Fakta Mongoliet

Här nedan hittar du praktisk information i samband med resor till Mongoliet
Värt att veta om Mongoliet
  • Språk Mongoliska
  • Huvudstad Ulan Bator
  • Invånare 3 miljoner
  • Religion Taoism, konfucianism och buddhism Mongoliska
  • Valuta Tugrik
  • Yta 1.566.500 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Mongoliet avgörs av om det är sommar- eller vintertid i Sverige.

Vintertid: + 7 timmar

Sommartid: + 6 timmar

Transport i Mongoliet
Endast cirka 6 procent av Mongoliets vägnät är asfalterat, resten består av grusvägar och jeepspår. Vägarna utanför Ulan Bator är inte speciellt trafikerade och körningen är väldigt stressfri. Här används framför allt fyrhjulsdrivna jeepar eller minivans.
Prisnivå
Prisnivån i Mongoliet är ganska låg. En måltid på en mellanklassrestaurang i Ulan Bator kostar mellan 50 och 100 kronor, och de flesta klarar sig på cirka 100 kronor per dag i fickpengar. Ta med lite mer om du vill köpa med dig souvenirer hem.
Dricks
Det är inte speciellt vanligt med dricks i Mongoliet men det är bra att lägga till cirka 10 procent på restaurangnotan om du har varit nöjd med servicen. Personal inom turistnäringen förväntar sig dricks. På rundresor brukar gästerna lämna dricks till busschaufförer och lokalguider. I resebeskrivningen för resan hittar du rekommendationer för lämpliga dricksbelopp.
Valuta och kreditkort
Mongoliets valuta heter tugrik (MNT). Vi rekommenderar att du tar med dig amerikanska dollar som du kan växla till mongoliska tugrik vid ankomsten till Mongoliet. Det går inte att växla till tugrik i Sverige och det går inte att växla från valutan utanför Mongoliet. Kom ihåg att växla dina tugrik till amerikanska dollar eller euro innan hemresan. Det finns uttagsautomater i Ulan Bator. Internationella kreditkort kan endast användas som betalningsmedel på hotell och i antikbutiker.
Elektricitet
I Mongoliet används 230 volt/50 hz. Stickkontakterna är samma som i Sverige och du behöver inte ta med en adapter.
Telefon och internet
Mongoliets internationella landskod är +976. Det finns internetcaféer i Ulan Bator och enskilda hotell i huvudstaden har internetanslutning, men täckningen för både mobiltelefoner och internet är inte speciellt bra, speciellt utanför Ulan Bator.
Hygien
Hotell och större restauranger har västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter och ute på landsbygden kan det dock se annorlunda ut med pedaltoaletter och brist på toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter i städer och på landsbygden kan dock te sig något primitiv. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek). Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.
God ton
Mongolerna har sina rötter i nomadkulturen och är vänliga och tillmötesgående mot turister, däremot är det väldigt få som talar engelska.