Res till Nord­makedonien

I Nordmakedonien träffar du ett stolt och gästfritt folk som hälsar sina gäster välkomna med humor och värme. Och Nordmakedonien har mycket att erbjuda. Avnjut exempelvis gammaldags kokkonst med grillade grönsaker och kött, smakfull sallad och hembakt bröd och sköna viner från några av Balkans största vinproducenter

Invånare 2,1 milj.
Huvudstad Skopje
Språk Makedonska
Den röda färgen symboliserar folkets kamp för frihet och solen står för ljus, ungdom, glädje och frihet
Visste du att...

Moder Theresa föddes i Nordmakedoniens huvudstad Skopje av albanska föräldrar år 1910? I centrala Skopje finns ett helt museum dedikerat åt henne.

opium från Nordmakedonien är det starkaste i världen?

Natur

Nordmakedonien är en betagande och bergrik inlandsstat på Balkanhalvön, omgärdad av Grekland i söder, Albanien i sydväst, Kosovo och Serbien i norr och Bulgarien i öster. Nordmakedonien har en imponerande natur. Landskapet präglas av storslagna bergsformationer, högslätter, odlingsbara dalar, brusande floder och djupa sjöar och det är grönt och lummigt. Landet ligger i ett seismiskt aktivt område och drabbas ofta av förödande jordbävningar.

Nordmakedonien är ett jordbruksland med en utbredd uppfödning av får och kor och man odlar vete, majs, tobak, bomull, citrusfrukter och vin. Landet är känt för sin vinproduktion som är den näststörsta exportvaran efter tobak och området Tikves ligger i hjärtat av Balkans största vinproduktion.

Staden Ohrid bakom sjön med samma namn

Historik

Nordmakedonien är en republik som upprättades år 1992 efter upplösningen av socialistiska federativa republiken Jugoslavien. Sedan dess har man varit i stridigheter med Grekland om namnet Makedonien, och i internationella kretsar har landet fått namnet "Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien" (FYROM) som är en temporär beteckning tills de två parterna hittar en lösning. Tvisten beror på att den nordvästra delen av Grekland i flera århundraden har hetat Makedonien och att Republiken Makedonien använder symboler och figurer som historiskt sett tillhör grekiska Makedonien.

Amfiteatern i den förstörda staden Heraclea byggd av den romerska kejsaren Hadrian

Detta gäller bland annat Alexander den Store. Han var kung i grekiska Makedonien och levde mellan år 356-323 f.Kr. Han erövrade ett väldigt stort område som sträckte sig över nuvarande Nordmakedonien, Trakien, Grekland, Persien och fram till, men inte omfattande, Indien och Afghanistan. I februari 2019 kom Makedonien och Grekland överens om att det tidigare Makedonien skulle byta namn till Nordmakedonien.

Befolkningen i det landområde som idag betecknas Makedonien (FYROM) har, som övriga Balkanländer, genomlevt en väldigt turbulent historik och har varit under jugoslaviskt, serbiskt och osmanskt herradöme. Idag är cirka en fjärdedel av republikens befolkning albaner.

Byst av Filip II, kungen av Makedonien och far till Alexander den store

Skopje

Skopje har varit huvudstad sedan slutet av andra världskriget då Makedonien blev republik under Jugoslavien. Den gången ansågs staden som en av de vackraste i världen fram till dess att en våldsam jordbävning år 1963 lade 80 procent av staden i ruiner, vilket den fortfarande bär prägel av.

Sedan 2014 har Skopje genomgått en enorm renovering och modernisering. Centralt belägen i Skopje står nu en ny, stor staty av Alexander den Store som är landets stora stolthet. Man har även uppkallat en motorväg, en flygplats och ett sjukhus efter honom till stort förtret för grannlandet Grekland. En av Skopjes stora turistattraktioner är det stora Årtusendekorset på toppen av Vodnoberget som uppfördes år 2002 till minne av att kristendomen fyllde 2 000 år.

Ohrid ligger vid den vackra Ohridsjön som utgör en del av gränsen mellan Albanien och Nordmakedonien. Sjön är Balkanhalvöns djupaste och både stad och sjö finns med på UNESCOs världsarvslista. Staden är över 3 000 år gammal och därmed en av de äldsta på Balkan.

I Ohrid hittar du allt på samma plats. Det vackra sjölandskapet ligger omgivet av dramatiska berg och en storslagen natur. Staden har en uppsjö av historiska och religiösa sevärdheter. På medeltiden kallades staden för Balkans Jerusalem eftersom den rymde ett antal kyrkor och kapell. Staden är livlig året runt och här finns massor av småbutiker på gågatan i den gamla stadsdelen och en uppsjö av restauranger och trevliga kaféer.

Johanneskyrkan är vackert belägen vid stranden av sjön Ohrid

Nord­makedonienresor

 • Den stora Balkanresan

  En historisk resa genom Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Montenegro, Serbien och Makedonien

  4,4
  • 10-10-2024
  • 12 dagar
  • 19 898:–
  från Stockholm
 • I Alexander den Stores fotspår

  Historisk kulturodyssé till Medelhavets bortglömda pärlor: från Skopje till Thessaloniki och Istanbul

  4,2
  • 20-09-2024
  • 10 dagar
  • 19 998:–
  från Stockholm
Kontakta oss

Ring till oss på
tel 08 – 52 50 38 68
så får du veta mer!

Dela den här sidan