för evigt är inristad i den israeliska historien. På toppen av den båtformade steniga platån med fri utsikt över alla väderstreck, uppförde kung Herodes den store ett mäktigt palats och försvarsanläggning. Han var rädd att hans undersåtar skulle göra uppror, och denna ödsliga platå högt över den platta öknen kändes som den perfekta och ointagliga fristaden han behövde. Platsen var perfekt också under den romerska belägringen av Jerusalem, eftersom Masada förblev i judiska händer under många år. Det var dock omöjligt att hålla stånd en längre tid. De cirka 1 000 judiska motståndarna (zeloterna) som hade barrikaderat sig i Herodes gamla palats blev anfallna av en romersk armé på mer än 15 000 soldater. Med hjälp av en enorm ramp invaderades fästningen, och zeloterna var tvungna att se sitt nederlag i ögonen. Hellre än att kapitulera och sluta som romerska slavar begick zeloterna massjälvmord. När de segervissa romarna slutligen nådde fästningen fann de kropparna av försvararna i prydliga rader. Denna mörka historiska händelse har gjort Masada till det moderna Israels symbol för den nationella försvarsviljan, och flygvapnets rekryter svär fortfarande sin trohetsed här.

Vi tar linbanan upp till ruinerna av fästningen. Där får vi en fantastisk utsikt över den värmeflimrande öknen, Döda havets spegelblanka yta och Edombergen i bakgrunden. Fästningen är byggd över tre klippavsatser. Kung Herodes palats och de andra byggnaderna har vackra mosaiker, stora förrådskammare och enorma vattencisterner som på ett genialiskt vis blev försörjda med vatten från dammar i öknen. Mycket i området grävdes ut under 1960-talet. Vi stannar till vid Döda havet där det finns möjlighet att ta ett dopp.

Vi åker söderut och norr om Röda havet korsar vi gränsen till Jordanien vid Eilat. Vi byter buss, chaufför och lokalguide vid gränsen och kan därför ibland behöva vänta lite. Vi fortsätter förbi landets enda kuststad Aqaba. Vi åker vidare till Wadi Rum-området som ligger cirka 1 000 meter över havet. Området är ett av de absolut vackraste i hela Mellanöstern och består av fantastiska sandstensberg utspridda över ett gigantiskt ökenområde där beduiner lever med sina getter. Vi ska övernatta här ute på området där den klara stjärnhimlen vakar över oss. Vi övernattar i ett camp, och alla sovrum har eget badrum. 

Vi äter middag och njuter sedan av kvällshimlen och stjärnorna. 

Dag 5
Wadi Rum-öknen – Petra ca. 150 km
Vackra Wadi Rum-öknen

Vi vaknar upp ute i öknen och upplever den friska morgonen i den vackra, storslagna naturen. 
Wadi Rum är idag omvandlad till nationalpark och det innebär bland annat att man inte får köra runt i buss. Vi byter till öppen jeep och med vinden i håret kör vi på upptäcktsfärd i den vackra öknen där storfilmen Lawrence of Arabia spelades in 1962 med Peter O'Toole i huvudrollen.

Efter att ha upplevt den vackra Wadi Rum-öknen fortsätter vår tur mot fantastiska Petra, där vi inkvarteras på vårt hotell och äter middag. 

Dag 6
Petra. Templet el-Khazne, de kungliga gravplatserna, Petra centrum ca. 10 km
Kameler i öknen

Världsarvet Petra ligger långt från handelsvägarna, långt från omvärldens ögon och har varit utraderat från kartan i 600 år. En av världens mest fascinerande kulturskatter är både mystisk och imponerande och har en rik historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka i tiden. Staden, som är UNESCO-bevarad, upptäcktes 1812 av den schweiziske äventyraren Johann Burckhardt. Han ville undersöka ryktena om en försvunnen stad och övertalade sin beduinguide att visa honom den hemliga vägen genom klippgångarna. Petra återtog sin plats på världskartan.
 
Även om Petra uppfördes för väldigt länge sedan var det först när nabatéer bosatte sig i området år 312 f.Kr. som staden började anta den form vi får uppleva idag. Staden är ytterst välbevarad trots sin höga ålder. Detta beror på att Petra aldrig har varit utsatt för några våldsamma angrepp samt att klimatet är relativt milt och torrt. Området är enormt stort och man skulle behöva minst fyra dagar om man ska se allt. Vi nöjer oss dock med en dag i Petra, men kommer att ha gott om tid att uppleva de största sevärdheterna i lugn och ro.

Bra skor behövs eftersom vi kommer att gå mycket! Vi kommer hinna med de största sevärdheterna som den långa smala klyftan el-Siq som förbinder Petra med omvärlden, och det imponerande templet el-Khazne, känt från Indiana Jones-filmen ”Det sista korståget”. Vi ser också de kungliga gravplatserna och Petras centrum.

På kvällen äter vi middag.

Dag 7
Petra – Shobak-borgen och utsikt från Neboberget. Madaba och vidare till Amman ca. 250 km
Shobak-borgen

Efter frukosten fortsätter vi till en äkta korsriddarborg, den imponerande Shobak-borgen, som under korstågen kallades för Mont Real – det kungliga berget. Borgen byggdes av korsriddarkungen Baldwin I år 1115 för att skydda handels-och pilgrimsvägen mellan Damaskus och Egypten. Shobak höll emot angrepp från Saladins arméer, men år 1189 efter 18 månaders belägring klarade inte borgen längre att stå emot Saladins styrkor. Senare passerar vi staden Karak, som är känd för sin stora korsriddarborg som är byggd på en topp 1 000 meter över havet. 

Nu ska vi njuta av utsikten från Neboberget. Det var på Neboberget som Moses för första gången blickade ut över "det glömda landet", Israel. Om vädret tillåter går det att se hela vägen till Jerusalem, Jeriko och Betlehem. På toppen av berget ligger en kyrka som uppfördes till minnet av Moses år 393. Sedan dess har den renoverats i flera omgångar och bland annat fått ett nytt mosaikgolv som tillverkats av franciskanerbröderna. 

Senare besöker vi Madaba som har en spännande historia som även omnämns i bibeln. De kristna i Jordanien utgör bara fem procent av den samlade befolkningen, men i Madaba finns fortfarande ett stort antal kyrkor och idag är 30 procent av stadens invånare kristna. 

Vi har även tid att gå runt på egen hand, och då kan man passa på att besöka Madabas små butiker som bland annat säljer handgjord mosaik. Vi åker vidare till Jordaniens huvudstad, Amman, där vi övernattar. 

Dag 8
Amman. Ajloun-fästningen, staden Jerash  ca. 150 km

Efter en god frukost på hotellet börjar vi dagen med att besöka Ajloun-fästningen, som byggdes 1184 under ledning av Izz al-Din Usama, som var systerson till självaste Saladin och general i den islamiska armén. Fästningen som ligger norr om Amman byggdes för att skydda området från korsriddare samt för att kontrollera den viktiga vägen mellan Damaskus och Egypten. 

Sedan går turen genom olivlundarna och tallskogarna till den välbevarade staden Jerash, som Alexander den Store grundade och som sedan hamnade i romarnas händer. Anledningen till att staden är så välbevarad är att den under många år låg begravd under sand innan den återupptäcktes av den tyske upptäcktsresanden Ulrich Jasper Seetzen år 1806. Vi går in i Jerash genom den södra porten. En av de första stora helgedomar vi ser är templet som byggdes till guden Zeus ära. Vi beger oss till Agora, marknadsplatsen som markerar början på stadens centrum där det största och mest välbevarade templet finns, uppfört som en hyllning till gudinnan Artemis. Templet ligger bredvid flera vackra kyrkor som vittnar om att kristendomen nådde till Jerash innan muslimerna anlände till staden runt år 636. I mitten av 700-talet drabbades staden av en jordbävning - ett fenomen som romarna hade tagit med i beräkningarna. De lät tempelpelarna stå lite snett så att de skulle falla bort från byggnaderna om en jordbävning skulle inträffa. Staden övergavs ändå efter jordbävningen

Vi återvänder till Amman och äter middag.

Dag 9
Amman – Stadsvandring och souk i Amman ca. 25 km

Efter frukosten åker vi ut på en stadsrundtur i staden, som ligger utspridd över flera kullar. I centrum finns bland annat det högt belägna citadellet som bjuder på en fantastisk utsikt över staden och den romerska amfiteatern med plats för 6 000 åskådare. Teatern är nästan 2000 år gammal men är idag delvis renoverad och används fortfarande för teaterföreställningar. Vi besöker också det imponerande Umayyade-palatset som idag ligger i ruiner. Palatset och de intilliggande byggnaderna byggdes runt år 730 när Amman fortfarande var en provinshuvudstad. En del av det enorma komplexet är uppfört efter romersk byggteknik och användes bland annat som residens åt guvernören i Amman samt för administrativa syften.

Utflykten avslutas vid den stora basaren eller souken, där du kan köpa och äta lokala specialiteter, och njuta av eftermiddagen på egen hand. Om du vill stanna längre i souken på egen hand tar du bara en taxi hem till hotellet (för egen räkning). 

Vi återvänder till vårt hotell och äter vår sista middag tillsammans på resan. 

