MS Darakum

– plats för 110 passagerare
– fina och rymliga hytter
– litet poolområde och fint soldäck (ej uppvärmd pool!)
MS Darakum är ett av Nilens bästa kryssningsfartyg

Fartyget är elegant inrett i marockansk stil. Du kan sitta på soldäck och njuta av Nilen, och se Egypten flyta förbi medan du kopplar av eller tar ett svalkande dopp i den lilla poolen. Måltiderna intas i den fina restaurangen längst ner, och det bjuds på underhållning flera kvällar.

Hur är hytterna?
Vi har valt de stora standardhytterna på 20 m2. Hytterna ligger på däck 2 och 3 (enkelrum finns däremot på däck 1, med mindre fönster!). De har stora fönster med utsikt mot Nilen, luftkonditionering, satellit-tv. minibar, säkerhetsbox, flytvästar, telefon, hårtork och badrum.

Särskilda villkor
Rederiet vill upplysa om att det finns vissa regler för att få delta i en kryssning. Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Råder åldersgräns på kryssningen?
Personer under 21 år måste resa i sällskap av målsman över 21 år. Man måste vara minst 21 år för att få köpa alkohol.

Går det att beställa specialkost?
Vi rekommenderar att du informerar Albatros Travel om eventuella önskemål om specialkost senast 45 dagar före avresa, så att vi kan informera rederiet före vår ankomst. Rederiet gör vad de kan för att tillmötesgå dina önskemål.

Ska man ta med sig egna handdukar?
Du behöver inte ta med handduk. Det finns även badlakan vid poolen.

Ombordstigning på fartyget
Det anordnas alltid en gemensam transport från flygplatsen/hotellet till fartyget, men notera att kryssningsfartygen lägger ankar bredvid varandra, och att man ofta måste passera genom andra fartyg vid landstigning och påstigning, eller tvärtom att andra fartygs passagerare måste passera genom vårt fartyg. Notera att vi lägger till cirka 15 kilometer från centrum vid Luxor.

Drycker ombord
Du betalar själv för samtliga drycker. Lokala drycker är vanligtvis förhållandevis billiga medan importerade drycker ofta är något dyrare.
OBS: Drick aldrig vatten från vattenkranarna i Egypten - heller inte ombord på fartyget.

Rökning ombord
Fartyget är i stort sett rökfritt, men det finns speciellt avgränsade områden utomhus där det är tillåtet att röka. Det är inte tillåtet att röka inomhus eller i hytterna. Cigarr- och piprökning är endast tillåtet på yttre däck. Rökreglerna kan ändras med kort frist och vi ber därför våra gäster att respektera anslag och skyltar ombord.

Elektricitet
Uttagen i hytterna är på 110/220 v. Ta eventuellt med en adapter.

Telefon, internet och mail
Var uppmärksam på att det kan vara dyrt att ringa från din egen mobiltelefon, och att extra kostnader i samband med samtal och datakonsumtion från utlandet kan förekomma. Kontakta eventuellt din operatör före avresa för att få mer information om avgifter med mera. Det finns Wi-Fi överallt på fartyget.

Det finns ett interntelefonsystem mellan hytterna, och om du behöver ringa ett vanligt samtal sköts detta från receptionen.

Barn ombord
Barn är välkomna ombord på kryssningsfartyget. Fartyget är däremot inte anpassat efter barn eller spädbarn, och syftet med resan är avkoppling och lugn och ro. Vi ber dig notera att du inte får lov att åka på kryssning med MS Darakum om du under resans gång går in i graviditetsvecka 24.

Hur sker betalning ombord på fartyget?
Samtliga priser ombord anges i egyptiska pund, men du kan även betala med amerikanska dollar och euro. Följande kreditkort kan användas: VISA och MasterCard.

Vad betalar man extra för ombord?
Drycker, tvätt samt telefonsamtal med mera.

Förvaring av värdesaker
Varje hytt har en säkerhetsbox. Vänligen notera att rederiet och Albatros Travel inte ansvarar för värdesaker som lämnas i boxarna, i hytten eller på andra platser ombord.

Vilket språk talar man ombord?
Huvudspråk är engelska och all information över högtalare, informationsmöten och underhållning sker på engelska.

Dresscode
Smart casual och avslappnade kläder. Shorts och badkläder är inte tillåtna i restaurangen.

Det kan bli väldigt varmt på dagarna och väldigt kallt på nätterna. Ta gärna med en lätt tröja, jacka eller vindjacka. Det kan även kännas något kyligt inomhus på grund av luftkonditioneringen.

Kryssningens reseledare
Under en kryssning har reseledaren inte samma funktion som under en vanlig resa då gruppen tillbringar större delen av tiden tillsammans. Under den här typen av resa kan man välja att vara tillsammans med övriga gruppmedlemmar samtidigt som man kan tillbringa tid på egen hand både på båten och på land.

Reseledarens roll är att hjälpa till med alla praktikaliteter som inresor, transfer till och från flygplatsen, ombordstigning samt översättning till svenska och information om möjligheter ombord och på land. Dessutom deltar reseledaren i de utflykter som beskrivs i dagsprogrammet. Reseledaren deltar i alla gemensamma utflykter och aktiviteter, och finns givetvis alltid till hand för frågor och samtal. Eller kanske bara en trevlig pratstund om andan faller på. 

I Egypten är det obligatoriskt för utländska grupper att ha en egyptisk guide. Guiden informerar på engelska medan den svenska guiden översätter och sufflerar.

Under en kryssning deltar gruppen på samma villkor som övriga gäster ombord, och reseledaren kan därför omöjligt finnas till hands överallt. Vänd dig gärna till fartygsreceptionen som gärna hjälper till och svarar på frågor från fartygets övriga passagerare.

Vad ska man packa med sig?
Merparten av kvällarna ombord är det snygg och informell klädsel som gäller. För herrar gäller långbyxor och skjorta eller t-shirt med krage. Damerna klär sig gärna i sommarklänning, kjol, byxa och skjorta/blus.

Jeans, shorts och t-shirt accepteras inte i restaurangerna efter kl. 17.30 och det är inte tillåtet att vistas i restaurangerna i badkläder.

Om du reser på sommaren rekommenderas lätta bomullskläder, men en tröja eller tunn jacka kan också vara bra att ha till hands, inte minst eftersom det ofta är svalt inomhus på grund av luftkonditioneringen. Vid resor till kallare delar av världen ska du komma ihåg att ta med varma kläder. Bekväma skor rekommenderas till utflykterna i land, och glöm inte att ta med joggingskor och träningskläder om du planerar att utnyttja sportmöjligheterna ombord. Tvätteriet ombord tar emot dina kläder mot betalning, och rena kläder levereras nästa dag. Det finns pool ombord så glöm inte badkläderna!