Vaccination Costa Rica

Läs mer om vaccinationer i samband med resor till Costa Rica

Zikavirus
Det finns en smittorisk med zika-virus i Costa Rica Viruset överförs via samma mygg som kan smitta med denguefeber och gula febern. Det finns varken vaccinationer eller förebyggande medicin mot zikavirus. Man bör därför skydda bar hud med myggsprej. Sjukdomen påminner mycket om en lätt influensa och är endast allvarlig för gravida. Om man är gravid och smittas med zikavirus finns det en stor risk för fosterskador, bland annat utvecklas fostrets hjärna inte som det ska. Därför rekommenderar vi inte att man reser till Costa Rica om man är gravid eller planerar att bli gravid.

Malaria
Det finns malaria i princip i hela Costa Rica. Man ska vara mycket noggrann och förebygga myggstick (myggspray med DEET eller AUTAN, användning av impregnerat myggnät eller bo på hotell med luftkonditionering). Malariamyggan sticker först när det har blivit mörkt.

Gula febern
I vissa länder måste man visa upp intyg på giltig vaccination mot gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har hittills varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd. Vissa länder kräver dock fortfarande intyg på påfyllnadsdos efter tio år.

Du kan läsa mer här: www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/gula-febern

Denguefeber
I Costa Rica  förekommer denguefeber. Det finns ingen vaccination eller förebyggande medicin mot sjukdomen, så det är viktigt att skydda sig mot mygg.

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer och sjukdomsförebyggande behandling. Du kan även läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/

Costa Ricaresor

 • Max. 24 deltagare

  Costa Ricas vilda natur

  Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

  4,4
  • 03-03-2020
  • 12 dagar
  • 28 998:–
  från Stockholm
 • Centralamerika - från Panama till Guatemala

  Följ med på en resa till Panama, Costa Rica, Honduras och Guatemala – stora naturupplevelser och fantastisk mayakultur.

  4,5
  • 3 avgångar
  • 15 dagar
  • Från 38 998:–
  från Stockholm