Flodkryssning från St. Petersburg till Moskva

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med från Vinterpalatset till Röda torget – och på de ryska floderna och besök vackra medeltidsstäder

Följ med till Rysslands två pulserande hjärtan - Sankt Petersburg och Moskva - och på en sagolik kryssning längs tsarens vattenvägar. I ”Piter” glimmar röda, gröna och blå fasader i dimman från floden Neva och vi besöker Blodskyrkan som tronar på platsen där Alexander II mördades. Eremitaget lockar i mintgrönt, vitt och guld och i Vinterpalatset har envåldshärskare lämnat sina skatter i salar och gemak: här finns tre miljoner konstverk!

Från Sankt Petersburg glider vi ut på Ladoga med flodkryssaren MS Rachmaninov skog, byar och flodbäddar passerar förbi medan vi njuter ett glas rysk champagne på däck. Vi kastar ankar för hantverksorten Mandrogi, besöker en ö med helande krafter och beundrar uråldriga ikoner vid Kiril-Belozejskij-klostret. Till sist når vi kulturmetropolen Moskva där vi besöker Röda torget och Vasilij-katedralens sagolikt skruvade kupoler. Vi upplever rödmurade Kreml som ruvar på Fabergéäggen och känner närvaron av stadens litterära giganter på Nya Jungfruklostrets kyrkogård. Det är så här Ryssland ska upplevas.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Rysk rubel

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm - Sankt Petersburg. Incheckning på fartyget
Dag 2 Sankt Petersburg. Stadsrundtur inkl. Peter-Paulfästningen 
Dag 3 Sankt Petersburg. Vinterpalatset/Eremitaget. Avgång 
Dag 4 Konsthantverksbyn Mandrogi
Dag 5 Kizji. Museumsön
Dag 6 Goritzy. Kiril-Belozejskij-klostret
Dag 7 Jaroslavl. Stadsvandring och konstmuseum 
Dag 8 Uglitj. Stadsvandring inkl. Dmitrij Blodskyrka och Kreml
Dag 9 Moskva. Stadsrundtur samt Röda torget och Novodjevitjij-klostret
Dag 10 Moskva. Upptäcktsfärd till Kreml
Dag 11 Hemresa

M/S RAKHMANINOV

Välkommen ombord på vårt bekväma och trevliga kryssningsfartyg!

På vår resa kryssar vi med MS Rachmaninov, ett för floder specialbyggt fartyg som tillhör det kända ryska rederiet Orthodox Cruise Company. Fartygets storlek garanterar en trevlig reserupplevelse och god service ombord. De 108 hytterna är fördelade på fartygets fem däck, som även huserar en restaurang, panoramalounge och bar. Från soldäcket har man även möjlighet att njuta av utsikten medan vi kryssar oss fram. 

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
18 998:–
Stockholm
18 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm - Sankt Petersburg. Incheckning på fartyget

Vi flyger från Stockholm till Sankt Petersburg, Rysslands eleganta metropol vid finska bukten. Vid ankomsten blir vi hämtade i buss och åker direkt till vårt flodkryssningsfartyg vid floden Neva. Efter vi har checkat in ombord är det dags att gå på upptäcktsfärd, innan vi möts igen i fartygets restaurang och njuter av en härlig middag tillsammans. 

Dag 2
Sankt Petersburg. Stadsrundtur inkl. Peter-Paulfästningen 

På morgonen ankommer vi till Sankt Petersburg som grundades 1703 av Peter den Store som ett fönster mot väst. Sankt Petersburg är Rysslands näst största stad med knappt fem miljoner invånare. Under kommunisttiden hette staden Leningrad men vid Sovjetunionens fall 1991 döptes den om efter sin grundare. Sankt Petersburg kallas även för Nordens Venedig på grund av de många kanaler som ringlar genom staden. Kanalerna tillsammans med de breda boulevarderna ger staden ett luftigt intryck. Staden är ett ymnighetshorn av kulturrikedomar och sevärdheter från tsartiden.

Överallt i ”Piter”, som staden kallas i folkmun, kan man se färgsprakande, förgyllda spiror och kupoler, praktfulla palats, kyrkor och broar som har överlevt både krig och kommuniststyre. Efter frukost ombord ger vi oss ut på en stadsrundtur med buss för att se närmare på några av stadens största sevärdheter. Längs vägen ser vi en rad pampiga palats och villor som en gång var hem för tsarfamiljen och adeln. Vi får även se hur nytt och gammalt i Sankt Petersburg förenas i en härlig blandning av vackra barockbyggnader och dyra modebutiker. 
Efter några korta stopp, bland annat vid den vackert utsmyckade Uppståndelsekyrkan eller ”Kyrkan på blodet”, besöker vi Peter-Paul-fästningen med den tillhörande kyrkan. Här ligger kejsarinna Maria Fjodorovna, alias prinsessan Dagmar, begravd. 

Den sexkantiga fästningen byggdes 1703 av Peter den Store som försvar mot svenskarna, och det gör den till stadens äldsta byggnad. Fästningen fick agera fängelse för politiska fångar ända fram till Februarirevolutionen 1917 och namnkunniga personer som Fjodor Dostojevskij, revolutionären Trotskij och Lenins bror Aleksandr Uljanov har alla suttit fängslade här. De mäktiga byggnaderna vid Nevaflodens strand fascinerar med sin imponerande storlek, rika historia och mängder av sevärdheter: först och främst Peter-Paul-katedralen med sin sylvassa 122 meter höga spira som Peter den Store lät uppföra som gravkyrka för sig själv och sina efterlevande på den ryska tronen. Här ser vi kejsarinna Maria Fjodorovnas grav och det omdiskuterade sidokapellet som inrättats till minne av den sista ryska tsaren Nikolaj II och hans familj. Den lilla landremsan mellan fästningsmuren och floden är ett populärt tillhåll för solbadare. De hårdnackade ryssarna behöver varken mycket sol eller utrymme - de står nämligen upp och solar!

Dag 3
Sankt Petersburg. Vinterpalatset/Eremitaget. Avgång 

Idag ska vi uppleva en av resans absoluta höjdpunkter och stadens största stolthet; det storslagna Eremitaget som strålar i vitt, mintgrönt och guld. Det fantastiska museet består av inte mindre än fem byggnader – däribland det kända Vinterpalatset där olika tsarer och tsarinnor hållit hov. Museets samlingar ger en nästan komplett översikt över västeuropeisk konsthistoria. Men det gäller att välja vilken del av historien man vill ta del av – här ryms nämligen över tre miljoner konstverk!

Vinterpalatset har 1 786 dörrar och 1 945 fönster och byggdes 1754. Sedan dess har interiören ändrats några gånger – allt efter regerande familjs tycke och smak. Katarina den Stora stod dock för den största förvandlingen av de 1 057 rummen i slutet av 1700-talet. Det var även Katarina som påbörjade de konstsamlingar som idag smyckar palatset. Bland konstnärerna återfinns Da Vinci, Rembrandt, Rubens, Monet, Picasso och flera andra av världens stora bildkonstnärer och stenhuggare.

Allmänheten har tillträde till de flesta av rummen i palatset, bland annat Militärgalleriet som har en samling porträtt av den ryska härens militära ledare från Napoleons invasion av Ryssland. I den 800 m² stora tronsalen, där den kejserliga kronan fortfarande förvaras, häpnar man inför det stora överflödet. Paviljongsalen med sin extravaganta klocka i orientalisk miljö är ett minnesmärke över Katarina den Storas militära seger över turkarna. Malakitsalen, Gyllene salen och Vita salen var alla delar av kejsarfamiljens privata gemak och vittnar tydligt om hovet och adelns obegränsade rikedomar – som var en utlösande faktor för revolutionen.

