Albatros Storslagna Georgien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev det bästa av Kaukasus med underbar natur, storslagna kulturupplevelser och gastronomi i världsklass

“En gäst är en gåva från Gud”, lyder ett gammalt georgiskt ordspråk och att uppleva georgiernas gästfrihet är något helt unikt. Överallt möter du människor som alla ivrigt vill berätta hur fantastiskt Georgien är. För georgierna är inte bara goda värdar, de är också otroligt stolta över sitt lilla land. Med ett unikt språk och eget alfabet, en dramatisk och spännande historia samt ett kök som hör till de bästa i världen, har georgierna också riktigt mycket att vara stolta över.

På denna resa har vi samlat det bästa från hela landet! Vi börjar i landets vackra huvudstad Tbilisi, som sjuder av energi och företagsamhet. Vi fortsätter därifrån till det religiösa huvudsätet Mtskheta och sedan ytterligare västerut till landets näst största stad, Kutaisi. Här finns unika rester från den sovjetryska perioden, en helt ny och oanvänd parlamentsbyggnad, samt några av de mest imponerande droppstensgrottorna i världen. Vi far också till Svarta Havet och den gamla hamnstaden Batumi, som bjuder på palmer, exklusiva butiker, samt inte minst en mer än 6 km lång hamnpromenad.

Avslutningsvis ska vi förbi den urgamla grottstaden Uplistsikhe och Stalins födelseort Gori, och det finns möjlighet att besöka Georgiens kända vinregion Kakheti, där vi ska smaka på goda drycker och äta privat hos en lokal familj.

Under resan bor vi på bra, små privatägda hotell, upplever det bästa av det georgiska köket och färdas i moderna bussar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Lari

Dagsprogram 9 dagar
Dag 1
Stockholm – Tbilisi
Dag 2
Tbilisi. Ankomst och stadsrundtur inklusive den gamla stadsdelen, Metekhi-kyrkan, Narikhala-fortet och Freedom Square
Dag 3
Tbilisi – Mtskheta – Kaspi – Kutaisi. Svetitskhoveli-katedralen, Jvari-klostret och vinprovning
Dag 4
Kutaisi – Batumi - Kutaisi. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 5
Kutaisi – Tskaltubo - Prometheus – Kutaisi. Lokal marknad, sanatorierna vid Tskaltubo och de imponerande Prometeus-grottorna
Dag 6
Kutaisi – Gori – Uplistsikhe – Tbilisi. Stalin-muséet och grottstaden Uplistsikhe
Dag 7
Tbilisi. Möjlighet för tillköpsutflykt till stad i bergen med lokal lunch
Dag 8
Tbilisi. Upplevelser på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9
Tbilisi – Stockholm. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Tbilisi

Vi börjar vår resa mot Georgiens huvudstad Tbilisi, dit vi anländer följande dag. Mellanlandning i Riga.

Dag 2
Tbilisi. Ankomst och stadsrundtur inklusive den gamla stadsdelen, Metekhi-kyrkan, Narikhala-fortet och Freedom Square
Vi upptäcker Tbilisis charmiga gator

Vid ankomst till Tbilisi kör vi till vårt hotell, där det är möjligt att koppla av och sova ytterligare ett par timmar innan dagens program börjar.

Tbilisi är en gammal stad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 300-talet f.Kr. Staden blev dock nästan jämnad med marken flera gånger genom historien av invasionsstyrkor, senast 1795, då Persiens Aga Mohammed Khan brände ner staden till grunden.

Vi börjar med en tur i den gamla stadsdelen, som med sina slingrande gator och sneda balkonger har en atmosfär från gångna tiders Kaukasien. Vi stannar vid Metekhi-kyrkan som uppfördes i slutet av 1200-talet och har återuppbyggts otaliga gånger. Redan på 400-talet låg här en kyrka, uppförd av Kung Vakhtang Gorgasali (enligt legenden Tbilisis grundare). Här finns en grav över den kvinnliga martyren Sankt Shushanik, som torterades till döds av sin man år 544, eftersom hon vägrade att ge upp sin tro.

Vi går upp till stadens gamla badhus, byggt ovanpå en av de många varma källor som finns under marken i Tbilisi. ’Tbili’ betyder också ’varm’ och vattnet håller en jämn temperatur på 38-40 grader. Trots den inte helt behagliga doften från det svavelrika vattnet är badhusen mycket populära, och många tar sig hit för att lindra hudåkommor och gikt, få en massage eller bara ha det trevligt. Vi tar turen upp till toppen av Sololaki-höjden, där Narikala-fortet tronar som tagen ur en riddarroman. Det är stadens äldsta fort med rötterna i 200-talet, men som allt annat i Tbilisi har det ödelagts och återuppbyggts flera gånger. Utsikten här uppifrån är dock helt intakt och ger en god överblick över den gamla stadsdelen.

Vi avrundar turen med en promenad upp till Freedom Square, stadens huvudtorg, härifrån utgår Rustaveli-ströget, den absoluta huvudgatan i Tbilisi, där parlamentet och flera museer finns. Vi äter middag på en lokal restaurang med typiska georgiska rätter, innan vi får en välbehövd nattsömn efter en lång och innehållsrik dag.

Dag 3
Tbilisi – Mtskheta – Kaspi – Kutaisi. Svetitskhoveli-katedralen, Jvari-klostret och vinprovning

Efter frukost är det dags att ta avsked av Tbilisi och vi beger oss mot den närliggande staden Mtshkheta, som är landets religiösa centrum. Kristendomen blev statsreligion i Georgien redan år 317, och kyrkorna i området omkring staden Mtshkheta är de äldsta och viktigaste i hela Georgien. UNESCO har också erkänt kyrkornas betydelse med en plats på världsarvslistan.

Det gäller exempelvis Jvari-klostret, som ligger på en kulle med vacker utsikt över staden och floden Mtkvari, som slingrar sig nedanför. Det lilla klostret bygdes på tidigt 600-tal på en helig plats, där antingen Sankt Nino (en kvinnlig evangelist) eller kung Mirian, som hon omvände till kristendomen, satte ett stort träkors. Byggnaden är strängt symmetrisk, utlagt i korsform med extra rum mellan ’armarna’, så hela grundplanen blir åttkantig.

Inne i Mtskheta hittar vi Svetitskhoveli-katedralen, som är den näst största kyrkan i hela Georgien och en av de viktigaste. Ärkebiskopen av Mtskheta och Tbilisi har sitt säte här, och självaste Jesu dräkt sägs vara begravd under kyrkan! Den ursprungliga träkyrkan från 300-talet blev efter cirka 100 år ersatt av en stenkyrka som man än idag kan se resterna av i den nuvarande konstruktionen, som är från 1000-talet.

Katedralen var enorm för sin tid och är dekorerad med sniderier både ute och inne.

Det har nu blivit dags att fortsätta västerut mot vinområdet Kaspi, där vi avnjuter vår lunch och smakar på de goda dropparna. Vi besöker en lokal vingård som har specialiserat sig på det speciella georgiska vinet. Det har producerats vin i Georgien de senaste 7.000 åren, och framförallt i området kring Kaspi präglar vinodlingarna landskapet. Den traditionella metoden är att låta druvsaften jäsa i lerkrukor (likt romerska amfora), nedsänkta i jorden. De senaste åren har både druvsorter och produktionsmetoder från Europa vunnit mark – utan att utkonkurrera de gamla, och en lång rad georgiska naturvinsproducenter har idag ett gott rykte i både Skandinavien och övriga Europa. Några av de bästa viner finns på prominenta gourmetrestauranger som Noma i Köpenhamn, så det finns skäl för höga förväntningar.

Efter några spännande smakupplevelser fortsätter vi den sista biten till Kutaisi, där vi inkvarterar oss på vårt hotell. Om tiden tillåter går vi en kort tur i området innan middag.

Dag 4
Kutaisi – Batumi - Kutaisi. Stadsrundtur och tid på egen hand

Efter frukost beger vi oss mot Georgiens tredje största stad Batumi, som ligger vackert placerad vid Svarta Havets kust. Batumi, ursprungligen en grekisk handelsstation, kan skryta med ett subtropiskt klimat, som de senaste årtiondena har attraherat turister till området.

I kölvattnet har det byggts nya, moderna hotell, kasinon och andra former av lätt underhållning. Det finns fortfarande en trevlig gammal stadskärna, liksom en stor industrihamn. Batumi Boulevard, anlagd 1884, sträcker sig längs kusten och bjuder på en mängd utomhusrestauranger, barer och kaféer. Det är här livet levs och stadens själ gör sig till känna.

Vi går längs hamnpromenaden och förbi stadens kännetecken, The Alphabet Tower, en hyllning till det georgiska skriftspråket. Vi kikar givetvis också förbi några av stadens många vackra platser. Vi promenerar utefter den imponerande strandpromenaden, som med sina knappa 7 kilometer hör till en av de längsta i världen.
Resten av dagen är avsatt för upplevelser på egen hand, och runt om i staden finns det många spännande butiker och rogivande parker och i utkanten av staden ligger stadens vackra botaniska trädgård. Trädgården anlades år 1912 av den ryska botanikern Andrej Krasnov, och den ligger vackert belägen i det kuperade landskapet norr om centrum.

Sent på eftermiddagen kör vi tillbaka till Kutaisi och avslutar dagen med att äta en gemensam middag på vårt hotell.

Dag 5
Kutaisi – Tskaltubo - Prometheus – Kutaisi. Lokal marknad, sanatorierna vid Tskaltubo och de imponerande Prometeus-grottorna
I Prometeus-grottan i Kutaisi

Vi börjar dagen med att ta vägen förbi stadens marknadsplats. Här bjuds det på allt från gummistövlar till äpplen, rakhyvlar och georgiska kryddor – ibland från bakluckan på en gammal Lada – och priserna går definitivt att förhandla om.

Därefter beger vi oss mot ett mycket speciellt område strax utanför Kutaisi. På vägen dit kör vi förbi det georgiska parlamentet, som flyttades till staden 2012 på order av den dåvarande presidentet Saakasjvili i ett försök att sprida makten i landet.

Vi är snart omgivna av stora, nedslitna byggnader som tidigare hyste Georgiens största sanatorium.  Under Tskaltubos storhetstid i mitten av 1960-talet kom det mer än 100.000 besökare som övernattade på områdets många hotell och härbärgen. Många fick behandlingar med det hälsobringande kurvattnet som Tskaltubo var berömt för. Efter den ryska invasionen av Abchasien 1992-93 användes en del av byggnaderna som bostäder åt flyktingar, men idag är det normala livet långsamt på väg tillbaka till området. Nya hotell skjuter i höjden intill de gamla kurbaden som till viss del har restaurerats.

Vi fortsätter därefter mot de imponerande grottorna intill den lilla byn Kumistavi. Grottsystemet upptäcktes först 1984 och fick namnet Prometheus, efter en georgisk sägen. Grottorna är de största och mest välbesökta i Georgien, och på den 1,5 kilometer långa vandringen genom de vackra grottorna ser vi stalaktiter, stalagmiter, sjöar och salar, som tar andan ur även den mest erfarna grottentusiasten.

Vi återvänder till Kutaisi sent om eftermiddagen och kvällen är på egen hand.

Dag 6
Kutaisi – Gori – Uplistsikhe – Tbilisi. Stalin-muséet och grottstaden Uplistsikhe
Stalins hus i Gori

Det är dags att säga farväl till Kutaisi, och idag beger vi oss mot den urgamla grottstaden Uplistsikhe, huggen direkt ur klippan. Från 500-talet f. Kr. till det första århundradet A.D. var staden ett förkristet religiöst centrum, där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen i området 645 blev Uplistsikhe residens för de kristna kungar som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Därefter fick staden sin storhetstid och hyste vid ett tillfälle hela 20.000 människor. Det vi ser idag är ungefär hälften av den ursprungliga staden. Den blev nämligen helt och hållet ödelagd av mongolerna 1240, och nu finns endast resterna av bykärnan kvar. Vi kan ändå beundra det arbete som lades ner vid utformningen av grott-rummen för mer än 2500 år sedan.

Intill Uplistsikhe ligger Josef Stalins födelseort Gori. Övertäckt av en paviljong i gerkisk-romersk still ligger det enkla hus, där Stalin - eller Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tillbringade sina första levnadsår. Museet ligger vid sidan av huset, och då det byggdes 1957, var det en hyllning till den nyligen bortgångne ledaren av USSR. Efter Georgiens självständighet har skönmåleriet avtagit något och utställningen berör nu också den brutale diktatorns utrensningar och den politiska förföljelsen, Gulag och pakten med Hitler 1939. Ett viktigt kapitel i världshistorien sett genom en nyckelpersons livshistoria.

Från Stalin och Gori fortsätter vi den sista biten tillbaka till huvudstaden Tbilisi.

Dag 7
Tbilisi. Möjlighet för tillköpsutflykt till stad i bergen med lokal lunch
Besök Georgiens vinodlare i Sighnaghi

Idag finns det möjlighet att delta på en spännande tillköpsutflykt till Kakheti-regionen öster om huvudstaden. Vårt första stopp är en av områdets vackraste städer: lilla Sighnaghi, som ligger på en kulle med utsikt över Alazani-dalen och Kaukasus i fjärran.
Här är det smala, branta kullerstensgator och pastellfärgade hus från 1700- och 1800-talet med snidade träbalkonger. Den gamla stadsmuren från 1700-talet är intakt och man kan gå en liten tur på den. Vi kikar också förbi det vackra Bobde-klostret, som sedan 800-talet har varit ett av landets viktigaste pilgrimsmål. 

Efter att ha sett närmare på denna mycket intressanta stad fortsätter vi mot byn Sagaredjo, där vi stannar till hos en lokal bonde. Vi äter en god och stadig georgisk lunch och får en inblick i livet på landet och hör om georgiska traditioner.

Sent på eftermiddagen beger vi oss tillbaka mot huvudstaden dit vi anländer vid middagstid.

Dag 8
Tbilisi. Upplevelser på egen hand och avskedsmiddag

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand i den georgiska huvudstaden, och möjligheterna är många. Har du lust på ett museibesök eller två, finns exempelvis Nationalmuseet, som blev genomgripande restaurerat för några år sedan, med sina fascinerande samlingar. Inte långt därifrån ligger Nationalgalleriet som ställer ut det bästa av georgisk konst - bland annat målerier av Niko Pirosmani.

Om vädret passar för utomhusaktiviteter, kan du besöka stadens botaniska trädgård i de tidigare kungliga trädgårdarna, eller frilandsmuseet, som ligger lite utanför centrum. Har du lust att besöka ett av stadens badhus, är du i gott sällskap – stora personligheter som Pusjkin och Alexandre Dumas gjorde det också, och Pusjkin sa efteråt att det var det bästa badet han någonsin haft.

Man kan också bara gå runt i staden, som har gott om kaféer och matställen. Och kanske har du lust att smaka på den georgiska nationalrätten nr 1. Khachapuri – en slags osttårta, som  finns i många olika varianter. Inte så kalorifattigt, men god som snabbmat på vägen.

På kvällen samlas vi alla igen för att säga farväl det trevliga landet och dess utsökta kök, som också denna kväll ska ge oss några goda upplevelser.

Dag 9
Tbilisi – Stockholm. Hemresa

Det är dags att ta avsked från vackra Georgien. Med väskan full av goda minnen kör vi mot flygplatsen och flyger hem till Sverige.

Tillköpsutflykt till bergsstaden Sighnaghi inkl. lokal lunch

På denna tillköpsutflykt besöker vi Kakheti-regionen öster om huvudstaden Tbilisi. Vi besöker bland annat en av områdets vackraste städer: lilla Sighnaghi, som ligger på en kulle med utsikt över Alazani-dalen och Kaukasus i fjärran. Här är det smala, branta kullerstensgator och pastellfärgade hus från 1700- och 1800-talet med snidade träbalkonger.

Efter att vi har sett närmare på Sighnaghi fortsätter vi mot byn Sagaredjo, där vi stannar hos en lokal bonde. Här äter vi en god och stadig georgisk lunch och får en inblick i livet på landet och hör om georgiska traditioner. Därefter beger vi oss tillbaka mot huvudstaden, dit vi anländer sent om eftermiddagen.

Pris: kr. 898,- pr. person

Utflyktspaketet måste beställas hemifrån senast 45 dagar innan avresa och genomförs vid minst 12 deltagare.

Besök Georgiens vinodlare i Sighnaghi

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tbilisi t/r med mellanlandning
 • Utflykter enl. program
 • Inkvartering på bra 3-4-stjärniga hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen (dag 2 – 8)
 • Lunch dag 2,3,5 och 6
 • MIddag dag 2,3 och 8
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca. 40 USD)
 • Tillköpsutflykt till Sighnaghi dag 7
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer / utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med egen handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inkvartering

Vi bor på hotell med de vanligaste bekvämligheterna. Hotellen är utvalda utifrån sitt läge och trevliga atmosfär. Vi använder goda lokala 3-4stjärniga hotell, som trots sin enkla standard är mycket charmiga. Servicenivå och standard kan vara lite annorlunda än vad vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid eget bad och egen toalett. En slutgiltig hotellista skickas ut med avresebrevet 7 dagar före avresa.

Ej lämpligt för rörelsehindrade

Eftersom en stor del av utflykterna på denna resa sker till fots, förväntas det att resedeltagarna är mobila, självgående och tar sig fram utan hjälp.

Besök i ortodoxa kyrkor

I ortodoxa kyrkor är seden att kvinnor täcker håret med en sjalett. Det kan därför vara en god idé att ta med en sådan på utflykterna i land. Däremot bör män ej bära huvudbonad i kyrkorna.

Ortodox påsk

Den ortodoxa påsken är en av de största helgdagarna i denna delen av världen. Festligheterna kan påverka enskilda programpunkter, men vi försöker givetvis genomföra alla programpunkter som planerat.

Om detta inte är möjligt blir ni informerade om eventuella mindre ändringar i samband med ert avresebrev, som ni får 7-14 dagar före avresa.

Mer om Georgien

Här kan du läsa mer om Georgien: https://www.albatros.se/resmal/europa/georgien

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller vaccination(er).

Handen på hjärtat

Flygresan

Vi flyger med Air Baltic, som har nattflygning till Tbilisi og Batumi liksom alla andra europeiska flygbolag. Vi har givetvis inkluderat hotell på både ankomst- och avresedagen, så besvären vid nattflygning  blir så begränsade som möjligt.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Ett annorlunda resmål Det är ett spännande resmål och en alldeles utmärkt reseledare
Date published: 2024-03-13
Rated 4 out of 5 by from Bra information om landet och folket. Helt utmattande program.
Date published: 2024-03-13
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med fina upplevelser Spännande resmål, omväxlande och intressant program, lagom med programpunkter. Kunniga och proffsiga reseledare, Helena och Mariam!
Date published: 2024-03-10
 • y_2024, m_7, d_12, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_3
 • loc_sv_SE, sid_GERTR12, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor