Nyår i Riga

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Skåla in det nya året i mysiga Riga med nyårsmiddag, nyårkonsert i operahuset och härlig spa-upplevelse på Lettlands riviera

Fira nyår i Lettlands stämningsfulla huvudstad Riga. Under 4 dagar har du chansen att uppleva den gamla hansestaden som präglas av jugendstil, sin medeltida stadskärna och inte minst olika mikrobryggerier som är kända för sina välsmakande ölsorter. Stadens caféer serverar härliga kakor med blåbär och svarta vinbär, och lettiskt mousserande vin med rabarber smakar helt enkelt underbart.

Allt det ska vi uppleva, men vi ska naturligtvis fira nyår med både nyårskonsert i stadens vackra operahus och en härlig nyårsmiddag med vin, fyrverkeri och festlig stämning. På nyårsdagen laddar vi batterierna på ett 4-stjärnigt spahotell i kustorten  Jūrmala.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Jul och nyår, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg till Riga. Stadsvandring och middag
Dag 2 Byrundtur i Riga og nytårskoncert i Rigas operahus
Dag 3 Nyårsafton – dag på egen hand. Nyårsmiddag på kvällen
Dag 4 Avkopplande förmiddag med sen frukost. Vidare till Jurmala och incheckning på Jurmala Spa Hotel
Dag 5 Hemresa efter frukost

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
9 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Riga. Stadsvandring och middag

Efter ankomst till flygplatsen i Riga kör vi in mot staden som delas av Daugava-floden. Det ligger stora nya och moderna områden i närheten av flygplatsen med varuhus och butiker som blir avlöst av områden med traditionella lettiska trähus; några i förfall och andra restaurerade. Efter en period med fokus på det moderna har de gamla trähus fått en renässans.  

Innan vi passerar floden ser vi det nya nationalbiblioteket, en modern byggnad som innan den invigdes var Rigas huvudkvarter under tiden som landet var ordförandeland i EU 2015, och sedan dyker Rigas gamla stadsdel upp med domkyrkan och Sankt Peters-kyrkans torn.

Riga är Baltikums största stad med en halv miljon invånare och ett stort centrum med breda boulevarder, stora parker och långa gator som kantas av butiker. Utanför gamla stan ligger områden med byggnader i jugendstil. Riga har 750 rikt dekorerade byggnader i just jugendstil utmed de breda boulevarderna som sträcker sig utanför Rigas borgdistrikt.
När vi har checkat in på vårt hotell går ut till en gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 2
Byrundtur i Riga og nytårskoncert i Rigas operahus

Riga grundades 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoevden, som ett språngbräde för svartbrödernas korståg mot hedningarna i norr, och utvecklade sig till en viktig handelsstad mellan Ryssland och Västeuropa. 1621 erövrades Riga av svenskarna och blev efterhand den rikaste staden i det svenska imperiet. Sverige förlorade sedan Riga till ryssarna och staden var först en del av det ryska imperiet och Sovjetunionen tills Lettland blev självständigt 21 augusti 1991.

Staden ligger på bägge sidor av Daugave-floden med den gamla medeltida stadsdelen på den östra sidan. Vi går till den gamle stadsdelen. År 1698 när Riga var en del av det svenska riket, byggdes den svenska porten som en del av stadsmuren. Stadens gamla försvarsanläggningar dyker upp lite här och var i staden, till exempel kruttornet. I kruttornet ligger i dag ett trevligt museum, som man med fördel kan besöka senare under dagen. Vi fortsätter genom de mysiga gatorna och kommer bland annat förbi Svartbrödernas hus. Huset byggdes 1344 till Svartbrödernas orden för ogifta tyska handelsmän. Vi besöker Sankt Peterskyrkan som stammar från medeltiden. Från tornet har man en fantastisk utsikt över staden och floden.

Resten av eftermiddagen är på egen hand innan vi träffas till en sen lunch/tidig middag för att sedan gå till Rigas vackra operahus som byggdes 1863 för att njuta av kvällens nyårskonsert.

Dag 3
Nyårsafton – dag på egen hand. Nyårsmiddag på kvällen

I dag har kan du utforska Riga på egen hand eller följa med reseledaren på upptäcktsfärd i Riga. Vi rekommenderar att besöka marknadshallarna, som en gång i tiden fungerade som hangarer för zeppelinare, eller ett besök på ockupationsmuseet. Eller varför inte provsmaka Lettlands nationaldryck, Riga Black Balsam, en bitter som är gjord på 24 olika örter. Om du gärna vill shoppa i Riga är det en god idé att göra det idag, eftersom de flesta butiker är stängda under morgondagen.

Kvällens nyårsmiddag serveras på vårt hotell och vi kan se fram emot en festlig buffé med flera olika viner. Vid midnatt firas det nya året med fyrverkeri och festen fortsätter under natten.

Dag 4
Avkopplande förmiddag med sen frukost. Vidare till Jurmala och incheckning på Jurmala Spa Hotel

Under förmiddagen checkar vi ut och sätter kurs mot kusten spaorten Jurmala. Ända in på 1800-talet bestod Jurmala av en rad små fiskeorter. Det förändrades som med ett trollslag 1877 när järnvägen kom. Varje fiskeläger fick sin egen station och plötsligt strömmade storstadsbor från Riga hit under varma sommardagar för att få frisk luft och komma ut till havet. Byarna började kallas "Rigas Jurmala", vilket betyder "Rigas kust" på lettiska.

Jurmala expanderade fort till nya raka gator som gick genom skogarna och det byggdes imponerande hus av trä som fungerade som sommarhus för Rigas elit. Under Sovjettiden var Jurmala Sovjetunionens baltiska riviera och efter att Lettland blev en del av Sovjetunionen 1940 övergick flera av de vackra villorna i statens ägo. Vissa revs ner för att ge plats till massiva betonghotell, men som tur är så har stora delar av gamla Jurmala bevarats.  Naturen bidrar till den sköna stämningen med massor av frisk luft och med svajande barrträd bakom de långa sandstränderna så bred och vita att det nästan påminner lite om Hawaii.  

Under eftermiddagen checkar vi in på Jurmala Spa Hotel, där vi äter en god middag och njuter av eftermiddagen och kvällen på hotellets stora spaområde.

Dag 5
Hemresa efter frukost

Efter en god natts sömn och frukost är det dags att bege sig mot flygplatsen för att resa hem igen.

Prisinformation

Resans pris

Från 9 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm– Riga t/r
 • Nyårskonsert i Rigas operahus
 • Stadsvandring i Riga
 • 3 nätter med frukost på 4-stjärniga Tallink Hotel Riga
 • 1 natt på 4-stjärniga Hotel Jūrmala Spa med frukost och entré till swimmingpooler, bastu och ångbastu
 • Nyårsmiddag med vin dag 3
 • Middag dag 1 och 4
 • Sen lunch/tidig middag dag 2
 • Skatter og afgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca 5-8 €)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under “Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Mer om Lettland

Här kan du läsa mer om Lettland: www.albatros.se/resmal/europa/lettland

Stadsvandringar i Riga

På dag 1, 2 och 4 går vi till fots i Riga. Vandringarna är inte ansträngande och det finns inga backar i staden. Men vi går några kilometer varje dag och använder oss bara av buss vid ankomst, avresa och när vi ska resa till Jūrmala. Ta därför med bekväma skor att gå i och varma kläder, eftersom det kan vara kallt i Riga vid den här årstiden.

Handen på hjärtat

Information

 Den 1:e januari är Riga väldigt tyst och stilla och nästan allt i staden har stängt. Därför har vi valt att åka till strand- och badorten Jūrmala och avsluta resan med en övernattning på Hotel Jūrmala Spa.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20LVVCB01ASE2912