Advent i Wien med Wiener Sängerknaben

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Årets vackraste julkonsert med den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben, julmarknader och besök på Schönbrunn

Under den första adventshelgen har du chansen att verkligen komma i julstämning!  Vi har laddat programmet med en mängd upplevelser: Vi ska gå på julmarknader, njuta av en god schnitzelmiddag, gå på heuriger i Grinzing, bege oss på stadsvandring i Wien, besöka Schönbrunn - och med lite tur får vi lyssna på munkarnas gregorianska sånger i Heiligenkreuz.

Resans höjdpunkt är naturligtvis julkonserten med den världsberömda gosskören Wiener Sängerknaben som fyller Minoritenkirche med klangfulla harmonier.

 • Typ Rundresor, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Wien. Middag på hotellet
Dag 2 Stadsvandring i Wien. Konsert med Wiener Sängerknaben och schnitzelmiddag
Dag 3 Stadsrundtur med Schönbrunn, julmarknad och middag i Grinzing
Dag 4 Utflykt till Wienerwald med klostret Heiligenkreuz och kurorten Baden. Middag på traditionell Wiener-restaurang
Dag 5 Tid på egen hand. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Wien. Middag på hotellet
Kom i julstämning i Wien

Vi kommer fram till Wien vid lunchtid och är framme på hotellet tidigt på eftermiddagen. Vi hinner installera oss, den som vill kan ta en promenad till centrum (cirka 2 kilometer) eller bara koppla av och äta en god lunch.

Eller kanske du hellre vill besöka ett av stadens museer, som till exempel Gustav Klimt-samlingen på Belvedere-slottet, äta Sachertorte på Café Sacher eller njuta av en rejäl wienerschnitzel hos Figlmüller.

Dag 2
Stadsvandring i Wien. Konsert med Wiener Sängerknaben och schnitzelmiddag
Gosskören Wiener Sängerknaben

Vi tillbringar förmiddagen med att uppleva charmen i centrala Wien och kan se fram emot att uppleva både de kända och okända sidorna av staden. Vi kommer bland annat se stadsoperan, Stephansdom, Hofburg och museikvarteret. Det kommer även att finnas möjlighet för att besöka de lokala julmarknaderna, innan vi ska ses Minoretenkirche, där vi ska uppleva den årligt återkommande och vackra kyrkokonserten med Wiens berömda gosskör - Wiener Sängerknaben.

Wiener Sängerknaben har funnits i sin nuvarande form sedan 1924, men har anor som går tillbaka till 1498. Kören delas just nu upp i fyra körer med 24 medlemmar var i åldern 10 – 14 år, som studerar och turnerar jorden runt med var sin repertoar. Tillsammans har de ca 300 konserter varje år och åtnjuter stort internationell erkännande. Man känner igen dem på deras matrosuniformer, vilket var modernt på 1920-talet och har blivit ett slags kännetecken för kören. 

Efter den vackra konserten går vi på en traditionell österrikisk schnitzelrestaurang och äter wienerschnitzel. 

Dag 3
Stadsrundtur med Schönbrunn, julmarknad och middag i Grinzing 20 km
Schönbrunn i vacker vinterskrud

Under förmiddagen och delar av eftermiddagen ser vi Wien och stadens sevärdheter.  Vi kommer bland annat förbi stadsoperan, Hofburg, museikvarteret, rådhuset, Belvedere-slottet och Hundertwasserhaus. Vi avslutar stadsrundturen med att passera Prater med det berömda pariserhjulet Riesenrad från 1897, som odödliggjordes i Orson Welles film ”Den tredje mannen”, samt UNO City, som är en av FN:s fyra högkvarter där bland annat

Slottet Schönbrunn är den sevärdhet i Wien som har flest besökare varje år och visst är det värt att se! Det var sommarslott för kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest bekanta personligheterna som bott här är kejsarinnan Maria Theresia, berömd för sina 12 barn, och kejsarparet Franz Josef av Österrike och hans fru Sissi (Elisabeth av Österrike). En annan kändis var ärkehertigen (kronprinsen) Frans Ferdinand av Österrike, som sköts 28 juni 1914 vilket blev startskottet till första världskriget och kejsardömets fall. Napoleon I:s son Napoleon II tillbringade en något tragisk barndom här efter faderns fängslande. Det sägs även att det var här som en femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert.

På kvällen njuter vi av en traditionell middag på en av de lokala heurigere (ett traditionellt värdshus som serverar det senaste årets vin) i Grinzing. Här smakar vi på den berömda Grüner Veltliner från området och lyssnar på lokal österrikisk folkmusik, ett måste vid ett heuriger-besök.

Dag 4
Utflykt till Wienerwald med klostret Heiligenkreuz och kurorten Baden. Middag på traditionell Wiener-restaurang
Klostret Heiligenkreuz

Idag kör vi ut till Wienerwald, det stora skogsområdet söder och sydväst om Wien. Vi befinner oss 30-40 kilometer utanför Wien, och här, mitt ute i det vackra skogsområdet, ligger klostret Heiligenkreuz från 1193. Cisternerorden förespråkade tystnad och stillhet, och därför byggdes klostret djupt inne i skogen. Idag bor cirka 80 munkar i klostret som revolutionerade världen med sin gregorianska körsång, som kom ut på CD och tog sig ända upp till första plats på världens hitlistor år 2008. Vi besöker klostret, och har vi tur får vi höra munkarna sjunga under en gudstjänst. Adventsstämning och julmarknader dominerar gatubilden, det doftar Gluhwein, brända mandlar, rostade kastanjer, kanderad frukt och varm punsch.

Inte så långt från Heiligenkreuz ligger Baden, som är en gammal känd kurort med svavelhaltiga bad och långa promenadstråk i de stilla gröna skogarna. Baden är fullt av vackra hus i klassisk Biedermeier-stil, bättre känd under namnet klassicism. Därefter kör vi den korta sträckan tillbaka till Wien och äter middag på en traditionell wiener-restaurang.

 

Dag 5
Tid på egen hand. Hemresa

Efter frukost har vi tid på egen hand och kan besöka museer, shoppa, besöka ett traditionellt wienercafé innan vi kör till flygplatsen på eftermiddagen.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Wien t/r
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • 4 middagar
 • Utflykter och transport enligt program
 • Inträde och audioguide till Schönbrunn
 • Biljett till konsert med Wiener Sängerknaben
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum 1698 kr
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med 30 kronor per person)
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Klädsel

Ta gärna med bra promenadskor eller kängor eftersom vi vistas mycket utomhus och det kan vara kallt under den här årstiden.

Det kan vara kyligt på morgonen och kvällen, och regnskurar kan förekomma. Gällande klädsel på kvällen på restauranger och liknande är österrikarna inte särskilt formella, men vanlig trevlig klädsel är passande. Dock är de välklädda under helgdagar samt stora festligheter, så de kommer att vara uppklädda till konserten. Kom ihåg att packa ner bekväma skor till promenaderna runt om i staden och naturen.

Bagage

Man får ta med 1 st. bagage per person. Max 20 kg + handbagage (max 8 kg). Handbagagets dimensioner får vara maximalt 118 cm totalt (längd x bredd x höjd = ex. 55 cm x 40 cm x 23 cm).

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 20 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor”  är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Hotell

Vi bor på de antingen på 4-stjärniga Hotel Senator eller på Best Western Hotel Amedia. Båda hotellen ligger utanför Ringstrasse, men på kort avstånd till spårvagn, buss och tunnelbana.

Hotellen är trevliga med bra faciliteter; reception, bar, restaurang, hiss och gratis Wi-Fi. Rummen är stora med alla bekvämligheter som kan behövas för en trevlig vistelse.

Mer om Österrike

Här kan du läsa mer om Österrike:

www.albatros.se/resmal/europa/osterrike

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 1 out of 5 by from Tyvärr den sämsta resan jag gjort med Albatros En rörig men säkert kunnig norsk lokal guide som pratade alltför snabbt på Stavangernorska. Jag förstod nästan ingenting och fick inte ut något av stadsrundturer m m. Vi var en grupp på 40 svenskar. Varför en norsk guide??? Reseledaren utan anmärkning. Middagarna var rena katastrofen, föstes ihop med 2 stora finska grupper i en gemensam lokal. En ljudnivå som säkert ingen audiolog skulle godkänna. Miljön mycket otrivsam. Obegripliga val av restauranger! Programmet dessutom dåligt organiserat. Vi kom för sent till Wienersängerknaben för att få platser där man kunde se sångarna. Detta även pga den norske guiden.
Date published: 2018-12-04
Rated 4 out of 5 by from Variation utmärker Albatros - ett säkert val under alla omständigheter! Trevligt upplägg - som vanligt. När lokala reseledaren blev ombedd att tala tydligare blev guidningen bättre. Tänk på att flertalet är pensionärer! Middagarna innehöll mycket litet grönsaker, tyvärr. Underbar stad och vi fick se mycket! Kallt att i december ta sig genom ett stort, öde tivoliområde för middag, kan tyckas.
Date published: 2018-12-04
Rated 3 out of 5 by from Adventsresa till Wien Eleonor var en omtänksam och tydlig reseledare som informerade den alltför stora gruppen efter bästa förmåga. Vår lokalguide Martin var faktakunnig men svårbegriplig.
Date published: 2018-12-05
Rated 2 out of 5 by from Inte optimal Det är en kall årstid, så man kan fråga sig varför researrangören tror att man vill ägna 3,5 timme vid en ganska trist julmarknad, innan man går på en stadspromenad som blev lite för lång och som gjorde att man kom sent till Wiener Sängerknabens onumrerade konsert i en kall kyrka och fick dåliga platser. Gossarna sjöng dock ljuvligt vackert. Restaurangen på kvällen var kall och trist och wienerschnitzeln var gjord på fläskkött! Följande dags utflykt till Schönbrunn var mycket trevlig, och sista dagens utflykt till Heiligenkreutz kloster var fint, men varför resa till ett iskallt Baden efteråt, särskilt som det var söndag och alla affärer var stängda? Där borde man att tänkt om som arrangör. Kvällens middag på Bettler Student var dock en höjdare, de övriga middagarna var rätt dåliga. Reseledaren var mycket bra, lokalguiden var trevlig men stundom lite svår att förstå.
Date published: 2018-12-07
Rated 3 out of 5 by from Mitt första besök i Wien. Åker gärna dit igen under sommartid Vår svenska reseledare var fantastisk, medan den lokala var svårt att förstå. Därmed tappade man mycket av den information han delgav. Dessutom verkade de två inte vara samspelta..
Date published: 2018-12-04
Rated 5 out of 5 by from En resa med många intressanta besök. Vår lokalguide var enormt kunnig och berättade massor av intressanta fakta överallt där vi var. Vi hann se mycket trots att resan endast var fem dagar inklusive resdagarna.
Date published: 2018-12-04
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa till en fin stad! Höjdpunkten Sängerknaben slarvades bort. Kom sent o fick inga sittplatser. Matstället på Östern dåligt! Mörkt, stängt o restaurang med trädgårdsmöbler, under all kritik.
Date published: 2019-01-05
Rated 3 out of 5 by from En resa som vi såg fram emot , men som inte blev så bra- vi var 40 personer Vår reseledare var välmenande men hade svårt att synkronisera med den lokala guiden, vilket gjorde det ibland svårt då gruppen var för stor.
Date published: 2018-12-04
 • y_2019, m_2, d_14, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_13
 • loc_sv_SE, sid_ATVCB06, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

ATVCB06ASE