Vaccination Colombia

Få mer information om vaccinationer i förbindelse med resor till Colombia.

Vaccinationsrekommendationer uppdaterade november 2022.

Zikavirus
Det finns en smittorisk med zika-virus i Colombia. Viruset överförs via samma mygg som kan smitta med denguefeber och gula febern. Det finns varken vaccinationer eller förebyggande medicin mot zikavirus. Man bör därför skydda bar hud med myggsprej. Sjukdomen påminner mycket om en lätt influensa och är endast allvarlig för gravida. Om man är gravid och smittas med zikavirus finns det en stor risk för fosterskador, bland annat utvecklas fostrets hjärna inte som det ska. Därför rekommenderar vi inte att man reser till Colombia om man är gravid eller planerar att bli gravid.

Gula febern
I vissa länder måste man visa upp intyg på giltig vaccination mot gula febern. För att certifikatet ska vara giltigt måste vaccinationen ha utförts minst tio dagar innan ankomst. Rekommendationen har hittills varit att påfyllnadsdos krävs efter tio år vid vistelse i områden där sjukdomen finns. Världshälsoorganisationen (WHO) har nu fastställt att en dos ger livslångt skydd.

Du kan läsa mer här: www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/vacciner-a-o/gula-febern

Man har observerat att äldre personer ibland har en tendens att få svårare biverkningar och därför bör man vara försiktig med att vaccinera just äldre. 

Om man på grund av detta inte vill vaccinera sig mot gula febern ska man be läkare eller kliniken där man blir vaccinerad att skriva in i vaccinationskortet att man på grund av medicinska anledningar inte är vaccinerad mot gula febern. Detta accepteras av immigrationsmyndigheterna. 
 

Malaria
Det finns malaria i hela Amazonområdet, och det rekommenderas, att man vid resa i detta område tar malariaförebyggande medicin. I resten av Colombia, särskilt vid Stilla havet och på landsbygden under ca. 100 meter er det risk för malaria, och man ska även vara mycket noggrann och förebygga myggstick (myggspray med DEET eller AUTAN, användning av impregnerat myggnät eller bo på hotell med luftkonditionering). Malariamyggan sticker först när det har blivit mörkt.

Denguefeber
Denguefeber förekommer i hela Colombia, också i städerna. Det finns inget vaccin eller förebyggande medicin för denguefeber och man ska vara noggrann med att skydda sig mot myggstick med myggspray med DEET eller AUTAN. Denguemyggan sticker oftast kring solnedgång och soluppgång.

Krav och rekommendationer rörande vaccinationer förändras löpande för olika länder. Kontakta därför din läkare eller vaccinationscentral för aktuell information angående nödvändiga vaccinationer. Du kan även läsa mer på www.vaccin.se/resevaccin/

Colombiaresor

 • Max. 24 deltagare

  Magiska Colombia: kaffe, kärlek och kulturarv

  Följ med Albatros till magiska Colombia som bjuder på miljonstäder, kaffeodlingar, kolonial arkitektur och mycket vacker natur.

  • 2 avgångar
  • 14 dagar
  • Från 39 998:–
  från Stockholm
 • Drömkryssning genom Panamakanalen

  Från Florida till Latinamerikas natur och stämningsfulla kolonialtidsstäder med Norwegian Bliss.

  4,5
  • 21-02-2025
  • 18 dagar
  • 42 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!