Fakta Kuba

På denna sida hittar du information om visumregler, reseförsäkring, transport, klimat och annat i förbindelse med din resa till Kuba.
 • Språk Spanska
 • Huvudstad Havanna
 • Invånarantal 11 milj.
 • Religion Katolicism
 • Valuta Pesos Cubanos (CUP)
 • Yta 110.860 km2

Värt att veta

Inför avresan
Ungefär en vecka före avresan får du ditt slutliga avresebrev. Avresebrevet innehåller viktig information om plats och tid för avresan. Det innehåller även en telefon- och adresslista över de hotell vi använder oss av på resan samt reseledarens namn.
Vaccinationer

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Du kan även läsa mer på www.vaccination.nu.

Reseförsäkring

Eftersom den allmänna sjukförsäkringen inte täcker kostnader för hemresa och vård i Kuba bör du absolut teckna en reseförsäkring som täcker såväl kostnader för vård som eventuell hemtransport. Vidare rekommenderar vi att försäkringen täcker bagage i händelse av skadat eller förlorat bagage. Albatros Travel samarbetar med Gouda Reseförsäkring och vi hjälper dig gärna med att teckna en reseförsäkring.

OBS: Vid inresan till Kuba är det obligatoriskt med en reseförsäkring som täcker kostnader för vård på Kuba. Du kan bli ombedd att dokumentera detta för myndigheterna på Havannas flygplats. Om du mot förmodan inte har tecknat en sådan reseförsäkring före avresan kan du göra det hos ett av försäkringsbolagen på Havannas flygplats.

Klimat
Ta före avresan reda på vilket väder som råder på den plats dit du ska resa. Väderprognoser hittar du till exempel på www.smhi.se, www.weather.com eller www.yr.no.
Tidsskillnad
Svensk tid -6 timmar. Man byter mellan sommar- och vintertid på Kuba, precis som vi gör i Sverige, men bytet från vintertid till sommartid sker 2 veckor tidigare än i Sverige.
Handbagage

Vi rekommenderar att du packar ditt handbagage, så att du har det du behöver lättillgängligt om resten av ditt bagage skulle bli försenat. Vidare råder vi dig att packa värdesaker och viktig medicin i handbagaget. Om du medför receptbelagd medicin som du behöver ta under flygresan, ska namnet på recept och flygbiljett stämma överens.

Vi hänvisar i övrigt till Transportstyrelsens hemsida: www.transportstyrelsen.se.

Det är en god idé att ta med en lätt tröja till flygturen och bussresorna. Även om luftkonditionering är bra kan man bli frusen! Ta också gärna med handduk och badkläder. Om det ges tillfälle till att bada under resan så stannar vi till och tar ett dopp.

Transport på Kuba
Bussarna på Kuba håller inte samma standard som vi är vana vid i Europa. Självklart har vi valt den bästa kategorin, med luftkonditionering där det är möjligt.
Prisnivå
En huvudrätt plus tillbehör kostar runt 90 svenska kronor. När det gäller fickpengar vet vi av erfarenhet att man klarar sig på runt 170-250 kronor per dag. En sådan summa kan täcka dricka och diverse andra förnödenheter.
Valuta och kreditkort

USD kan inte användas på Kuba, så det rekommenderas att ta med Euro i kontanter + kreditkort. Dessa byts sedan mot CUP vid ankomst till Kuba (Pesos Cubanos). Du kan växla på flygplatsen, på hotellet eller på särskilda växlingskontor. Innan du lämnar kön till växlingskontoret ber vi dig kontrollera att beloppet stämmer. I stort sett alla priser kommer att visas i CUP. Ta gärna med Euro i mindre sedlar då de kan användas som direktbetalning de flesta ställen. Euro är mycket eftertraktade, eftersom det råder brist på internationell valuta på Kuba.

Kom ihåg att växla tillbaka dina CUPs till Euro innan du flyger hem.

Kreditkort (Visa-kort) kan användas på de flesta ställen, men MasterCard är inte särskilt utbrett. Tänk på att en hög avgift ofta tas ut för att använda kreditkortet som betalning och i uttagsautomater. MasterCard kan endast sällan användas i uttagsautomater, så vi rekommenderar att du tar med ett Visa-kort (du får dock en dålig växelkurs). Det är en bra idé att ta med flera kreditkort.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet på Kuba, bland annat förhållanden som kanske inte tilltalar dig, eller som du inte är van vid. Ta till exempel systemet med dricks. I många länder är dricks en mer organiserad företeelse än vad vi svenskar är vana vid, och man förväntas lämna viss dricks till lokalguider och chaufförer under resan. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram så att du kan räkna med detta när du gör upp din resebudget hemma.

På Kuba är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger osv. Som förstagångsresenär till Kuba kan det vara knepigt att veta hur mycket man lämnar till olika personer. Men med en eller två CUC kommer man långt! I praktiken går det att ordna så att reseledaren samlar in pengar för hela turen och ser till att rätt personer får vad de ska ha. Vi vill betona att det självklart är frivilligt att lämna dricks, även om det är allmän praxis.

Utöver detta förväntas det att man lämnar dricks till hotellstäderskor, WC-personal och annan servicepersonal som man träffar på under resan. Dricks är för många kubaner enda möjligheten att komma över den "hårda" valutan CUC - med betydligt starkare köpkraft än den vanliga kubanska peson. På många platser kommer du stöta på kubaner som underhåller med musik, trollkonster, karikatyrteckningal o. dyl. i hopp om drickspengar som kan hjälpa dem till en något bättre tillvaro i den svåra ekonomiska situation som de allra flesta av landets medborgare befinner sig i.

Resans pris inkluderar inte individuell dricks, då det är ett personligt beslut att fatta. Drickssystemet är dock en del av den kultur man väljer att besöka och bör därför följas och respekteras.

Barer, caféer och nattklubbar samt restauranger på hotell lägger ofta på 10-15 % i servicekostnad (service charge) på notan. Det framgår av notan, men utöver det är det brukligt att ge servitören ytterligare 5 % av hela notan i dricks.

Elektricitet
Kuba använder 110 volt. Amerikansk modell, men typen kan variera. Man bör därför ta med sig en adaptersats med många alternativ.
Telefon och internet

Den internationella landskoden för Kuba är +53. Det är dyrt att ringa hem, så hör gärna med din mobiloperatör angående täckningen och priser för samtal från Kuba.

Internetcaféer finns numera i många städer, men av erfarenhet vet vi att anslutningen brukar vara mycket långsam.

Hygien

På Kuba är hygienförhållandena något lägre än i Västeuropa. Hotell och större restauranger håller däremot oftast modern/västerländsk standard. Ute på stan och på landet får man räkna med att få gå på så kallade pedaltoaletter, och att det saknas toalettpapper. Standarden på offentliga toaletter eller på landet kan alltså vara förhållandevis primitiv. Ta med eget toalettpapper, våtservetter och kanske handdesinfektion (finns t.ex. på svenska apotek), så blir du inte lika beroende av tillgång på vatten.

Du bör inte dricka kranvattnet, utan istället köpa dricksvatten på flaska.

Rökning
Under all flygning och busstransport råder rökförbud. Rökförbud råder även på de flesta restauranger och hotell. Om du är osäker, hör med reseledaren om vad som gäller angående rökning på Kuba.
Seder och bruk

Kubaner är i allmänhet öppna och bemöter turister på ett vänligt sätt. Kubaner lägger sig inte gärna i hur du uppför dig, och man utgår från att du som besökare i landet har satt dig in i hur man uppför sig vid ankomsten till landet.

Även om lokalbefolkningen i regel är van vid många turister förväntar man sig att lokala seder och bruk respekteras. Viktigare än något annat är naturskydd. Oftast är de områden vi besöker totalfredade, och bevarandet av dessa områden har högsta prioritet hos myndigheterna och lokalbefolkningen. Du bör därför lyssna extra noga när reseledaren och lokalguiden under resan informerar om naturskyddade områden.

Kubaresor

 • Kuba – kultur och historia

  Upplev atmosfären i Kubas charmiga städer och lär känna denna vackra karibiska ö. Resan avslutas med underbar badsemester på 4-stjärnigt hotell

  • 9 avgångar
  • 13 dagar
  • Från 33 998:–
  från Stockholm
 • Kubas kontraster - en rundresa från väst till öst.

  Drömresa till Kuba med det bästa som landet har att bjuda på. Vi besöker både den västra och den östra delen av ön och avslutar med sol och bad

  • 5 avgångar
  • 19 dagar
  • Från 53 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!