Kaliforniens kust med San Francisco och Highway 1

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Drömmen om Kalifornien går i uppfyllelse i städerna San Francisco och Los Angeles och längs underbara 17 mile Drive

Vad definierar Drömmen om Amerika bättre än en bildskön körtur längs Highway 1 i kombination med böljande San Francisco och stjärnornas Los Angeles? Njut av Kaliforniens Stillahavskust under en resa som erbjuder allt från pampiga Beverly Hills och eklektiska Venice Beach till sagolikt vacker utsikt från den råa kustlinjens klippor. Allt i en härlig mix av breda sandstränder till staden med de branta gatorna, makalösa Golden Gate Bridge, Nordamerikas äldsta Chinatown och sjölejonen vid Fisherman’s Wharf.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta USD

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – San Francisco
Dag 2 San Francisco. Stadsrundtur med Golden Gate Bridge och Sausalito samt färja tillbaka till San Francisco
Dag 3 San Francisco. Besök på fängelsesön Alcatraz
Dag 4 San Francisco. På upptäkt vid Union Square, Chinatown, Alamo Square, Haight-Ashbury och Castro
Dag 5 San Francisco – 17-Mile Drive – Carmel – Monterey. Möjlighet till valsafari i solnedgången (ca. 210 km)
Dag 6 Monterey – Ragged Point – Morro Bay – Pismo Beach. Längs Highway 1 (ca. 235 km)
Dag 7 Pismo Beach – Santa Barbara – Getty Center/Villa i Los Angeles (ca. 290 km)
Dag 8 Stadsrundtur i Los Angeles med stardust och Venice Beach
Dag 9 Avresa från Los Angeles
Dag 10 Ankomst till Sverige

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
24 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – San Francisco

Vi reser från Stockholm till San Francisco och kör direkt till hotellet vid ankomst. 
Nu väntar Friscos berömda hamnfront, Fisherman’s Wharf, som under många år har ansetts vara San Franciscos största sevärdhet. Gatubilden präglas av gatuartister och gatuföreställningar av alla de slag, små butiker med allt från krimskrams till dyra modevaror, lustiga små muséer, caféer och restauranger

Även om vi mest av allt vill krypa ner under täcket efter den långa flygturen, är det bra om vi försöker hålla oss vakna så att vi vänjer oss vid den lokala dygnsrytmen. Då får vi mest ut av de kommande åtta dagarna i USA.

Dag 2
San Francisco. Stadsrundtur med Golden Gate Bridge och Sausalito samt färja tillbaka till San Francisco

Även om San Francisco är en klassisk amerikansk storstad full av kontraster, där imponerande byggnader och butiker trängs bredvid ruffiga och fattiga kvarter, har man lyckats bevara den lilla stadens atmosfär. Öppna spårvagnar släpar sig upp längs stadens branta gator kantade av palmer, låga byggnader och förvånansvärt lite trafik.

Vi kör norrut till San Franciscos karakteristiska orangeröda hängbro, Golden Gate Bridge, som svävar vackert över mynningen till San Francisco-bukten.
Bron uppförde under depressionen och stod färdig år 1937, och hade då världens längsta brospann över Golden Gate-sundets 1 600 meter.
Rekordet höll ända fram till 1964.

Sedan fortsätter bussen till den idylliska lilla hamnorten Sausalito. Här ligger vackra hus på backarna och ner mot vattnet och från en stor del av staden har man fantastiska utsikter över San Francisco och Angel Island. Under andra världskriget var Sausalito en liten by med ett stort skeppsvarv. Efter kriget började en bohemisk period där konstnärer skapade sin egen koloni och bodde i husbåtar längs bukten. Än i dag finns en hundratal husbåtar kvar från den här tiden.  

Vi tar färjan tillbaka till staden efter besöket, men om du vill kan du stanna lite längre och sedan ta dig hem på egen hand.  

Tidigt på eftermiddagen är vi tillbaka på hotellet igen och kvällen står till vårt förfogande.

Dag 3
San Francisco. Besök på fängelsesön Alcatraz

Från hotellet går vi till Pier 33 varifrån båten till Alcatraz (Pelikanernas ö) avgår. Ön kallas även för The Rock.
Här satt Al Capone, Robert Stroud (The Birdman) och George Machine Gun Kelly fängslade.
Alcatraz var fram till 1963 fängelse för några av USAs mest notoriska förbrytare.
Idag har det omvandlats till museum som bjuder på en skrämmande och fascinerande historia, men även en fantastisk utsikt över San Francisco.

Eftermiddagen kan tillbringas på egen hand, kanske i Golden Gate Park, världens största människoskapta park med över 7 000 olika växtarter, sjöar och muséer.

I Palace of Fine Arts hittar du konst i alla dess former, och här ligger även Exploratorium som korats till San Franciscos bästa museum.
Här hittar vi över 650 olika utställningar och aktiviteter som garanterat kommer att fascinera besökare i alla åldrar.

Dag 4
San Francisco. På upptäkt vid Union Square, Chinatown, Alamo Square, Haight-Ashbury och Castro

Idag åker vi runt med spårvagn tillsammans med reseledaren genom gatorna i San Francisco.

Vi inleder vårt reseprogram med en härlig dos av stadens sevärdheter. Vi börjar med Union Square som består av en härlig blandning av eleganta butiker, varuhus, gallerier och teatrar till små och billiga butiker och souvenirbutiker. Vi fortsätter med Chinatown, som sägs ha den största kinesiska populationen utanför Kina, och rymmer allt från kinesiska tempel till butiker och restauranger med kinesisk mat

Idag tittar vi också närmare på några av San Franciscos många och vackra viktorianska hus på Alamo Square.
Nob Hill, eller Snob Hill som kvarteret så nedlåtande kallas av dem som inte själva bor där, sjuder av historik och kultur, och blev ett attraktivt område för stadens elit när spårvagnarna introducerades på 1870-talet och gjorde det enkelt att ta sig hit.

Dagens utflykt går även förbi The Castro.
Härifrån kan vi blicka upp mot Twin Peaks, stadens två centralt belägna kullar som förmodligen tjänade som utsiktsplatser för områdets första invånare, ohloneindianerna, som spanjorerna stötte på när de bosatte sig i området 1769.
Längs vägen gör vi en avstickare till Haight-Ashbury-distriktet, centrum för den amerikanska modskulturen, hippierörelsen, som man anser grundades här.

Under andra världskriget utvecklades San Francisco snabbt till en av de viktigaste utskeppningsplatserna för Stillahavskriget.
Här väntade soldaterna på att skickas ut i strid, och många hemvändande veteraner blev kvar i staden efter krigsslutet.

Området runt North Beach blev högsäte för bohemkulturen och blev även centrum för beatkulturen på 60-talet.
Efterhand som North Beach byggdes ut och hyrorna steg, började de så kallade progressiva leta efter ett nytt område, och de valde gatorna runt Haight Street, även kallat för The Haight eller The Upper Haight där bostäderna var billiga.

Dag 5
San Francisco – 17-Mile Drive – Carmel – Monterey. Möjlighet till valsafari i solnedgången (ca. 210 km)

Det är dags för oss att lämna sagolika San Francisco bakom oss och istället bege oss söderut. Vi färdas bland annat längs en av halvön Montereys vackraste rutter, berömda 17-Mile Drive, som rent visuellt kan få den mest motsträvige entusiast att tappa hakan. Vägen slingrar sig fram längs Kaliforniens Stillahavskust, från Pacific Grove till Pebble, och längs vägen bjuds vi på den ena förtrollande utsiktsplatsen efter den andra. Ha kameran redo, vi stannar givetvis till ibland där det går.

Vi stannar även till i den avslappnade badorten Carmel, där Clint Eastwood i egen hög person verkade som borgmästare i många år, innan vi fortsätter till den lilla historiska fiskeorten Monterey, som många av oss förmodligen känner igen från författaren John Steinbecks böcker eller från stadens stora musikfestivaler. Här har många världskända rockmusiker som bland annat Otis Redding och Jimi Hendrix satt både sig själva och orten på den musikaliska världskartan. 

Monterey var ursprungligen Kaliforniens huvudstad, och här syns statens spanska arv som tydligast. Gamla spanska byggnader ger än idag staden ett romantiskt skimmer och en historisk prägel, och drömmaren kan titta efter ett Z för Zorro, dock utan att hitta det. Delar av tv-serien, den tecknade serien och filmerna om den sluge mästerfäktaren utspelas i staden, men trots sin höga popularitet har han aldrig funnits på riktigt. Idag är staden mest känd för sin lustjakthamn och ett enastående akvarium. 

Det har blivit tid för oss att titta närmare på staden. Den som vill kan välja vara med på en valsafari I solnedgången strax utanför kusten. Vi kan naturligtvis aldrig ge några garantier, men om vi har tur får vi se både delfiner och knölvalar, och en riktig bonus är späckhuggare. (Valsafarin ingår inte I resans pris och köps till senast 40 dagar före avresa. Se mer under Priser).

Dag 6
Monterey – Ragged Point – Morro Bay – Pismo Beach. Längs Highway 1 (ca. 235 km)

Idag fortsätter kustäventyret. Vi ska nämligen kliva ombord på en mindre buss som ska ta oss längs en av USAs allra vackraste kuststräckor, nämligen Highway Q från Monterey till Pismo Beach. Större turistbussar får inte lov att trafikera den här sträckan, och därför får vi stå ut med att vi inte har lika mycket plats för benen just i dag, men det är det sannerligen värt!
Medan vi slingrar oss fram längs kusten där de pampiga Santa Lucia-bergen förenas med Stilla havet, dyker den ena fantastiska utsiktsplatsen efter den andra upp. Vår duktiga reseledare ser naturligtvis till att vi får gott om fotostopp längs vägen. En av höjdpunkterna kommer för många kanske vara Ragged Point, platsen som markerar den södra delen av den lilla viken, där ån San Carpoforo Creek rinner ut i Stilla havet. För andra kanske det mest spännande är Morro Rock, den vulkaniska klippan vid stranden Moro Beach i viken Morro Bay.

Vi fortsätter till Pismo Beach där vi övernattar.

Dag 7
Pismo Beach – Santa Barbara – Getty Center/Villa i Los Angeles (ca. 290 km)

Idag ska vi bege oss till den exotiska badorten Santa Barbara som präglas av spansk kultur och arkitektur. Här har man lyckats bevara den gamla kolonialprägeln även om staden under alla avseenden är väldigt mondän. På vägen till Los Angeles besöker vi antingen Getty Center eller Getty Villa. De två museerna är stängda en dag i veckan och vi får därför anpassa vårt besök därefter. Avlidne oljemiljardären J. Paul Gettys stora samling av konst finns fördelad i de olika byggnaderna som tillsammans utgör J. Paul Getty Museum. Museet drivs av J. Paul Getty Trust, världens rikaste konstinstitution. Getty Villa från 1974 uppfördes inte så långt från Gettys eget hus i stadsdelen Pacific Palicades, och rymmer hans stora samling fynd från det antika Rom, Grekland och Etrurien. Själva villan är inspirerad av Villa de Papiri från den gamla staden Herculaneum, och är omgärdad av trädgårdar i romersk stil. Samlingen består av cirka 44 000 föremål som kommer från perioden 6 500 f.v.t. och fram till år 400 e.v.t.

Getty Center från 1997 tronar på en kulle i stadsdelen Brentwood, och den snygga modernistiska arkitekturen rymmer väldigt passande Gettys samling av modern konst, företrädesvis europeisk konst från 1800-talet (bland annat Van Gogh och Gauguin) och europeiskt och amerikanskt fotografi från 1800- till 1900-talen. Komplexet innehåller även skulpturträdgårdar, ett forskningscenter med ett enormt konstbibliotek och olika administrativa byggnader knutna till J. Paul Getty Trust. Efter vårt museibesök kör vi till vårt hotell och har sedan tid på egen hand resten av kvällen.

Dag 8
Stadsrundtur i Los Angeles med stardust och Venice Beach

I dag ska vi utforska L.A. på en spännande stadsrundtur.
Vi besöker Walt Disney Concert Hall i Downtown LA som har plats för över 2 200 gäster. Konserthallen ritades av arkitekten Frank Gehry, och har vunnit flera priser för sin imponerande arkitektur och unika ljudupplevelse. 

Vi får också uppleva den glittrande sidan av Hollywood, där vi ser den legendariska premiärbiografen Chinese Theatre, och strosar längs Walk of Fame där tusentals kändisar inom film- och musikbranschen har fått sitt namn förevigat med en röd stjärna på trottoaren. Vi besöker även berömda Dolby Theatre (tidigare Kodak Theatre) som varje år lockar hundratals stjärnor nerför röda mattan när Oscarsgalan går av stapeln.  Även utanför Oscarssäsongen finns det goda möjligheter att se kändisar, inte minst personer som tjänar sitt levebröd genom att klä ut sig till de stora legendarerna från den amerikanska underhållningsindustrin, och ställer upp på fotografering för bara några dollar.
Vi ska även ta oss till Venice Beach, som, namnet till trots, inte är lika känt för sin strand som den är för sin fantastiska blandning av personligheter som det inte går att se sig mätt på. Här hittar vi allt från gatukonstnärer till kaliforniska beachboys. På Venice Beach tittar man på folk.
Kvarteret har fått sitt namn efter de många kanaler som grävdes ut här 1905 för att kunna omvandla området till byggmark. På 1920-talet fylldes många av kanalerna återigen med jord för att kunna bygga vägar för hästdragna vagnar. Många av kanalerna bevarades lyckligtvis, och sätter en extra krydda på vårt besök i stadsdelen vid stranden. På strandpromenaden Ocean Front Walk pågår alltid full aktivitet, och här finns massor av gatukonstnärer med allt från musiker till sångare, akrobater och gycklare som glatt beblandar sig med bodybuilders och fitness-entusiaster som flexar sina muskler på utomhusgymmen. Det är högst oklart om de kämpar för att komma i ännu bättre form eller om de bara vill visa upp sina kroppar för förbipasserande. En sak är i alla fall säker: På Venice Beach har man aldrig tråkigt.

Dag 9
Avresa från Los Angeles

Idag har det blivit tid för oss att lämna USA. Innan vi beger os still flygplatsen kan vi tillbringa dagen på egen hand. Det finns lite att välja på med allt från shoppingcenter till avkoppling vid hotellpoolen eller kanske något helt annat. Det bestämmer var och en som vi själva vill. Vi hämtas med buss och transporteras till flygplatsen där flyget hem till Sverige väntar.

Dag 10
Ankomst till Sverige

Valsafari i solnedgången i Monterrey

Valsafari i solnedgången i Monterrey (dag 5)


Pris kr. 348,- pr. person

Prisinformation

Resans pris

Från 24 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 998:–
Prisen inkluderer
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – San Francisco og Los Angeles – Stockholm (med mellanlandning)
 • Utflykter enligt programmet
 • 3 dagars transport med spårvagn i San Francisco
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum Frukost dagligen (frukosten består antingen av amerikansk frukost eller så kallad 
 • continental breakfast) 
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum 6 998 kronor 
 • Dricks (räkna med cirka 50 USD per person för guider och chaufförer) 
 • Avgift för inreseregistrering till USA (ESTA, ca. 14 USD) 
 • Personliga förnödenheter 
 • Administrationsavgift per faktura 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar” 
Valsafari i solnedgången i Monterrey (dag 5)

Pris kr. 348,- pr. person
 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Hånden på Hjertet

Hånden på hjertet

Turistbussarna i USA är vanligtvis bekväma. Däremot finns det oftast endast en ingång längst fram i bussen. Dessutom finns varken mugghållare eller förvaringsfack på stolsryggarna. Ta gärna med en bra ryggsäck för personliga ägodelar vid utflykter och under bussturerna. Den amerikanska frukostkulturen är förhållandevis enkel jämfört med den skandinaviska. Frukosten på de flesta standardhotell i USA består av continental breakfast vilket brukar innebära kaffe/te, juice och toast med smör och marmelad. Det är inte heller ovanligt att frukosten serveras på papperstallrikar, eftersom det är många som gärna tar med sig frukosten och äter den på språng. Den amerikanska drickskulturen kan framför allt av oss skandinaver ses som ett irritationsmoment. För att du som resenär ska besväras så lite som möjligt brukar reseledaren ofta erbjuda sig att samla in dricks från hela gruppen, fördelad över de olika programpunkterna på resan. Du kan läsa mer om dricks och Albatros inställning här:
www.albatros-travel.dk/praktisk/er-drikkepenge-inkluderet-i-rejsens-pris

Information om resan

Bussresa

Resans upplägg går ut på att skapa så många upplevelser som möjligt både i naturparker och storstäder. Det 
innebär att vi vissa dagar kör längre sträckor. Vi stannar flera gånger längs vägen och njuter av de vackra 
naturscenerna. Det är både unikt och spännande att få uppleva USA on the road.

Bagage

Om du vill låsa din resväska behöver du ett så kallat TSA-lås. Bagaget kontrolleras av Transportation Security. Administration på flyget till och från USA, och de har en universalnyckel som kan öppna TSA-lås. Om du har låst din resväska med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta väller även inbyggda lås på resväskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och koffertrem. Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Wi-fi och internet på hotellen i USA

Många av våra hotell har gratis Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummen. Detta ingår i servicen precis som teve. Anslutning och kvalitet kan dock vara något ostadigt. Några av hotellen erbjuder gratis Wi-fi på rummen medan andra erbjuder gratis internet på gemensamma ytor (fråga gärna efter Wi-fi eller internet när du checkar in på hotellet eller fråga din reseledare). Ibland kan det löna sig att utnyttja servicen på de gemensamma ytorna eftersom anslutningen är bättre där än på rummen. Signalstyrkan beror ofta på var ditt rum är placerat i förhållande till närmaste Wi-fi-router. Enskilda hotell kräver en avgift för användning av Wi-fi eller internet via nätverkskabel på rummet. Här är kvaliteten oftast bättre. Det finns även möjlighet utnyttja gratis Wi-fi på allmänna platser som Starbucks, som oftast finns på nära avstånd i de större städerna.

Mer om USA

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnader, dricks och om du behöver visum eller vaccination kan du läsa mer här: www.albatros.se/destinationer/nordamerika/usa

Före avresan

Pass

Passet ska vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum. Barn, oavsett ålder, ska ha ett eget pass. Det räcker inte att stå med i föräldrarnas pass. Skicka in en kopia av ditt pass till Albatros Travel senast 14 dagar efter din bokning. Tänk för övrigt på att namnet på flygbiljetten måste överensstämma med namnet som står i ditt pass. Om namnen inte överensstämmer kan följden bli att du nekas inresa till USA och måste flyga hem för egen räkning. I USA råder ingen visumplikt för svenskar och övriga EU-medborgare vid vistelser i upp till 90 dagar, men före avresa ska du fylla i en elektronisk inresetillståndsansökan, ESTA.

ESTA – inresetillstånd till USA

Senast 72 timmar före avresa ska du ansöka om inresetillstånd på https://esta.cbp.dhs.gov. Här får du ett första inresetillstånd och ett nummer som du ska skriva ut eller skriva ner och ta med på resan, eftersom flygplatsmyndigheten i både Sverige och USA kan kräva att få se det. Ett mindre belopp tillkommer, cirka 14 dollar, som betalas med kreditkort. Tillståndet gäller i två år eller tills ditt pass har gått ut, om detta sker inom nämnda två år. Om du reser tillsammans med barn som inte är dina egna eller om du och dina barn inte har samma efternamn ska du förutom ESTA-tillståndet även ha ett särskilt tillstånd.

Du kan läsa mer om ansökan om inresetillstånd och om resor med barn på www.albatros.se/praktisk/inresa-i-usa

Visumkrav om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare varit på resa i Irak, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011 kan du inte längre resa in i USA med bara ett ESTA-tillstånd. Då måste du även ha ett riktigt visum, utställt av amerikanska ambassaden i Stockholm. Det samma gäller svenska medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Elektronisk utrustning i handbagaget

Information om elektronik

Du kan läsa mer om elektronisk utrustning under vår faktadel på:  http://www.albatros.se/destinationer/nordamerika/usa/fakta

Säkerhetskrav vid flygresor till USA

De amerikanska myndigheterna har skärpt sina säkerhetskrav för flygresor till USA All elektronisk utrustning som tas med i handbagaget på flyget (mobiltelefoner, surfplattor, datorer etc.) ska kunna sättas på i säkerhetskontrollen. Det innebär att du måste se till att batteriet i utrustningen är fulladdat när du anländer till flygplatsen. Om den utrustningen inte kan slås på får föremålet inte tas ombord på flyget och får stanna kvar i säkerhetskontrollen. Den nya regeln beror på att myndigheterna är rädda för att elektroniska apparater kan användas i samband med terrorattacker, Vi hänvisar till British Airways webbplats för mer information: http://www.britishairways.com/travel/flightops/public/en_no?p_faqid=5047&source=hp_disruption_banner

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor