Förtrollande Persien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Sesam – öppna dig! Träd in i en värld av stämningsfulla tehus, UNESCO-skyddade trädgårdar och ovanligt gästvänliga lokalinvånare.

Iran är en skattkammare av rosenträdgårdar, poesi och saffransdoftande delikatesser – tyvärr ofta dold bakom ett berg av politiska nyheter. Men som ett gammalt persiskt ordspråk lyder: "Gå så långt du kan se. När du kommit dit kommer du att se ännu längre.”

Med fötterna på iransk jord kommer du upptäcka att iranierna är ett av de mest gästfria folkslagen i världen – för att inte tala om ett av de rikaste på kulturhistoria och raffinerad matlagningskonst. Förutom att beundra sirligt utsmyckade moskéer och storslagna historiska palats ska vi strosa bland apelsinträden i rofyllda persiska trädgårdar, besöka ruinerna av det mytomspunna Persepolis och gå på upptäcktsfärd i flerhundraåriga basarer bland doften av rökelse, kaffe och muskotnöt.

Vi besöker även Shiraz, konsten och poesins stad med de många vackra trädgårdarna och Sidenvägens stad Yazd, där stämningen från tusen och en natt florerar. Vi tar oss också till Isfahan, staden som sägs vara ”hälften av världen”. Transporten sker i bra, komfortabla bussar och resan är inklusive halvpension.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Rial

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Shiraz
Dag 2 Shiraz. Stadsrundvandring med Eram-parken, poeten Hanfez´ gravmålningar och den gamla bazaaren
Dag 3 Shiraz - Persepolis - Pasargadae –Yazd. Persepolis och Kung Kyros gravkammare
Dag 4 Yazd. Stadsrundvandring med Stillhetens torn, Ildens tempel, Jame-moskéen och vattenmuseet
Dag 5 Yazd – Meybod – Isfahan. Karavanseraj och ishus i Meybod
Dag 6 Isfahan. Naqsh-e Jahan-torget med Sheikh Lotf Allah-moskéen, Ali Qapu-paladset och stadens basar
Dag 7 Isfahan. Broarna över Zayandeh-floden, Vank-katedralen och tid på egen hand
Dag 8 Hemresa och ankomst till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Shiraz
Vi flyger från Stockholm mitt på dagen och landar i Shiraz efter midnatt dagen efter.
Dag 2
Shiraz. Stadsrundvandring med Eram-parken, poeten Hanfez´ gravmålningar och den gamla bazaaren
Vackra persiska mattor

Efter en lugn natt på vårt hotell kastar vi oss in i vårt program. Idag ska vi uppleva en äkta tusen- och en natt-stämning när vi ger oss ut på stadsrundtur i den vackra staden. Vi börjar med att besöka Eram-trädgården, en av de nio persiska trädgårdarna som grundades i mitten av 1800-talet och som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. Eram-trädgården kallas även för paradisträdgården och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Den väldoftande trädgården pryds av blomstrande apelsinträd, gröna cypresser, dadelträd och persiska rosor och har genom tiderna varit inspirationskälla för flera iranska författare. I trädgården hittar man dessutom fina fontäner och det pampiga Qajar-palatset som uppfördes av den välbärgade Qavam-familjen mellan 1879 och 1886. Palatsets inre är smyckat med eleganta mönster och kakel med dikter av den berömde iranske poeten Hafez. Själva byggnadsverket är inspirerat av den viktorianska eran i Europa och rymmer hela 32 rum fördelade på två våningar.

Vi fortsätter in i konstens och poesins värld, till nationalpoeten Hafez gravmålning. Både iranierna själva och pilgrimer som reser till graven omges av porlande källor, färgsprakande blomsterbuskar och doftande cypresser. De flesta troende iranier ser Hafez som en spirituell mästare som hade ett speciellt sinne för guds närvaro, och många använder hans poesi som en andlig vägledning i livets stora frågor. Det sägs att om en fattig iranier inte har råd att bege sig ut på pilgrimsresa till Mecka förlåter Allah honom om han åtminstone Hafez gravplats. Traditionen föreskriver också att unga nygifta par ska besöka Hafez grav och läsa en av hans dikter högt för att säkerställa ett lyckligt äktenskap.

Nu ska vi titta på en av de mest eleganta och mest fotograferade moskéerna i hela södra Iran: Masjed-e-Nasir-al-Molk. Moskén byggdes i slutet av 1800-talet och kännetecknas av de vackra mörkblå skärvorna som täcker fasaden. Det mest iögonfallande med moskén hittar vi däremot inne i själva byggnaden. Bönesalen med de utskurna pelarna, de flerfärgade fajansdekorationerna, och sist men inte minst, de vackra mosaikfönstren som fyller hela bönesalen med ett fantastiskt färgspel.

Shiraz sägs ha landets vackraste basarer och därför avlägger vi ett besök i den stora Vakil-basaren i stadens historiska hjärta. På de livliga marknadsgatorna kan vi bland annat uppleva nomader som kommer för att handla och här kan man köpa allt från orientaliska antikviteter till handvävda mattor, kopparföremål, grönsaker, kryddor och målningar. I området finns det flera vackra gårdsträdgårdar, badhus och inte minst persiska mattbutiker som sägs sälja stadens vackraste mattor.

Dag 3
Shiraz - Persepolis - Pasargadae –Yazd. Persepolis och Kung Kyros gravkammare

Vi ska gå upp tidigt idag för att få full valuta för dagens spännande program.

Vi lämnar Shiraz och kör först till ruinerna av det mäktiga Persepolispalatset som är vackert beläget vid foten av Kuh-i-Rahmat-berget strax utanför Shiraz. Palatset är den sista resten av det förhistoriska Mellanöstern och figurerar på UNESCOs lista över världens kulturarv. Staden, som var huvudstad i akemenidernas imperium (cirka 550-330 f.Kr.) som uppfördes av den persiske konungen Darius den Store för nästan 2 500 år sedan. Kung Xerxes (485-465 f.Kr.) och hans son Araxerxes tillförde senare flera byggnader.

Byggnadshistoriken är väldokumenterad i flertalet kilskrifter som har hittats på platsen. Persepolis hade de mesopotamiska byggnadsverken som förebild och palatsets storslagenhet underbyggdes av de noggranna utsmyckningarna med lejonskulpturer, skulpturliknande kapitäler och detaljerade reliefer uthuggna i kalksten. Vi följer trapporna till Alla länders port och audienssalen Apadana där kungen fick ta emot delegationer från vasallstaterna. Relieferna på trappan har legat begravda under sanden och är därför ovanligt välbevarade. I den norra och östra delen av Apadana ser vi bland annat en trappanläggning som leder upp till en pelarsal och ruinerna av tronsalen, som var den näststörsta byggnaden i hela tempelanläggningen. Vi ser också det så kallade Xerxes-haremet i bakgrunden. Hela komplexet omgärdas av dubbla murar på tre sidor medan Kuh-i-Rahmat-berget bildar en naturlig fästning på den fjärde sidan.

Alexander den Store intog Persepolis år 331 f. Kr och lade staden i ruiner. Akeminidernas gamla imperium återupptäcktes först i början av 1600-talet då resenärer tog med sig sina berättelser till Europa. Efter att ha upplevt det storslagna historiska byggnadsverket Persepolis fortsätter vi cirka fyra kilometer norrut till kungagravarna Naqsh-e-Rustam där Carsten Niebuhr också gjorde målningar och avbilder. Här tror man att de akemenidiska kungarna xerxes, Artaxerxes, Darius I och Darius II ligger begravda i sarkofager inne i klippväggarna.  Gravarna plundrades av Alexander den Store under hans erövring av det akemenidiska imperiet, men de stora persiska korsen pryder klippväggarna än idag. Bara en kilometer härifrån ligger Naqsh-e-Rajab, ett arkeologiskt område som tillsammans med Naqsh-e Rustam kandiderar till att upptas på UNESCOs lista över världens kulturarv. Här ser vi fyra klippinskriptioner och grundreliefer som kan dateras till det tidiga Sassaniderriket (år 224-651). Här kan vi bland annat läsa Sassaniderrikets grundares och förste konungs (Ardeshir I) installationsinskription och se en basrelief som firar kung Shapur I:s seger över den romerske kejsaren Valerian.

Härifrån fortsätter vi till den gamla staden Pasargada som grundades runt år 550 f.Kr. av kung Kyros den Store (576-529 f.Kr.) som den akemenidiska dynastins huvudstad. Vi besöker kung Kyros gravkammare och resterna av det pampiga kungapalatset och den en gång så vackra staden som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. Utformningen av palatsen och trädgårdarna fick sedan stor betydelse för klassisk persisk konst och arkitektur, och senare forskning har visat att staden byggdes så robust att den skulle ha kunnat motstå en jordbävning på upp till 7,0 på Richterskalan. Idag är ruinerna i tämligen dåligt skick.

Vi kommer fram till  Yadz sent på eftermiddagen och checkar vi in på vårt hotell.

På kvällen finns det möjlighet att besöka Amir Chakhmaq-komplexet, en symmetrisk moské känd för sina utvändiga alkover som lyser upp efter mörkrets inbrott. Och Dowlatabad-trädgården som ingår i de nio persiska trädgårdar som UNESCO har utnämnt till världskulturarv. Detta mästerverk till trädgård byggdes år 1750 och rymmer både ett vackert palats och världens högsta vindfångare. Inne i palatset ser vi detaljerat ramverk och utsökta glasmålningar.

Dag 4
Yazd. Stadsrundvandring med Stillhetens torn, Ildens tempel, Jame-moskéen och vattenmuseet
Vackra byggnader i Dolat Abad-trädgården

Yazd är en av de gamla handelsstäderna på Sidenvägen. Här köpte karavaner med handelsresenärer siden och andra textilier och mattor på sin väg till Centralasien och Indien. Yazd är inte bara känt för sin sidenvävnad och sitt högkvalitativa hantverk, men även för sina väderkvarnas och vattenanläggningar som byggts för att svalka i sommarhettan. Jämfört med många andra iranska städer har Yazd bevarat sin autentiska charm och klassiska persiska stil med slingrande smala gator, öppna torg och livliga basarer. Arkitekturen i Yazd sägs vara den mest persiska som finns och det varma klimatet och frånvaro av invasioner har hållit staden intakt i flera hundra år. Som lite kuriosa kan det nämnas att Marco Polo år 1272 på sin väg till Kina besökte Yazd. Han kallade staden för Den goda och ädla staden. I den södra delen av staden ska vi besöka Tystnadens torn där zoroastrierna efterlämnade de döda i gamarnas våld, eftersom de ansåg att liken var orena och behövde avlägsnas av gamarna. Denna tradition upphörde däremot i mitten av 1900-talet och sedan dess har de döda begravts på ett mer traditionellt sätt.

I Yazd finns det fortfarande 10 000 anhängare som bekänner sin tro till de så kallade zoroastrierna. De kvinnliga anhängarna känns igen på sina mönstrade schalar och broderade dräkter. Vi besöker även zoroastriernas eldtempel med den heliga flamman som har brunnit sedan år 470 och som anhängare från hela världen anländer hit för att se. Vi ska också titta närmare på Jame-moskén som kan dateras hela vägen tillbaka till 1300-talet. Moskén har de högsta minareterna i Iran och dess inre pryds av de vackraste mosaiker som gör byggnadsverket till ett av de främsta exemplen på persisk arkitektur. Moskén finns avbildad på framsidan till den iranska 200-rialsedeln.

På Yazds vattenmuseum lär vi oss mer om vattenhanteringssystemet qanat som användes för att förse folk med dricksvatten och vattna marken i torra områden. Qanaterna är byggda som ett antal vertikala schakt förbundna med tunnlar, och vattenkällan hittas oftast under jorden vid foten av ett berg. Sidokanalerna är baserade på tyngdlagen eftersom källan alltid är högre belägen än slutdestinationen. Tekniken utvecklades först i Persien och har sedan dess spridits till andra delar av världen.

Dag 5
Yazd – Meybod – Isfahan. Karavanseraj och ishus i Meybod

Det är dags att ta farväl till Yazd och bege oss mot en av världens vackraste städer, Isfahan. Längs med vägen gör vi ett strop i ökenbyn Meybod, där vi bland annat ska besöka stadens karavanseraj, slott och inte minst det lokala ishuset. Det sistnämnda är precis som namnet antyder en imponerande byggnad där man förvarar is som används till nedkylning av bland annat mat. Ishus har använts i Iran sedan 17-talet och består av stora, kupolformade byggnader nedgrävda i jorden. Under de kalla vinternätterna bildas isen genom ett uppfinnesrikt bevattningssystem, och isen lagras sedan i ishuset för att användas under den varma sommarperioden. Ishuset i Meybod är ett av det mest välbevarade och ligger vackert placerat vid sidan av stadens karavanseraj, där vi äter en trevlig lunch.

Vi kommer fram till Isfahan sent på eftermiddagen. Staden, som var huvudstad i Persien mellan 1592 – 1722, och präglas av storslagen islamisk arkitektur och blomstrande trädgårdar. Det finns ett iranskt ordspråk som säger att Isfahan utgör hälften av världen, och de flesta som besöker staden förstår varför. Isfahan var en viktig anhalt på Sidenvägen, men det var inte förrän år 1958 som stadens glansperiod fick sin början när Shah Abbas den Store gjorde Isfahan till den persiska huvudstaden. Stadens pampiga palats och moskéer, stora torg och blomstrande parker vittnar även om en enväldig härskare som ville göra staden till något utöver det vanliga.

Dag 6
Isfahan. Naqsh-e Jahan-torget med Sheikh Lotf Allah-moskéen, Ali Qapu-paladset och stadens basar

Idag stiftar vi bekantskap med det imponerande Naqsh-e Jahan-torget – eller Imam Khomeini-torget – som med sina 67 000 kvadratmeter är världens näststörsta torg. Det pampiga torget byggdes år 1612 och finns upptaget på UNESCOs lista över världens kulturarv. Torget uppfördes under Shah Abas styre och har bland annat varit centrum för flera officiella festligheter, poloturneringar och militärparader. Torget sjuder idag av liv och rörelse, inte minst på grund av alla besökare. Vi ska naturligtvis titta närmare på några av de pampiga byggnadsverken som ligger på torget.

Vi börjar med Sheikh Lotf Allah-moskén från 1600-talet som byggdes under Shah Abbas. Moskén räknas till ett av de vackraste byggnadsverken i världen och är smyckad med arabesker och den vackraste mosaik med blommor i svart och lila. Kupolen är utförd i rosa och beiga nyanser som fångar uppmärksamheten, och själva bönesalen nås via en korridor. Bönesalen i sig är inte speciellt stor eftersom den ursprungligen uppfördes åt kungen och dennes familj.  Vi ser även det kungliga Ali Qapu-palatset som byggts i sex våningar. Det är inte svårt att föreställa sig hur kungen och dennes följe stod på balkongen och iakttog polospelen nere på torget.

Efter det är det dags för egna äventyr i stadens basarer, en labyrint av smala gator som utmynnar i torg med vackra byggnader. På 1600-talet var Isfahan centrum för all världens rikedomar, och här kunde man köpa det finaste inom persiskt konsthantverk. Idag är Isfahan fortfarande känt som staden där man kan köpa världens vackraste handgjorda persiska mattor. Isfahan-mattornas detaljrikedom är slående och vittnar om många års förfinat handarbete med stolta traditioner. I basaren kan man även köpa vackra miniatyrmålningar som Isfahan också är känd för.

Dag 7
Isfahan. Broarna över Zayandeh-floden, Vank-katedralen och tid på egen hand
Den vackra Shah Moskén

Ingen resa till Isfahan är komplett utan ett besök vid de berömda broarna som korsar den historiska och energifulla Zayandeh-floden utanför staden. Broarna var tidigare populära mötesplatser för lokalinvånarna, som avnjöt en kopp te på ett av de trevliga caféerna som en gång i tiden låg utspridda på och under broarna. Vi strosar längs floden och tittar på de två mest berömda broarna, Sio-se Pol och Khajou som byggdes år 1602 respektive 1650.

Nu ska vi besöka stadsdelen Jolfa, även känd som det armeniska kvarteret. Området anlades av Shah Abbas I när han år 1606 flyttade en mindre koloni av kristna invånare från staden Jolfa, som idag ligger vid Irans norra gräns. Shahen var intresserad av de kristnas färdigheter som köpmän, entreprenörer och konstnärer. Han säkerställde deras religionsfrihet vilken bland annat avspeglas i Vankkatedralen som var en av de första kyrkorna som armenierna byggde här. Katedralens yttre är tämligen intetsägande medan insidan är rikt smyckad i en sällsam blandning av stilarter: islamiska skärvor tillsammans med kristna motiv och persiska utsmyckningar. Det tog 15 år att göra de färgsprakande freskerna som precis har restaurerats. Katedralens arkitektur och utsmyckning har haft stor betydelse för utformningen av ortodoxa kyrkor i hela den persisk-mesopotamiska regionen. På det angränsande museet kan man se föremål från katedralens historia, härunder Shah Abbas I:s dekret om etableringen av stadsdelen Jolfa, den största boken som trycktes i Iran, historiska fotografier med mera.

Dag 8
Hemresa och ankomst till Stockholm
Vårt flyg avgår mitt i natten, och vi landar i Stockholm sent på förmiddagen.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Shiraz och Isfahan – Stockholm med mellanlanding
 • Halvpension
 • Utflykter enl. Program
 • Övernattning i dubbelrum på 3-4 stjärniga hotell
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom från 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Iran (798 kr)
 • Dricks (ca 400 kr)
 • Drycker
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hotell

Vi bor på hotell med vanliga bekvämligheter. Våra hotell i Iran är valda efter sin belägenhet och trevliga atmosfär.  Servicenivå och standard kan skilja sig något från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har du alltid egen dusch och toalett på rummet. Slutgiltig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

Ej lämplig för personer som har svårt att gå

Många av utflykterna sker till fots. Det är därför viktigt att vara fullt rörlig och pigg i benen.

Pass och visum

Det är mycket viktigt att ditt pass vid inresa till Iran inte innehåller stämplar, visum eller andra tecken på att du varit i Israel, Västbanken, Gaza eller gränsstationen mellan Israel och Jordanien. Om detta är fallet måste du skaffa ett nytt pass före avresa. Vid beställning av resa till Iran vill vi be dig om att så snart som möjligt skicka oss en färgkopia av de två första sidorna i ditt pass tillsammans med den blankett som bifogas din faktura (1 passkopia + 1 ifylld blankett per person). Skicka dessa till Att: Visum, Albatros Travel, Tøndergade 16, DK-1752, Köpenhamn. Denna information kommer vi sedan att använda för att ansöka om en personlig invitation till Iran för din räkning. Denna använder du sedan för att själv ansöka om visum till Iran vid den iranska ambassaden i Stockholm, en detaljerad vägledning till hur du gör detta kommer att skickas ut i god tid före avresa. Kostnad för visum (520 kr) tillkommer.

Pengar

Vi rekommenderar att du tar med så mycket kontanter, som du planerar att använda under resan – gärna i en blandning av stora och små eurosedlar. Dessa kan längs med resans gång växlas till rial. Det kommer inte vara möjligt att ta ut pengar eller använda kreditkort i Iran.

Iransk mat

Det iranska köket har haft ett stort inflytande på såväl afgansk, nordindisk och inte minst turkisk matlagning. Genom tiderna har matkulturen också tagit sig till Armenien, Azerbadjan och Georgien och därigenom vidare till Ryssland. Många av rätterna som man normalt förknippar med mellanösten härstammar från Iran, så som kebab och glass. Färska gröna örter används flitigt tillsammans med frukter som plommon, granatäpple, kvitten, torkade plommon, aprikoser och russin. En typisk persisk måltid består av ris med lamm, kyckling eller fisk med lök, grönsaker, nötter och örter. För att få en balanserad smak tillsätts ofta en blandning av karaktäristiska persiska kryddor så som saffran, torkad lime, kanel och persilja. Vetebröd, ”nan” på persiska, är också en viktig del av det iranska köket, och det finns över 40 olika slags platta vetebröd.

Seder och bruk

Iran är ett säkert land att resa runt i, och lokalbefolkningen hjälper till med att ge ett positivt intryck av landet. Som med alla andra länder bör man respektera landets regler och normer – som kvinna innebär det att man bör klä sig i långa, löst sittande kläder och täcka håret. Som man klär man sig i långa byxor. Alkohol och pornografiskt material är strängt förbjudet och bör inte tas med in i landet. 

Mer om Iran

Här kan du läsa mer om Iran: https://www.albatros.se/resmal/mellanostern/iran/fakta  . Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller vaccin.
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

IRRTR04ASE