Vaccination Costa Rica

Läs mer om vaccinationer i samband med resor till Costa Rica

Vaccinationsrekommendationer uppdaterade november 2022.

Zikavirus
Det finns en smittorisk med zika-virus i Costa Rica Viruset överförs via samma mygg som kan smitta med denguefeber och gula febern. Det finns varken vaccinationer eller förebyggande medicin mot zikavirus. Man bör därför skydda bar hud med myggsprej. Sjukdomen påminner mycket om en lätt influensa och är endast allvarlig för gravida. Om man är gravid och smittas med zikavirus finns det en stor risk för fosterskador, bland annat utvecklas fostrets hjärna inte som det ska. Därför rekommenderar vi inte att man reser till Costa Rica om man är gravid eller planerar att bli gravid.

MalariaDet finns malaria i Costa Rica vid den karibiska kusten, men risken för att bli smittad är mycket liten. 
Man behöver inte ta malariamedicin. Malariamyggan är aktiv när mörkret faller och det räcker att skydda sig med myggsprej då.

Gula febern
I vissa länder måste man visa upp intyg på giltig vaccination mot gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har hittills varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd.

Du kan läsa mer här: www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/gula-febern

Man har observerat att äldre personer ibland har en tendens att få svårare biverkningar och därför bör man vara försiktig med att vaccinera just äldre. 

Om man på grund av detta inte vill vaccinera sig mot gula febern ska man be läkare eller kliniken där man blir vaccinerad att skriva in i vaccinationskortet att man på grund av medicinska anledningar inte är vaccinerad mot gula febern. Detta accepteras av immigrationsmyndigheterna. 

Denguefeber
I Costa Rica  förekommer denguefeber. Det finns ingen vaccination eller förebyggande medicin mot sjukdomen, så det är viktigt att skydda sig mot mygg.

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer och sjukdomsförebyggande behandling. Du kan även läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/

Costa Ricaresor

 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 19 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
 • Costa Ricas vilda natur

  Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

  4,4
  • 3 avgångar
  • 12 dagar
  • Från 44 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!