Fakta Belize

Här kan du läsa spännande fakta om Belize
  • Språk Spanska, kreol, div. mayaindianska dialekter
  • Huvudstad Belmopan
  • Invånare 350.000
  • Religion Romersk-katolsk
  • Valuta Belizisk dollar
  • Yta 23.000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad
Belize ligger sju timmar efter Sverige.
Dricks
I Belize lägger barer, caféer, nattklubbar och hotellrestauranger ofta till ett servicetillägg på 10-14 procent på notan. Tillägget framgår av notan. Utöver tillägget är det även brukligt att servitören/servitrisen får ytterligare 5-10 procent i dricks.
Transport

Buss
Bussarna i Belize håller inte riktigt samma standard som i Europa, men vi använder sådana som är i gott skick och är utrustade med luftkonditionering.

Flyg
På Albatros resor i Belize flyger vi längre sträckor med inrikesflyg. Den svenska reseledaren informerar resedeltagarna om alla praktikaliteter vid incheckning på flygplatsen samt flygtid.

Prisnivå
Det är relativt billigt att äta på restaurang i Belize. Du kan få en lunch för cirka 50 kronor och en middag kostar cirka 100 kronor. Inklusive dryck klarar du därför dig bra på cirka 220 kronor per dag. Souvenirer och hantverk finns i alla prisklasser och mycket är ganska billigt.
Valuta och kreditkort

Valutan i Belize heter beliziska dollar. Det går nästan alltid bra att betala med amerikanska dollar. Du får oftast tillbaka växeln i lokal valuta vilket gör att du slipper växla. Du kan inte växla till beliziska dollar i Sverige.

Om du tar med dig amerikanska dollar hemifrån ska du tänka på att inte ta med dig större valörer än 20-dollarsedlar eftersom 50- och 100-dollarsedlar ofta är utsatta för förfalskning. Större butiker, restauranger och hotell accepterar VISA-kort och du kan även ta ut pengar med dem i uttagsautomater. MasterCard och American Express kan också användas men är inte lika gångbara som Visa.

Hygien

I Belize uppnår de hygieniska förhållandena inte samma nivå som i Västeuropa. Däremot har hotell och större restauranger moderna/västliga toalettförhållanden. På offentliga toaletter eller ute på landsbygden kan standarden vara mer primitiv utan toalettpapper och liknande. Ta med eget toalettpapper eller ett paket våtservetter och ev. handdesinfektion (finns bland annat på svenska apotek).

Då klarar du dig utan vatten om sådant saknas.

Rökning
Det är förbjudet att röka under flygningar och busstransporter. Dessutom råder det rökförbud på de flesta restauranger och hotell.
God ton
Turister brukar välkomnas med öppna armar i Belize. Vissa områden är däremot mer vana vid turister än andra. Överallt förväntas det att lokala seder och bruk respekteras. Naturskyddet är viktigast av allt. Områdena vi besöker är ofta fridlysta och deras bevarande har ofta högsta prioritet hos myndigheter och lokalbefolkning. Följ alltid reseledarens eller lokalguidernas instruktioner.