Jul och nyår i Karibien och storstadsupplevelser i New York

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Skapa julstämning och fira nyår ombord på en exotisk kryssning från The Big Apple till Karibiens varma breddgrader.

New York – Puerto Plata – Amerikanska Jungfruöarna (St. Thomas) – St. Kitts – Barbados – St. Lucia – Antigua – Tortola – New York

Vem drömmer inte om att uppleva julstämningen i New York eller fira nyår under den karibiska himlen? På denna härliga resa får du möjlighet att uppleva en unik kombination av fullspäckad storstadsvisit och en härlig kryssning över jul och nyår. Resan inleds med två övernattningar i New York och du hinner insupa massor av julstämning mellan skyskraporna innan vi smälter upplevelserna i lugn och ro på ett kryssningsfartyg med siktet inställt på den karibiska övärlden. Här väntar både paradissandstränder med vajande palmer som tagna direkt från ett vykort och spännande kolonialhistoria med dansk, spansk, fransk och engelsk prägel.

Som pricken över i ingår både helpension och dryck på kryssningsfartyget. Det är med andra ord är som upplagt för en avkopplande och skön resa till havs.

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Sverige, ankomst till New York och incheckning på hotellet
Dag 2 New York, USA. Rundvandring med bland annat julgranen vid Rockefeller Center, julmarknad vid Bryant Park och vackra juldekorationer
Dag 3 New York, USA. Stadsrundtur med buss till Battery Park, World Trade Memorial, Chinatown och Little Italy. Incheckning på kryssningsfartyget och avresa
Dag 4–5 Till havs mot Karibien. Julafton
Dag 6 Puerto Plata, Dominikanska republiken. Paradisstränder och tropisk atmosfär 
Dag 7 Charlotte Amalie, St. Thomas. Örundtur och stadsvandring
Dag 8 Basseterre, St. Kitts. Möjlighet ett följa med på en örundtur till gamla sockerrörsplantager, fästningar och vackra badstränder
Dag 9 Bridgetown, Barbados. Romens födelseplats, möjlighet till utflykt till Barbados vilda östkust och besök på romdestilleri
Dag 10 Castries, St. Lucia. Frivillig promenad med reseledaren
Dag 11 St. John’s, Antigua. Möjlighet till utflykt till Nelson’s Dockyard, utsiktspunkten Shirley Heights och Turner’s Beach
Dag 12 Tortola, Brittiska Jungfruöarna. Nyårsafton
Dag 13–14 Till havs mot New York. Upplevelser ombord
Dag 15 Ankomst till New York och hemresa
Dag 16 Ankomst till Sverige Vi kommer fram till Stockholm med resväskan full av minnen från New York och Karibien.

Norwegian Gem

Ett av rederiet Norwegian Cruise Lines härliga fartyg med gott om plats, underhållning och spännande utflykter som bokas ombord

Med plats till 2 400 gäster och 15 däck, ligger fartyget i mellanklasstorlek bland krysningsfartygen. Här finns 12 olika caféer och restauranger du kan välja mellan (bland annat specialrestauranger där man betalar extra), nattklubb, barer, spa och ett stort poolområde. Du kan läsa mer här:

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
40 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Sverige, ankomst till New York och incheckning på hotellet

Vi landar i The Big Apple och beger oss till vårt centralt belägna hotell på Manhattan. Om tiden tillåter kan den som vill följa med reseledaren på en kort liten rundvandring och  njuta av julstämningen i området.

Dag 2
New York, USA. Rundvandring med bland annat julgranen vid Rockefeller Center, julmarknad vid Bryant Park och vackra juldekorationer

Vi lämnar hotellet och hoppar på tunnelbanan till centrala Manhattan för att uppleva New York under årets bästa månad. Julstämningen infinner sig så fort vi får syn på den berömda julgranen vid Rockefeller Center och alla förälskade par som glider runt på skridskobanan. Vi fortsätter till Bryant Park där vi hittar stadens största och vackraste julmarknad. Här hittar vi lokalt konsthantverk, mumsigt julgodis och härlig atmosfär. Förutom att vi njuter av stadens vackra juldekorationer besöker vi även ikoniska platser i New York som Times Square, Broadway och Empire State Building.  
Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand. Albatros reseledare står redo med både tips och rekommendationer. Den som vill kan följa med reseledaren på fler juläventyr. Där vi bland annat får se juldekorationerna på varuhuset Saks Fifth Avenue och ett vackert upplyst Manhattan. Du kan också strosa runt på egen hand och kanske svänga förbi Central Park eller besöka Brooklyn och spektakulära Dyker Heights, bostadshuset som satsar så mycket på sina juldekorationer att folk från hela världen vallfärdar dit. Värm dig med en kopp varm choklad och beskåda det helt fantastiska huset.

Dag 3
New York, USA. Stadsrundtur med buss till Battery Park, World Trade Memorial, Chinatown och Little Italy. Incheckning på kryssningsfartyget och avresa Avresa kl. 16.00

Innan vi går ombord på kryssningsfartyget har vi ordnat med en förmiddagsutflykt runt Manhattan för att uppleva det spännande gatulivet i hjärtat av The Big Apple. Manhattan är trots sin förhållandevis begränsade yta en smältdegel av kulturer och atmosfärer. På vår rundtur passerar vi genom flera av Manhattans distrikt och får uppleva stadens mångfald.
Vi ska framför allt spendera dagen i hjärtat av finansdistriktet på öns södra del. Finansdistriktet har en avgörande betydelse för världsekonomin och här har många av världens största och mäktigaste multinationella företag och banker sina huvudkontor. Vi ska även besöka Battery Park på Manhattans sydligaste spets. Efter det fortsätter vi till finansvärldens mest berömda gata, Wall Street. Vi passerar Federal Hall och New York Stock Exchange. Efter det beger vi oss till 9/11 Memorial. På platsen där World Trade Center en gång stod har man idag byggt ett minnesmärke som fyller hälften av det cirka 64 000 kvadratmeter stora området. Minnesmärket invigdes på tioårsdagen för terrorattacken som kostade 2 753 liv. De flesta som befann sig inne i World Trade Centers tvillingtorn omkom.
På platsen där tvillingtornen en gång stod finns idag två stora bassänger formade som de två tornens baser. Dygnet runt rinner vatten ner för de mörkt grå sidorna och ner i ett (för åskådarna) bottenlöst hål som en symbol för tornens kollaps och den följande ödeläggelsen. På bronspaneler har man graverat in namnen på alla som miste livet den 11 september 2001. Bassängerna, som var och en mäter cirka 4 000 kvadratmeter, är omgivna av ett torg med flera hundra träd som planterats för att ge platsen en känsla av hopp och återfödelse. Minnesmärket ritades av arkitekterna Michael Arad och Peter Walker och vann över 5 000 inskickade förslag. Den norska arkitektbyrån Snøhetta har ritat paviljongen som idag fungerar som ingång till minnesplatsens museum som öppnades 2014.
På Downtown Manhattan får vi en känsla för stadens mångfald när vi rör mellan de olika kvarteren – Little Italy den ena minuten och livliga Chinatown nästa. Vår utflykt slutar vid Hudson River där vårt kryssningsfartyg Norweigan Gem väntar. Efter utreseformaliteterna går vi ombord på fartyget som kommer att vara vårt hem de nästkommande dagarna.
Avfärden från New York är en spektakulär upplevelse. Stilla glider vi förbi Manhattan där vi bara några timmar tidigare varit omgivna av kända byggnader och stadens sjudande atmosfär. Vi passerar Frihetsgudinnan som Frankrike skänkte till USA 1886 som en symbol för ländernas vänskap. Nära Frihetsgudinnan ligger ön Ellis Island som var inträdesporten till ”Drömlandet i väst” för över tolv miljoner europeiska immigranter.
Vår resa mot varmare breddgrader i Karibien har börjat.

Dag 4–5
Till havs mot Karibien. Julafton

Några dagar på havet är ett bra sätt att inleda en kryssning. Ta dagen som den kommer - koppla av vid poolen, besök gymmet eller prova något ur det stora utbudet av aktiviteter ombord.  
På kvällen dag 5, självaste julafton, äter vi en god julmiddag tillsammans och även om de övriga passagerarna på kryssningen förmodligen inte firar jul förrän den 25 december, gör fartygets personal och vår reseledare sitt yttersta för att julstämningen ska infinna sig under Karibiens himmel. 

Dag 6
Puerto Plata, Dominikanska republiken. Paradisstränder och tropisk atmosfär  Ankomst kl. 10.00, avfärd kl. 16.00. 

Dominikanska Republiken har i flera decennier varit ett av kanadensarnas och amerikanernas favoritresmål i Karibien. Det spektakulära och varierande landskapet bjuder på hav, gröna berg, frodiga dalar, floder och många vackra stränder. Den fertila jorden används för att odla kakao och kaffe och i marken hittar man klar bärnsten i världsklass. Den välkände upptäcktsresanden Christofer Columbus förstod antagligen även han att det fanns mycket att upptäcka längs kustlinjen när han fick syn på ön från sitt fartyg 1492, och här hittade han bland annat guldavlagringar. Över staden Puerto Plata tornar berget Isabel de Torres upp sig som ett monument. Du kan tillbringa dagen i staden eller på stranden, vår reseledare anordnar en utflykt för oss och ger självklart gärna förslag på hur du bäst tillbringar dagen i Dominikanska republiken (eventuella avgifter för transport ingår inte i resans pris).

Dag 7
Charlotte Amalie, St. Thomas. Örundtur och stadsvandring Ankomst kl. 11.00, avfärd kl. 19.00.

På förmiddagen kan vi se inseglingen till St. Thomas från kryssningsfartygets däck. Dagen inkluderar en halvdagsutflykt i och runt huvudstaden Charlotte Amalie. Vi inleder dagen med en rundtur med safaribuss. Vi njuter av öns grönklädda berg och den vackra kuststräckan med klassiska karibiska bountystränder och azurblått vatten. Vi besöker den danska kyrkogården där bland annat amiralen C.V. Jessen ligger begravd. Vi ska även njuta av utsikten från Drake’s Seat, som fått sitt namn efter den engelske kaparen Sir Francis Drake. När vi har bildat oss en uppfattning om den gamla kolonin kör vi tillbaka till Charlotte Amalie där vi promenerar runt i staden och tittar på de många historiska danska byggnaderna. Staden hette från början Taphus, vilket betyder krog på holländska, men senare döptes staden efter danska kungen Kristian Vs drottning, Charlotte Amalie. 

Den 30 mars 1666 reste Erik Nielsen Schmidt som första guvernör Dannebrogen på Sankt Thomas, men det var först 1672 då Jørgen Iversen Dyppel hade St Thomas som bas för nybildade Västindiska kompaniet som koloniseringen tog fart på riktigt. Charlotte Amalie är belägen på fyra mindre kullar, och sidogatorna slingrar sig uppför sidorna. Många av gatorna är trappgator som är byggda av dansk mursten, och den mest kända är De 99 stegen (som dock i själva verket har visat sig vara 103 steg).

Gatorna i staden bär fortfarande gamla danska namn som Kongens Gade, Borger Gade, Vimmelskaft Gade och Krystal Gade. Vår stadsvandring börjar vid öns äldsta byggnad, det röda Christiansfort, som påbörjades av Jørgen Iversen Dyppel år 1672. Förutom att vara stadens fästning har den även tjänat som kyrka, fängelse, rådhus, guvernörsbostad och brandstation. Idag är fortet museum, som dock är under restauration.

Framför fästningen, ner mot vattnet, ligger de gamla danska gendarmkasernerna från 1874 som ett fint exempel på dansk kolonialarkitektur. Idag fungerar det som senatsbyggnad. På torget framför byggnaden ägde öns överföringen från Danmark till USA rum den 31 mars 1917. Denna dag, Transfer Day, är idag en lokal helgdag. Strax öster om fortet ligger Emancipation Garden (Frihetsparken) med statyn av Kristian IX. Bakom denna ligger det gamla Grand Hotel från 1840. Stadsrundturen fortsätter till Guvernementshuset, Frederikskirken och sedan med en promenad uppför De 99 (103) stegen till Crown House, där Peter von Scholten bodde under sin tid som vice-kommendant i Charlotte Amalie. Därefter promenerar vi längs huvudgatan, Dronningens Gade, som idag heter Main Street, som löper parallellt med hamnpromenaden. Mellan hamnpromenaden och gamla Dronningens Gade hittar vi gamla danska varu- och handelshus, som idag är butiker. De flesta butikslokalerna har endast ett våningsplan och är uppdelade i stora välvda rum. 

Efter vår stadsvandring finns det lite tid i Charlotte Amalie på egen hand. St. Thomas är en tullfri zon och bland annat alkohol, makeup, parfym och smycken hittas till priser som ligger långt under de svenska. Vi utnyttjar tiden till fullo för att hinna se så mycket som möjligt.

Dag 8
Basseterre, St. Kitts. Möjlighet ett följa med på en örundtur till gamla sockerrörsplantager, fästningar och vackra badstränder Ankomst kl. 08.00, avfärd kl. 16.00. 

St. Kitts är en av Karibiens mindre kända öar, och det är vi glada för, då dagens stopp är en oupptäckt skatt! Stora delar av ön är helt orörda och överallt möts vi av en trevlig och avslappnad atmosfär. Saint Kitts officiella namn är Saint Cristopher, uppkallad efter Columbus, som kom hit 1493 under sin andra resa till nya världen. Tillsammans med grannön Saint Nevis har ön utgjort republiken Saint Kitts and Nevis sedan 1983, då man bröt med över 200 års engelskt herradöme.

St. Kitts och Nevis historia är den klassiska karibiska historien om europeisk kolonisering, afrikanska slavar och sockerrörsplantager. Sockerrören forslades härifrån till London där de användes till att göra sötsaker till engelsmännen. St. Kitts and Nevis är Karibiens äldsta engelska koloni, och även om fransmännen under många år utnyttjade öns fertila jord vann engelsmännen slutligen slaget om makten över öarna. 
Dagens utflyktserbjudande är en rundtur med buss på ön. Längs vägen går vi på upptäcktsfärd i historien och upplever världskulturarvet. I Saint Kitts huvudstad Basseterre, där vi lägger till, känner vi tydligt av både det franska och engelska förflutna. Om du är historieintresserad ska du besöka den välbevarade engelska fästningen Brimstone Hill Fortress som ligger cirka en halvtimmes körning längs kusten från Basseterre. Här hittar vi ruinerna av hela nio fästningar vilka vittnar om den maktkamp som utspelade sig i området. Här fanns massor av rikedomar att hämta för de europeiska kolonialmakterna med England, Spanien och Frankrike som de viktigaste aktörerna. Brimstone Hill Fortress är det mest välbevarade och imponerande av Saint Kitts många fort, och det är upptaget på UNESCOs världskulturarvslista. En rundtur på ön är också en resa i öns dramatiska historia. Kustlinjen kantas av fästningar och utspridda i landskapet hittar vi ruinerna efter nedlagda sockerrörsplantager och vackra villor från öns storhetstid som sockerexportör.

De sista sockerplantagerna lades ner år 2005. Givetvis ska vi ta chansen att besöka en av öns många vackra stränder och ta oss ett dopp. Vi badar i Karibiska havet, då Atlantsidan är alldeles för blåsig. Nära Basseterre ligger Frigate Bay där badmöjligheterna går hand i hand med golf, kasinon och shopping.

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Läs mer under prisinformation).

Dag 9
Bridgetown, Barbados. Romens födelseplats, möjlighet till utflykt till Barbados vilda östkust och besök på romdestilleri Ankomst kl. 10.00, avfärd kl. 18.00.

Idag kommer vi fram till Bridgetown på Barbados som både är berömt för sina bildsköna vita stränder och sin rom. Alléerna sträcker sig in bland de vajande sockerrören i orterna hittar vi gamla anglikanska landsortskyrkor och små klassiska, färgglada och ibland fallfärdiga trähus.

Ön har cirka 260 000 invånare. Ön är även boplats för Barbados Green Monkey, apan som fördes hit från Västafrika för cirka 300 år sedan. Den har bland annat bidragit till att rädda många människoliv, då poliovaccinet kunde utvinnas ur apans njurar. Idag bor det tusentals apor på ön, men de anses idag nästan som skadedjur eftersom de gärna äter grödorna. Man ska däremot ha tur om man får syn på en. De är nämligen bra på att gömma sig. 

I motsats till merparten av de karibiska öarna styrdes Barbados av samma kolonialmakt under nästintill hela kolonialtiden, nämligen den brittiska. Barbados är den av de karibiska öarna som ligger längst ut mot Atlanten, och det dröjde ända fram till 1536 innan ön upptäcktes av ett portugisiskt fartyg på väg till Brasilien. När besättningen gick i land fick de syn på Ficus Citrofolia, ett fikonträd med långa, skäggaktiga luftrötter som hänger ner från trädtopparna och därav kommer öns namn. Barbados betyder nämligen Den skäggige.

Barbados är inte en vulkanö som många av de andra karibiska öarna, utan den är resultatet av jordskorpans rörelser och havsbottens höjningar snarare än underjordiska vulkaner. Marken består av kalksten, och man hittade vattenreservoarer i ett tidigt skede, vilket gynnade både öns befolkning, sockerproduktionen och grannarna. Barbados var även romens födelseplats. Barbados-rom är idag ikoniskt inom alkoholens värld, och det finns många romdestillerier på ön. Dagens utflyktserbjudande tar oss med till Barbados vilda östkust. Här känner vi hur den mäktiga Atlanten under miljontals år har tagit ut sin rätt på den klippiga kustlinjen. Här kan vi se romtillverkningen, få veta mer om romens historia och naturligtvis även provsmaka på varorna. 

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Se mer längre ner i programmet).

Dag 10
Castries, St. Lucia. Frivillig promenad med reseledaren Ankomst kl. 08.00, avfärd kl. 17.00.

Idag lägger fartyget till vid en av de vackraste och grönaste karibiska öarna, nämligen St. Lucia. Längs kusten hittar vi långa vita sandstränder, små hemliga vikar och trevliga fiskeorter, och mitt på ön ligger orörd djungel, grönskande bananplantager och de pampiga Piton-bergen som har blivit öns landmärke. 

Precis som på de många andra karibiska öar har även St. Lucia en aktiv vulkan som ligger på öns södra del, vid orten Soufrier. Här kan besökaren uppleva bubblande lera med en omisskännlig svaveldoft, som tydligt skvallrar om vulkanisk aktivitet. Här finns varma källor där den som vill kan ta ett dopp, och de många mineralerna i vattnet sägs vara bra för huden. 

Bananexporten är fortfarande St. Lucias största inkomstkälla, och turismen har fortfarande inte fått fullt fäste. Först fransmännen och sedan engelsmännen har varit kolonialherrar på ön som 1967 blev självständiga. Idag är St. Lucia precis som de många andra gamla kolonierna en del av Samväldet, organisationen för de gamla engelska kolonierna, och har fortfarande den engelska drottningen Elizabeth II som statsöverhuvud.
St. Lucia bjuder på frodigt gröna bananplantager, en sagolik västkust med de trevliga fiskebyarna Anse La Raye och Canaries och utsikt över de spetsiga Piton-bergen. Här finns även en botanisk trädgård och en farm där man bland annat odlar kakao, kaffe, kokosnötter, bananer och andra tropiska grödor.

Du kan även gå på upptäcktsfärd i staden Castries som även är känd för sin marknad där väldoftande kryddor och färgsprakande frukt och grönt lockar från marknadsbodarna. På turen genom staden ser vi torget Derek Walcott Square, som är uppkallat efter öns berömda författare Derek Walcott (f. 1930), som 1982 fick Nobelpriset i litteratur, bland annat för verket ”Omeros”, Walcotts karibiska tolkning av Homeros Iliaden. På torget tronar ett 500 år gammalt regnträd (Albizia Saman) som är en symbol för öns grönska, och bredvid torget ligger stadens katedral, som även är Karibiens största. Den som vill kan följa med reseledaren på en liten vandring i närområdet.

Dag 11
St. John’s, Antigua. Möjlighet till utflykt till Nelson’s Dockyard, utsiktspunkten Shirley Heights och Turner’s Beach Ankomst kl. 08.00, avfärd kl. 17.00.

Idag lägger vi till utanför Antiguas huvudstad St. John’s. Christofer Columbus upptäckte ön på sin andra Karibienresa 1493. Han uppkallade ön efter Santa Maria la Antigua, Sevillas skyddshelgon. 1632 anlände en grupp engelsmän från grannön St. Kitts och bosatte sig på ön. Det här blev startskottet för sockerproduktionen, och på sin höjd fanns här över 150 rörsockerkvarnar.

Senare blev ön en viktig inkörsport till de karibiska kolonierna, och kallades för Porten till Karibien. I huvudstaden St. John’s hittar vi vackra, restaurerade gamla byggnader, inte minst St. John’s Cathedral, vars torn dominerar stadens silhuett. Bostadshusen är målade i glada färger och staden är utmärkt för en spännande måltid eller fyndjakt i de prisvärda butikerna.

Dagens Albatrosutflykt består av en tur till en av de mest populära hamnarna på Antigua, English Harbour, som ligger på öns sydspets. På 1600- till 1700-talen var staden bas för det engelska sjövärnet i Karibien, och Lord Nelson sägs ha besökt den flera gånger. Det är ett imponerande byggnadsverk och hamnen var helt perfekt för den brittiska flottan. Hamnen ligger i en vik där enda öppningen är en smal passage mellan två landtungor, vilket både skyddar från orkaner och gör den lätt att försvara. Området med det gamla skeppsvarvet och flotthamnen har ända fram till idag bevarat sin funktion – idag som hamn för stora privata lustjakter. Från utsiktsplatsen Shirley Heights har vi en fantastisk utsikt över hamnområdet, och vi förstår varför English Harbour är en så eftertraktad naturhamn. Det historiska varvet Nelson’s Dockyard från 1745, som ligger nära English Harbour, är idag en fin restaurang och ett populärt resmål.

När vi har dykt ner i historien är det dags att ta ett dopp i böljorna. Vi korsar ön och kommer fram till Turner’s Beach som är ett praktexempel på de fantastiska sandstränder som Antigua kan bjuda på. Turner’s Beach är bara en av öns 365 sandstränder, en för varje dag på året, och här finns både restaurang och andra faciliteter. När vi har slappat i några timmar på stranden återvänder vi till vårt fartyg.

(Dagens utflykt är en del av ett särskilt utflyktspaket och ingår inte i resans pris. Se mer längre ner i programmet).

Dag 12
Tortola, Brittiska Jungfruöarna. Nyårsafton Ankomst kl. 06.00, avfärd kl. 13.00.

Tortola ligger nära St. Thomas, St. Croix och St. Kitts och Nevis och är huvudö på Brittiska Jungfruöarna. Enligt lokalinvånarna själva kommer namnet från ordet Turtle Dove (turturduva), och namnet Tortola är alltså ön med turturduvorna. 1666 övertog brittiska kolonialisatörer ögruppen från holländarna och idag är den fortfarande under brittisk kontroll.

Tortola är ett paradis för seglare och har under lång tid undsluppit massturismen, men nu har hemligheten kommit ut och ett ökande antal eskapister söker nu sin tillflykt till öns vackra natur och lugn och ro. Rutinerade shoppare hittar vanligtvis bra erbjudanden på parfym, smycken och porslin här. Idag kan du välja att följa med vår svenska reseledare på en liten rundtur i huvudstaden Road Town (ev. transport och inträden ingår inte i resans pris) eller utforska ön på egen hand.

På kvällen firar vi nyårsafton ombord och även om det blir sparsamt med fyrverkerier vid midnatt kan vi garantera att vi får en trevlig kväll tillsammans. Både gäster och personal kommer glatt att fira in det nya året tillsammans. 

Dag 13–14
Till havs mot New York. Upplevelser ombord

Själva vistelsen ombord på fartyget är en viktig del av resan, och det bästa sättet att avsluta en kryssning är ett par dagar till sjöss eftersom du har tid att bara njuta och i lugn och ro smälta alla intryck.
Du kan koppla av vid poolen, besöka gymmet eller utnyttja några andra av de många aktivitetsmöjligheterna ombord. Du kan också njuta av utsikten, luta dig tillbaka med en god bok i en solstol på däck eller delta i det stora nöjesutbudet.

Många kommer garanterat att prova fartygets olika temarestauranger och senare på kvällen titta på den internationella kabareten. Någon som vill avrunda kvällen med ett besök på nattklubben?

Dag 15
Ankomst till New York och hemresa Ankomst kl. 10.00.

Den morgonpigga kan följa inseglingen till New York. Vi lägger till vid den kända kajen på Hudson River. När vi har checkat ut från kryssningsfartyget kör vi till flygplatsen där flyget hem väntar.

Dag 16
Ankomst till Sverige Vi kommer fram till Stockholm med resväskan full av minnen från New York och Karibien.

Utflyktspaket

För Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår svenska reseledare. Paketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Inkluderat i utflyktspaketet:

 • St. Kitts och Nevis. Halvdagsutflykt med örundtur till gamla sockerrörsplantager, fästningar och vackra badstränder
 • Barbados. Halvdagsutflykt med örundtur och besök på romdestilleri.
 • Antigua. Heldagsutflykt till Nelson’s Dockyard, utsiktsplatsen Shirley Heights och Turner’s Beach

Pris: 1 998 kronor per person

NCL – Premium All Inclusive-dryckespaket

Drycker (brett urval av alkohol, fatöl, flasköl, vin på glas, cocktails, juice och sodavatten)**

 • Specialkaffe från Lavazza i samband med måltider (utvalda sorter)
 • Vattenflaska varje dag (1 per person, per dag, levereras till hytten)
 • Wi-Fi ombord (250 minuter per hytt)

**För gäster under 21 år består dryckespaketet av juice, läsk och vatten.

Prisinformation

Resans pris

Från 40 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för intern enkelhytt (IB) 25 998 kronor
Tillägg för uppgradering av hytt

Dubbelhytt

 • Tillägg för extern hytt (OF) 2 998 kronor per person
 • Tillägg för hytt med balkong (BA) 12 498 kronor per person

Enkelhytt

 • Tillägg för extern enkelhytt (OF) 31 198 kronor
 • Tillägg för enkelhytt med balkong (BA) 50 998 kronor
Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm — New York t/r
 • 2 nätter på centralt beläget hotell i New York i delat dubbelrum med frukost
 • Utflykter i New York och St. Thomas
 • Transporter enligt program
 • 12 nätters kryssning med Norwegian Gem i delad intern dubbelhytt
 • Helpension på kryssningsfartyget.
 • Premium All Inclusive-dryckespaket på kryssningsfartyget (se beskrivning)
 • Kaffe, te och isvatten ombord (speciellt utvalt Lavazza-kaffe till måltiderna)
 • Wi-Fi ombord (250 minuter per hytt)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte 
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Måltider i New York och ev. måltider på land
 • Tillägg för enkelhytt eller uppgradering av hytt
 • Eventuella extrautflykter
 • Drycker utöver de som beskrivs
 • Barn är välkomna ombord på kryssningsfartyget
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 15 USD per person) Gäster med utflyktspaket bör räkna med 20 USD. 
 • Personliga förnödenheter
 • Avgift för inreseregistrering (ESTA, cirka 14 USD)
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns flera olika hyttkategorier med allt från trevliga, rymliga interna hytter till praktfulla sviter med egen balkong. Gemensamt för alla är att de har egen dusch och toalett och god förvarings- och sittplats, enkelsäng eller dubbelsäng. Dessutom är samtliga hytter utrustade med kylskåp och hårtork. Om du vill boka en svit ombeds du att kontakta Albatros Travel.

Hyttkategori IB
Intern hytt på däck 4. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Det finns hårtork, luftkonditionering och naturligtvis dusch och toalett.
Hyttkategori OF
Extern hytt med fönsterglugg på däck 4. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Det finns hårtork, luftkonditionering och naturligtvis dusch och toalett.
Hyttkategori BA
Extern hytt med egen balkong på däck 8. Hytterna har ett stort panoramafönster och två enkelsängar eller en dubbelsäng. Det finns hårtork, luftkonditionering och naturligtvis dusch och toalett.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Tidsangivelser i kryssningarnas dagsprogram

Tidsangivelserna i reseprogrammet och de hamninlopp som nämns är med förbehåll för ändringar från rederiet. Vi upplever vanligtvis väldigt få ändringar vid hamninsegling, men enskilda tidsändringar förekommer på nästan alla resor, eftersom vi är i vindens och vädrets händer. Vi väljer ändå att inkludera tiderna i programmet så att vi får en bra uppfattning om hur mycket tid man ska räkna med i hamn/land på resstoppet. Det ingår givetvis i kryssningsupplevelsen!

Vistelsen i New York

Ett besök i New York med den här typen av aktiviteter kräver att deltagarna är i god fysisk form. I gengäld belönas du med de mest intensiva sinnliga upplevelser som förmodligen inte landar helt i kroppen förrän du är hemma igen. Kom ihåg att ta med bra promenadskor, det kan hända att vi går över sex kilometer på en dag. Vi försöker att undvika längre bilköer och omkörning till följd av enkelriktade gator.

Observera att utflykten dag 2 i New York sker via tunnelbanan och att transportkostnaden ingår i resans pris. Programmet är anpassat efter att vi ska kunna ta oss an varje enskild punkt på programmet, men på både reseledarens och resenärernas initiativ kan avvikelser förekomma.

Lunch på hotell i New York

Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng.

Väder

New York-vädret är oftast något mildare än hemma vid den här tiden, eftersom staden ligger på samma breddgrad som exempelvis Madrid och Neapel. Bland annat de kallare havsströmmarna från de arktiska vattnen runt Grönland rör sig längs New Yorks kust och kan göra att staden känns kall på vintern, framför allt när vinden blåser mellan de stora byggnaderna. 

Wi-Fi och internet på hotell i USA

Många av våra hotell har gratis Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som teve.

Anslutning och kvalitet kan dock vara något opålitligt Några av hotellen erbjuder gratis Wi-Fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på gemensamma ytor (fråga gärna efter Wi-Fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Signalstyrkan beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till närmaste Wi-fi-router.

Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-Fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Här är kvaliteten oftast bättre.

et finns även möjlighet utnyttja gratis Wi-fi på allmänna platser som Starbucks, som oftast finns på nära avstånd i de större städerna.

Wi-Fi på bussar och utflykter i USA

Man kan inte räkna med att det finns Wi-Fi på turistbussar, varken i USA eller i Karibien.

Bagage

Om du vill låsa din resväska behöver du ett så kallat TSA-lås. Bagaget kontrolleras av Transportation Security Administration på flyget till och från USA, och de har en universalnyckel som kan öppna TSA-lås. Om du har låst din resväska med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta väller även inbyggda lås på resväskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och koffertrem.
Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Extra rengöring av hotell och bussar

Extra rengöring av hotell och bussar

Albatros prioriterar våra gästers trivsel och trygghet på resan högt och vi är i nära kontakt med våra samarbetspartner i USA för att säkra rengöring av bussar och hotell lever upp till gällande regler. 
Bussarna vi använder oss av blir dagligen desinficerade av chaufförerna och hotellen har tagit fram extra stränga regler om rengöring. Hotellen kontrolleras löpande av våra samarbetspartner på plats. Incheckning genomförs kontaktlöst och rummen blir rengjorda och desinficerade extra noggrant och det säkras att ingen har tillträde till rummen efter rengöring innan en gäst checkar in. Det finns handsprit på flera ställen på alla hotell. 

Före avresa

Före avresaNot published page

Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från hemresedatum. Barn – oavsett ålder – ska ha eget pass. Det är inte tillräckligt att de står i föräldrarnas pass. Skicka en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din resebokning. Tänk på att namnet på biljetten ska stå exakt som det står i passet. Om inte namnet på biljetten är stavat exakt likadant som i ditt pass kan du bli nekad inresa i USA och då måste du själva stå för din egen hemresa.

I USA råder inte visumplikt för svenska medborgare eller övriga EU-medborgare vid vistelser upp till 90 dagar, men du ska fylla i tullhandlingar ombord på flyget. Vid inresa får du automatiskt 90 dagars vistelse om du har en giltig returbiljett.

ESTA - inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov 

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/ 

Elektronisk utrustning i handbagaget

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

Vänligen uppmärksamma att amerikanska myndigheter har infört strängare säkerhetskrav vid flygresor till USA. Alla mobila enheter som man tar med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, iPad, bärbar dator etc.) ska ha fullt uppladdat batteri, så att man vid en kontroll i säkerhetskontrollen kan sätta på sin telefon etc.

Om din mobila enhet inte är uppladdad eller kan sättas på är det inte tillåtet att ta med den på flyget, utan man måste lämna den i säkerhetskontrollen och man är heller inte garanterad en plats på flyget längre.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

20USCOC23ASE2012