Kontrasternas Kiev

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Kievs puls med en spännande historia, storslagna sevärdheter och charmiga kultur – med möjlighet att besöka Tjernobyl

På denna resa ska vi uppleva allt det bästa som Kiev har att erbjuda! Här slits din uppmärksamhet mellan vackra ortodoxa kyrkor, gamla charmiga byggnader, trevliga parker och imponerande, historiska monument. Vi besöker stadens berömda grottkloster och ser de 125 mumifierade munkarna, imponeras av Moderlandsmonumentet Rodina Mat och känner historiens vingslag vid Självständighetstorget. Självklart har vi även tid att på egen hand uppleva stadens puls och njuta av både kultur och lokala specialiteter. 
 
För de äventyrliga finns det dessutom möjlighet att anmäla sig till en heldagsutflykt till Tjernobyl. Tjernobylolyckan 1986 ledde till världens största utsläpp av radioaktivitet och ödelagde ett 300 kvadratkilometer stort område som idag är omgjort till ett naturområde. Det är en unik och spännande upplevelse att besöka de övergivna spökstäderna och se hur naturen sakna men säkert tar över området. 
 
Vi bor på ett centralt, 4-stjärniga hotell och intar några av måltiderna på trevliga, lokala restauranger.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta UAH

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm, stadsrundvandring och välkomstmiddag i Kiev
Dag 2 Stadsrundvandring inkl. grottklostret Pecerska Lavra, Rodina Mat, Sofiakatedralen, Golden Gate-parken och Podil området
Dag 3 Tid på egen hand eller extrautflykt till Tjernobyl
Dag 4 Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 5 Hemresa

Hotell

Hotel Ukraina

 • 368 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang med ukrainsk och internationell mat
 • Hiss
 • Wi-fi på alla rum
 • Spa och gym
 • 150 m till närmaste metrostation
 • 100 m till Självständighetstorget

Det 14 våningar höga Hotel Ukraine ligger i Kievs centrum och har utsikt över Självständighetstorget och den gamla stadsdelen. Hotellet är det perfekta utgångsläget för att bo i staden, inte bara på grund av sitt centrala läge men också eftersom hotellet är en viktig del av landets nutida historia. Genom tiderna har hotellet huserat några av landets största politiska och kulturella personligheter, och under oroligheterna på Självständighetstorget var hotellet samlingsplatsen för hela världspressen.  

De nyligen renoverade rummen erbjuder alla de nödvändiga bekvämligheterna såsom satellit-TV och wi-fi. Hotellets restaurang lockar varje dag med en härlig frukostbuffé bestående av såväl ukrainska som internationella specialiteter.

Läs mer här: https://ukraine-hotel.kiev.ua/en

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm, stadsrundvandring och välkomstmiddag i Kiev
Självständighetstorget i Kiev

Vi flyger från Stockholm på eftermiddagen och landar i Kiev. Vi åker direkt till vårt centrala hotell och checkar in. Sedan går vi en kort stadsrundvandring i området. 

Vårt hotell ligger precis vid Självständighetstorget. Det var här som Viktor Jusjtjenko och Julia Timosjenko tillsammans med tusentals ukrainare under orange flagg år 2004 fortsatte att protestera mot valresultatet som gav Viktor Janukovitj majoritet. Protesterna resulterade till slut i ett nyval som förde Jusjtjenko och Timosjenko till makten. Resultaten av den orangea revolutionen syns knappt idag men Självständighetstorget fortsätter att vara Kievs viktigaste torg, och sjuder av liv dygnet
runt. 

Inte så långt från Självständighetstorget hittar vi stadens huvudstråk Khretjatik. Gatan sträcker sig från Majdan Nezaleznosti (Självständighetstorget) i den ena änden till Besarabsky-torget med en färgsprakande och välsorterad marknad i den andra. På Khretjatik myllrar det alltid av människor på väg till och från arbetet på vardagarna och av flanörer på helgerna. Söndagar och helgdagar stängs gatan för all trafik och förvandlas till en enda lång gågata. På Khretjatik finns det flera intressanta byggnader häribland Kijevs rådhus och varuhuset Cum.

Vi avslutar stadsrundvandringen på en lokal restaurang, där vi för första gången ska stifta bekantskap med det ukrainska köket. 

Dag 2
Stadsrundvandring inkl. grottklostret Pecerska Lavra, Rodina Mat, Sofiakatedralen, Golden Gate-parken och Podil området

Vi inleder med att köra till grottklostret Pecerska Lavra som är Kievs största och mest välbesökta sevärdhet. Klostret, som breder ut sig över ett område på 28 hektar, grundades år 1051 av Den heliga Antonij som tillsammans med andra munkar grävde ut ett antal grottor där de kunde leva isolerade från andra människor, be och studera sina heliga skrifter. När de dog bevarades deras kroppar i grottornas torra luft och blev nästan balsamerade.

Munkarnas kroppar kan ses i klostrets ena del, Lave Lavra. Grottorna är väldigt trånga och den som lider av klaustrofobi ska hoppa över besöket. Många av de troende som besöker grottorna faller nästan i trans, kysser munkarnas döda fötter eller kastar sig till marken och låter inte övriga passera i de smala gångarna. Merparten av sevärdheterna ligger vid Höga Lavra, högre upp. Området består av flera mindre kyrkor, museer och utställningar.

Grottklostret Pecerska Lavra som är Kievs största och mest välbesökta sevärdhet. Klostret, som breder ut sig över ett område på 28 hektar, grundades år 1051 av Den heliga Antonij som tillsammans med andra munkar grävde ut ett antal grottor där de kunde leva isolerade från andra människor, be och studera sina heliga skrifter. När de dog bevarades deras kroppar i grottornas torra luft och blev nästan balsamerade.

Munkarnas kroppar kan ses i klostrets ena del, Lave Lavra. Grottorna är väldigt trånga och den som lider av klaustrofobi ska hoppa över besöket. Många av de troende som besöker grottorna faller nästan i trans, kysser munkarnas döda fötter eller kastar sig till marken och låter inte övriga passera i de smala gångarna. Merparten av sevärdheterna ligger vid Höga Lavra, högre upp. Området består av flera mindre kyrkor, museer och utställningar.

Ett stenkast från Pecerska Lavra hittar vi den 62 meter höga statyn Rodina-mat som vakar över Kiev. Moderlandsmonumentet är 102 meter högt. Monumentet stammar från 1982 och består av en enorm kvinna/ängel på 62 meter. Hon håller ett svärd i ena handen och en sköld med en hammare och ett sigill i den andra. Moder Sovjet kallas statyn för i folkmun, och det sägs att den är så ful eftersom dåvarande generalsekreterare Leonid Brezjnevs dotter stod modell. Under statyn, i den 40 meter höga sockeln, ligger nationalmuseet för historien om det stora fäderneslandskriget mellan 1941 och 1945. Här ställer man ut ryska militärfordon, stridstankar och flyg och ur stora högtalare strömmar ryska krigssånger. 

Efter att ha ätit en god lunch fortsätter vi till den imponerande Sofiakatedralen. Katedralen stammar från mitten av 1000-talet men byggdes mellan 1685 och 1707 om i ukrainsk barockstil. Det går fortfarande att se de gamla ursprungsfreskerna och mosaiken från 1000-talet. Mittemot Sofiakatedralen ligger Sankt Michaels-kyrkan som är återuppförandet av en kyrka som byggdes på 1100-talet. År 1936 jämnades kyrkan med marken av kommunisterna och återuppfördes först efter de politiska omvälvningarna i landet år 1999.

Nära Sofiakatedralen hittar vi Golden Gate-parken där en av stadens gamla stadsportar finns bevarad. Stadsporten uppfördes mellan 1017 och 1024 och var en del av Kievs samlade försvarsvärn, och många skräckinjagande fiender har angripit och belägrat staden genom tiderna. Porten renoverades senast år 1982 i samband med stadens 1500-årsjubileum.

Vi äter en välbehövlig lunch i området innan vi fortsätter till konstnärskvarteret vid Andriyivsky Uzviz. Det sägs att man inte har besökt Kiev förrän man har gått upp och nerför Andriivsky Uzviz. Gatan sluttar brant neråt bakom Sankt Andreas kyrka och slutar vid floden Dnieper. Detta är utan tvivel Kievs charmigaste område. Här finns vackra gamla gatuhus, kullerstensgator och den mest imponerande kyrkan högst upp. Runt kyrkan och de närbelägna gatorna finns det flera bodar som säljer turistföremål som ryska mössor, babuschkas eller ukrainska fotbollströjor. Andriyivsky Uzviz bjuder även på gallerier, trevliga restauranger, bra museer och kaféer. 

Vi ska även prova stadens linbana, som går mellan stadens gamla stadsdel och de mer moderna områdena omkring Podil, som kallas för Kievs Montmartre. Vi återvänder till vårt hotell sent på eftermiddagen. 

För den äventyrslystne finns det naturligtvis möjlighet att stanna kvar och middagen kan med fördel intas i området runt Postova Plosca som bjuder på flera restauranger varav många har utsikt över floden Dnepr (middag ingår inte i programmet).

Dag 3
Tid på egen hand eller extrautflykt till Tjernobyl Cirka 300 km
Strosa runt bland stånden i gamla stan i Kiev

Idag är det möjligt att ge sig ut på äventyr i den ukrainska huvudstaden om man inte har lust att delta i heldagsutflykten till Tjernobyl.

Tjernobylolyckan den 26 april 1986 är till dags datum världens mest omfattande radioaktiva utsläpp. Idag ligger det 300 kvadratkilometer stora, stängda området runt det förolyckade atomkraftverket i Tjernobyl öde och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. Under bussresan från Kiev till Tjernobyl ser vi en film om olyckan så att vi alla är förberedda inför mötet med detta märkliga område.
Ända sedan 1986 har Tjernobylområdet ofrivilligt utvecklats till en naturpark där djur och växter har kunnat leva utan mänsklig inblandning. På flera platser har området blivit skogbevuxen och vilda djur har flyttat in i städerna, och på några platser har de till och med bosatt sig i de övergivna husen. Vi besöker bland annat spökstaden Prypiat som innan katastrofen hade cirka 50 000 invånare. På den tiden var det en ung och modern storstad som grundades år 1970, och som hade områdets bästa butiker, hotell och inköpsmöjligheter. Vi strosar runt i den övergivna staden där vegetationen efterhand har förvandlat staden till en skog. På gatorna kan man fortfarande stöta på ättlingar till förvildade husdjur men för övrigt är det tomt. Från stadens en gång i tiden moderna hotell har vi en god utsikt över staden, och i horisonten tronar den förolyckade reaktorn med dess enorma sarkofag.
Vi fortsätter runt i detta märkvärdiga område och stannar bland annat vid en mindre radarstation samt några av de övriga övergivna orterna i området. Innan vi återvänder till Kiev äter vi en välförtjänt lunch. 

Vi är tillbaka i huvudstaden sent på eftermiddagen, där resten av dagen är på egen hand.

Dag 4
Tid på egen hand och avskedsmiddag
Välj och vraka bland Ukrainas lokala specialiteter!

Dagen är avsatt för upplevelser på egen hand. Staden bjuder på många små trevliga gator, vackert dekorerade kyrkor och härliga, och inte minst prisvärda, caféer och restauranger. Den ukrainska statscirkusen har ofta eftermiddagsföreställningar, och stadens många museum lockar med imponerande utställningar om konst och historia. Man kan även åka på en utflykt en bit utanför staden, där man kan besöka museet i Pirogovo. Med mer än 300 återuppbyggda byggnader, där den äldsta är en kyrka från 1742, ger museet en bra inblick hur vardagslivet varit för befolkningen under de senaste århundradena. 

På kvällen möts vi alla för att tillsammans gå ut och äta en god avskedsmiddag och dela dagens upplevelser.

Dag 5
Hemresa

Efter frukosten beger vi oss till flygplatsen, där vårt flyg hem till Stockholm väntar.

Tillköpsutflykt - Heldagsutflykt till Tjernobyl inkl. lunch

Tjernobylolyckan den 26 april 1986 är världens till dags datum största utsläpp av radioaktivitet. Idag 
ligger det 300 kvadratkilometer stora, stängda området runt det förolyckade atomkraftverket i Tjernobyl öde och bjuder på en upplevelse utöver det vanliga. 
Vi besöker bland annat spökstaden Prypiat som innan katastrofen hade cirka 50 000 invånare. Vi besöker även en radarstation och andra mindre orter samt äter en välförtjänt lunch i området innan vi återvänder till Kiev.

Pris per person: SEK 1 398:-

Utflykten till Tjernobyl genomförs vid minst 10 deltagare.

I Tjernobyl har tiden stått stilla

Prisinformation

Tillägg för enkelrum

1 298,- kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Direktflyg Stockholm – Kiev 
 • Utflykter enligt program
 • Boende på det 4-stjärniga hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar
 • 1 lunch (dag 2) och middagar dag 1 och 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillköpsutflykt till Tjernobyl inkl. lunch 
 • Dricks till chaufförer och lokalguide. Räkna med cirka EUR 25 per person
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Besök i ortodoxa kyrkor

I ryskortodoxa kyrkor täcker kvinnor alltid håret med en sjal. Ta med en sådan på våra utflykter på land. Män behöver inte bära huvudklädnad i kyrkorna.

Information om utflykt till Tjernobyl

Utflykter till Tjernobyl är idag ganska ofarliga och den radioaktiva påverkan vid en heldagsutflykt till området motsvarar en vanlig röntgenscanning. Trots detta testas samtliga för radioaktiv strålning vid de olika säkerhetsövergångarna. Viss väntetid kan förekomma.

Lunchen intas i kantiner på området och kan bäst beskrivas som autentisk ukrainsk kantinmat. Ta därför gärna med något att äta på utflykten. Det är även ett krav att man ska ha långa byxor på sig då man besöker Tjernobyl.

Handen på hjärtat

Information

I Kiev märker man inte av någonting av krigen i de ryskbelägrade områdena. Städerna är väldigt säkra att vistas i och lokalbefolkningen är väldigt glada för och nyfikna på utländska turister.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

UARTR03ASE