Dag 10
Hemresa ca. 35 km

Vi flyger tidigt hem från Amman till Stockholm.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

 6 498 ,- 

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Flyg Stockholm – Tel Aviv och Amman – Stockholm med mellanlandning
  • Transport i buss och jeep
  • Utflykter enligt program
  • Boende på mellanklasshotell i delat dubbelrum (I Wadi Rum bor vi på ett camp)
  • Halvpension (frukost och middag)
  • Avreseskatt från Israel
  • Visum till Jordanien
  • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
  • Tillägg för enkelrum
  • Dricks  - beräkna ca 50 USD per person
  • Drycker
  • Lunch alla dagar
  • Eventuella extra arrangemang
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Pass

Vid inresa till Israel kan det uppstå problem om man har stämplar från Syrien, Libanon, Iran eller Irak i sitt pass. Det kan betyda att man blir förhörd innan man får sitt inresevisum. Detta gäller även för svenska medborgare av arabisk härkomst. För svenskar av palestinsk härkomst gäller särskilda regler. Kontakta Israels ambassad för mer information. 

Dessutom ska man vara på uppmärksam på att det både vid in- och utresa utförs en mycket noggrann säkerhetskontroll. Ofta får man därför en del olika frågor innan man får sitt visum, det gäller även för dem som inte har ovan nämnda stämplar i passet. Vid avresan intervjuas alla resenärer av säkerhetspersonalen på flygplatsen och några resenärer brukar behöva gå igenom en extra säkerhetskontroll.

Efter resan till Israel ska man vara uppmärksam på att en del andra länder inte tillåter stämplar från Israel i passet. Det gäller bland annat Syrien, Bahrain, Förenade Arabemiraterna och en rad andra länder.

Visum till Jordanien får man vid ankomsten vid gränsen och är inkluderat i resans pris. Omkostnader vid gränsövergången är också inkluderat i resans pris och vår partner i Jordan hjälper oss med att få våra visum.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. På den här resan tar vi ett dopp i Döda havet, så ta gärna med badkläder! Observera även att det kan förekomma vassa saltkanter vid Döda havet och att det därför kan vara en bra idé att ta med badsandaler/skor..

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En mycket intressant resa till två länder med mycket historia Innan avfärd var vi lite oroliga för vad som skulle hända i detta turbulenta område. Så här efteråt anser vi att resan planerats perfekt och guiderna har varit mycket kunniga. Fullspäckade dagar gjorde att man bokstavligt var rätt trött på kvällen, men det var det värt. Den svenska guiden ”knöt ihop” det hela mycket proffesionellt.
Date published: 2023-03-13
Rated 5 out of 5 by from en jättefin resa en makalös resa med så mycket intressant
Date published: 2023-02-27
Rated 5 out of 5 by from En mycket intressant resa En fullspäckad resa med många intressanta mål. Reseledaren var mycket kunnig.
Date published: 2023-02-27
Rated 5 out of 5 by from En intressant o givande resa En spännande resa med mkt lärorik information o ssk guiden i Jerusalem var oerhört kunnig o bra på att förmedla sina kunskaper. Övriga guider var oxå bra, men ibland svåra att förstå pga deras brutna engelska o i Jordanien en skorrande mikrofon.
Date published: 2023-02-27
Rated 5 out of 5 by from Still confused, but on a higher level Vår reseledare Bodil Braun var helt enkelt 100% professionell på alla områden! Många intressanta platser att besöka, kanske några för många. Det blev tidiga morgnar!
Date published: 2023-02-25
Rated 5 out of 5 by from En innehållsrik och spännande resa med många (för oss) exotiska platser Vill särskilt framhålla vår reseledare Bodil som på ett utomordentligt och personligt sätt guidade oss genom stora folksamlingar och några mindre men dock prekära situationer.
Date published: 2023-02-25
Rated 5 out of 5 by from Mängder av upplevelser Reseledare Bodil var jättebra och mån om oss. Guiden Sara i Jerusalem var fenomenal
Date published: 2023-02-25
Rated 5 out of 5 by from Fick uppleva många historiska platser Bodil är en kunnig och bra reseledare . Fullt dagsprogram varje dag , tidiga morgnar . Nästan ingen egen tid . Det var buffé varje dag ..Vi fick se många spännande platser. Gamla Jerusalem, , Bethlehem , bad i Döda havet ,Wadi- Rum öken där vi hade en ökenövernattningen med jeepsafari , Petra med de fantastiska uthuggna gravmonument och staden Amman
Date published: 2023-02-24
  • y_2024, m_4, d_18, h_3
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_2, tr_50
  • loc_sv_SE, sid_ILRTR08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor