Fakta om Egypten

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Egypten.
  • Språk Arabiska
  • Huvudstad Kairo
  • Invånarantal 97 milj.
  • Religion Sunni-Islam
  • Valuta Egyptiskt pund
  • Yta 1 001 450 km²

Värt att veta

Tidsskillnad
Tidsskillnaden mellan Sverige och Egypten kan variera eftersom Egypten skiftar mellan sommartid och vintertid på andra datum än i Sverige Det leder till periodiska förflytttningar, men merparten av året ska du vrida fram klockan en timme när du anländer till Egypten.
Transport i Egypten

Buss
Bussarna i Egypten håller inte riktigt samma standard som i Europa. Vi har naturligtvis valt den bästa kategorin med luftkonditionering där detta är möjligt.

Tåg
Vid tågresor reser vi med högsta möjliga standard. Det är stor skillnad mellan enskilda avgångar men vi strävar hela tiden efter att utnyttja de allra bästa förbindelserna. Du ska inte förvänta dig någon större lyx, men tågen är alltid en upplevelse!

Prisnivå
Priserna i Egypten är vanligtvis något lägre än i Sverige. Det går att få en middag för cirka 30-40 egyptiska pund (ca 50 kr). Öl och vin är vanligtvis dyrare än i Sverige, och en flaska lokalt vin kostar 150 – 200 kr. När du äter ute på restaurang lägger du ofta cirka 20 % i serviceavgift utöver redan angivet pris. Detta framgår av notan.
Dricks

Lönen i Eypten är väldigt låg, och dricks är därför en viktig del av inkomsten. Det är alltid bra att ha med sig småpengar eftersom det ofta förväntas att du lämnar lite extra. Vanligtvis ger man 5-10 % på restauranger, hotell och i taxibilar – även om en serviceavgift läggs till på notan.

Vid kryssningar gäller andra regler. Se programmet för din resa.

Valuta och kreditkort

Valutan i Egypten är egyptiskt pund (EGP). 1 egyptiskt pund = 100 piastre. Du kan växla SEK, USD eller EUR på banker och de flesta hotell.

De flesta restauranger tar kreditkort och det finns en hel del uttagsautomater.

Elektricitet
Precis som Sverige har Egypten 220 volt. Kontakterna kan dock vara något tunnare än i Sverige, så ta gärna med ett adapterset.
Telefon och internet

Egyptens internationella landskod är +20. Det är dyrt att använda mobiltelefon från Egypten för att göra och motta samtal, skicka sms samt använda datatrafik. Kolla gärna täckning och priser i Egypten med din operatör.

De flesta hotell erbjuder internetanslutning mot betalning och i de större städerna finns det internetcaféer.

Hygien och kranvatten

Hotell och större restauranger moderna toaletter på samma nivå som de i väst. Ute på stan kan du stöta på så kallade pedaltoaletter och brist på toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter i städer och på landsbygden kan dock te sig något primitiv. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.

Drick aldrig kranvattnet, utan endast från flaska. Du bör heller inte borsta tänderna i kranvattnet.

Takt och ton

Egyptierna är vänliga och gästfria och det förväntas att besökare följer landets hederskodex vad gäller klädsel. Kvinnor bör ha täckande och inte för tätt åtsittande kläder och armbågar och knän ska vara täckta. Det är inte nödvändigt att bära huvudklädnad men är bra att ha med sig en schal eller halsduk om man ska besöka en moské eller annat där det behövs. Män bör inte bära synliga halsband och ska helst ha på sig långa byxor.

Det förväntas att man hanterar helgedomar och seder och bruk med respekt och rätt klädsel. Om man besöker en moské ska man komma ihåg att ta av sig skorna och lägga med sulorna vända mot varandra. Kvinnor ska ha täckta armar och bör vara iförda hatt eller annan typ av huvudklädnad.

Vänster hand anses som oren och får endast röra vid något som är orent. Undvik att gestikulera med vänster hand. Det anses som väldigt oartigt att peka på någon eller något, och kom ihåg att västvärldens tummen upp anses som stötande i hela arabvärlden. När man sitter på en stol lägger man inte benen i kors utan ser till att skosulorna alltid rör golvet eftersom de aldrig får peka mot någon.

Under flygresor och transport råder absolut rökförbud. På tågen finns det däremot avgränsade delar där rökning är tillåten.

Livet på Nilen – Kairo och kryssning från Luxor till Assuan

Följ med på rundresa till Egyptens höjdpunkter med fyra dagars kryssning på Nilen och besök i städerna Kairo, Luxor och Assuan.

4,5
  • 5 avgångar
  • 8 dagar
  • Från 26 998:–
från Stockholm