Fakta Indien

Nedanför kan du få praktiska upplysningar vid resor till Indien - till exempel om visum, vaccinationer, reseförsäkring.
 • Språk Hindi och engelska
 • Huvudstad New Delhi
 • Invånarantal 1, 25 miljarder
 • Religion Hinduism
 • Valuta Rupie
 • Yta 3 287 263 miljarder km2

Värt att veta

Om bord på flyget till Indien

På flyget serveras mat och dryck. Före landningen delar flygpersonalen ut en inreseblankett, som ska lämnas till myndigheterna i Indien. Inreseblanketten består av följande delar:

• A) Entry-Permit Card (ankomstkort)

• B) Custom Card – (tulldeklarationskort)

Alla passagerare ska fylla i A och B. Ankomstkortet ska överlämnas vid passkontrollen, och tulldeklarationskortet ska överlämnas vid utgången, efter att du hämtat ditt bagage.

Transport i Indien

Buss
Bussarna i Indien håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering där det är möjligt.

Tåg
På tågresor reser vi i bästa möjliga klass. Det är stor skillnad mellan olika avgångar, men vi strävar efter att använda oss av de bästa förbindelserna. Det är inte alltid samma standard som i Europa, men tågresorna är alltid en upplevelse!

Flyg
På våra rundresor i Indien flyger vi ofta längre sträckor med inrikesflyg. Inför sådana flygresor informerar reseledaren om tid för flygavgång samt vad som gäller vid incheckningen på flygplatsen.

Bagage och bagagetransport

Vi rekommenderar att ta med en resväska till vanligt bagage (maximalt 20 kg), samt en liten ryggsäck som handbagage och eventuellt klädbyte.

De dagar då vi byter hotell kommer vi att lämna in väskorna för förvaring under en längre tid. Det beror dels på att vi använder oss av transportmedel såsom buss, flyg och tåg, där man inte kan ha sin väska i närheten, och dels på att hanteringen av bagaget tar tid. Vid flyg- och tågresor lämnar vi ofta bagaget redan dagen/kvällen före avgången, och en särskild bagagebuss transporterar det till vår destination.

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Indien kan variera beroende på om det är sommar- eller vintertid i Sverige:

Sommartid: + 3½ timme

Vintertid: + 4½ timme

Pengar

Pengarna räcker mycket länge i Indien. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man brukar klara sig på 60-70 kronor om dagen. Vill man ha dricka m.m. utöver det, räcker 120-180 kronor extra per dag per person. En sådan summa räcker till dryck, vykort, frimärken och andra småutgifter. Om resan inte omfattar helpension ska du lägga på ca 70-100 kronor för en måltid per person.

På många ställen förekommer mindre avgifter (10-30 kronor) för kamera och videokamera vid sevärdheterna. Pengarna går till platsens bevarande. Du kommer du att få många tillfällen att ta bilder under resan i Indien. Du förväntas då lämna en mindre summa för att ta bilder.

Därutöver tillkommer så klart personliga förnödenheter, samt shoppingpengar och dricks.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet i Indien, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma. I resans pris är kostnad för dricks inte medräknad då du själv bestämmer hur mycket du vill ge under resan. Systemet med dricks är en del av den kultur du besöker och något du därför bör följa och respektera.

I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen före avfärd och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Ett kuvert kommer då att skickas runt i bussen så att de som vill kan lämna dricks. Räkna med ca 30-45 kronor per resedeltagare per dag.

På många hotell, restauranger, caféer och liknande lägger man ofta på 10-15 % i serviceavgift på angivna priser. Detta framgår av notan. Om serviceavgiften är medräknad behöver man inte ge ytterligare dricks.

Vi vill vi betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks.

På resor där det ingår boende på båt (kryssningar) gäller andra regler, se det specifika programmet för din resa.

Valuta och kreditkort

Valutan i Indien heter indisk rupie (INR) och finns i sedelvalörerna 10, 20, 50, 100, 5 000 och 10 000. Det finns även mynt på 1, 2 och 5 rupier samt mynt i underenheten paisa (100 paisa = 1 INR).

Nedanstående upplysningar har hittills gjort sig gällande när det gäller valuta i Indien, men den nuvarande ekonomiska situationen i Indien är så osäker att vi tyvärr inte kan garantera att det fortfarande gäller när du ankommer till Indien.

De kontanter du har med till Indien bör vara i USD. Vi rekommenderar att du växlar från USD i Indien (det är möjligt på hotellen) samt tar med kreditkort.

Man får lov att föra in max 5000 USD. Överstigande belopp ska deklareras. 

Indiska rupier kan bara växlas tillbaka till utländsk valuta mot framvisning av ett giltigt kvitto från den första officiella växlingen. Spara därför alltid kvittot du får när du växlar från USD till INR om du skulle behöva växla tillbaka igen. Detta kan du göra på flygplatsen i samband med utresan från Indien.

Kreditkort, till exempel Visa, MasterCard, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa större butiker. Se aktuell kurs före avresa på t.ex. www.resevalutor.se.

Elektricitet
Indien använder liksom Sverige 220 volt växelström. Det finns många typer av uttag och för säkerhets skull bör du därför ta med dig en adaptersats med flera typer av kontakter.
Telefon och internet
Den internationella landskoden för Indien är +91. Det kan vara dyrt att ringa hem från Indien från din svenska mobil. Hör med din mobiloperatör om täckning och priser för samtal från Indien. Internetcaféer finna numera på de flesta platser i Indien, men anslutningen är inte alltid lika snabb där som hemma. Av erfarenhet vet vi dessutom att det kan vara svårt att hinna med besök på internetcaféer, med undantag av på lediga dagar eller efter avslutat dagsprogram. Det finns hotell som har internetservice, men räkna med långsammare anslutning jämfört med hemma. Vissa hotell tar ut en extra kostnad för detta.
Hygien
Hotell och större restauranger håller modern/västerländsk standard. Ute på stan får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på toaletter på landsbygden kan vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och gärna handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten. Dessutom minskar användning av handdesinfektion risken för magproblem. Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.
Seder och bruk

Lokalbefolkningen i Indien är ett mycket vänligt och gästfritt folk som välkomnar turister med ett stort leende. Även om indierna i allmänhet är vana vid många turister, förväntar man sig att besökarna respekterar landets helgedomar och seder med vördnad och korrekt uppförande samt klädval.

Liksom överallt i Asien gäller vissa gyllene regler vid besök i tempel och moskéer. Man tar av skorna innan man går in i ett tempel, en moské eller ett privat hem. Tänk också på att inte beträda helgedomar eller sätta dig nära andra människor barfota. Det anses som dåligt uppförande att peka - både på gudsstatyer och på människor. Korta shorts och t-shirts utan ärmar anses osedligt – detta gäller i synnerhet för kvinnor. Vill man besöka tempel eller andra helgedomar bör man absolut (i vissa fall är det ett krav) se till att kläderna täcker skuldror och knän så att man inte stöter sig med lokalbefolkningen. 

Vid vissa muslimska helgedomar måste håret döljas. Huvuddukar delas ut vid ingången.

Man tar alltid av sig skorna innan man går in i ett tempel. Ett par strumpor kan komma väl till pass på ett kallt eller hett tempelgolv. På andra ställen är det dock barfota som gäller.

När man besöker Taj Mahal är det bara tillåtet att ta med sin kamera och/ eller videokamera (avgiftsbelagt). Det är allt! Innan besöket delar man ut små vattenflaskor och plastskydd att trä på skorna innan man går upp på själva marmorgrunden.

Som resenär i Indien kommer du att uppleva landets fattigdom på nära håll. Tiggare och handikappade finns överallt och det kan kännas svårt att komma så nära inpå. Följ reseledarens råd och ge aldrig pengar till barnen.

Hotell

I storstäder som Delhi, Agra och Jaipur bor vi på större hotell med de vanligaste bekvämligheterna. I mindre städer ute i provinserna bor vi på hotell med lägre standard där det till exempel inte alltid finns minibar eller hårtork på rummet.

Oavsett vilken standard hotellet har finns alltid bad och toalett på rummet, men tillgången på varmt vatten kan vara tidsbegränsad. På en del resor använder vi oss av 2-stjärniga hotell, som trots den enkla standarden är väldigt charmiga och trevliga. Ett 5-stjärnigt hotell är ett lyxhotell med många faciliteter och hög komfort.

En lista över samtliga hotell skickas ut tillsammans med avresebrevet 7 dagar före avresan.

Måltider

Frukost
Frukost på hotellet är både indisk och kontinental. Den serveras oftast som buffé och består, förutom av den indiska frukosten (som kan vara ganska kryddstark), av ägg, bröd, smör, marmelad, juice, färsk frukt, kaffe och te.

Lunch/kvällsmat
Indisk mat är berömd för sina många och ofta starka kryddor. ”Curry” är samlingsnamnet för de vanligaste middagsrätterna, som oftast är vegetariska eller innehåller kött från get, lamm eller kyckling. I Indien är curryrätterna ofta mycket starkt kryddade. I motsats till curry är ”tandoori” något mildare och kännetecknar mat som grillats i lerugn efter att ha marinerats i yoghurt och kryddor. Maten på hotellen är turistanpassad, dvs. inte lika stark som den som indierna själva äter.

Indienresor

 • Imperiets juvel

  Rajasthan, Delhi, tigersafari i Ranthambore och Taj Mahal – följ med på äventyret!

  4,6
  • 11 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 19 998:–
  Flera flygplatser
 • Utan singeltillägg

  Magiska Indien – res på egen hand tillsammans med andra

  Kulturresa i norra Indien med färgsprakande upplevelser, heliga städer, fascinerande tempel, och Taj Mahal

  4,5
  • 2 avgångar
  • 10 dagar
  • Från 22 998:–
  från Stockholm
 • Indiens guldkorn - med tåg genom norra Indien

  Taj Mahal, den heliga staden Varanasi vid floden Ganges, och de UNESCO-skyddade erotiska templen i Khajuraho

  • 4 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 26 998:–
  från Stockholm