Drömkryssning till Marocko, Kanarieöarna och Mallorca!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En europeisk odyssé med fartyget Vasco da Gama till fantastiskt pris

Spara från 6.500 kr per person på denna fantastiska kryssning från Gran Canaria med hela två stopp i Marocko – Casablanca och Agadir, och den okända kanarieön La Gomera. Detta är en unik kryssning med anlöp i hamnar som normalt inte besöks av kryssningsfartyg. Normalpris från 23.498 kr, nu från endast 16.998 kr. Fartyget Vasco da Gama som vi reser med har endast plats för ca 1.000 passagerare, vilket innebär att fartyget kan anlöpa kanarieön La Gomera, och också åka på äventyr i exotiska Marocko. På fartyget finner du komfort och avkoppling medan det i land finns möjlighet till stora kulturella upplevelser. Önskar du ytterligare upplevelser kan du köpa till Albatros utflyktspaket, komma med på utflykt från Agadir till den UNESCO-skyddade medinan i den medeltida staden Essaouira och vara med på stadsrundtur i Ingrid Bergmans och Humphrey Bogarts Casablanca samt besöka en av Västeuropas äldsta städer, Cadiz.

På denna kryssning reser vi när det råder ett behagligt klimat på Kanarieöarna och i Marocko, och vi har också en fridag på havet, då det finns tid att smälta alla intryck, innan vi ger oss ut på nya äventyr. Resan leds som alltid av Albatros mycket kunniga reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Euro, marockansk dirham

Dagsprogram 11 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm-Las Palmas, Gran Canaria. Övernattning på hotell i Las Palmas
Dag 2
Las Palmas. Ombordstigning på Vasco da Gama och avresa
Dag 3
Santa Cruz de Tenerife, Tenerife. Stadsrundtur till fots med reseledaren.
Dag 4
San Sebastian, La Gomera. Möjlighet att besöka nationalparken Garajonay
Dag 5
Arrecife, Lanzerote. Upplevelser på egen hand eller i sällskap med reseledaren
Dag 6
Agadir, Marokkko. Möjlighet till utflykt till den medeltida staden Essaouria
Dag 7–8
Casablanca, Marokko. Möjlighet till stadsrundtur inkl. Hassan II-moskéen och den franska stadsdelen
Dag 9
Cadiz, Spanien. Stadsrundtur till fots med reseledaren
Dag 10
På havetPå havet mot Mallorca. Dags att ta ordentligt farväl av fartyget
Dag 11
Palma de Mallorca och hemresa

Vasco da Gama

Ombord på Vasco da Gama kan du färdas i kölvattnet av de stora upptäcktsresanden, och det är inte en tillfällighet att fartyget är uppkallat efter en av de största. Det finns plats för endast 1000 gäster ombord, vilket skapar en intim atmosfär utan att göra avkall på faciliteterna. Läs mer om fartyget och andra praktiska upplysningar på: https://www.albatros.se/typ-av-resa/kryssningsfartyg/ms-vasco-da-gama

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm-Las Palmas, Gran Canaria. Övernattning på hotell i Las Palmas

Vi lämnar Stockholm och flyger till den största Kanarieön, Gran Canaria. Här blir vi hämtade i buss och inkvarteras på ett centralt beläget hotell och kan njuta av en kväll i Kanarieörnas ’huvudstad’.

Dag 2
Las Palmas. Ombordstigning på Vasco da Gama och avresa Avresa kl. 20.00

Idag kan du välja mellan att gå på upptäcktsfärd med reseledaren i Las Palmas gamla stadsdel och bl.a. ta vägen förbi den tjusiga domkyrkan Santa Ana. Du kan också välja att tillbringa förmiddagen på egen hand. Senare på eftermiddagen är det dags att fara till hamnen, där fartyget Vasco da Gama ligger vid kajen och väntar på oss. Efter ombordstigning kan vi lära känna fartyget litegrann innan vi äter vår första middag ombord.

Dag 3
Santa Cruz de Tenerife, Tenerife. Stadsrundtur till fots med reseledaren. Ankomst kl. 08.00, avresa kl. 22.00

Vi har nu kommit fram till Tenerife, den största ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna. Ön ligger ca. 300 km från Afrikas kust. Vi anlöper i huvudstaden Santa Cruz de Tenerife, som är en mycket trevlig stad med ca. 205.000 invånare. Staden omges av berg och har en vacker hamn för mindre kryssningsfartyg.
I staden kan man bland annat se den trevliga parken Garcia Sanabria samt den vackra barockkyrkan Iglesia de la Concepción vid hamnen som utgör stadens centrum. Följ med reseledaren på upptäcktsfärd i centrala Santa Cruz de Tenerife, när vi tar vägen förbi de största sevärdheterna (räkna med ca 30 euro för ev. transport och en förfriskning under vägen) eller tillbringa dagen på egen hand.
En riktigt fin utflykt kan exempelvis vara en tur till berget Monte de la Esperanza, bara 20 km utanför staden. Härifrån har man en vacker utsikt över hela ön.

Dag 4
San Sebastian, La Gomera. Möjlighet att besöka nationalparken Garajonay Ankomst kl. 07.00, avresa kl. 17.00

Vi har under natten färdats i ett makligt tempo mot Tenerifes grannö La Gomera. Den ligger bara ett par timmars resa med båt från Tenerife och är en naturskön liten pärla till ö på bara 320 km2 med en frodig och varierande natur. Fartyget lägger till i La Gomeras huvudort San Sebastián, vårt första stopp på La Gomera var lustigt nog Cristofer Columbus sista stopp innan han drog över Atlanten mot upptäckten av Den nya världen. På dagens Albatros-utflykt reser vi in i landet mot nationalparken Garajonay. Vi kör på de små landsvägarna som tar oss upp genom frodiga dalar och rödbruna klyftor. Under vägen upplever vi den sällsynta lagerskogen laurisilva, som en gång täckte det mesta av Europa och Nordafrika fram till den senaste istiden. Vårt mål är två små byar: Las Rosas, som ligger vackert i utkanten av den UNESCO-fredade nationalparken, och den charmiga Agulo, varifrån man kan njuta vyn mot vulkanen Teide. Vi äter lunch på en lokal restaurang och stiftar bekantskap med det fascinerande visselspråket, el silbo gomero, som öborna på La Gomera tvingades uppfinna för att kunna kommunicera över längre avstånd i de bergiga områdena. Genom att vissla i olika toner, rytm och längd var det möjligt att ”prata” med varandra.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan köpa till ett separat utflyktspaket – läs mer längre ner i programmet.)

Dag 5
Arrecife, Lanzerote. Upplevelser på egen hand eller i sällskap med reseledaren Ankomst kl. 08.00, avresa kl. 15.00

Arrecife är huvudstad på vulkanön Lanzarote, som är den nordöstligaste Kanarieön. Lanzarote har en karg natur och är en av ögruppens mest särpräglade. Här finns det vulkaniska sandstränder med mörk lavasand. Öns namn kommer från den italienske sjöfararen Lancelotto Malocello, som kom till ön år 1312.
Byggstilen på Lanzarote är annorlunda än på andra Kanarieöar. Konstnären Cesar Manriques har bl.a. haft inflytande på arkitekturen, och det finns bestämda regler för hur högt man får bygga och vilka färger som får användas.

Man kan njuta livet på en av hamnstadens caféer, gå i butiker eller besöka sevärdheterna, bland andra bron El Puente de Las Bolas och borgen El Castillo de San Gabriel, uppförd av italienaren Leonardo Torriani, som skulle skydda ön mot pirater. Man kan välja att göra detta på egen hand eller tillsammans med reseledaren.

Dag 6
Agadir, Marokkko. Möjlighet till utflykt till den medeltida staden Essaouria Ankomst kl. 07.00, avresa kl. 19.00

Idag lägger fartyget till vid Afrikas kust, närmare bestämt kuststaden Agadir – Marockos badort nr 1, där solen skiner mer än 300 dagar per år.
Dagens Albatros-utflykt går till den charmiga lilla kuststaden Essaouira som betyder ”litet fort” på arabiska. Essaouira var tidigare känd under det portugisiska namnet Mogador, efter öarna utanför kusten. Staden erövrades nämligen av portugiserna för cirka 500 år sedan, och de byggde fästningen Castelo Real de Mogador. Efter flera års krig med lokala befolkningsgrupper lämnade portugiserna staden år 1541, och Marockos dåvarande sultan, Mohammed ben Abdallah, flyttade sin huvudstad till Essaouira.

Sultanen bjöd in olika hantverkare och handelsmän till staden, vilka bidrog till att staden byggdes upp på nytt. Sultanen uppförde bl.a. stadens fort/fästning La Scala, samt utvidgade både stadsmurarna och hamnen som blev landets viktigaste.

I början av 1900-talet skedde förändringar. Fransmännen beslutade att satsa på Casablanca som vid den här tiden upplevde en befolkningsboom, och då hamnen i Casablanca byggdes ut, föll Essaouira i glömska. Men på 1970-talet fick staden ett uppsving och den här gången var det hippies och artister som återupptäckte staden och de stora stjärnorna hittade också hit. Bland annat musikerna Leonard Cohen och Jimi Hendrix.
Numera är Essaouira känt för sin konstnärskoloni och sin Gnaua-musik som har inspirerat musiker som Peter Gabriel och Rolling Stones. Dessutom är filmen Othello av Orson Welles inspelad i Essaouira. 
Essaouira har idag ca 60.000 invånare ur olika befolkningsgrupper. Berbertalande stammar från söder, arabisktalande stammar från norr, samt ättlingar till afrikanska slavar från bl.a. Sudan och Senegal. Staden finns numera också med på UNESCOs världsarvslista pga. stadens arkitektur, sin medina och inte minst pga den unika och väl bevarade fästningen.

Vid ankomsten tar vi en tur runt i staden. Essaouira är en blandning av nytt och traditionellt, men är mycket lugnare och mindre än exempelvis den mer kända och hektiska semesterorten Agadir. Den gamla stadsdelen är bilfri och de små snirkliga gatorna leder ner till medinan där det går att köpa allt från lokalt hantverk till doftande kryddor. I hamnen ligger små fiskebåtar vid kajen och söder om hamnen ligger den nästan 10 km långa stranden, skyddad av Mogador-öarna. 

(Dagens utflykt varar ca. 11 timmar inklusive ca. 6 timmars transport med pauser. Utflykten ingår inte i resans pris. Du kan köpa ett separat utflyktspaket – läs mer om det längre ner i programmet.)

Dag 7–8
Casablanca, Marokko. Möjlighet till stadsrundtur inkl. Hassan II-moskéen och den franska stadsdelen Ankomst dag 7 kl. 15.00, avresa dag 8 kl. 20.00

Casablanca är Marockos ekonomiska och kulturella centrum och landets mest moderna stad i mer än en betydelse. En stad som Humphrey Bogart och Ingrid Bergman gav ett evigt romantiskt skimmer i filmen med samma namn.

Efter ankomst är det tid till egna uppelevlser, och på morgonen dagen därpå har du möjlighet att följa med på Albatros-utflykten som är en stadsrundur genom stadens gator. Casablanca har på bara 150 år vuxit från ett par tusen invånare till nästan fyra miljoner. Fransmännen bidrog till befolkningstillväxten under protektoratet under 1900-talets första hälft.

Vi stiftar närmare bekantskap med Casablancas art déco-byggnader och tar vägen förbi det stämningsfulla konsthantverkskvarteret i Habous med sina smala arkadgator och vackra vitkalkade hus. Området byggdes av fransmännen på 1930-talet med inspiration från de traditionella, arabiska medinorna. Arkitektoniskt hittar man här en spännande blandning av traditionell marockansk och europeisk stil.

Vi se också stadens stora prestigeprojekt: Mohammed V-torget och Hassan II-moskén. Den 210 meter höga minareten, som står ute vid Atlanten, är världens högsta och med plats för 25.000 besökare inomhus och ytterligare 80.000 besökare utomhus är moskéen bland världens största. Hassan II-moskéen skulle ha stått klar till invigning på Kung Hassan II’s 60-åriga födelsedag 1989, men byggnaden blev först färdig 1993.
Även om arkitekterna av moskéen bland annat har låtit sig inspireras av den urgamla klippmoskén i Jerusalem, så har byggnaden flera moderna kännetecken. En laserstråle i toppen av minareten pekar på kvällen mot Mekka, och moskén är utrustad med  både golvvärme och elektriska dörrar. Vid speciella tillfällen förs det automatiserade taket åt sidan, så man kan be under bar himmel. Byggnaden är också utformad för att motstå jordskalv.

Väl inne i den enorma moskén är det bland annat bönhallens storlek och den detaljerade utsmyckningen och träsniderierna som imponerar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan köpa ett separat utflyktspaktet – se mer längre ner i programmet.)

Dag 9
Cadiz, Spanien. Stadsrundtur till fots med reseledaren Ankomst kl. 10.00, avresa kl. 18.00

Ut ur diset stiger Cadiz fram, nästan ur ingenting på den kala kusten som omger staden. Cadiz är huvudort i provinsen med samma namn och är uppförd på en halvö i bukten, som inte helt överraskande också har samma namn. Bortsett från ett smalt näs är staden omringad av hav, och innan Carranza-bron byggdes 1969, var näset det enda som förband staden med den europeiska kontinenten. Med sitt strategiska läge mellan Medelhavet och Atlanten har staden spelat en avgörande roll i historien, och Cadiz påstås vara Västeuropas äldsta stad, som fortfarande är bebodd. Den grundlades av feniciska fiskare för ca. 3000 år sedan, men började växa först på 1300-talet. Storhetstiden var på 1700-talet pga. handeln till sjöss. Idag kan man förnimma stadens historia genom dess arkitektur. Cadiz långa, smala gator, soliga torg och vackra trädgårdar och parker inbjuder till en promenad eller en paus i lugn och ro då kan man njuta av de vackra omgivningarna. Vi ska på stadsrundtur med reseledaren och vi tar vägen bl.a. förbi den imponerande katedralen och den stora romerska amfiteatern. Eventuella entréer är inte inkluderade.

