Underbar kryssning från Nordkap och Lofoten till Göteborg

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en extraordinär och naturskön kryssning med Albatros på det exklusiva fartyget Vasco da Gama reser från Bergen till Lofoten och Nordkap och Göteborg

På denna natursköna kryssning flyger vi från Stockholm till Bergen där vårt fina fartyg väntar på oss. De kommande dagarna ska vi på nära håll uppleva de mest berömda norska kustlandskapen med djupa fjordar och snöklädda fjäll.

Vi passerar polcirkeln och färdas in i de magiska nätterna med den vackra midnattssolen; vi spanar ut över Ishavet från Nordkapsplatån på Norges norra spets; och vi lägger till i en rad stämningsfulla städer med mycket historia och natur. Det är bland annat Nordfjordeid, i Leknes på Lofoten, och vi passerar Nordkap från sjösidan vid midnatt innan vi får möjlighet att gå på upptäcktsfärd på land. Detta är helt enkelt en helt enastående kryssning och helt unik i sitt slag!

Det är en all-inclusive resa där vårt hotell följer med oss under vägen och fartygets storlek gör att vi kan anlöpa hamnar som normalt inte får besök av kryssningsfartyg.

Vasco da Gama har endast plats för ca. 1000 passagerare, vilket betyder att fartyget har en trevlig och personlig atmosfär. Ombord är det komfort och avkoppling som gäller, medan man i land får stora kulturella upplevelser.

Resan leds som alltid av Albatros Travels kunniga reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta NOK, EUR

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Flygresa Stockholm-Bergen (direkt), ombordstigning och avfärd
Dag 2
Nordfjordeid, Norge. Stadsrundtur till fots med reseledaren
Dag 3
Kristiansund, Norge. Stadsrundtur till fots med reseledaren
Dag 4
Polcirkeln korsas. Bildskön kryssning vid Lofoten. Möjlighet till örundtur i buss
Dag 5
Nordkap passeras vid midnatt
Dag 6
Honningsvåg (Nordkap), Norge. Möjlighet till bussutflykt till Nordkapsplatån
Dag 7
Hammerfest, Norge. Stadsvandring till fots med reseledaren
Dag 8
På havet mot Trondheim. Upplevelser ombord
Dag 9
Trondheim, Norge. Möjlighet till stadsrundtur med buss till bl.a. Nidarosdomen
Dag 10
Ålesund, Norge. Upplevelser med reseledaren i den äventyrligt belägna staden
Dag 11
På havet mot Göteborg. Avkoppling ombord
Dag 12
Ankomst till Göteborg, flygresa till Stockholm

Vasco da Gama

Ombord på Vasco da Gama kan du färdas i kölvattnet av de stora upptäcktsresanden, och det är inte en tillfällighet att fartyget är uppkallat efter en av de största. Det finns plats för endast 1000 gäster ombord, vilket skapar en intim atmosfär utan att göra avkall på faciliteterna. Läs mer om fartyget och andra praktiska upplysningar på: https://www.albatros.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/ms-vasco-da-gama

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flygresa Stockholm-Bergen (direkt), ombordstigning och avfärd Avfärd kl. 18.00

Vi flyger från Stockholm till Bergen, vi ombord på vårt flytande hotell, kryssningsfartyget Vasco da Gama.

Du kan i lugn och ro gå på upptäcktsfärd på fartyget, medan vi kastar loss och styr kosan norrut i midsommarljuset. Innan avresan arrangeras det en obilgatorisk räddningsövning.

Reseledaren informerar kontinuerligt om aktiviteter och möjligheter som finns på fartyget och står också för ett antal gemensamma sociala arrangemang och informationsmöten för Albatros-gruppen.

Dag 2
Nordfjordeid, Norge. Stadsrundtur till fots med reseledaren Ankomst kl. 8.00, avfärd kl. 18.00

Idag upplever vi en av resans många höjdpunkter, när vi färdas genom den äventyrligt vackra Nordfjord (eller Nordfjorden) som är den nordligast belägna av de tre stora fjorderna i fylket Sogn og Fjordane (numera del av  Vestlandet). Det är en sjätte längsta fjorden i Norge och sträcker sig 106 km från Husevågøy i väster till Loen längst in i landet.

Den lilla staden Nordfjordeid är känd för sitt fantastiska läge i naturen och är en veritabel liten pärla. Utforska den vackra arkitekturen med ett besök i kyrkan Eid Kirke i Nordfjordeid, som kan dateras till 1849 men där det på platsen tidigare har legat fyra eller fem kyrkor. Träkyrkan är berömd för sin nationalromantiska karaktär och magnifika väggmålningar.

Reseledaren tar oss med på en promenad i staden vid fjorden med de idylliska vitmålade trähusen, men du kan givetvis välja att tillbringa dagen på egen hand.

Dag 3
Kristiansund, Norge. Stadsrundtur till fots med reseledaren Ankomst kl. 8.00, avfärd kl. 14.00

Tidigt om morgonen passerar vi Hustadvika där vi på grund av skär och klippor inte kan gå in nära kusten. Men redan kl 8 är vi framme i vår nästa hamn, Kristiansund, där vi kastar ankar utanför staden och tar oss in till land i mindre båtar.

Med sitt läge på tre öar och med närheten till Atlanten har Kristiansund genom många århundraden varit en viktig stad för torskfisket och produktionen av torrfisk till Sydeuropa.

Vi använder förmiddagen till att insupa atmosfären på de gamla gatorna, tillsammans med reseledaren.

Dag 4
Polcirkeln korsas. Bildskön kryssning vid Lofoten. Möjlighet till örundtur i buss Ankomst til Leknes, Lofoten 14.00, avfärd kl. 22

Tidigt på morgonen passerar vi Polcirkeln, och vi kryssar nu in i midnatssolens rike. I verkligheten är inte polcirkeln något annat än en breddgrad på det norra halvklotet: 66° 33’39”. Breddgraden är i sig själv inte så intressant men det som den markerar är desto mer spännande. Det är nämligen här som midnattssolen börjar.

Bland områdena med midnattssol norr om polcirkeln ingår bl.a. Nordpolen, Ishavet, tusentals små och stora öar och landområden i Grönland, Alaska, Kanada, Sibirien, Ryssland, Island och givetvis också i Skandinavien.

Det geografiska fenomenet midnattssol uppträder därför att jordens axel – den osynliga linjen som går mellan Nord- och Sydpolen, som jorden roterar kring – lutar. När jorden kretsar runt solen, lutar Nordpolen mot solen under vårt sommarhalvår.

Då befinner sig den norra delen av klotet därför i solljus, även om jorden roterar. De dagar långt uppe i norr, när det är 24 timmar dagsljus om sommaren, får naturen och djurlivet ett ordentligt energitillskott och man kan inte låta bli att påverkas av sommarens varma strålar – även om det är mitt på natten. Vi kan inte se när vi korsar polcirkeln, men fartygets besättning gör oss uppmärksamma på det. Då är det också dags för de modiga att gå ut på däcket, för enligt traditionen ska man få iskallt vatten hällt över huvudet och ner på ryggen. Har man aldrig tidigare korsat polcirkeln är det kutym att låta sig ”döpas”. Men det är givetvis helt och hållet frivilligt! Nuförtiden, går det lite lugnare till på kryssningsfartygen, men det hela uppmärksammas på fartyget.

Efter en läcker lunch ombord, kommer vi fram till Lofoten, där vi kryssar förbi många små öar och först på eftermiddagen kastar vi ankar utanför hamnen i Leknes och vi tas i land i så kallade tenderbåtar. Efter att vi gått i land har du möjlighet att delta i dagens arrangerade Albatros-utflykt, som är en lokal bussrundtur, och vårt mål att leta efter de allra vackraste platserna i området. Vi kör bland annat förbi den vykortsvackra stranden Haukland, som är en av Lofotens mest berömda och har blivit utsedd till Norges bästa strand. Se till att du har plats kvar på minneskortet (eller en extra rulle film!) för idag ska det fotograferas!

Om du inte deltar i utflykten har du möjlighet att på egen hand ta dig ca. 3 km till Leknes centrum.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se under prisinformation.)

Dag 5
Nordkap passeras vid midnatt

Vi har hela dagen för upplevelser ombord och kan koppla av och njuta av fartygets alla faciliteter. Kanske är det en god idé att ta en liten lur på dagen om man vill hålla sig vaken för att se när vi passerar Nordkapsklippan vid midnatt.

Det är en makalös syn under sommarmånaderna, när midnattssolen i molnfritt väder skiner dygnet runt och kastar sitt ganska speciella sken över klippan.

Dag 6
Honningsvåg (Nordkap), Norge. Möjlighet till bussutflykt till Nordkapsplatån Ankomst kl. 1.00, avfärd kl. 22.00

Vi anländer på morgonen till fiskeorten Honningsvåg, en av landsdelen Finnmarks största städer med 2.500 invånare. Staden ligger på ön Magerøya, som förutom Nordkap också hyser tusentals av samernas tamrenar. Vid ankomsten till Honningsvåg har du möjlighet att följa med på Albatros utflykt, som går till Nordkapsplatån, Europas norra spets. Turen går genom Magerøyas karga landskap, med klippor, lavar och buskar.

Själva Nordkapsklippan reser sig 309 meter rätt upp ur Norra Atlanten, och positionen är 71° 10’ 21”. Strax intill ligger halvön Knivskjellodden, vars norra spets sträcker sig en och en halv kilometer längre norrut än Nordkap, men Nordkap anses ändå vara den nordligaste punkten i Europa. Den engelske upptäcktsresanden Richard Chancellor namngav klippan The North Cape, år 1553. Han var här på jakt efter nordostpassagen till Kina.

På sommaren går solen aldrig ner på dessa breddgrader, och om vintern visar världens största biograf sig från sin vackraste sida, när norrskenet böljar fram i lysande färger över natthimlen.

Framme vid Nordkapsplatån med det kända klotet kan du njuta utsikten över Ishavet och storheten i den råa naturen. Ta också vägen förbi det stora besökscentret, Nordkaphallen, som är huggen i själva klippan. Här kan man bland annat se en film om årets gång på Nordkap och se ut över naturen genom de stora panoramafönstren.

Honningsvåg är en såkallad tenderhamn, vilket betyder att vi seglar in från fartyget i mindre så kallade tenderbåtar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se under prisinformation.)

Dag 7
Hammerfest, Norge. Stadsvandring till fots med reseledaren Ankomst kl. 7.00, avfärd kl. 15.00

Strax före middag kommer vi fram till Hammerfest. På grund av sin strategiska placering och skyddade hamn, åtnjöt Hammerfest stora rikedomar under 1700- och 1800-talen, men det finns tyvärr inga byggnader kvar från den tiden. Inte minst tyskarna under andra världskriget gjorde sitt för att försöka utplåna staden.

Vi går en tur upp i staden och besöker bland annat den speciella Isbjörnsklubben, The Royal Ancient Polar Bear Society. Utanför Hammerfest, på Melkøya, ligger en stor mottagningsanläggning för naturgas från Snøhvitfeltet. Anläggningen som är Nordnorges största byggnadsprojekt har gett staden ekonomisk optimism.

Sent på eftermiddagen ger vi oss ut på kryssningen sista norrgående del och vi når fram till Nordkapsklippan på 71 grader nord. Att Nordkap ses som det europeiska fastlandets nordligaste punkt är en halvsanning som vi har accepterat. Den 300 meter höga klippan mot Barents Hav är imponerande, men dels ligger Nordkap på en ö, Magerøya, dels ligger Knivskjellodden på samma ö ca. 1,5 km längre norrut. Vi passerar klippan vid midnatt, och då midnattssolen är uppe från 13 maj, borde solen stå relativt högt på himlen, om det inte är molnigt förstås.

Dag 8
På havet mot Trondheim. Upplevelser ombord

En dag till sjöss är det rätta sättet att uppleva livet ombord på ett kryssningsfartyg. Själva vistelsen ombord är en stor del av resan, och du kan njuta och koppla i lugn och ro och smälta alla intryck du får på resan.

Du kan koppla av vid poolen, ta en tur i motionscentret eller använda dig av övriga aktivitetsmöjligheter som finns ombord. Eller njut av utsikten, luta dig tillbaka i en liggstol på däck eller var med i några av de många underhållningsarrangemang som bjuds.

Det är också en upplevelse att prova någon av fartygets många temarestauranger, se en internationell kabaret och kanske avsluta på nattklubben.

Dag 9
Trondheim, Norge. Möjlighet till stadsrundtur med buss till bl.a. Nidarosdomen Ankomst kl. 14.00, avfärd kl. 22

Det sägs att Trondheim är en mötesplats. En mötesplats mellan gammalt och nytt. Mellan kungamakt och kyrka, mellan krigare och köpmän. Mellan det folkliga och det moderna högteknologiska. För över 1000 år sedan var Trondheim, eller Nidaros som staden hette, Norges centrum och grundad av Olav Tryggvason. Efter att helgonkungen Olav Haraldsson, som stupade i slaget vid Stiklestad år 1030, begravdes i Nidaros, blev flera medeltida kungar lagda till vila här.

Trondheim var ett av de största pilgrimsmålen i Norden under medeltiden och fortfarande idag vallfärdar pilgrimer till staden på jakt efter sina religiösa och kulturella rötter. Trondheim blev 1152 ärkebiskopssäte, vilket gav staden en maktposition i Norge. Det var också här som de norska kungarna kröntes. Trondheim blev med tiden en framgångsrik handelsort med ett förmöget borgarskap. Staden är också en viktig utbildningsstad med bl.a. Skandinaviens största teknologiska forskningsinstitut.

Vi ger oss ut på stadsrundtur och ska bl.a. besöka den imponerande Nidarosdomen.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se under prisinformation.)

Dag 10
Ålesund, Norge. Upplevelser med reseledaren i den äventyrligt belägna staden Ankomst kl. 12.00, avfärd kl. 20.00

Idag ska vi uppleva staden Ålesund, som omgivet av berg framstår som både vacker och äventyrlig. Staden ligger utspridd på flera öar, med broar emellan. En mängd torn, spiror och vackra utsmyckningar präglar stadsbilden och bidrar till den mycket speciella stämningen. 1904 drabbades staden av en jättestor brand som nästan brände ner allt. Staden byggdes därefter upp igen och det som tidigare var små trähus blev flervåningshus i sten – i jugendstil av norska och centraleuropeiska arkitekter. Stadens vackra jugend-arkitektur är idag skyddad och vida berömd.

Vid inloppet till staden ligger Molja Fyr, som i mer än 150 år har lett sjöfarande säkert i hamn – idag ett hotell med ett enda rum. Det är den kända norska arkitektfirman Snøhetta, som också ritade operahuset i Oslo och Ground Zero-muséet i New York som är ansvariga för utformningen med ett badrum på bottenvåningen och ett rum på första våningen.

Du kan välja mellan att gå på upptäcktsfärd i den mysiga staden på egen hand, eller följa med reseledaren.

Dag 11
På havet mot Göteborg. Avkoppling ombord

Efter gårdagens upplevelser är det nu dags för en välförtjänt fridag på havet.

Vi kan återigen njuta kryssningen ostörda på havet. Vi kan välja att äta en gourmetmiddag på en av fartygets många läckra restauranger, gå på teater eller njuta av ett musikuppträdande. Kanske ska det tränas lite i motionscentret eller powershoppas i taxfreebutikerna. Det finns något för alla smaker.

Dag 12
Ankomst till Göteborg, flygresa till Stockholm Ankomst kl. 7.00

Vi har hela dagen på oss för att koppla av ombord innan vi efter middagen lägger till i Köpenhamn. Här slutar resan för några av oss och de som har köpt busstransport blir hämtade och körda till överenskommen plats, En skön och enastående resa är nu till ända.

Utflyktspaket

Vi har, enkom för Albatros Travels gäster, tagit fram ett utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Paketet måste köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Utflyktspaketet innehåller:

 • Lofoten (Leknes), Norge. Halvdags örundtur med buss
 • Honningsvåg (Nordkap), Norge. Halvdags bussutflykt till Nordkapsplatån
 • Trondheim, Norge. Halvdags utflykt med buss till bl.a. Nidarosdomen

Pris: 3.498 kr per person

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för insides enkelhytt kat. G1: 4.598 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2: 4.498 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med med fönster kat. G3: 9.398 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med med balkong kat. G4: 21.298 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. G5: 39.998 kr per person

Enkelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2: 9.998 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. G3: 15.798 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. G4: 29.998 kr per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. G5: 52.498 kr per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flygresa Stockholm-Bergen och Göteborg-Stockholm
 • Busstransport flygplats-hamn i Bergen
 • Busstransport hamn-flygplats i Göteborg
 • 11 nätters kryssning med Vasco da Gama i delad insides dubbelhytt
 • Stadsvandringar i Nordfjordeid, Kristiansund, Hammerfest och Ålesund med reseledaren
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren på kryssningsfartyget
 • Helpension på fartyget
 • Alla skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Utflyktspaket med 3 utflykter 3.498 kr
 • Eventuella extra utflykter
 • Tillägg för uppgradering av hytt och enkelhytt
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks ombord (räkna med 13 euro per person och natt ombord. Räkna med 17 euro per person och natt vid tillköp av svit). Dricksen dras automatiskt från ditt fartygskonto ombord.*
 • Administrationsavgift på kr. 130,- pr. faktura (bortfaller vid onlinebeställning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

*Önskar man reducera dricksbeloppet eller inte alls betala dricks ombord, kan man vända sig till fartygets reception och fylla i ett så kallat ”service charge waiver”-formulär. Reseledaren kan givetvis också hjälpa till med detta.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Beskrivning av hytterna

Det finns flera olika hyttkategorier – från fina, rymliga hytter till praktfulla sviter med egen balkong.

För samtliga gäller att de naturligtvis har bad och toalett, tillräckligt med förvaringsutrymmen och sittplatser, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom har alla hytter kylskåp och hårtork. På denna resa är det garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad den beställda hyttkategorin, men du får först veta hyttnummer och vilket däck som hytten ligger på vid ombordstigning.

Garanterad insides hytt kat. G1
Hyttkategori G1, däck 4 eller högre upp. Invändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 16m2.

Garanterad utsides hytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2
Hyttkategori G2, däck 4 eller högre upp. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har fönsterglugg och begränsad utsikt. Hytten är ca. 16 m2.

Garanterad utsides hytt med fönster kat. G3
Hyttkategori G3, däck 4 eller högre upp. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har stort fönster. Detta är den enda hyttypen som har plats för barn. Hytten är ca. 16 m2.

Garanterad utsides hytt med balkong kat. G4
Hyttkategori G4, däck 9. Utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och stort fönster från golv till tak samt två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 20 m2.

Garanterad utsides svit med balkong kat. G5
Hyttkategori G5, däck 10. Stor utvändig hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och stort fönster från golv till tak, samt två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är ca. 34 m2.

Drycker ombord

Det ingår isvatten från automaten i bufférestaurangen till lunch. Det ingår inga andra drycker, med mindre att det nämns under ”Priset inkluderar”. Det måste således betalas för övriga drycker ombord. En flaska vin kostar cirka från 30 EUR, en öl (flaska eller fat) kostar cirka 5-6 EUR, och sprit kostar vanligtvis 7-10 EUR per drink. Sodavatten och mineralvatten kostar cirka 3-5 EUR per flaska. Det läggs automatiskt på 15 procent dricks på dryckernas pris. Dricksen går till vinkypare och bartendrar ombord. Det finns dryckespaket som täcker såväl vin som öl i samband med måltider, samt paket som ger tillgång till de flesta drycker under öppningsiderna för barer, restauranger och diskotek. Dessa paket beställs ombord och det lönar sig att köpa dem från starten för att få bäst valuta för och användning av paketen.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Det betyder inte nödvändigtvis att utflykterna varar precis en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt försiggår vanligtvis om förmiddagen eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Således kommer man oftast hem i tid för lunch eller middag. Halvdagsutflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan hålla på ca. 5-9 timmar och sträcker sig vanligtvis över en huvudmåltid, som dock inte alltid ingår i utflyktspriset. Detta anges dock i utflyktsbeskrivningen.

Väder

Vi kan av goda anledningar inte bestämma över temperaturer eller nederbördsmängder, och vi rekommenderar alltid våra resenärer att hålla sig informerade när det gäller vädret fram till avresan och packa därefter.
Liksom hemma i Sverige, är det inte onormalt med lite nederbörd, också under sommaren.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage igen förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Om du vill låsa din väska, bör du använda ett så kallat TSA-lås. Exempelvis säkerhetspersonal kan öppna och stänga TSA-lås utan att förstöra låsen. Om du har låst din väska med ett annat lås, förbehåller de sig rätten att bryta upp låset – det gäller också lås som är inbyggda i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker o.likn. och fås både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Det går tyvärr inte att beställa anslutning med inrikesflyg på denna resa.

Tidsangivelser i kryssningens dagsprogram

Tidsangivelserna som anges i resans program och ankomsterna till de hamnar vi anlöper, är med förbehåll för ändringar från rederiernas sida. Generellt är det få ändringar när det gäller hamnankomster, men enstaka tidsändringar förekommer på nästan alla resor som påverkas av väder och vind. Det är vanligtvis väder, vattennivåer och trafik som är anledning till smärre ändringar. Trots detta väljer vi att ange tiderna i programmet, eftersom det ger en god bild av hur mycket tid vi räknar med att tillbringa till havs eller på land under resans gång. Det är också en del av upplevelsen med att vara på kryssning!

Albatros Travels reseledarservice på denna kryssning

På denna kryssning leds turen av en eller flera svenska reseledare, som möter gruppen antingen vid incheckning i båtterminalen före avresa, eller ombord på fartyget under den första dagen. Det framgår av information i avresedokumentet när gruppen ska möta sin reseledare.

På en kryssningsresa är reseledarens roll och funktion lite annorlunda än på vanliga rundresor, då gruppen tillbringar merparten av tiden samlad. Kryssningsformen ger möjlighet att både njuta samvaron i gruppen och att tillbringa tid på fartyget och i land på egen hand, efter eget önskemål. Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, ombordstigning, översättning till svenska, samt information om vad som erbjuds på fartyget och i land. Dessutom står reseledaren för olika arrangemang, som man kan delta i om man vill. Detta kan vara informationsmöten, gemensamma middagar eller att testa några av fartygets många faciliteter och erbjudanden. Utöver gemensamma turer och aktiviteter bjuder reseledaren in till informationsmöten och mötestider varje dag, om man har frågor om något eller bara vill ha ett trevligt samtal.

På en kryssning deltar gruppen på lika villkor med övriga gäster på fartyget, och reseledaren kan inte vara tillhands överallt. Därför är det en god idé att använda fartygets reception, som normalt assisterar och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Reseledaren är med andra ord gästernas personliga kontaktperson under kryssningen, om det finns behov för ytterligare hjälp, och kan säkra att vistelsen blir så bra som möjligt och att du kommer hem med en massa goda upplevelser i bagaget. Utflykter i land leds givetvis av Albatros Travels reseledare.

Handen på hjärtat

information

Hytterna på denna kryssning är så kallade garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad en hytt i den kategori du har köpt, men du får veta ditt hyttnummer först vid ombordstigning.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor