Expedition 69 grader nord–Kurs mot Diskoön och Baffin Island

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en helt unik lyxkryssning till UNIKT PRIS! Vi utforskar Grönlands vilda västkust med Diskoön och Baffin Islands enorma vildmark i Kanada.

UNIKT PRIS!

Albatros Expeditions kan med stort nöje presentera en ny och spännande resa för sommaren 2024 – en expeditionsresa ombord på Ocean Albatros, då vi utforskar Västgrönland, Diskoön och kanadensiska Baffin Island i territoriet Nunavut.

Denna spännande tur ger dig möjlighet att se de små men livliga samhällena i Grönland och Nunavut, träffa en vänlig lokalbefolkning i pittoreska städer och byar samt uppleva den helt fantastiska arktiska naturen med glaciärer och isberg, djupa fjordar och branta berg.

Resan börjar i Kangerlussuaq, och därifrån far vi till Nuuk, Grönlands företagsamma huvudstad. Från Nuuk besöker vi Kangaamiut, en trevlig liten by, rik på traditioner och kultur. Härnäst besöker vi spektakulära glaciärer i Evighetsfjorden, innan vi tar oss över Davissundet som ligger mitt emellan Grönland och Kanadas största ö, Baffin Island. Här går vi i land i Iqaluit, som är både huvudstad och den största staden i Nunavut.

Vi kommer nära den lokala inuitkulturen och vi går nu från stad till land, när fartyget sätter kurs mot Lower Savage, Monumental och Lady Franklin-öarna, alla så kallade ’hot spots’ för arktiskt djurliv. Vi fortsätter därefter expeditionen till byn Pangnirtung, som ligger i spektakulära naturomgivningar och är en av Nunavuts mest kända samhällen.

Efter Pangnirtung återvänder vi till Grönland till landets näst största stad Sisimiut, och fortsätter därefter norrut till den vackra Diskobukt-regionen. Vi ser bergen i Qeqertarsuaq och den fridsamma isfjorden Ilulissat, som finns med på UNESCO:s lista över världsnaturarv.

Vi återvänder till Kangerlussuaq via den lilla byn Itilleq, där besökare kan uppleva livet i en traditionell grönländsk bosättning.

På denna resa ingår det besök i hela två mäktiga arktiska nationer. Det är en unik chans att på samma resa uppleva inuitkulturen på båda sidor av Davissundet, bevittna ett unikt arktiskt djurliv och utforska den fantastiska vildmarken långt uppe i norr.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Expeditionskryssning

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta DKK, CAD

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm-Köpenhamn
Dag 2
Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq. Ombordstigning på Ocean Albatros. Polarcirkeln korsas på väg söderut. Möjlighet till utflykt till Renglaciären med grillunch.
Dag 3
Nuuk, Grönland
Dag 4
Kangaamiut och Evighetsfjorden, Grönland
Dag 5
Över Davissundet. Upplevelser ombord
Dag 6
Iqaluit, territoriet Nunavut , Kanada
Dag 7
Lower Savage Islands, territoriet Nunavut, Kanada
Dag 8
Monumental Island och Lady Franklin Island, territoriet Nunavut, Kanada
Dag 9
Pangnirtung, territoriet Nunavut, Kanada
Dag 10
En dag till sjöss öster om Davissundet
Dag 11
Sisimiut, Grönland. Stadsvandring och möjlig vandring
Dag 12
Qeqertarsuaq på Diskoön och Kuannit. Vandring i Qeqertarsuaq
Dag 13
Ilulissat (“Isbergens Huvudstad”). Möjlighet till båttur eller flightseeing till den UNESCO-skyddade Isfjorden (tilköp ombord)
Dag 14
Itilleq, Grönland
Dag 15
Kangerlussuaq och flygresa till Köpenhamn
Dag 16
Flyg Köpenhamn-Stockholm

Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm-Köpenhamn

Efter ankomst till Köpenhamns flygplats inkvarteras vi på hotell och du kan välja om du på egen hand vill besöka Köpenhamns centrum eller om du hellre vill koppla av på hotellet.

Dag 2
Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq. Ombordstigning på Ocean Albatros. Polarcirkeln korsas på väg söderut. Möjlighet till utflykt till Renglaciären med grillunch. Avfärd kl. 18.00

Vi landar i Kangerlussuaq som är Grönlands största internationella flygplats för civil trafik. Härifrån fördelas trafiken till resten av Väst- och Nordgrönland. Det bor permanent ca. 4–500 människor i stan, och här ligger huvudkontoret för Albatros Arctic Circle, med hotell och souvenirbutik, bara ca. 100 meter från flygplatsbyggnaden.

Det var amerikanarna som under andra världskriget anlade flygplatsen i Kangerlussuaq. Under namnet Bluie West Eight etablerades 1942 en stor flygbas i änden av den drygt 160 km långa fjorden. Flygbasen var strategiskt viktig men med en ökande teknologisk utveckling förlorade basen efterhand sin betydelse, och 1992 lämnade amerikanarna platsen och överlät faciliteterna och byggnaderna till Grönlands hemmastyre.

Omedelbart efter ankomst till Kangerlussuaq finns det möjlighet att följa med på en intressant utflykt till Renglaciären. Denna del av Inlandsisen står som en isvägg – på vissa platser upp till 60 meter – och skapar en tydlig kontrast mellan land och is. Namnet kommer från att det ofta finns renar här. Även utan djurens närvaro är platsen i världsklass vad gäller motiv för kameran och hänförelse inför naturens orörda skönhet.

Turen till en av områdets mest sevärda glaciärer äger rum i en tundrabuss med fyrhjulsdrift, anpassad till terräng och grusunderlag. Under resan håller vi utkik efter områdets djurliv i form av renar och myskoxar, medan guiden berättar om området och dess historia. Efter glaciär-besöket ska vi till restaurang Roklubben där vi äter en grillunch.

(Utflykten ingår inte i resans pris, se mer under Extra utflykter.)

Om du inte har beställt utflykten till Renglaciären, blir det tid på egen hand i Kangerlussuaq fram till det att vi kör till fartyget.

På eftermiddagen kör vi till hamnen ca. 12 km väster om flygplatsen för avfärd med vårt fartyg, M/S Ocean Albatros. Vi färdas i mindre grupper i Zodiac-gummibåtar den korta sträckan ut i fjorden, där fartyget ligger ankrat. Väl ombord, får vi först våra respektive hytter. Därefter är det en obligatorisk säkerhetsövning, och medan vi njuter en trevlig middag i restaurangen, börjar vi kryssningen ut genom fjorden.
Kangerlussuaq ligger nära polcirkeln som vi korsar på vår väg genom fjorden.

Middag ombord ingår.

Dag 3
Nuuk, Grönland Ankomst kl. 12, avresa kl. 20

Nuuk är en stad med många kontraster. Här finns det både höghus och traditionella trähus, ett aktivt kulturliv men också närhet till vacker natur. Den livliga grönländska huvudstaden känns mycket större än vad den är med bara 19 000 invånare, och här finns en mängd intressanta sevärdheter och aktivitetsmöjligheter. De lugna fjordarna omkring Nuuk har varit bebodda av paleo-inuit-kulturer sedan minst år 2200 f.Kr. Det finns också arkeologiska bevis som visar på vågor av migration genom området, då forntida jägare följde migrerande byten.

Omkring år 100 e.Kr. etablerade sig norska nybyggare från Island på den västra bosättningen på de gröna ängarna vid Nuuk-fjorden. De försvann oförklarligt flera hundra år senare, och den näste skandinav som besökte området var Hans Egede, den danske missionären som ”återupptäckte” Grönland och grundade Nuuk till Godthåb (Gott Hopp) år 1728.

Danska initiativ för att modernisera Grönland på 1950-talet lämnade en tydlig prägel på Nuuk. Även om det innebar förbättringar av stadens infrastruktur, vittnar många lägenhetskomplex i staden om snabb (och många gånger tanklös) urbanisering. Som Grönlands huvudstad fortsätter dess befolkning också att växa snabbt. Det byggs nya förstäder under Ukkusissat, berget som höjer sig öster om staden.

Nuuk har mycket att erbjuda den kräsne besökaren. Grönlands största stad är hem för landets stora kulturinstitutioner. Ta en tur förbi exempelvis den gamla kolonihamnen och besök Grönlands Nationalmuseum. Här finns en skattkista full av historia, som sträcker sig långt tillbaka till landets första invånare. Här finns bland annat artefakter från paleo-inuit-perioden och den nordiska tiden samt de betagande Qilakistoq-mumierna.

Följ med på en resa genom grönländsk kultur i Katuaq, stadens kulturcenter och ett arkitektoniskt vidunder. Köp äkta grönländsk konst i stadens många små butiker eller koppla av på ett hippt kafé på trottoarkanten med en grönländsk kaffe och njut av utsikten och stadslivet. Nuuk York (som stolta stadsbor kallar det) liknar ingen annan stad i Grönland, eller faktiskt i världen.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 4
Kangaamiut och Evighetsfjorden, Grönland Ankomst till Kangaamiut kl. 7.00, avresa kl. 11.00. Tur i Evighetsfjorden från kl. 13.00.

Vår expedition är i gång på allvar, när vi i dag anländer till den lilla byn Kangaamiut, en mycket pittoresk bosättning i Grönlands centrala Qeqqata-region. Kangaamiut omges av kallt innehållsrikt vatten och ett stort inland fullt av vilt och här pågår livet i ett makligt tempo.

Invånarna lever fortfarande ett övervägande traditionellt liv, baserat på jakt och fiske. Man kan gå en tur till heliporten på toppen av kullen, med en fantastisk utsikt över staden och de kringliggande fjordlandskapen.
Konstnärer från Kangaamiut är välkända i hela Grönland och några av de mest praktfulla verken kan ses på stadens lilla museum.

På eftermiddagen färdas vi mot Evighetsfjorden/ Kangerlussuatsiaq, en av många djupa fjordar formade mellan de branta bergen i detta område. Det danska namnet Evighetsfjorden hänvisar till inloppets enorma storlek, medan det grönländska namnet Kangerlussuatsiaq kan översättas till ”Den Ganska Stora Fjorden”, vilket är lite av en underdrift!

Evighetsfjorden sträcker sig ca. 100 km in i de glaciärklädda bergen och skär genom det stora istäcket som täcker det mesta av landet mellan Nuuk och Sisimiut – Grönlands två största städer. Om vinden och vädret är med oss, ska vi försöka utforska fjorden i Zodiac-båtar framför Evighetsglaciären som flyter ute i fjorden från Maniitsoq-isskorpan ovanför.

Håll öga på kalvningar från glaciären samt lommar och andra fåglar på de närliggande fågelklipporna. Vi vill poängtera att säkerhet alltid kommer först och att det alltid är kaptenens och våra expeditionsledares beslut om det är möjligt att genomföra Zodiac-turer.

Frukos, lunch och middag ombord.

Dag 5
Över Davissundet. Upplevelser ombord

Davissundet skiljer sydvästra Grönland från Nunavut i öster. Sundet är uppkallat efter John Davis, en av många europeiska upptäcktsresanden som begav sig in i detta område på jakt efter Nordvästpassagen.
Området var tidigare ett populärt tillhåll för europeiska valfångare, som kom för att jaga de stora rätvalarna som engång i överflöd besökte området.

Kusterna vid Davissundet är glest befolkade med Nuuk och Iqaluit som de klart största städerna. De extrema tidvattenskillnaderna och den tjocka vinterisen gjorde tidigare tillgången till regionen till en verklig utmaning, även om moderna expeditionsfartyg som Ocean Albatros nu med lätthet kan navigera i dessa farvatten.

Dagarna till sjöss är aldrig tråkiga. Fartygets expeditionsteam arrangerar en rad aktiviteter ombord för både huvud, kropp och själ. Det ordnas föredrag i fartygets teatersal om lokal historia, djurliv, geologi, kultur och mycket annat.

Du kan också koppla av med en massage i Albatros Polar Spa (mot betalning), eller bara njuta av att se havsfåglarna glida längs med fartyget, från ett bubbelbad, medan Ocean Albatros färdas över Davissundet.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 6
Iqaluit, territoriet Nunavut , Kanada Ankomst kl. 9.00 avresa kl. 17.00

Iqaluit (som betyder ‘många fiskar’ på inuktitut) är den livliga huvudstaden i det kanadensiska territoriet Nunavut. Även om staden ligger på samma breddgrad som Nuuk, kunde städerna inte vara mer olika.
Den västra sidan av Davissundet är mycket kallare än den östra, och landskapet omkring Iqaluit är därför mycket kargare än det jämförelsevis varma Grönland. Inte desto mindre har denna vilda region en robust skönhet som är helt unik.

Området användes, liksom Nuuk, av nomadiska inuit-grupper i tusentals år innan europeerna anlände, eftersom det var ett rikt fiskeområde (därav namnet). Europeerna kom hit först i sin jakt på den sägenomspunna Nordvästpassagen.

Själva staden Iqaluit grundades som Frobisher Bay av Hudson’s Bay Company och utvidgades under andra världskriget då USA byggde Frobisher Bay Air Base – en viktig flygplats, där transatlantiska flyg kunde mellanlanda. Utbudet av tjänster och antalet invånare ökade, då USA investerade i området som en del av radarsystemet «Distant Early Warning Line».

Iqaluit är den största staden i Nunavut och här bor ca. 8000 själar. Eftersom staden är knutpunkt för administration, utbildning och transport i Nunavut, är den rik på historia och kultur. Notera framförallt de gamla Hudson Bay Company-byggnaderna vid kusten i det närliggande Apex/Niaqunngut, vilka uppfördes samtidigt med att staden grundades, den iglo-formade Arktiska Katedralen, det futuristiska Iqaluit-gymnasiet (anpassat till områdets hårda vinterförhållanden) samt alla betagande skulpturer, väggmålningar och andra verk av inuit-konstnärer runt om i staden.

Den unika blandningen av kanadensisk och inuitkultur gör Iqaluit till en fascinerande stad att upptäcka. Till exempel så serveras poutine, den klassiska kanadensiska pommes friten med ost och brun sås, till färsk arktisk öring, politiker sitter på sälskinnsstolar i territoriets lagstiftande församling och narvalständer utgör korset i stadens iglo-formade katedral.

Vill du komma ännu mer under huden på den lokala kulturen, kan du på egen hand gå en tur på museet Nunatta Sunakkutaangit eller besökscentret Unikkaarvik, som stolt visar regionens fascinerande historia och kultur.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 7
Lower Savage Islands, territoriet Nunavut, Kanada Tur med både Ocean Albatros och Zodiacs från kl 7.00 till kl. 17.00

Ögruppen Lower Savage Islands är en grupp lågt liggande öar vid mynningen av Frobisher-bukten, det stora inloppet som går in till Iqaluit. Årtusendens påverkan från is, vind och hav har skapat djupa kanaler på dessa öar, som nästan ser ut som de är gjorda för utforskning i Zodiac-båtar.

Även om landskapet är bart, öde och oföränderligt, upplever det södra Baffin-området några av jordens största tidvattensskillnader, och dessa kraftiga strömmar håller vattnet kring öarna färskt och rikt på näringsämnen. Därför är dessa vatten ett mecka för arktiskt djurliv, som vi hoppas få se när vi ska på Zodiac-kryssning i området (avhängigt av väder).

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 8
Monumental Island och Lady Franklin Island, territoriet Nunavut, Kanada Tur vid Monumental Island från kl. 7.00 till kl. 11.00 och tur vid Lady Franklin Island från kl. 13.00 till kl. 17.00.

Två nakna och isolerade klippor stiger upp ur havet utanför Baffin Islands sydöstra kust. Det är Monumental Island och Lady Franklin Island, två av de områden i Nunavut som är rikast på djurliv.

Monumental Island fick sitt engelska namn för att hedra den ödesdigra Franklin-expeditionen. Men det inuktitutska namnet Umiannguaq refererar till öns form och kan översättas med ’Den lilla båten’. Lady Franklin Island uppkallades efter Franklins hustru, som sponsrade hela sju expeditioner för att söka efter sin försvunne man. De lyckades tyvärr aldrig hitta honom.

Långt ute till havs, långt från mänsklig bebyggelse och täckt av is under merparten av året ligger dessa orörda öar som ett favorittillhåll för isbjörnar och valrossar.

De ses ofta i området tillsammans med stora flockar havsfågel, som häckar på dessa avlägsna öar.
Även om vi aldrig har någon garanti för att se djur, är dessa två platser de bästa i Nunavut för att se arktiskt djurliv, så ha kikarna och kamerorna redo!

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 9
Pangnirtung, territoriet Nunavut, Kanada Ankomst kl. 12.00, avresa kl. 18.00

Här i det grumliga vattnet vid den enorma Kuugarjuaq-fjorden ute vid Cumberland Sound ligger Pangnirtung. Det är en av de vackraste platserna i Arkis. Den lilla byn ligger mitt i ett område med glaciärklädda berg och flera mil av orörd tundra.

Pangnirtung är en del av en isolerad inuitbosättning i Kanada. Ortsnamnen i översättning är ofta vackra beskrivningar. Kuugarjuaq betyder ungefär ’Blir en Stor Flod’, medan Pangniqtuq betyder ’Platsen för rentjurar’ – även om många sparar ett par sekunder och bara kallar den ’Pang’.

De lokala inuiterna i regionen har endast haft kontakt med européer de senaste 100 hundra åren. Byn grundades som en handelspostering för Hudson Bay Company, och den moderna orten har vuxit sig stor. I dag bor här ca. 1500 människor.

Eftersom naturen här är så enastående, har orten fått smeknamnet ’Arktis Schweiz’. Regeringen har tagit initiativ till att främja den lokala inuitkonsten och här kan man hitta både sniderier, tryck och vävda produkter. Och vem vet, kanske reser du hem med en Pang-hatt, som är den tätt vävda huvudbonaden från Nunavut.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 10
En dag till sjöss öster om Davissundet

Medan Ocean Albatros vänder tillbaka över Davissundet till Grönland kan du njuta av faciliteterna ombord på fartyget. Under dagen bjuds det också på olika sorters underhållning.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 11
Sisimiut, Grönland. Stadsvandring och möjlig vandring Ankomst kl. 8.00, avresa kl. 17.00

Först fram på förmiddagen är vi framme vid Sisimiut, och efter frukost ska vi uppleva något av det moderna Grönland. Sisimiut är Grönland nordligast belägna stad med isfri hamn under vintern och den stad längst i söder där det är tillåtet att ha slädhund. Med drygt 5400 invånare är Sisimiut Grönlands näst största stad efter Nuuk.

Det har bott människor i Sisimiut-området i cirka 2500 år: Saqqaq-, Dorset- och Thulekulturens folk, som alla kom från Kanada och primärt levde av fisk, fågel och däggdjur som valar, sälar och renar. Under 1600-talet kom de första europeiska valfångarna till Sisimiut-regionen.

De hade endast sporadisk kontakt med landets befolkning, och först efter den norske missionären Hans Egedes kolonisering av Grönland 1721 etablerades det fast kontakt mellan inuiter och européer. 1756 upprättades en koloni med namnet Holsteinsborg efter Greve Johan Ludvig Holstein, och Sisimiuts gamla stadsdel består av hus från kolonins första hundra år. Det äldsta huset i staden är från 1756, och en av de mest markanta byggnaderna är den blå kyrkan från 1775.

I dag är Sisimiut en viktig utbildnings- och industriort, och bland fabrikerna kan nämnas Royal Greenlands fiskfabrik, som är den största i sitt slag i Grönland och en av de modernaste i världen. Vi går på en intressant stadsvandring, där vi framför allt ska se den gamla koloniala stadsdelen med muséet och den vackra kyrkan, men vi tar också vägen förbi stadens livliga centrum med en lång rad moderna affärer. Kom med på en promenad genom staden och på eftermiddagen finns det också möjlighet att vara med på en vandring till Teleön (ca. 4,5 km).

Sent på eftermiddagen fortsätter vår sjöresa vidare norrut. Under kvällen passerar vi fjorden Sisimiut Isortuat, Norra Strömfjorden, byarna Attu och Ikerasaarsuk samt den lilla orten Kangaatsiaq. Under natten passerar vi Aasiaat (Egedes minne), innan vi sätter kurs mot den berömda Disko-ön med de karakteristiska 1000 meter höga bergen.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 12
Qeqertarsuaq på Diskoön och Kuannit. Vandring i Qeqertarsuaq Ankomst kl. 8.00, avresa kl. 13.00

Under Diskoöns berg går vi in i en skyddad naturhamn, som med rätta har det danska namnet «Godhavn» (God hamn) eller Qeqertarsuaq, som på grönländska rätt och slätt betyder «Den stora ön».

Qeqertarsuaq var fram till 1950 den viktigaste staden norr om Nuuk, enbart på grund av den stora mängden valar som fångades och drogs i land här. Ända sedan 1700-talet har valfisket fört välstånd till Diskoön, som dock i dag är på väg in i glömska på grund av färre arbetstillfällen och bristande förbindelser till fastlandet. Vi går genom staden till den särpräglade åttkantade kyrkan, som i folkmun kallas «Vår Herres Bläckhus».

Öns platta berg är vulkaniska och är bland de yngsta av Grönlands geologiska formationer. Bergen innehåller intressanta förekomster av rent järn och kol. Under ett antal år bröts det kol från Qullissat på öns norra kust. När gruvan och staden stängdes genom ett danskt dekret 1972, skapades en stark politisk medvetenhet bland Grönlands ungdomar. En medvetenhet som bidrog till att Grönland 1979 fick ett så kallat hemmastyre.

Vi ger oss ut i bukten igen med kurs mot söder och Ilulissat.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 13
Ilulissat (“Isbergens Huvudstad”). Möjlighet till båttur eller flightseeing till den UNESCO-skyddade Isfjorden (tilköp ombord) Ankomst kl. 7.30, avresa kl. 19.00

Ilulissat betyder ”isberg” på grönländska”, och stadens smeknamn är med rätta ”Isbergens Huvudstad”. I Diskobukten utanför Ilulissats kust finns nämligen de gigantiska isbergen. De kommer från Isfjorden, en dryg halvtimmes promenad söder om Ilulissat, och föds 70 kilometer längre in i fjorden av den enorma Sermeq Kujalleq-glaciären, som med en bredd på 10 kilometer och en tjocklek på 1000 meter är den mest produktiva glaciären utanför Antarktis.

De flesta andra glaciärerna kalvar endast med en fart på cirka 1 meter per dygn, men Ilulissats glaciär kalvar med en fart på cirka 25 meter. Detta betyder att glaciären producerar mer än tio procent av alla isberg i Grönland, motsvarande cirka 20 miljoner ton is per dygn. Allt detta har bidragit till att Isfjorden finns med på UNESCO:s lista över världens naturarv.

I mer än 250 år som har gått sedan Ilulissat grundades, har den vuxit markant och är i dag Grönlands tredje största stad med fler än 4500 invånare. Det är en mycket levande och trevlig stad med ett, med grönländska mått mätt, rikt utbud att kulturella attraktioner.

Polarforskaren Knud Rasmussen föddes i Ilulissat, liksom hans gode vän, den eminente hundföraren Jørgen Brønlund, som deltog i och omkom under Danmark-expeditionen. Man kan gå en tur genom staden och avsluta med en cirka två kilometer längre tur ut till Sermermiut-slätten, där man kan njuta av stillheten och den vackra vyn över Isfjorden.

Det är också möjligt att följa med på en spännande båtutflykt till Isfjorden (tar cirka 2,5 timmar), då vi upplever och kommer nära inpå fantastiska islandskap. Båtturen är definitivt en upplevelse utöver det vanliga och en stor naturupplevelse som du kommer att minnas länge. Kom ihåg varma kläder!

(Båtturen i Isfjorden ingår inte i resans pris, och måste beställas hemifrån. Läs mer längre ner i programmet.)

Det är också möjligt att köpa till en flygtur över Isfjorden. Flygturen måste också beställas hemifrån. (Läs mer längre ner i programmet.)

Vi färdas sedan ut i Diskobukten igen på vår resa söderut.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 14
Itilleq, Grönland Ankomst kl. 14.00, afsejling kl. 17.00

Strax norr om polcirkeln ligger Itilleq, en av många små byar som ligger som pärlor längs Grönlands västkust. Byn ligger i hjärtat av området Aassivisuit-Nipisat, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Platsen kom med på listan på grund av sina gamla inuit-jaktarv, vilka dokumenterar Grönlands historia om bosättningar.

Även om torvhusen och skinntälten har ersatts med färgglada moderna hus, har livsstilen endast förändrats en smula sedan inuiterna först anlände till Grönland. De lokala huvudlederna är vatten och is, och havet fortsätter att ge brödföda till lokalbefolkningen som det gjort i tusentals år.

Trots detta gamla arv är lokalbefolkningen fast förankrat i den moderna världen med smarta telefoner, snabbt wi-fi och satellit-TV. Beroende på hur många invånare som är hemma under vårt besök (många är ofta ute och jagar), hoppas vi kunna spela en fotbollsmatch tillsammans. Lycka till!

Dag 15
Kangerlussuaq och flygresa till Köpenhamn Ankomst kl. 7.00

Under natten har kaptenen styrt fartyget till Kangerlussuaq, dit vi kommer på morgonen. Efter frukost ombord är det dags att säga farväl till Ocean Albatros och dess besättning, innan vi tar Zodiac-båtar i land och kör vidare till flygplatsen för resa till Island och Köpenhamn. Efter ankomst till Köpenhamn inkvarteras vi på hotell och du kan själv välja om du vill besöka Köpenhamns centrum på egen hand eller bara koppla av på hotellrummet.

Dag 16
Flyg Köpenhamn-Stockholm

Vi flyger hem från Köpenhamn.

Båttur mellan isberg i Ilulissat

Det finns möjlighet att delta i en spännande båttur till isbergen vid Ilulissat.
Utflykten måste beställas och betalas hemifrån senast 45 dagar före avresa.
Utflykten leds av en guide från vår lokala agent.

Pris pr person: 1.698,-

Måste beställas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Flightseeing med Airzafari i Ilulissat

Upplev den betagande norra glaciären och den stora Isfjorden Kangia, där isbergen föds!
På denna 40 minuter långa flygtur får du en fantastisk möjlighet att se den vackra naturen omkring Ilulissat. Vårt bekväma flyg tar dig nära inpå landskapet och med garanterad fönsterplats har alla perfekt utsikt över isen, stora och små isberg – och kanske också valar!

Pris: 4.998,- per person

Måste beställas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Renglaciären med grillunch

I Kangerlussuaq är det möjligt att delta i en utflykt till Renglaciären, en utlöpare av Grönlands inlandsis. Efter 1,5 timmes körsträcka genom dalen är vi framme vid inlandsisen och glaciären som reser sig 50 meter över den isdämda sjön. En fantastisk kontrast mellan land och is. Som namnet antyder, finns det goda möjligheter att se renare som betar i det frodiga gräset framför isen.

Vi äter grillunch på restaurang Roklubben.

Pris: 1 648 kr per person.

Måste beställas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Tillägg för kat. D: 27 658 kr
Tillägg för kat. E: 34 098 kr
Tillägg för kat. G: 7 358 kr
Tillägg för kat. C: 40 598 kr
Tillägg för kat. B: 48 658 kr
Tillägg för kat. A: 68 098 kr

Tillägg för uppgradering av hytt

Pris för kat. E:  3 698 kr per pers. UTSÅLD
Pris för kat. C:  7 398 kr per pers.  UTSÅLD
Pris för kat  B: 11 998 kr per pers.
Pris för kat  A: 23 098 kr per pers. UTSÅLD

Priset inkluderar
  • Svensk reseledare
  • Skandinavisktalande och engelsktalande expeditionsteam
  • Direkt flyg Stockholm-Köpenhamn t/r
  • 2 nätter på hotell i Köpenhamn (4*) med frukost
  • Flyg Köpenhamn – Kangerlussuaq t/r (inkl. teknisk mellanlandning på Island) *
  • Transport, utflykter och Zodiac-turer under kryssningen enl. program
  • 13 nätter kryssning med Ocean Albatros i delad utsides dubbelhytt (kategori D) med bad/toalett
  • Hamnnära utflykter i besöksorterna med Albatros reseledare och expeditionsguider
  • Informationsmöten och föredrag med expeditionsteamet
  • Helpension under hela kryssningen
  • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
  • Skatter och avgifter

*Det är en så kallad teknisk mellanlandning på Reykjaviks flygplats Keflavik på både ut- och hemresa, då fler gäster kommer ombord. Det går inte att lämna flyget under den tekniska mellanlandningen, som vanligtvis tar en knapp timme (med förbehåll).

Priset inkluderar inte
  • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
  • Gouda reseförsäkring / komplement till hemförsäkring 
  • Tillägg för enkelhytt
  • Ev. måltider efter kryssningen i Kangerlussuaq
  • Eventuella extra utflykter och arrangemang
  • Drycker förutom kaffe och te dygnet runt samt juice och liknande till frukost
  • Dricks till fartygspersonal, lokala guider och liknande - vi rekommenderar ca. USD 14 per person och dag
  • Utgifter till medicin och andra personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift per faktura 130 kr (bortfaller vid beställning online)
  • Särskilt utflyktspaket
  • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om fartyget

Det revolutionerande och stilfulla Ocean Albatros har alla fördelar som finns på ett litet expeditionsfartyg, i kombination med den stabilitet och komfort som finns på stora kryssningsfartyg. Den helt unika patenterade stäven, en så kallad X-Bov, gör att Ocean Albatros skär genom vågorna på ett mer stabilt sätt än konventionella kryssningsfartyg. Det finns plats ombord för upp till 194 passagerare och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär, som tillsammans med den personliga servicen från fartygets personal ger en oförglömlig upplevelse.

Om hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utsides hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork och tv.

Premiumsvit 45 m2 – Kat. PS
Den största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är Premiumsviten. Denna 2-rumssvit har dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt balkong och rymligt badrum. Beläget på däck 4.
Denna kategori finns vid förfrågan. Vänligen hänvänd er till Albatros Travel för pris.

Juniorsvit, 42 m2 - Kategori A
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt tack vare läget på övre hyttdäck, däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sällskapsyta, rymligt badrum samt egen balkong. Sviterna är för max 3 personer. Beläget på däck 7.

Balkongsvit 35/28 m2 – Kat. B1/B2 
Ocean Albatros har 6 balkongsviter ombord belägna på däck 4 och däck 6. Sviterna har dubbelsäng eller två enkelsängar samt badrum och privat balkong. Balkongsviterna är för 2 personer.

Balkonghytt, ca. 24 m2 - Kategori C
Detta är den vanligaste hyttkategorin på fartyget och ligger på däck 4 och 6. Balkonghytterna har dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och egen balkong. Hälften av hytterna har en bäddsoffa vilket gör det möjligt för ett barn att bo i hytten. Önskar man att boka två hytter med dörr mellan kan detta efterfrågas för denna kategori.

Standardhytt med fönsterglugg, ca. 22 m2 - Kategori D
Standardhytterna på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för dem som önskar en trevlig bas. Standardhytterna har två enkelsängar, fönsterglugg och badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4.

Standardhytt med fransk balkong 16 m2 – Kat. E
Standardhytterna med fransk balkong ligger alla högt upp på fartyget, på däck 7. Hytterna har dubbelsäng och fönster från golv till tak.

Trepersonershytt med fönsterglugg 22 m2 – Kat. F
Standard trepersonershytt på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för de som önskar en bekväm bas för upp till 3 personer. Standardhytterna har samtliga 2 enkelsängar, en bäddsoffa, fönsterglugg och badrum. Belägna på däck 3

Standard enkelhytt med fönsterglugg 18 m2 – Kat. G
Standard enkelhytterna ligger på däck 3. De ligger intill fartygets ’mud room’ (fartygets groventré) med smidig tillgång till Zodiac-plattformarna från vilka man går av och på fartyget.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Om expeditionskryssningar

Albatros har under flera år utvecklat en kryssningsform som är speciellt lämpad för polarförhållanden där is tillsammans med en begränsad infrastruktur och en otillgänglig ödemark kräver resor av en mer expeditionsliknande karaktär, perfekt för den som vill ha en unik reseupplevelse. Det här är en exklusiv naturresa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagarna innebär att resan känns som en gruppresa eftersom alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, exkursioner, föreläsningar och valsafari.

Resan är relativt bekväm och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Det förutsätts dock att deltagarna är fullt rörliga och vill uppleva naturen på dess egna premisser. Man bör tänka på att resan skiljer sig från vanliga turistresor eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Det finns många oförutsägbara inslag och rutten avgörs av vind, väder, is och strömförhållanden. Ruttbeskrivningen bör ses som det perfekta målet, men den kommer förmodligen att ändras även om vi skulle få flera veckor av högtryck och strålande sol.

Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Om vi helt plötsligt åker genom en flock valar kan dagsprogrammet genast ändras.

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av Zodiac-typ. Dessa ska transportera oss in till öde kuster, längs glaciärer och på valsafari. Fartyget är försett med en extern trappa (lejdare) varifrån vi kan kliva i gummibåtarna, som är försedda med en kraftig motor. Fartyget seglar så nära sevärdheter som möjligt och även glaciärer, fågelfjäll och därefter stiger vi ombord på gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt mellan valar, sälar, isberg eller fågelöar. Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även få uppleva ett ganska kallt och blött klimat. Alla som vill kan stanna på fartyget som är utrustat med ett litet bibliotek.

Vem kan delta?

För att kunna delta på denna resa måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämpligt för dem med rörelsehinder

Fartyget är dessvärre inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det är framför allt av säkerhetsmässiga skäl då rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp av personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller medföras ombord på fartyget då alla gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom, handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Pass och passupplysningar till Albatros Travel

På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). I samband med incheckning på fartyget överlämnas pass eller annan giltig bild-legitimation och förvaras fram till kryssningens slut. 

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Anslutning med inrikesflyg

Det är tyvärr inte möjligt att beställa anslutning med inrikesflyg i Sverige.

Viktiga regler vid landstigning och utflykter

När vi befinner oss på land är det givetvis mycket viktigt att visa respekt för den unika naturen. Det handlar om att: Lämna inget annat än dina fotspår och ta inget annat med dig från naturen än dina minnen. Vi ber också om att man håller sig någorlunda i närheten av sin grupp – det gäller framför allt på expeditioner i Arktis, där det inte är helt osannolikt att träffa på en isbjörn. Det är också viktigt att följa expeditionsledarens anvisningar.

Allmänna säkerhetsregler

  1. Informera reseledaren om du önskar gå på egen hand i land.
  2. Gå inte in i ett hus/en byggnad, med mindre att du uttryckligen har blivit bjuden in.
  3. Gå inte ensam i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen, och kom ihåg att vädret kan ändra sig plötsligt och därmed minska sikten.
  4. Håll (säkerhets)avstånd till djur och fåglar (minst 5 meter)
  5. Håll öga på tiden och kom ihåg när fartyget ger sig i väg igen. Se till att din klocka har samma tid som fartyget.
  6. Notera alltid på mönstringstavlan när du går av och när du är tillbaka.

Bagage

Försök att begränsa mängden bagage, eftersom det inte finns så mycket plats i hytterna. Fartygets besättning hjälper till med att bära bagaget ombord. Namn och adress måste alltid anges tydligt på bagaget.

Goda tips till packlistan – generellt

En sjöresa i Grönland under sensommaren kräver relativt stor variation vad gäller klädsel. Under turen kan temperaturen nå upp på 12 grader, men vi kan förvänta oss temperaturer på ner till kanske 4 grader – även om solen skiner. Varmt och vattentät klädsel samt mössa och vantar är det mest praktiska.

Ta med kläder som kan kombineras, exempelvis en långärmad ylletröja innerst, sweater och fleecetröja som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. På benen är tätt vävda fritidsbyxor bra. Ett par långa underställ samt lätta regnbyxor till Zodiac-turer blir man också glad över.

Ett par kraftiga, väl profilerade och halksäkra vandringsskor eller kängor är perfekta ombord och passar väl för promenader i städerna. Ombord på Ocean Albatros finns det ett stort urval gummistövlar att låna. De är praktiska att använda under ilandstigningar från gummibåtarna. På denna kryssning används fartyget exklusivt för Albatros Expeditions, och det finns ingen särskild ’dress code’ ombord. Praktiska reskläder är det enda som behövs, också för de festliga kvällar som vi givetvis också ordnar.

Det är en riktigt god idé att ha med en kikare. Handduk behöver man inte packa ner.

Goda tips till packlistan – detaljer

Ombord

Klädseln ombord på fartyget är mycket avslappnad och i riktig ”expeditionsanda”. Det här är inte en lyxkryssning i Karibien, där det krävs kavaj och långklänning. Vi kommer säkert att se många jeans och stickade tröjor.

Vantar, strumpor och sockar

Många föredrar ett par yllevantar inuti ett par vattenavvisande överdragshandskar, eventuellt med ett gummerad yta på handflatan, vilket ger ett bättre grepp på isiga ytor. Fotografer föredrar ett par tunna fingervantar i ett par tjocka handskar eller vantar, så man undviker man stelfrusna fingrar. Skidhandskar är perfekta. Strumpor eller varma sockar av yllefrotté eller polypropylen. Gärna knästrumpor och hellre två tunna i stället för att tjockt par.

Gummistövlar

Högskaftade gummistövlar är nödvändiga när man går i land. Ocean Albatros har bra och kraftiga stövlar i storlek 35–47 som kan lånas av alla ombord. Även om personalen som ansvarar för gummibåtarna är behjälpliga när man ska gå i land, så är det nästan oundvikligt att man ibland kliver ner i en grund våg.

Skor

En landstigning från Zodiac görs alltid med gummistövlar men ta med ett par vardagsskor gärna med halksäker sula som kan användas utomhus på fartyget.

Jacka

En bra vind- och vattentät jacka med huva är mycket viktig, kanske den viktigaste persedeln på en resa i Arktis. Jackan behöver inte vara tjock. Många Arktis-resenärer föredrar att använda en ofodrad jacka av Gore Tex-typ med tröja (fleece) under.

Byxor

Vattentäta överdragsbyxor är nödvändiga – antingen Gore Tex eller egentliga regnbyxor. Byxorna måste vara robusta och inte allt för obekväma att gå i. Dessutom ett par behagliga och varma byxor under överdragsbyxorna, och naturligtvis också långkalsonger/underställ, gärna i yllefrotté. Det är inte säkert att man behöver så mycket, men det är bäst att vara på den säkra sidan.

Tröjor

Ylle är varmast – också när det är blött. Fleece är nästan lika varmt, men torkar snabbare. Hellre en tunn och en tjockare blus/skjorta än en mycket tjock.

Halsduk

En bra halsduk eller en tub-scarves (en rundstickad halsduk) behövs när det blåser.

Annan utrustning

Solglasögon och solkräm

I Arktis är UV-strålarna betydligt starkare än vad vi är vana vid. Solglasögon av god kvalitet med UV-skydd är nödvändigt. Använder du glasögon bör du tala med din optiker – ha ett par extra glasögon med i reserv. Kom ihåg solkräm med hög skyddsfaktor.

Kikare

Mycket nödvändigt om man gärna vill se isbjörnar, fåglar och valar. Helst en av god kvalitet, gärna med 8–10 gånger förstoring och en frontlinsdiameter på minst 30 mm.

Kamera

Större kameror bör tas med i en vattentät ryggsäck. Axelremsväskor kan vara besvärliga och man får räkna med lite vattenstänk. Ha med ordentligt med reservbatterier och film/minneskort. En liten dagryggsäck helst med vattentät skal, till personliga saker under vandringarna. Sakerna kan också läggas i en plastpåse i ryggsäcken.

Vattentät ryggsäck och plastpåsar

Ha med en vattentät ryggsäck och flera plastpåsar som är mycket praktiska för att skilja smutsiga och blöta kläder från rena och torra.

Medicinlåda

  • Plåster och kompresser
  • Läppcerat
  • Fuktighetskräm
  • Våtservetter
  • Näsdroppar eller spray
  • Huvudvärkstabletter (helst febernedsättande)
  • Immodium eller motsvarande
  • Personlig medicin
  • Sjösjukemedel (mer info längre ner)

Böcker

Ombord på fartyget finns ett litet bibliotek, men ingen försäljning av böcker. Det bästa är att ta med relevant litteratur hemifrån.

Elektricitet

Strömstyrkan ombord är 220V.

Sjösjukemedel

Vi kan råka ut för stora dyningar, även om vi färdas inomskärs när det är möjligt. Sjösjukeplåster verkar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter är ett alternativ. Var uppmärksam på att sjösjukemedel kan verka lugnande.

Väder och vind

Väder-, vind- och strömförhållanden med mera kan medföra att det blir justeringar/ändringar i programmet och resrutten.

Fartygets besättning

Förutom Albatros expeditionsteam finns det två grupper av besättning ombord, som arbetar tillsammans för att göra din resa till en speciell upplevelse. Fartygets kapten, styrman och matroser har ansvaret för driften av fartyget och alla ytor utomhus. Hotellchefen och hotellstaben är ansvariga för hytterna, sviterna samt mat och dryck, och gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord och sörja för en behaglig vistelse. All besättning är engelsktalande.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi vill göra dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Dricks

Enligt internationella standarder i servicebranschen är det kutym att lämna dricks till fartygets besättning i slutet av resan. All dricks fördelas till hela besättningen (dock inte expeditionsguider). Det angivna beloppet är 14 USD per person och dag och sätts automatiskt upp på din fartygsnota via ditt ’cruise card’.

Mat och dryck

Ombord på fartyget ingår helpension. Alla måltider serveras i fartygets restaurang. Kockarna gör sitt yttersta för att uppfylla dietkrav och önskemål (ange dessa vid bokning), men det ges inga garantier.

Mer om Grönland

Här finns mer information om Grönland: https://www.albatros.se/resmal/europa/gronland 

Här kan du bland annat läsa om klimat, väder, tidsskillnad, dricks och visumregler.

Allmänna villkor

Hälsoupplysningar

Vänligen fyll i efterfrågade upplysningar via länken nedan senast 2 månader innan avresa. Det efterfrågas information om hälsotillstånd, vilket är nödvändig information för vårt team ombord.

Exempelvis om man har nedsatt hörsel, kroniska sjukdomar eller ev. allergier. Denna länk är ej jämförbar med en hälsodeklaration som försäkringssällskap ber sina kunder fylla i när de är äldre än 70 eller 80 år.

https://albatros-expeditions.com/participant-declaration-and-contact-information

Försäkring

På denna resa måste deltagarna vara täckta av en reseförsäkring som innehåller medicinsk ledsagning vid eventuell hemtransport. Vi rekommenderar att man tecknar en reseförsäkring med Super täckning hos Gouda, då denna infriar alla nämnda krav.

Var uppmärksam på att en reseförsäkring måste omfatta täckning för följande situationer:

  • Hemtransport om detta krävs
  • Täckning på minst 200 000 USD vid akut behov av sjuktransport från fartyget
  • Förvärring av kroniska sjukdomar som kräver behandling under resan

OBS: Vid kroniska sjukdomar måste det alltid inhämtas ett förhandsgodkännande hos försäkringsbolaget innan avresa.

Handen på hjärtat

Håll i dig

På denna kryssning kommer vi ut på öppet hav, och det går inte att undgå att fartyget rullar och rör sig. Ha därför alltid en hand på de ledstänger och handtag som finns längs alla korridor och väggar på fartyget.

Vid ombordstigning i en Zodiac är det också viktigt att alltid ha en hand fri, så att man med ett så kallat ’sjömansgrepp’ säkert kan föras på plats av en hjälpande besättning.

Båda dessa goda regler gås igenom grundligt vid det första informationsmötet ombord.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from I huvudsak en jättefin upplevelse, som verkligen kan rekommenderas ! Vi hade ingen svensk reseledare, men alla guider/föredragshållare var väldigt proffsiga. Dagarna i Canada var inte så givande som Grönlands-delen. Vi såg inte isbjörn, myskoxar eller valar. Utflykten med zodiak-båtarna bland isbergen blev inställd och det var ju den viktigaste upplevelsen. För övrigt var båten, personalen, utflykterna och maten mm jättebra. Vin till maten var en positiv överraskning, men måste det vara samma vin i 2 veckor ?
Date published: 2024-09-09
  • y_2024, m_9, d_17, h_14
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_1, tr_1
  • loc_sv_SE, sid_GLCSC17, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor