Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.
  • Expeditionsfartyg byggt för kryssning i isvatten
  • Jungfruresa i november 2022
  • Endast utvändiga hytter med eller utan balkong samt sviter med utsikt
  • 2 restauranger och ett wellness-område

Se däcksplan: https://media.albatros-travel.dk/1f92b8a9-207b-49a1-bcf9-eadf32c5d7ca/albatros/W900

Ocean Albatros är speciellt designat för att ge en bättre expeditionsupplevelse än på något annat fartyg. Den unika patenterade stäven, så kallad X-Bov, gör att Ocean Albatros skär genom vågorna på ett mer stabilt sätt än vad konventionella kryssningsfartyg gör. Detta leder till lugnare sjögång vilket bland annat innebär att det är mindre risk för sjösjuka – mycket positivt då man till exempel korsar Drakes passage. Det är även fördelaktigt då den också hjälper till att hålla hastigheten så den planerade expeditionsrutten kan hållas även vid hög sjö. De revolutionerande Rolls Royce zero speed-stabilisatorerna innebär en högre komfort och reducerar fartygets rullning med 80-85%. Dessa stabilisatorer fungerar även då fartyget ligger stilla. Fartyget kan hantera sina zodiac-båtar snabbare än något annat fartyg av samma storlek på grund av den dynamiska placeringen, samt fartygets fem zodiac-plattformar. Detta innebär att passagerarna tillbringar mer tid att upptäcka naturens skönhet, och vi missar inga möjligheter att betrakta djurlivet. Fartygets unika design och manövrerbarhet innebär även att vi kan utforska djupare och längre in i avlägsna områden.

Om Ocean Albatros

Ocean Albatros har totalt 95 rymliga och komfortabla passagerarhytter, alla med havsutsikt. De flesta hytterna har egen balkong. Det finns två restauranger, ett spa med uppvärmd pool, två spabad, gym-område, en Albatros Nordic Bar och en föredragslounge ombord. Detta fartyg tillmötesgår verkligen alla önskningar en moden resenär kan ha på en expeditionskryssning!

Ocean Albatros är 105 meter långt, har 95 utvändiga hytter, de flesta med balkong. Fartyget är byggt efter de senaste internationella säkerhetsreglerna (Solas 2012) och har den högsta isklassen (1A) samt de senaste zero speed-stabilisatorerna, som tillsammans med den unika X-Bov fören innebär att fartyget går lugnt i vattnet jämfört med äldre fartyg. Fartyget är certifierat i ”comfort class” vilket innebär att det opererar med lägsta möjliga ljudnivå och med den minsta möjliga vibrationsnivån som finns i branschen.

Albatros fick sitt första pris för sitt hållbarhetstänk 1995, före de flesta företag överhuvudtaget tänkte på hållbarhet. Ocean Albatros är därför byggt enligt Albatros principer inom hållbarhet för resor. Albatros arbete med hållbarhet har pågått sedan 1990, och vi har en önskan att ta hand om naturen och lämna ett sånt litet avtryck efter oss som möjligt och arbeta för att främja lokalbefolkningen på platserna vi besöker. Det var detta vi fick pris för redan 1995, och år 2007 blev vi nominerade till Al Gores miljöpris för vår 100% hållbara Karen Blixen Camp i Kenya.

Efter 23 år och fler än hundra expeditionskryssningar till världens polarområden, vill vi vara med och revolutionera hållbarhetstänket inom kryssningar på världens hav. Därför har vi nu designat vårt nya fartyg Ocean Albatros som sjösattes i november 2020. Det är världens hittills mest miljövänliga fartyg, och trots att den pågående klimatdebatten gör att de flesta anser sig vara nytänkande inom hållbarhet är vi glada att vi har kommit en bra bit på vägen.

Historien har sin början i det norska varvet Ullstein, som har utvecklat en speciell fartygsför, en så kallad X-bov, till fartygen som opererar på nordatlanten där sjögången kan vara kraftig. Förens speciella konstruktion innebär att fartyget skär genom vågorna på ett mer stabilt sätt än vad konventionella kryssningsfartyg gör. Detta innebär även att fartyget använder sig av mindre energi för att ta sig fram. 

Vårt nya fartyg är utrustat med de allra modernaste Rolls Royce motorerna och har ett datastyrt navigeringssystem, som reducerar CO2 utsläppen med 80% och bränsleförbrukning med två tredjedelar jämfört med Albatros existerande fartyg. På fartyget kommer vi inte att använda oss av engångsartiklar och all rengöring och användning av kemikalier kommer vara så miljövänlig som möjligt. Det kommer att serveras måltider enligt hållbar tanke och ett återvinningssystem finns ombord.

Fartyget drivs, likt alla fartyg av denna typ, av fossilt bränsle men alltså endast en tredjedel av den tidigare mängden. Vi är dock redo att använda oss av nya miljövänliga drivmedel så snart dessa sätts i produktion.
Ocean Albatros är systerfartyg till Ocean Victory (2021) och fartygen är i princip identiska.

Hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utvändiga hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork och tv.

Premiumsviten, 45 m2 - Kategori PS
Den största av alla hytterna ombord på Ocean Albatros är Premiumsviten. Denna tvårumssvit har dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt balkong och ett rymligt badrum. Sviten ligger på däck 4. 
Denna kategori finns på förfrågan, vänligen vänd er till Albatros för pris.

Juniorsvit, 42 m2 - Kategori A
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt tack vare läget på övre hyttdäck, däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sällskapsyta, rymligt badrum samt egen balkong. Sviterna är för max 3 personer. Beläget på däck 7.

Balkongsvit 28 m2 – Kat. B Ocean Albatros har 6 balkongsviter ombord belägna på däck 4 och däck 6. Sviterna har dubbelsäng eller två enkelsängar samt badrum och privat balkong. Balkongsviterna är för 2 personer.

Balkonghytt, ca. 24 m2 - Kategori C
Detta är den vanligaste hyttkategorin på fartyget och ligger på däck 4 och 6. Balkonghytterna har dubbelsäng eller två enkelsängar, badrum och egen balkong. Hälften av hytterna har en bäddsoffa vilket gör det möjligt för ett barn att bo i hytten. Önskar man att boka två hytter med dörr mellan kan detta efterfrågas för denna kategori.

Standardhytt med fönsterglugg, ca. 22 m2 - Kategori D
Standardhytterna på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för dem som önskar en trevlig bas. Standardhytterna har två enkelsängar, fönsterglugg och badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4. 

Standardhytt med fransk balkong 16 m2 – Kat. E
Standardhytterna med fransk balkong ligger alla högt upp på fartyget, på däck 7. Hytterna har dubbelsäng och panoramafönster.

Trepersonershytt med fönsterglugg 22 m2 – Kat. F
Standard trepersonershytt på Ocean Albatros. Hytterna är perfekta för de som önskar en bekväm bas för upp till 3 personer. Standardhytterna har samtliga 2 enkelsängar, en bäddsoffa, fönsterglugg och badrum. Belägna på däck 3.

Standard enkelhytt med fönsterglugg 18 m2 – Kat. G
Standard enkelhytterna ligger på däck 3. De ligger intill fartygets mudroom (fartygets groventré) med smidig tillgång till Zodiac-plattformarna från vilka man går av och på fartyget.

Särskilda hälsovillkor
Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom, handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen. Vi ber alla gäster att fylla i en hälsodeklaration via denna länk senast en månad innan avresa: albatros-expeditions.com/participant-declaration-and-contact-information

Ej lämplig för personer med rörelsehinder
Fartyget är dessvärre inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det är framförallt av säkerhetsmässiga skäl då rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp av personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller medföras ombord på fartyget då alla gångar måste ha fri passage.

Rengöring av hytterna
Personalen städar hytterna på morgonen/förmiddagen. På kvällen bäddas sängarna upp för natten.

Handdukar
Om handduken är upphängd förväntar personalen att den ska fortsätta användas. Önskar du byta handduken läggs den på golvet.

Toaletter
Toalettsystemet ombord är väldigt känsligt. Vänligen undvik att spola ner sådant som inte hör hemma i en toalett.

Temperaturreglering
Samtliga hytter och sviter har ventilationssystem. 

Vatten
Vi rekommenderar att man använder sig av vattenstationerna ombord.

Elförsörjning
Fartyget har ett elförsörjningssystem på 220 volt och uttag för rakapparat på 110/120 volt i badrummen. Det kan vara bra att ta med sig en adapter.

TV
Det finns TV i samtliga hytter och sviter. Här hittar man dagens program, och fartyget sänder också relevanta filmer och dokumentärer. Vi vill understryka att det inte alltid går att se på TV ombord eftersom TV-signalen är beroende av satellitförbindelsen och lokala omständigheter.

Fartygsbesättningen
Förutom Albatros expeditionsteam finns det två besättningsgrupper ombord som arbetar för att göra din resa till en alldeles unik upplevelse. Fartygets kapten, styrmän och matroser ansvarar för drift och styrning av fartyget och för alla ytor utomhus. Hotellchef och stabschef ansvarar för hytter, sviter och restauranger och gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord och se till att du får en trevlig vistelse ombord.

Läkare
Det finns en läkarmottagning ombord med engelsktalande läkare. Eventuella besök läggs till på din fartygsräkning. Expeditionsguiderna hjälper gärna till att översätta vid behov.

Sjösjuka
Vi rekommenderar att man själv tar med medicin mot sjösjuka.

Måltider ombord
Menyn varierar från dag till dag och bjuder på internationella rätter av hög standard, i kombination med lokala rätter/råvaror när dessa finns att tillgå. Huvudrestaurangen finns på däck 5 och här serveras alla måltider. Dessutom är det också möjligt att en gång under resan äta i fartygets specialrestaurang som ligger på däck 8. Önskar man att äta i specialrestaurangen vid flera tillfällen kan detta göras mot extra tillägg. Gäster i fartygets sviter äter gratis i specialrestaurangen under hela kryssningen. Frukost och lunch serveras som en buffé. Middagen serveras som en kombination av buffé och bordsservering/à la carte. Eventuella utomhusmåltider är buffé.

Rumsservice
Det är inte möjligt att beställa rumsservice.

Kaffe och te
I samband med alla måltider serveras kaffe och te, och om det önskas under dagen kan du när som helst förse dig med kaffe, te och vatten i loungen vid biblioteket på däck 5 eller i Albatros Nordic lounge på samma däck.

Lounge
Albatros Nordic lounge & bar ligger på däck 5. Här finns gott om plats och bekväma fåtöljer där du kan koppla av med en god bok eller spela spel. Det finns även två stora observations-lounger på däck 5 och 7 med bra utsikt.

Barer
Det finns två barer ombord på fartyget: Den ena är placerad i anslutning till poolen på däck 7 och den andra finns i observationsloungen på däck 5. Under middag och landstigning är barerna stängda. Det är förbjudet att ta med egna drycker till de gemensamma områdena.

Tvätt
I hytten hittar du tvättsedlar och tvättpåsar. Om du behöver få tvättat under resan fyller du i tvättsedeln, lägger smutstvätten i tvättpåsen och tvättsedeln ovanpå kläderna inne i tvättpåsen. Tvättpåsen returneras inom 48 timmar.

Däck
På däck finns det gott om utrymme och fritt tillträde till alla ytor. Vissa delar av däck kan tidvis vara avspärrade med rep: vänligen respektera detta. På soldäck hittar du stolar och bänkar.
Fartygets rullningar är kraftigare på övre däck, håll därför alltid dig fast i reling eller räcke.  Var dessutom väldigt försiktig om däcket är vått; det kan vara väldigt halt.

Bryggan
Bryggan på Ocean Albatros är en arbetsplats. Vanligtvis har du inte tillträde till bryggan såvida inte kaptenen anser att omständigheterna tillåter det. Ett eventuellt besök på bryggan kan i så fall arrangeras tillsammans med expeditionsledaren. Se till att alltid stå längs kanterna och aldrig i mitten av bryggan. Det finns endast plats till ett begränsat antal gäster på bryggan samtidigt, och om styrmannen behöver arbeta ostört vid is, dålig sikt, hamningång eller annat, kommer vi be våra gäster att lämna bryggan. Det är förbjudet att ta med egen mat eller dryck till bryggan.

Jacuzzi och pool
Fartyget har två jacuzzis och en infinitypool på övre däck (däck 7) med en fantastisk utsikt i en avkopplande miljö.

Vänligen notera att ingen livräddare/badvakt finns på plats samt att poolen och jacuzzierna inte är tillgängliga om väder- och vindförhållanden gör dem osäkra att använda. Vädret i polarområdena är vanligtvis ej lämpligt för att använda infinitypoolen. Det passar att använda poolen under vädermässigt lugna dagar och under vissa tider, och om du planerar att använda den är det bäst att rådfråga personalen ombord. Jacuzzin går normalt sett att använda oftare än poolen och också när fartyget befinner sig i rörelse.

Hiss, trappor och dörrar
Som alltid till havs ska du vara förberedd på sjögång. När du använder trapporna ska du alltid se till att du har en hand fri så att du kan hålla fast i reling och räcke, framför allt i trappor och lejdare. Var speciellt uppmärksam när du går genom en dörr: nästan alla har en hög kant nederst. Placera aldrig fingrarna i dörrkarmen eller vid kanten av dörren: fartyget kan kränga till plötsligt. Det finns även en hiss i mitten av fartyget, som på grund av sjögång ibland inte får användas.

Reception
Receptionen på däck 5 är behjälplig med allt som gäller praktiska frågor och ditt välbefinnande ombord på fartyget. Personalen i receptionen talar engelska, och expeditionsguiderna hjälper naturligtvis gärna till med eventuell översättningshjälp.

Värdesaker
Samtliga hytter har en säkerhetsbox som kan låsas med kod. Varken Albatros eller rederiet kan hållas ansvariga för värdeföremål som lämnas i hytterna (inte heller i den låsta säkerhetsboxen) eller andra platser ombord.

Rökning
Det är förbjudet att röka inne på fartyget. All rökning skall företas på de platser utomhus där det finns information om att rökning är tillåten och det finns en askkopp.

Kommunikation om bord
Fartygskommunikationen baseras på satellitförbindelse med begränsad volym. Om du använder din mobiltelefon på fartyget går den via satellitförbindelsen, och både samtal och SMS är väsentligt dyrare än när du ringer från land i utlandet. Notera att du inte alltid har täckning när du är ombord på fartyget.

Kvarglömda föremål
Upphittade föremål kan lämnas i receptionen.

Batterier
Vi sorterar avfallet ombord. Istället för att slänga använda batterier i soptunnan vill vi därför be att du lämnar dem i IT-rummet vid sidan av receptionen.

Räddningsväst och räddningsbåtar
Det finns räddningsvästar på däck vid räddningsbåtarna. Fartyget har övertäckta räddningsbåtar som snabbt kan sjösättas. Information om nödrutiner lämnas i samband med det obligatoriska säkerhetsmötet i början av kryssningen. 

Av- och ombordstigning
Alla gäster ombord har ett personligt landstigningskort som registreras före landstigning. När du lämnar fartyget tar du med dig kortet och registrerar det sedan igen när du är tillbaka ombord. Du ansvarar själv för att vara tillbaka på fartyget vid utsatt tid, en förutsättning för att resplanen ska kunna följas. För att se till att alla passagerare som har stigit i land vid hamnbesök har återvänt till fartyget är det ytterst viktigt att alla respekterar ovanstående system.

Betalning ombord
Samtliga räkningar ombord (från bar, telefon, tvätt och dylikt) läggs på en samlad räkning som registreras på ditt hyttnummer. Samtliga priser ombord anges och betalas i amerikanska dollar. Du kan alltså inte betala med svenska kronor ombord. Den sista heldagen ombord görs notan upp och räkningen kan betalas i kontanter eller med American Express, VISA- eller MasterCard. Önskar du betala med kort tas en kopia av kortet du vill betala med i början av kryssningen. Om du har frågor om räkningen ber vi dig att kontakta receptionen.

Dricks
Enligt internationell standard är det kutym att lämna dricks till fartygsbesättningen. Dricks sätts automatiskt upp på din fartygsräkning (USD 14 om dagen). Har du frågor eller önskar att ändra beloppet kan du prata med receptionen ombord på fartyget. Vi vill understryka att det naturligtvis är högst frivilligt att lämna dricks.

Reseledare och internationella gäster ombord
Vi vill gärna göra er uppmärksamma på att det utöver skandinaviska gäster även finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider, som arbetar och hjälper samtliga gäster. Föredrag och informationsmöten kommer därför som regel att hållas på engelska. När vi går i land i grupper finns det möjlighet att ta hänsyn till nationalitet och språk.

Albatros’ fartyg

Livsresan: Kryssning till Antarktis och South Georgia

Exceptionell expeditionskryssning till Antarktis, Falklandsöarna och södra Atlantens Galapagos: South Georgia, ombord på suveräna Ocean Albatros

  • 26-02-2024
  • 24 dagar
  • 179 998:–