Dag 10
På havetPå havet mot Mallorca. Dags att ta ordentligt farväl av fartyget

En dag på havet är det perfekta slutet på en kryssning och du kan använda dagen helt i ditt eget tempo: koppla av vid poolen, ta en vända i motionscentret eller använda något av de många aktivitetserbjudanden som finns ombord.

Kvällen går givetvis i gastronomins tecken och därefter kan du sätta punkt för en trevlig dag med ett besök på teatern eller en kvällsdrink, medan du lyssnar till inspirerande livemusik. Vår resa närmar sig sitt slut så vi använder tiden på bästa vis.

Dag 11
Palma de Mallorca och hemresa

Efter ankomst till Palma de Mallorca är det dags att säga farväl till fartygets personal. Vi beger oss mot flygplatsen där flyget till Sverige väntar.

Utflyktspaket

Endast för Albatros Travels gäster har vi tagit fram ett utflyktspaket som leds av våra svenska reseledare. Paketet måste köpas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

I utflyktspaketet ingår:

 • Heldagsutflykt på La Gomera med besök i nationalparken Garajonay (inkl. lunch)
 • Heldagsutflykt från Agadir till den medeltida staden Essaouira
 • Halvdagsutflykt i Casablanca med stadsrundtur till Hassan II-moskéen och den franska stadsdelen

Pris: 2.998 kr per person

Prisinformation

Resans pris

Från 16 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för insides enkelhytt kat. G1: kr 9 998:-

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hytterna under Information om resan

Dubbelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat G2: kr 1 498:- per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. G3: kr 2 498:- per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. G4: på förfrågan
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med balkong kat. G5: på förfrågan

Enkelhytt

 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2: kr 12 798:- per person
 • Tillägg för utsides dubbelhytt med fönster kat. G3: kr 15 298:- per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Las Palmas och Palma de Mallorca – Stockholm
 • Transporter enl. program
 • Stadsvandring i Santa Cruz de Tenerife, Arrecife och Cadiz
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren på kryssningsfartyget
 • 1 natt i Las Palmas på turistklasshotell med frukost i delat dubbelrum
 • 9 nätters kryssning med Vasco da Gama i delad insides dubbelhytt
 • Helpension på fartyget
 • Alla skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Utflyktspaket 
 • Eventuella extra utflykter
 • Tillägg för uppgradering av hytt och enkelhytt/enkelrum
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks ombord (räkna med 13 EUR per person och natt ombord (räkna med 17 EUR per person och vid tillköp av svit).
 • Administrationsavgift på kr. 130,- pr. faktura (bortfaller vid onlinebeställning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

information

Hytterna på denna kryssning är så kallade garanterade hytter. Det betyder att du är garanterad en hytt i den kategori du har köpt, men att du får ditt hyttnummer först vid ombordstigning.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns olika hyttkategorier – från fina, rymliga insides hytter till praktfulla sviter med egen balkong. Gemensamt för samtliga är att de alla givetvis har eget bad och toalett och rimligt skåp- och sittutrymme, enkelsängar eller dubbelsäng. Dessutom har alla hytter kylskåp och hårtork. På denna resa är det garanterade hytter. Det betyder att man är garanterad den beställda kategorin, men först får sitt hyttnummer, och får veta vilket däck hytten ligger på, vid ombordstigning.

Garanterad insides hytt kat. G1
Hyttkategori G1, däck 4 eller högre. Insides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten är på ca. 16 m2.

Garanterad utsides hytt med fönsterglugg/begränsad utsikt kat. G2
Hyttkategori G2, däck 4 eller högre. Utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har fönsterglugg och begränsad utsikt. Hytten är på ca. 16 m2.

Garanterad utsides hytt med fönster kat. G3
Hyttkategori G3, däck 4 eller högre. Utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har stort fönster. Detta är den enda hyttkategorin som har plats för barn. Hytten är på ca. 16 m2.

Garanterad utsides hytt med balkong kat. G4
På begäran genom att kontakta Albatros. Hyttkategori G4, däck 9. Utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och ett stort fönster från golv till tak. Hytten är på ca. 20 m2.
 
Garanterad utsides svit med balkong kat. G5
På begäran genom att kontakta Albatros. Hyttkategori G5, däck 10. Stor utsides hytt med två enkelsängar eller dubbelsäng. Hytten har egen privat balkong och ett stort fönster från golv till tak. Hytten är på ca. 34 km2.

Drycker ombord

Det ingår isvatten från automaten i bufférestaurangen till lunch. Inga andra drycker ingår, med mindre än att det nämns under ”Priset inkluderar”. Det ska således betalas för drycker ombord. En flaska vin kostar från ca. 30 EUR, öl (flaska eller fat) kostar ca. 5-6 EUR, och sprit kostar typiskt 7-10 EUR per drink. Sodavatten och mineralvatten kostar ca. 3-5 EUR per flaska. Det läggs automatiskt på 15 procent i dricks ovanpå dryckernas pris. Denna dricks går till serveringspersonal och bartendrar ombord. Det finns dryckespaket som täcker både vin och öl i samband med måltider, samt paket som ger tillgång till de flesta drycker när barer, restauranger och diskotek är öppna. Dessa beställs ombord och ska helst betalas från resans start, så man får full valuta för paketen.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Det betyder nödvändigtvis inte att utflykterna varar exakt en halv eller hel dag. En halvdagsutflykt försiggår antingen om förmiddagen eller om eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Man kommer oftast hem så det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar typiskt 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan man förvänta sig vara ca. 5-9 timmar och sträcker sig oftast över en huvudmåltid, som dock inte alltid är inkluderad. Detta anges dock i beskrivningen av utflykten.

Väder

Vi kan på goda grunder inte bestämma över temperaturer eller nederbördsmängder. Vi rekommenderar därför att man som resande håller sig á jour med väderrapporter och -prognoser fram till avresan och packar därefter. Liksom hemma i Sverige är det inte onormalt med nederbörd, också under sommaren.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du ofta inte ser ditt bagage förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.
Om du vill låsa din väska, bör du använda ett så kallat TSA-lås. Myndigheterna har en ”huvudnyckel”, som kan öppna TSA-lås. Har du låst din väska med ett annat lås, förbehåller de sig rätten att bryta upp låset – det gäller också inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och fås både som hänglås och väskrem.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Det är tyvärr inte möjligt att beställa anslutning med inrikesflyg på denna resa.

Tidsangivelser i kryssningens dagsprogram

Tidsangivelserna i resans program och de hamnanlöp som nämns, är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Vi upplever vanligtvis mycket få ändringar, men enstaka tidsändringar förekommer på nästan alla resor, när man är avhängig väder och vind. Det är vanligtvis väder, vattenstånd och trafik, som ligger bakom de mindre ändringarna. Vi väljer dock ändå att inkludera tiderna i programmet, eftersom de ger en ganska god bild at hur mycket tid man ska räkna med i hamn/land under resans stopp. Det är ju en del av upplevelsen med att vara på kryssning!

Albatros Travels reseledarservice på denna kryssning

På denna kryssning leds turen av en eller flera svenska reseledare, som möter gruppen antingen vid incheckning på terminalen innan avresa, eller ombord på fartyget under den första dagen. Det framgår av avresedokumenten, när gruppen möter sin reseledare.

På en kryssningsresa är reseledarens roll och funktion lite annorlunda än på vanliga rundresor, då gruppen tillbringar merparten av tiden samlad. Kryssningsformen ger möjlighet att både njuta samvaron i gruppen och att tillbringa tid på fartyget och i land på egen hand, efter eget önskemål. Reseledarens roll är att hjälpa till med praktiska frågor som inresa, ombordstigning, översättning till svenska, samt information om vad som erbjuds på fartyget och i land. Dessutom står reseledaren för olika arrangemang, som man kan delta i om man vill. Detta kan vara informationsmöten, gemensamma middagar eller att testa några av fartygets många faciliteter och erbjudanden. Utöver gemensamma turer och aktiviteter bjuder reseledaren in till informationsmöten och mötestider varje dag, om man har frågor om något eller bara vill ha ett trevligt samtal.

På en kryssning deltar gruppen på lika villkor med övriga gäster på fartyget, och reseledaren kan inte vara tillhands överallt. Därför är det en god idé att använda fartygets reception, som normalt assisterar och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Reseledaren är med andra ord gästernas personliga kontaktperson under kryssningen, om det finns behov för ytterligare hjälp, och kan säkra att vistelsen blir så bra som möjligt och att du kommer hem med en massa goda upplevelser i bagaget. Utflykter i land leds naturligtvis av Albatros Travels reseledare.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor