Loreleis sång – sagolik flodkryssning på Rhen och Mosel

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa mellan Köln och Strasbourg till medeltida städer, vackra vinodlingar och romantiska riddarborgar

En kryssning på Rhen och Mosel går i romantikens, legendernas och vinets tecken, med historiens vingslag i kulissen. Böljande vinodlingar, romartidens anor och stolta riddarborgar gör oss sällskap på vår väg genom Europas kanske vackraste flodlandskap. Vi häpnar över domkyrkan i Köln, lär oss mer om de tappra riddarna på Burg Eltz, utforskar boktryckarkonsten i Gutenbergs hemstad Mainz och utforskar Strasbourgs medeltida stadskärna.  Däremellan kan du koppla av på soldäck med en god bok och njuta av livet. Och vem vet – kanske vi kan höra den sägenomspunna Loreleis sång när vi passerar Lorelei-klippan?

Utflykterna på den här resan är en del av vårt utflyktspaket som bokas separat.

Vi kryssar med MS Rhein Symphonie och hytterna är utsides så att du kan njuta av de vackra vyerna redan när du vaknar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Frankfurt. Busstransport till Köln, stadsvandring, incheckning på fartyget och avgång
Dag 2 Cochem och Bernkastel. Möjlighet till besök vid sagolika Eltz Slott
Dag 3 Bernkastel. Möjlighet till stadsrundvandring i Bernkastel med vinprovning
Dag 4 Genom Rhendalen, Loreleiklippan och Mainz. Möjlighet till stadsrundtur i Johannes Gutenbergs fotspår
Dag 5 Mannheim. Möjlighet till temastadsrundtur i bilpionjären Bertha Benz fotspår
Dag 6 Strasbourg, Frankrike. Möjlighet att göra en stadsrundtur i den medeltida UNESCO-bevarade stadskärnan. Möjlighet till utflykt genom Alsaces vackra landskap
Dag 7 Lorelei-passagen.
Dag 8 Köln – Frankfurt och hemresa

MS Rhein Symphonie

MS Rhein Symphonie är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats för 198 passagerare fördelade på tre däck.

Njut av den avkopplande tillvaron ombord på det rymliga fartyget, i den sköna loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt.

Det rymliga fartyget (132 meter långt och 11,4 meter brett) kombinerar modern komfort med en trevlig atmosfär. Du kan njuta av utsikten från loungebaren eller koppla av i en liggstol på soldäck. Samtliga måltider (helpension) intas i fartygets restaurang. Här varierar man mellan buffé och servering vid bordet.

Du kan läsa mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/ship/ms-rhein-symphonie/ 

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Frankfurt. Busstransport till Köln, stadsvandring, incheckning på fartyget och avgång Avgång kl 17.00
Domkyrkan i Köln

Vid ankomsten till Frankfurts flygplats kör vi i två timmar till Köln för att sedan ge oss ut på upptäcktsfärd tillsammans. Efter det äter var och lunch på egen hand i Köln, och på eftermiddagen åker vi tillsammans till fartyget där vi checkar in.

Under uppehållet i Köln ger vi oss bland annat ut på stadsvandring i den gamla romarstaden. Köln sägs ha varit en av de största städerna utanför Rom och hette Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Det romerska inflytandet syns överallt i stadsbilden. Till och med i parkeringsgaragen stöter man ofta på rester av romerska byggnationer.

Vi börjar i den gamla stadsdelen Altstadt som ligger nere vid Rhen. Kölns Alstadt är inte lika imponerande som i många andra tyska städer, men det är väldigt trevligt att strosa runt längs de slingrande gatorna. Här finns ett litet stämningsfullt torg, Alter Markt, och en del historiska byggnader. Dessa är dock inte originalbyggnader, utan uppfördes efter andra världskriget under vilket Köln praktiskt taget jämnades med marken. Det finns en historia som säger att när invånarna kom upp från sina skyddskällare efter de sista bombningarna och såg sig omkring, började de diskutera om de skulle bygga upp staden igen eller flytta någon annanstans. Men när de såg att Kölner Dom, som av ett mirakel, stod kvar, beslutade de sig för att stanna. Och enbart därför!

Vi tittar naturligtvis på den imponerande domkyrkan som är ett ypperligt exempel på gotisk arkitektur och i övrigt är den största gotiska kyrkan i Nordeuropa. Kölner Dom finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv, och är en av Tysklands mest välbesöka sevärdheter. 

Efter stadsrundturen kan den som vill fortsätta utforska Köln på egen hand, och kanske avnjuta ett glas eller två av det lokala ölet Kölsch som smakar som en pilsner och serveras i höga, smala glas, Efter det ses vi igen och beger oss iväg till Rhens strand, där vårt härliga fartyg väntar.

När incheckningen är avklarad kan den som vill gå på upptäcktsfärd ombord, och sent på eftermiddagen styr vi ut på floden medan vi avnjuter vår första middag tillsammans.

Dag 2
Cochem och Bernkastel. Möjlighet till besök vid sagolika Eltz Slott Ankomst till Cochem kl. 8.00, avgång kl. 14.00 Ankomst till Bernkastel kl. 23.00
Riddarborgen Eltz Slott

Vi har nu passerat Mosels utlopp i Rhen. Mosel och Rhens över 40 borgar och slott stammar från en tid då floden var en av de viktigaste handelsvägarna mellan Central- och Nordeuropa, och farleden behövde säkras mot överfall. Floden hade på 1400-talet bland annat flera strömmar och vattenfall som gjorde seglatsen krävande. Idag förenklar slussar framfarten avsevärt. Tidigt på morgonen passerar vi hela tre slussar innan vi kommer fram till Cochem.

Precis som många andra städer i området går Cochems historia tillbaka till romartiden. När staden på 1300-talet fick stadsstatus anlades fästningen, och vissa delar finns kvar än idag. Vi lägger till vid motsatt strand vid de gamla fiskebyarna Cond och Sehl, som lades under Cochem när den första bron byggdes 1927.

Om du har köpt till utflyktspaketet beger vi oss idag till Eltz Slott som överlevde alla krig på 1600-1700-talen utan en skråma, och därför aldrig lades i ruiner. Vid vår guidade rundtur på slottet, som har en hel del trappor, reser vi genom åtta århundradens kulturhistoria. Varje århundrade är en imponerande spegelbild av arkitekturen och utformningen av de olika rummen. Skattkammaren innehåller över 500 utställningsföremål från mellan 1100- och 1800-talen.

På eftermiddagen kastar vi loss igen och beger oss mot Bernkastel mitt i vinlandet, och anländer sent på kvällen.

(Dagens utflykt med besök vid Eltz Slott ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 3
Bernkastel. Möjlighet till stadsrundvandring i Bernkastel med vinprovning Avgång kl. 12.00

I en dal full av vinodlingsstäder sticker Bernkastel ut som en av de mest färgglada. På Mosels östra strand ligger Bernkastel i en charmig symfoni av träd, stenar och skiffer. På den västra stranden finns tvillingorten Kues som var födelseort åt filosofen och matematikern Nikolaus von Kues.

Fartyget ligger i hamn i Bernkastel och du kan idag fördjupa dig i den spännande atmosfären i den gamla staden, som är full av historik och kultur. Följ bland annat med på fartygets arrangerade utflykt och njut av det berömda Moselvinet vid en vinprovning, och följ med på stadsvandring genom den gamla stadskärnan.

Alternativt kan du gå en liten promenad på egen hand, slå dig ner på en av stadens vinbarer och avnjuta ett glas medan du beundrar utsikten över de karakteristiska vinterrasserna längs Mosels strand.

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Den här frivilliga utflykten bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

 

Dag 4
Genom Rhendalen, Loreleiklippan och Mainz. Möjlighet till stadsrundtur i Johannes Gutenbergs fotspår Ankomst till Mainz kl. 14.45, avgång kl. 00.00
Den berömda Lorelei-klippan

Under dagen reser vi längs den UNESCO-bevarade floddalen Mittelrhein, som nästan verkar hämtad ur en saga. Här smälter bergslandskap ihop med terrassvinodlingar längs sluttningarna. Och på varje bergstopp finns pittoreska ruiner generöst utspridda. På båda sidor av floden finns det små byar som väcker liv i områdets långa historia och rika kulturarv. Området är med all rätt känt som Rhens mest romantiska del efter Goethes beskrivning av sin resa på floden på 1770-talet.

Ett besök på soldäck rekommenderas varmt. Vi kommer fram till Lorelei som är Rhens mest mytomspunna plats. En nästan lodrät skifferklippa reser sig 132 meter över havet, och sägen säger att det bor en mystisk siren här, vars sång leder sjömän ner i döden i flodens lömska strömmar. Här mellan Schweiz och Nordsjön är Rhen som smalast, och det är förmodligen den smala passagen som är upphov till legenden.

Idag ankommer vi till den gamla romerska provinsen Mainz som nu är huvudstad i den tyska delstaten Rheinland-Pfalz. Staden grundades först som militärpost av romarna i slutet av år 100, och blev senare provinshuvudstad i Germania Superior. Romarnas närvaro i området syns tydligt än idag, även under vår båttur längs Rhendalen. Det var nämligen romarna som lärde lokalbefolkningen att odla vin på de solstänkta sluttningarna som området är så känt för. Mainz ligger mitt i Rheinhessen, Tysklands största vindistrikt.

Fartyget erbjuder idag en promenad i den restaurerade gamla stadsdelen med de vackra korsvirkeshusen. Här hittar också den 1000 år gamla katedralen Mainzer Dom som hade stor betydelse på 1100-1200-talen, där den stod värd för inte mindre än sju konungakröningar. Mainz var under flera århundraden också ett viktigt centrum för kultur och framgång. Det var bland annat här Johann Gutenberg uppfann boktryckarkonsten och gjorde det möjligt att masstillverka böcker. Efter dåtidens skola givetvis.

Men vi ska även uppleva den moderna staden. Mainz förstördes under andra världskriget och efter kriget inleddes den största byggboomen i stadens historia. Arkitekten bakom stadens moderna rådhus är ingen mindre än Arne Jacobsen.

Du kan idag även välja att besöka en av stadens många traditionella vinbarer som bland annat serverar lokala delikatesser som spundekäs, en kryddig mjukost som med fördel kan ackompanjeras av ett glas vin.

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Den här frivilliga utflykten bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 5
Mannheim. Möjlighet till temastadsrundtur i bilpionjären Bertha Benz fotspår Ankomst kl. 6.30, avgång kl. 15.00.
På besök i Mannheim

Idag anländer vi till kulturstaden Mannheim som ligger i den tyska delstaten Baden-Württemberg och har cirka 350 000 invånare.

Förutom de många muséerna, teatrarna och institutionerna är staden också lätt att hitta runt i tack vare dess vinkelräta gator som ligger utplacerade i ett kvadratiskt nätverk. Staden grundades i början av 1600-talet och har sedan dess byggts upp igen löpande när krig har förstört infrastrukturen, framför allt under andra världskriget var staden ett favoritmål för de allierade styrkornas bombningar.

I Mannheim finns bland annat det barocka Mannheim-slottet, telekommunikationstornet Fernmeldeturm och det 60 meter höga barocka vattentornet som ligger vid Friedrichplatz.

Om du har köpt till Albatros utflyktspaket ska vi idag ge oss ut på en guidad tur genom staden i Bertha Benz fot - eller snarare bilspår. Temat för utflykten är nämligen bilhistorians begynnelse då Bertha Benz år 1888 körde sin Benz Patent Motor-bil från Mannheim i Pforzheim och därmed säkrade en plats i världshistorien. Med denna första framgångsrika långfärd lade hon grunden för ett revolutionerande transportmedel och företagets kommersiella framgångar. Vi ger oss ut på upptäcktsfärd genom Benz-familjens spännande historia, och staden där familjen levde i mång år och bidrog till Mannheim (vid Rhens strand) historiska kändisskap.

(Dagens utflykt med stadsrundtur i Bertha Benz’ fotspår ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 6
Strasbourg, Frankrike. Möjlighet att göra en stadsrundtur i den medeltida UNESCO-bevarade stadskärnan. Möjlighet till utflykt genom Alsaces vackra landskap Ankomst kl. 04.00, avgång kl. 19.00.
Katedralen i Strasbourg

Idag anländer vi till den välbehållna medeltidsstaden Strasbourg nära den tyska gränsen. Strasbourg är regionhuvudstad i Alsaceprovinsen tillika viktig kultur- och handelsstad full med museer, vacker arkitektur och en UNESCO-bevarad gammal stadsdel på vackra ön Grand Île.

Trots ett otal stridigheter genom historien, där staden varit både i tyska och franska händer, är Strasbourg idag en brobyggare mellan de två grannländerna. Framför allt Strasbourgs universitet har skapat förståelse mellan områdets protestanter och katoliker. Strasbourgs universitet är Frankrikes näststörsta och här tillbringade bland annat den tyske poeten Goethe sina ungdomsår. Staden är naturligtvis även känd som hemvist åt Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Som en del av dagens Albatros-erbjudande ger vi oss in till staden för att titta närmare på den gamla stadsdelen. Vi ser stadens små kanaler på floden Île och de gamla slussanläggningarna samt den moderna stadsdelen med Europaparlamentet. En tur genom 2 000 års historia. Turen går längs smala gator i det pittoreska kvarteret La Petite France där vackra korsvirkeshus i fyra våningar ligger sida vid sida. Under vår promenad passerar vi även den enorma gotiska katedralen Notre Dame från 1439. Katedralen är vackert belägen på ett av stadens centrala torg, nära floden och det vackra palatset Palais Rohan som byggdes åt stadens biskop i början av 1700-talet.

Efter det kan du strosa runt på egen hand eller kanske avnjuta en kopp kaffe eller ett glas svalkande vitt vin på ett av stadens många caféer medan du betraktar folklivet.

(Dagens utflykt med stadsrundtur i Strasbourg ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Efter Albatrosutflykten har du även möjlighet att följa med fartyget på utflykt genom Alsaces bildsköna landskap på en utflykt genom trevliga landsorter med korsvirkeshus, vingårdar och en rustik atmosfär. Utflykten tar dig genom charmiga, klassiska landsorter med korsvirkeshus, färgglada fönsterlådor och smala gator. Många av de små orterna i Alsace har en medeltida mur, och landskapet mellan dem domineras av stora vinodlingar, och är berömda för sitt Riesling och Pinot Blanc.

(Båtutflykten genom det Alsaces vackra landskap är inte inkluderat i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Den här frivilliga utflykten bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 7
Lorelei-passagen. Ankomst till Königswinter kl. 16:30
Koblenz från ovan
Idag ska vi återigen passera den berömda Lorelei-klippan, men det är inte slut med upplevelserna där. Ett par gånger om året bjuder nämligen Rhen på en helt särskild upplevelse; ”Rhen i flammor”, som vi ska uppleva senare på eftermiddagen. Vi ska först ge oss ut på en båttur med en hjulångare, och medan dagsljuset avtar tänds slotten upp med lanternor och lampor, så det ser ut som Rhen brinner. Det är en spektakulär ljusshow, som ackompanjeras med en trevlig middag och avslutas med ett festligt fyrverkeri. Det blir en festlig avslutning som sätter punkt för vår resa.
Dag 8
Köln – Frankfurt och hemresa Ankomst kl. 07.00

Vi kommer fram till Köln och efter frukost ombord på fartyget vinkar vi farväl till fartygsbesättningen och kör till flygplatsen i Frankfurt, där flyget hem till Sverige väntar.

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa

Utflyktspaketet inkluderar

 • Halvdagsutflykt från Cochem till Eltz Slott
 • Halvdagsutflykt i Mannheim i Bertha Benz fotspår
 • Halvdagsutflykt till Strasbourg med besök i den gamla stadsdelen
 • Halvdagsutflykt i Koblenz med linbanetur och besök på slott Ehrenbreitstein 

Vänligen notera att halvdagsutflykterna brukar vara mellan 2 och 4 timmar.

Utflyktspaketet ska bokas i samband med resan, kan endast köpas som ett samlat paket och genomföras med minst 20 deltagare.

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori C Från 8 398 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori D Från 7 998 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Middle-däck. Från 10 698 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Upper-däck. Från 14 298 kr

OBS: Tillägg för enkelhytt kan variera mellan olika avresedatum, se pris för just ditt datum genom att klicka på "Boka"

Tillägg för hyttuppgradering
 • Tillägg för utsides hytt på Middle-däck 1 398 kr per person
 • Tillägg för utsides hytt på Upper-däck  2 998 kr per person
Rabatt för hyttkategorier - delade dubbelhytter
 • Rabatt för utsides hytt på Main-däck kategori D 398 kr per person
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Frankfurt t/r
 • 7 nätters kryssning på MS Rhein Symphonie i delad dubbelhytt med fönsterglugg på Main-däck
 • Transport enligt program
 • Helpension på fartyget (ev. måltider på land på egen bekostnad)
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Daglig städning av hytten
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Uppgradering av hytt/enkelhytt
 • Utflyktspaket och ev. extra utflykter och arrangemang
 • Drycker utöver ovan nämnda
 • Dricks på fartyget (vi rekommenderar 5-7 euro per person om dagen)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 8 euro per person vid köp av utflyktspaket)
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Upplev mer

Utflyktspaket

Pris: 1 498 kr per person

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Hur är hytterna?

Från de ljusa och rymliga hytterna på 16 m2 har du en god utsikt över floden och dess omgivningar. Hytterna är utrustade med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Badrum med toalett och dusch, värme/luftkonditionering, hårtork, värme/luftkonditionering, säkerhetsbox och tv med internationella kanaler.

Hytt på Main-däck (kat C)

Utsides hytt med glugg (kan inte öppnas) på Main-däck (nedersta passagerardäck). Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 11,5 m2.

Hytt med fransk balkong på Middle-däck (kat B)

Utsides hytt med stort fönster på Middle-däck (mellersta passagerardäck) Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 14,5 m2.

Hytt med fransk balkong på Upper-däck (kat A)

Utsides hytt med fransk balkong på Upper-däck (övre passagerardäck). Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 14,5 m2.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med allmänna färdmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare av den här resan ska du räkna med att gå upp till cirka 6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullator inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Kajplats

När flodkryssningsfartyget lägger till förtöjs fartygen på utanför varandra. Det innebär att det kan hända att utsikten byts ut mot ett annat fartyg istället för ett landskap eller en stad. Dessutom kan det hända att du behöver gå igenom andra fartyg för att stiga i land, eller att andra passagerare måste passera vårt fartyg.

Vi försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i centrum av städerna vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst.

Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med de i programmet arrangerade stadsrundturerna och utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Soldäck

Fartyget är utrustat med ett stort och härligt soldäck där det finns möjlighet att vistas när vi ligger för ankar eller sakta glider fram i det vackra landskapet.

Vänligen notera att både soldäck och båtrutter periodvis kan vara stängda på grund av att vi passerar låga broar eller slussar.

 

Handen på hjärtat

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Det är för det mesta slusstider, vattennivå och flodtrafik som påverkar tiderna. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar på en flod!

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from En trevlig resa med god mat En trevlig resa med bekvämt boende, god mat och bra service, men ville man använda Internet fick man betala 25€ för 1 GB!! Överallt på tyska hotel är det gratis.
Date published: 2018-05-09
Rated 4 out of 5 by from Lite problem med det Tyska bolaget. Inte bra då för Albatros. Bra resa. Med Mosel/Tyskland - pittoreskt och Rhen - annat landskap. Bra skor och gärna lite fina kläder för Kaptenskvällen.
Date published: 2018-05-07
Rated 5 out of 5 by from En fin och avkopplande resa. Vår reseledare var hjälpsam på alla vis.
Date published: 2018-05-09
Rated 4 out of 5 by from En utmärkt resa för oss äldre En sevärd och avkopplande resa med god mat och en utmärkt reseledare, Rune Wik, när han fick tillfälle att visa detta.
Date published: 2018-05-10
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med många fina upplevelser. En lärorik resa med tanke på Corona med skyddsmasker och socialt avstånd på båten som fungerade väldigt bra. Vår guide var mycket väl insatt i både Corona och alla utflykter som vi gjorde under resan. En stor eloge vill vi ge besättning på Nicko cruises där samtlig personal var glada, hjälpsamma, trevliga och mycket professionella. Maten ombord var varierande och jättegod med en ny spännande meny för varje dag som passar alla smaker..
Date published: 2020-08-31
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med God mat En resa med God mat trevliga utflykter, trots Corona som personalen klarade utmärkt . och Lisa vår reseledare får också plus poäng
Date published: 2020-08-31
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med flodbåt på Mosel och Rhen Härlig resa med vackra omgivningar och spännande historia. Vår reseledare Ewa var helt fantastisk, glad, kunnig och hjälpsam!
Date published: 2019-09-17
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med vacker natur.och mycket mer. Det var en fin resa med en fantastiskt bra reseledare Ewa som kunde det mesta och fixade allt till det bästa.
Date published: 2019-09-14
 • y_2021, m_7, d_22, h_19
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.18
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_10
 • loc_sv_SE, sid_DECRI07, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

DECRI07ASE