Efter en dag bland fantastiska konstverk är det dags för oss att ge oss ut på vårt flodäventyr med kurs mot Moskva! Drömmen om en vattenväg mellan Moskva och Sankt Petersburg föddes redan när Peter den Store grundade sin nya pampiga huvudstad. Det var dock inte förrän på 1960-talet som konstruktionen av Volga-Baltiska kanalen påbörjades och tsarens dröm blev verklighet. Vi njuter av resultatet under vår avslappnade kryssning med kurs mot Moskva. Vi färdas på Volga-Baltiska kanalen och dessutom på Europas längsta flod, Volga, på floderna Svir och Neva och över Europas två största sjöar: Onega och Ladoga. Vi reser med ett välrenommerat ryskt kryssningsrederi och själva kryssningen utgör en stor del av resans behållning. Från fartygets restaurang och på däck kan vi njuta av livet ombord medan skogar, byar och floddalar långsamt glider förbi utanför.

Dag 4
Konsthantverksbyn Mandrogi

Under natten passerar vi Ladogasjön, Nordeuropas största färskvattensjö, och lägger till vid den lilla orten Mandrogi vid floden Svir. Besöket blir ett litet avbrott från de stora sevärdheterna och de pampiga byggnaderna vi har sett i Sankt Petersburg. Mandrogi är en liten trevlig ort som har lockat till sig konsthantverkare från hela Ryssland och här säljs ett fint urval av konsthantverk och souvenirer.

Efter besöket i Mandrogi kan vi slappna av ombord och njuta av allt fartyget har att erbjuda. Medan det sköna landskapet sakta glider förbi hinner vi smälta alla intryck, kanske ackompanjerade av ett glas champagne i baren eller med en god bok på däck.

Dag 5
Kizji. Museumsön

Under natten korsar vi den mäktiga Onegasjön. I den 10 000 kvadratkilometer stora sjön ligger över 1 600 öar och vi lägger till vid en alldeles speciell sådan, nämligen Kizji. På 1100-talet anlände en liten grupp bosättare till den obebodda ön. Här byggde de upp ett litet samhälle av hus och kyrkor i trä. De ursprungliga kyrkorna har tyvärr gått förlorade men andra byggnader har ersatt dem sedan dess. Kizji har varit vallfärdsplats för pilgrimer sedan de första bosättarnas tid och torde fortfarande vara det för alla som är intresserade av arkitektur.

I synnerhet Förklaringskyrkan från 1714 är en upplevelse för sig. Täckspånen av aspträ fångar solstrålarna och projicerar dem i fantastiska färger och taket är så snillrikt konstruerat att dess utsmyckningar och de 23 kupolerna håller alla regndroppar borta från de känsliga träväggarna. Hela kyrkan är dessutom konstruerad utan en enda spik! Bredvid denna pärla finns Förbönskyrkan med sina nio korsprydda kupoler. Innanför väntar en vacker samling ikoner från 1500-1700-talet. De två kyrkorna har tillsammans med det åttkantiga klocktornet gett Kizji en plats på UNESCO:s lista över världens kulturarv.

Passa gärna på att ta en promenad och se hur de övriga kyrkorna, kapellen, vindkvarnarna och bostäderna harmonierar med naturen på den smala gröna ön. De gamla träbyggnaderna och ön i sin helhet har länge sagts ha en helande effekt! Dessutom ger vistelsen på ön en god inblick i hur Ryssland såg ut för hundratals år sedan.

Dag 6
Goritzy. Kiril-Belozejskij-klostret

Idag lägger vi till vid Goritzy som är vackert beläget vid Sjeknaflodens strand (Sjekna är en biflod till Volga). Under dagens utflykt beger vi oss en bit inåt landet till den lilla byn Kirillov och det enorma Kiril-Belozejskij-klostret (St. Kyril av vita sjöns kloster) som på sin tid var norra Rysslands största kloster. 

Idag lämnar vi dock historian och kastar oss in i nutiden och får en inblick i hur vardagen är i Ryssland. Vi ska både besöka ett fritidshem och ett privat hem. På bägge platserna upplever vi den ryska gästfriheten. 

Efter besöken beger vi oss tillbaka till Goritzy och om vi har tid kan du gå en promenad längs med Sjeknaflodens bredd. Här kan man köpa souvenirer i bodarna som säljer allt ifrån traditionella ryska dockor till broderier och hemlagad sylt. 

Dag 7
Jaroslavl. Stadsvandring och konstmuseum 

Den vackra gamla staden Jaroslavl vid Volgas strand grundades av Kiev-fursten Jaroslav den Vise år 1010 och är en av Den Gyllene Ringens äldsta och vackraste städer. Den Gyllene Ringen omfattar en ring av fästningsstäder som under medelåldern uppfördes runt Moskva för att skydda huvudstaden mot stammar från norr. Epitetet ”gyllene” har området fått senare på grund av de arkitektoniska och konstnärliga rikedomar som pryder städerna. 

Jaroslavl var Rysslands huvudstad under en kort period i början av 1600-talet. Under vår stadsrundtur i buss och till fots får vi en god inblick i det ryska vardagslivet och möts av en imponerande samling lökkupoler som sticker upp överallt i horisonten och vittnar om Jaroslavls många helgedomar. Stadens historiska centrum finns med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Jaroslavs hantverkare har länge varit berömda för sina konstnärliga färdigheter och staden blev därför både en religiös och handelsmässig knutpunkt på Volga. De många handelsmän som strömmade till staden konkurrerade både med varandra och med Moskvas byggherrar om att bygga de största kyrkorna med de vackraste utsmyckningarna och freskerna. Vi lär oss mer om Jaroslavs berömda kyrkokonst när vi besöker en av stadens imponerande kyrkor. Vi avrundar dagen med mer konst i den mer världsliga delen på Jaroslavl Konstmuseum.

Dag 8
Uglitj. Stadsvandring inkl. Dmitrij Blodskyrka och Kreml

Idag lägger vi till vid ännu en stad i Den Gyllene Ringen. Den pittoreska provinsstaden Uglitj grundades under medeltiden och fick en besvärlig start. På grund av sin status som gränsstad till storfurstedömet Moskva brändes Uglitj upprepade gånger av både litauer och tatarer som hade ett gott öga till den närliggande storstaden. På 1500-talet upplevde Uglitj en blomstringsperiod och många av stadens byggnader kommer från denna epok.

Under vår promenad kring stadens Kremlfästning ser vi Dmitrij Blodkyrka som fått sitt namn efter Ivan den Förskräckliges son, Dmitrij. År 1591 hittades den då tio år gamla pojken med halsen uppskuren på palatsets innergård. Eftersom Dmitrij var Ivan den Förskräckliges ende son och därmed den sista släktingen i Rurikdynastin (som hade regerat i Ryssland sedan 800-talet) föll misstankarna genast på tsarens rådgivare och landets egentliga härskare, Boris Gofunov. Efterföljande undersökningar fastslog dock att Dmitrijs död var resultatet av en olycklig kombination av epilepsianfall och lek med en kniv. Uglitjs invånare har dock aldrig riktigt låtit sig övertygas av den förklaringen.

100 år efter Dmitrijs död bestämde tsarerna i Romanovdynastin sig för att helgonförklara Dmitrij och göra Uglitj till ett mål för pilgrimsresor. På platsen där pojkens lik hittades uppfördes en kyrka i hans ära. Den dramatiska historien står i stark kontrast till kyrkans harmoniska utseende med de rödvita murarna och de himmelsblå kupolerna med gyllene stjärnor. Om vi på vägen mot Uglitj stöter på stadens röda vapensköld kommer vi återigen att påminnas om den fruktansvärda historien om Dmitrij – på den finns nämligen den mördade pojken avbildad komplett med krona, gloria och den ödesdigra kniven.

Inne i stadens Kreml-område ligger den imponerande Förklaringskatedralen (Preobrazjenskij sobor) med sina fem mörkgröna kupoler som vilar vackert på den vita och gula katedralen. Innanför kan vi njuta av en spännande samling fresker och ikoner som är typiska för den rysk-ortodoxa kyrkan och som vi kommer att lära känna väl under resans gång. I Uglitj se vi även traditionellt träsnideri och de en gång så berömda Tjajka-klockorna, även om tiden idag verkar ha gått i stå för klockproduktionen.

Dag 9
Moskva. Stadsrundtur samt Röda torget och Novodjevitjij-klostret

Idag kommer vi fram till Moskva, Rysslands mäktiga huvudstad och hem åt cirka tio miljoner invånare. Vi besöker stadsdelen Zamoskvorechye och det är det inte svårt att förstå varför författare, dramatiker och diktare såsom Sergey Esenin och Anna Akhmatova blev förälskade i området. Detta är det ”gamla Moskva” och ligger nära till både Röda Torget och Kreml. Många andra delar av den ryska huvudstaden har varit vittnen till de dramatiska, politiska revolutioner som skett under århundrandet. Zamoskvorechye däremot är en stolt överlevare från Moskva så som det såg ut före revolutionen. Medan bulldozers, betong, stål och glas har förvandlat stora delar av Moskva till en modern metropol står Zamoskvorechye i hög grand orört – vissa platser ser precis ut som de gjorde för över 100 år sedan. 

Vi går förbi den makalösa St. Clements Kyrka, Demidova-huset och Tretyakov-galleriet samt flera andra byggnader, som alla är utmärkta exempel på praktfull rysk arkitektur med imponerande fasader och träarkitektur. Här kan man verkligen känna av makten från det gamla Ryssland och även om Zamoskvorechye ligger nära Moskvas maktcentrum och hektiska stadsliv är det en fristad med en avslappnad atmosfär.

Vi passerar Röda torget där tsaren och kyrkan en gång i lämnade sina kungörelser och där Sovjetunionens propagandabanderoller bars med stolthet under de storslagna paraderna. Torgets ena sida består av den röda Kremlmuren, i bakgrunden står landets mest kända landmärke Vasilijkatedralen med sina karamellfärgade kupoler. I närheten ligger ett av stadens finaste varuhus, GUM, där vi kan utforska det moderna Ryssland. Resten av dagen är på egen hand. 

Dag 10
Moskva. Upptäcktsfärd till Kreml

I Ryssland säger man att alla vägar leder till Kreml, så även vår. Vi beger oss in i Kremlområdet som sedan stadens grundande har varit dess religiösa och värdsliga huvudsäte. Kreml är Moskvas absoluta hjärta, både fysiskt och andligt. Genom tiderna har furstar, tsarer, Sovjetledare och den ryska presidenten huserat i den befästa stadsdelen. Merparten av byggnaderna inom den 2,25 kilometer långa muren består av palats, kyrkor och katedraler. De religiösa byggnaderna omvandlades under Sovjetperioden till museer. Det stora området är fyllt med intressant arkitektur och konst, och den händelserika historien gör sig påmind i varje hörn. Härifrån utövade Ivan den Förskräcklige och Stalin terror på sitt eget folk och härifrån regerade Krustjov, Bresjnev och Gorbatjov under Kalla kriget. Vi går på upptäcktsfärd i områdets spännande historia och besöker en av Kremls katedraler.

Efter en spännande förmiddag i historiens tecken är det dags att återvända till fartyget. 

Dag 11
Hemresa

Efter frukost är det dags att ta farväl av vårt fartyg och dess besättning. Vi hämtas med buss och åker till flygplatsen där flyget hem väntar.

Prisinformation

Resans pris

Från 18 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan.

 • Standardhytt på Upper-däck:
  1 698:– kr per person
 • Junior Suite på Upper-däck:
  6 998:– kr per person
 • Junior Suite på Boat-däck:
  9 698:– kr per person
Tillägg för enkelhytt 

 

 • Enkelhytt på Boat-däck:
  5 398:– kr (på förfrågan)
 • Standardhytt på Main-däck:
  8 298:– kr (på förfrågan)
 • Standardhytt på Upper-däck:
  11 298:– kr (på förfrågan)
 • Junior Suite på Upper-däck:
  20 398:– kr (på förfrågan)
 • Junior Suite på Boat-däck:
  24 798:– kr (på förfrågan)
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare 
 • Flyg Stockholm – S:t Petersburg och Moskva – Stockholm
 • Utflykter och entréer enl. program
 • Transport från flygplatsen till fartyget i S:t Petersburg och från fartyget till flygplatsen i Moskva
 • 10 dagars kryssning i delad dubbelhytt 
 • Helpension – från middag dag 1 till frukost dag 11
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris. 
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring 
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt eller uppgradering av hytt
 • Visum för inresa till Ryssland (läs mer här)  
 • Dricks till lokala guider och chaufförer (räkna med ca 20 EUR per person)
 • Dricks till personalen på kryssningsfartyget (räkna med ca 80 EUR per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Information

Under de senaste åren har antalet bilar i Moskva blivit betydligt fler. Det betyder att vi ibland sitter fast i trafiken. Om reseledaren och lokalguiden redan i förväg kan se att det är bättre att ta tunnelbanan, kan det hända att vi tar tunnelbanan istället för buss. 

Information om resan

OM MS Rachmaninov

Hytterna på ett flodkryssningsfartyg brukar vara små och enkla. 
 Alla hytter har ett stort fönster, eget badrum, luftkonditionering, samt två enkelsängar och 220 V uttag (europeiska). Juniorsuiterna dessutom en liten sittyta. Vi arrangerar resan med standardhytt, men med möjlighet för att uppgrader mot tillägg.

Utvändig standardhytt på Main-däck och Upper-däck
Hytt på ca 9 m2 med två sängar och ett stort fönster.

Juniorsuite på Upper-däck och Boat-däck
Juniorsuiterna ombord är en del större än standardhytterna, ca 19 m2. Hytterna har två större fönster.
  
Enkelhytt på Boat-däck
Enkelhytterna på Boat-däck är ca 6 m2 och har en enkelsäng och ett stort fönster. 

Förbehåll för ändringar

Ändringar i färdplanen kan förekomma liksom de nämnda utflykterna kan genomföras i en annan ordning än den som anges. Alla aktiviteter som finns med på programmet kommer dock att genomföras. Om det sker några ändringar kommer reseledaren att informera om detta i Ryssland.

Besök i ryska kyrkor

I rysk-ortodoxa kyrkor är det kutym att kvinnor täcker håret med en sjal. Det är därför en god idé att ta med en sådan under utflykterna i land. Män bör däremot inte bära huvudbonad i kyrkorna. 

Visum till Ryssland

Du kan själv söka visum till Ryssland eller få hjälp av Visumservice.
Du kan tidigast ansöka om visum 3 månader före avresa och senast 5 veckor  före avresa.
Det kan gå upp till 30 dagar innan du mottar ditt visum.
Du kan läsa mer om hur man söker visum till Ryssland här

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resdagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal 

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inte möjligt att ta med rullstol eller rullator

Du kan tyvärr inte följa med på den här kryssningen om du använder rullator eller rullstol. Det är ett säkerhetskrav från rederiets sida att samtliga passagerare ska kunna rör sig fritt på fartyget utan hjälpmedel. Resan är heller inte lämplig för dig som har svårt att gå (även om du klarar dig utan rullator eller rullstol), eftersom man ibland ska gå från båt till båt för att komma i land och tillbaka på fartyget igen. Detta beror på att fartygen i vissa hamnar ligger förtöjda bredvid varandra på en rad när man lägger till.

Läs mer om Ryssland

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, visum och vaccinationer:
www.albatros-travel.se/resmal/europa/ryssland/fakta 

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from Resa med potential, tyvärr ej uttnytjad I Moskva och Petersburg, med så mycket att se, ordnas sightseeing endast ca 2 timmar per dag (vilket inte framgår när man läser programmet), dessutom ses de flesta sevärdheter endast utifrån! Båtar parkeras ca. 1 timme från stan vilket gör att om man åker tillbaka till båten för lunch så hinner man knappast se mer denna dag. Stannar man på stan däremot så är man utlämnad att ta sig till båten på egen hand. Trots ovanstående ingår endast 1,5 dag i Moskva och 2 dagar i Petersburg. Berömda Carskoye Selo i Petersburg ingår inte i standardprogrammet. Istället för att besöka största klostret i norra Ryssland (Goritzy) så bussas vi för att se en fritidsgård för barn (sic!).
Date published: 2017-08-31
Rated 4 out of 5 by from Spännande och avkopplande flodkryssning Trevlig resa med kunnig guide. Trevlig underhållning på båten vissa kvällar. Sångerska. Pianist. Mycket innehållsrika utflykter. Stor nackdel att tvingas bo på båten långt utanför städerna när vi var i Moskva och St Petersburg. Det hade varit mycket trevligare bo på hotel i stan. Det blev många timmar på buss och Metro vissa dagar bara för att komma in till stan. Alldeles för mycket mat. Tråkigt att slänga så mycket mat som man dessutom tvingats betala för i onödan. Systemet med ”frivillig” dricks fungerade inte alls. Vissa ville inte betala den rekommenderade summan när det väl kom till kritan medans andra snällt betalade vad som begärdes.
Date published: 2018-05-22
Rated 4 out of 5 by from Intressant resa i en okänd kultur Från storstaden St Petersburgs myllrande liv med Erimitagets konstskatter till lugnet i Petershof. Guldglänsande statyer och självsprutande fontäner. Kopplingen till vår svenska historia. Flodfärden genom omväxlande landskap, spännande slussningar, fiskare i små båtar. Utflykter till världsarv och bedagade mindre städer, försäljare som inte var påflugna. Underbara barn som deklamerade poesi för oss. Moskvas enorma trafik, gamla byggnader och röda torget och Kreml. Gum - varuhuset som hade all lyx. Moskva by night, tunnelbana, segerpark och som en knorr en fantastisk teaterföreställning. Allt detta inramas av trygghet och god mat på vår flodbåt med mycket aktiviteter och fantastisk personal.
Date published: 2017-09-14
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa Det var en fin resa där man fick se en del av Ryssland som var vackrare och rikare än jag hade väntat mig. Inga tiggare och försäljningar som drar och sliter i en utan bara trevliga och hjälpsamma människor. Fantastiska städer och fin natur på vägen. Max är en toppen gajd, kan bra ryska och tillsammans med de ryska gejder (framför allt Helen) fick vi veta mycket, på att trevlig sätt. Fantastisk mat, fyra rätter både till lunch och middag! St. Petersburg och Moskva är värda inte bara ett, utan flera besök. Kanske besök i för många kyrkor men dock mycket vackra. Resan fram och tillbaka kunde vara kortare. Varför resa genom Riga både dit och hem? Det var jobbigt och för lång väntetid där!
Date published: 2017-09-12
Rated 5 out of 5 by from Flodkryssning genom Tsarens Rike 30/6 - 10/7 Vår reseledare var Max Sjöblom och han assisterades av Anya Radul och vi vill ge dem båda absolut toppbetyg. Max för hans enorma kunskap om landskapet vi genomkorsade och inte minst om rysk Historia och Anya för assistans, språkundervisning och trevlig hjälpsamhet i alla lägen. Våra förväntningar överträffades verkligen. Vi kommer nu att försöka boka oss nästa sommar med Max och Albatross på flodresa från Moskva till Astrakan. Hoppas ni arrangerar en sådan tur.
Date published: 2016-07-12
Rated 4 out of 5 by from Min första flodkryssning - helt OK Annorlunda och rogivande resa. Kunde varit fler besök i land. Mycket tid på båten. Bra aktiviteter ombord, lite för alla. Mycket god mat, men alldeles för mycket. Fyra rätter till både lunch och middag.
Date published: 2016-08-14
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med många oerhört fina upplevelser En upplevelse som vi aldrig kommer att glömma.Mycket positivt att få se Ryssland som för oss varit "det okända landet i öster". Utefter flodvägarna ett otroligt vackert och naturskönt land som vi önskar att många fler skall uppleva.
Date published: 2016-07-18
Rated 5 out of 5 by from En upplevelseresa som troligtvis kommer förändra Din syn av Ryssland! En intensiv och framför allt lärande och storslagna upplevelser av storstäderna St Petersburg, Jaroslavl, Moskva och landsbygdens grönska och stillhet. 138 mil på stora floder och och Europas största sjöar. Max, vår chefsguide, är den bästa guide vi mött, mycket kunnig och nära till den roliga anekdoten och framförallt hans språkkunskaper. En resa jag verkligen rekommender. Om Du åker, boka gruppen Kostromas föreställning i Moskva.
Date published: 2017-09-10
 • y_2022, m_1, d_19, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.20
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_68
 • loc_sv_SE, sid_RUCRI02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor