Albatros stora kryssning på Nilen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ med på en enastående Nilen-kryssning, hela vägen från Kairo till Assuan.

Äventyret genom faraonernas Egypten börjar i Kairo, där vi strax efter ankomst går ombord på vårt flodkryssningsfartyg M/S Jaz Nile Monarch, som blir vårt hem i 2 veckor. Vi färdas på Nilen genom gröna, fridfulla landskap, själva förutsättningen för kulturen och alla praktfulla arkeologiska skatter vi upplever under resan. Flodrutten från Kairo till Luxor ger oss upplevelser utöver det vanliga: från furstegravarna i Beni Hassan till balsamerade babianer i Tuna el-Gebels katakomber samt den kätterske kung Akhenaton och solstaden i Amarna.

Turen börjar i Kairo där vi givetvis ska se pyramiderna i Giza. Från Kairo färdas vi söderut först mot Luxor med de berömda templen på den östra sidan samt kungagravarna på den västra sidan. Från Luxor fortsätter vi till Assuan, där vi bland annat besöker den imponerande Assuan-dammen och det vackra Isis-templet från Philae. Det här är det bästa sättet att uppleva Egypten på.

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor, Kryssningar , Flodkryssningar

  • Reseledare Svensk

  • Visum Ja

  • Vaccination Ja

  • Valuta Egyptisk pund

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg till Kairo, Egypten
Dag 2
Kairo. Pyramiderna i Giza
Dag 3
Kairo. Det Egyptiska Museet och citadellet
Dag 4
Kairo - Beni Suef.
Dag 5
Beni Suef - Minya.
Dag 6
Minya - Amarna. Privatgravarna i Beni Hassan vidare till Amarna
Dag 7
Amarna - Assiut. Den kätterske kung Akhenatons stad, Tuna el-Gebel, Hermopolis, och vidare til Assiut.
Dag 8
Assiut - Sohag.
Dag 9
Sohag - Nag Hammadi. Besök i Abydos-templet.
Dag 10
Nag Hammadi – Luxor. Besök vid Luxor-templet och Karnak-templet.
Dag 11
Luxor – Edfu. Utflykt till Kungarnas Dal och Hatshepsuts bårhustempel.
Dag 12
Edfu – Kom Ombo. Utflykt till Horustemplet.
Dag 13
Kom Ombo - Assuan. Assuan-dammen, Isistemplet och det Nubiska Museet
Dag 14
Assuan. Tillköpsutflykt till Abu Simbel-templet. Assuans botaniska trädgård.
Dag 15
Assuan. Hemresa.

M/S Jaz Nile Monarch

M/S Jaz Nile Monarch är ett trevligt och bekvämt kryssningsfartyg. Fartygets 45 hytter är fördelade på fartygets 3 nedre däck och det översta ’Sun Deck’, där det finns solsängar, en mindre pool sam en lounge/bar.

Hytterna är fördelade på Main-, Middle-, och Upper Deck. Alla hytter har fönster med utsikt över floden. Det finns luftkonditionering, tv, minibar, säkerhetsbox, flytvästar, hårtork och eget bad/toalett.

Mer information om fartyget här

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
59 998:–
Stockholm, Köpenhamn
Avresa från Köpenhamn: tillägg från 998:–
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg till Kairo, Egypten
M/S Jaz Nile Monarch

Vi flyger till Kairo, Afrikas största stad med ca. 20 miljoner invånare. Vid ankomst till Egypten möts vi av en representant för vår lokala partner som ser till att vi får våra visum och tar oss igenom passkontrollen. Därefter kör vi till vårt fartyg JAS CRUISES, som ska vara vårt hem för de kommande 14 dagarna. Vi äter en lätt måltid strax efter ankomsten till fartyget.

Dag 2
Kairo. Pyramiderna i Giza
De berömda pyramiderna i Giza

Idag ska vi besöka Egyptens obetingat främsta kännetecken: pyramiderna i Giza. De tre majestätiska pyramiderna imponerar med både sin storlek och det mästerliga ingenjörsarbete som ligger bakom. Pyramiderna har länge funnits på UNESCO:s lista över världens kulturarv, och Cheops-pyramiden från ca 2550 f.Kr. är den enda från antikens sju underverk som finns kvar idag. Vi ser givetvis också den stora och mytomspunna sfinxen, som ligger och vaktar pyramiderna.

Efter besöket vid pyramiderna återvänder till vårt fartyg och äter lunch ombord.

På eftermiddagen är det avsatt tid till upplevelser på egen hand. För den som är intresserad arrangerar reseledaren en promenad i närområdet och vi har möjlighet att kika närmare på trevliga små butiker, restauranger och enkla små kaffehus, som serverar arabiskt kaffe och vattenpipa – shisha – en viktig institution i många arabiska länder.

Dag 3
Kairo. Det Egyptiska Museet och citadellet
Basaren Khan el-Khalili i Kairo

Efter frukost ombord ska vi på upptäcktsfärd på Det Egyptiska Museet*, med världens förnämsta samling av egyptiska antikviteter från tre tusen års faraonisk historia. En av höjdpunkterna är naturligtvis föremålen ur Tutankhamons grav, som återfanns i Kungarnas Dal 1922. Vi ser bland annat den berömda guldmasken, gjord av inte mindre än 10,2 kg guld. Föreställer masken den unge faraonens ansikte? Det ansågs tidigare, men idag menar några forskare att guldmasken är från en tidigare farao. Denna skulle kunna vara ingen mindre än Nefertiti, som var farao i slutet av Akhenatons regeringstid. En teori som är mycket omdiskuterad.

* Det ’gamla’ Egyptiska Museet är under ombyggnad, och samlingarna ska flyttas till Giza nära pyramiderna. Det nya – och enligt många spektakulära – egyptiska museet vid Giza förväntas öppna någon gång under 2024, men exakt när är fortfarande oklart. Har det nya museet öppnast så besöker vi givetvis det – om inte, så besöker vi det gamla Egyptiska Museet.

Vi ska också besöka citadellet, fortet, som under medeltiden vaktade Kairo, innan vi återvänder till vårt fartyg.

Eftermiddagen är avsatt till upplevelser på egen hand, och på kvällen äter vi middag ombord på fartyget.

Dag 4
Kairo - Beni Suef.
Kairo från ovan

Tidigt på morgonen är det dags att lämna storstaden och påbörja vår kryssning på Nilen. Det tar hela dagen att ta sig till Beni Suef, och du kan njuta av utsikten över flodbredderna och se livet gå sin gilla gång i de små byarna vi passerar. Det tvättas kläder i floden och fiskarna tar upp dagens fångst. Det finns också möjlighet att svalka sig i poolen eller läsa en god bok på soldäcket. Vi äter lunch under resan och lägger till i Beni Suef sent på dagen.

Dag 5
Beni Suef - Minya.

Idag ska vi återigen tillbringa merparten av dagen ombord. Vi njuter av utsikten över Nilen och man inser hur smalt det uppodlade området längs Nilen faktiskt är. Även om det idag (2023) bor 112 miljoner människor i Egypten så är den brukbara arealen endast 3,5 miljoner hektar, eller 3,5% av landets yta. Det är huvudsakligen Nildalen och deltaområdet norr om Kairo som är odlingsbart.

Dagens destination är staden Minya, som egyptierna kallar ”Övre Egyptens brud”. Här lägger vi till och övernattar.

Dag 6
Minya - Amarna. Privatgravarna i Beni Hassan vidare till Amarna
Egyptens fantastiska kryddor

Vi inleder dagen med att besöka ett intressant gravområde i Mellersta Egypten. Från floden kör vi ca. 25 km till Beni Hassan på Nilens östra sida. Här ligger monumentala privatgravar från perioden Det Mellersta Riket (ca 1800 f.Kr.), en mycket orolig tid i Egyptens historia. Det framgår av de enastående väggmålningarna i några av gravarna som vi ska besöka. De är fulla av strids- och belägringsmålningar, scener som väldigt sällan annars återfinns i privatgravar. Det finns totalt 39 gravar i området och 4 av dessa är öppna för allmänheten. Det handlar om gravar tillhörande guvernörerna Amenemhet, Khnumhotep II, Baqet III och Khety. Från gravarna är det en storslagen utsikt över Nilen.

Tillbaka på fartyget äter vi lunch medan vi långsamt färdas söderut mot Amarna dit vi kommer fram sent på dagen.

Dag 7
Amarna - Assiut. Den kätterske kung Akhenatons stad, Tuna el-Gebel, Hermopolis, och vidare til Assiut.
Amarna, kättarkungens Akhenatons stad

Tidigt på morgonen börjar utflykten till en av resans absoluta höjdpunkter, ruinerna i Amarna, där den så kallade kätterske kung Akhenatons stad låg. Ursprungligen hette kungen Amenhotep och var den fjärde med detta namn, men han är känd som den kätterske kung Akhenaton. Han regerade i 17 turbulenta år (1353–1335 f.Kr.)

Historien bakom hans föga smickrande namn är följande: Egyptens religion var polyteistisk med flera gudar där skaparguden Amon var den viktigaste. Det uppstod med tiden ett mäktigt och inflytelserikt prästerskap, koncentrerat kring Amon. För att försvaga Amonprästernas ökande makt införde Akhenaton en religion med solguden Aton som enda gud. På bara fem år fick Akhenaton med sina anhängare byggt en stad som blev Egyptens nya huvudstad. Staden som han kallade Akhetaton, ”Atons horisont” (eller kanske snarare ”Atons tempelområde”), anlades på Nilens östra sida. Platsen kallas idag Amarna. Kungen ändrade samtidigt sitt namn till Akhenaton, vilket betyder ”Den som är bra för Aton”. Kungen själv och hans hustru Nefertiti var de enda som fick tillbe Aton direkt – folket skulle be till guden genom sin kung och drottning.

Redan under Akhenatons efterföljare, Smenkhkare, vände man dock tillbaka till Amonkulten, och då Akhenatons son Tutankhamon kom till makten 1333 f.Kr, var Amon och de gamla gudarna ordentligt återetablerade.

Vi inleder med att besöka några av de så kallade norra gravarna, som Akhenatons ämbetsmän fått lov att hugga ut ur klipporna. Väggarna har rengjorts och har god belysning så att relieferna av Akhenaton och Nefertiti verkligen kommer till sin rätt.

Därefter beger vi oss mot centrum av staden och ser resterna av kungens stora palats samt det stora och det lilla Atontemplet.  Det finns inte mycket kvar av dessa byggnader, endast fundamenten, men det är ändå en stor upplevelse att gå runt här, där Atonkulten en gång firades.

Akhenatons solstad levde inte länge. Efter kungens död lämnades staden och de stora templen revs. Resterna av Akhenatons stad återfanns först i slutet av 1800-talet. I det som en gång var stadens utrikesdepartement fann man nästan 400 lertavlor med kilskrift, som ger en mycket levande bild av Egyptens förhållande till staterna i Levanten i mitten på 1300-talet f.Kr.

Området är också känt för sina många vackra konstskatter, bland annat den berömda bysten av drottning Nefertiti, som idag kan ses i Berlin. Den popularitet som Amarnaperioden har bland moderna människor anses ha två orsaker. Dels den mycket vackra Atonhymnen, författad av kungen själv, dels den enastående konsten. Ursprungligen var Amarnakonsten mycket utrerad, nästan grotesk, men i en senare fas blev den mer naturalistisk.

Vi fortsätter och kör till Tuna el-Gebel på Nilens västra sida. Här besöker vi en fantastisk gravanläggning, som består av ett gigantiskt nätverk av katakomber för mumier av heliga djur. Vi kliver ner i katakomberna, där vi bland annat ska se mumifierade ibisar och babianer. Heliga djur spelade en viktig roll i egyptisk religion, för gudarnas själ, ba, kunde bo i dem och därmed kunde man kommunicera med gudarna.

Sista stoppet, innan vi återvänder till vårt fartyg, blir i Ashmunein, antikens Hermopolis, där resterna av visdomsgudens Thots tempel ligger.

Tillbaka på fartyget äter vi en efterlängtad lunch och fortsätter vår färd på Nilen till Assiut.

Dag 8
Assiut - Sohag.

Vår kryssning fortsätter söderut genom Nilens bördiga flodlandskap. Vi tillbringar hela dagen ombord på fartyget och det finns tid att läsa en god bok eller bara smälta intrycken från resans första del. Dagens destination är staden Sohag som vi når sent på eftermiddagen.

Dag 9
Sohag - Nag Hammadi. Besök i Abydos-templet.
Templet i Abydos

Tidigt på morgonen lägger vårt fartyg ut från kaj och vi tar oss långsamt vidare. Vi har en lugn morgon ombord innan vi under eftermiddagen går i land och kör till det heliga området Abydos. Här begravdes de första faraonerna, nästan 3000 år f.Kr. och här uppfördes senare viktiga tempel till Osiris och avlidna faraoner. Vi besöker ett mycket välbevarat tempel som påbörjades av Seti I (Ramses II:s far) omkring 1300 f.Kr. och avslutades av Ramses. Templets väggar är smyckade med några av de finaste relieferna i Egypten. Abydos hade under sen förhistorisk tid en stor religiös betydelse. Egyptierna menade att guden Osiris huvud ligger begravd här. Därför borde man göra en pilgrimsresa till Abydos minst en gång i livet.

I den närliggande öknen ligger resterna av de tidigaste kungarnas begravningsplatser.

Från Abydos reser vi vidare till Nag Hammadi där vi lägger till för natten.

Dag 10
Nag Hammadi – Luxor. Besök vid Luxor-templet och Karnak-templet.
Världens största tempelkomplex, Karnak-templet

Tidigt på morgonen börjar vi dagens etapp som ska ta oss fram till Luxor. Förmiddagen tillbringas ombord på fartyget och vi äter en god lunch innan vi på eftermiddagen når Luxor, och fartyget lägger till lite utanför staden. Området omkring Luxor är ett av de viktigaste arkeologiska områden i hela världen. Man kan kort och gott säga att Luxor-området spelar samma roll i egyptisk kultur som Aten gör i grekisk kultur och Rom i romersk kultur.

Luxor, som ligger på Nilens östra sida, är idag en liten provinsstad, men en gång hette staden Niut och var den religiösa huvudstaden i Det Nya Riket under Egyptens glansperiod, 1550–1070 f. Kr.

Eftermiddagen ägnas åt att se närmare på de två stora templen på Nilens östra sida, Luxor-templet och Karnak-templet. Luxor-templet uppfördes av Tutankhamons farfar, Amenhotep III, cirka 1380 f.Kr. och utvidgades marginellt under Ramses II. Han tillförde endast en förgård, så templets ursprungliga plan träder tydligt fram. Templet är mycket harmoniskt och vackert; det berättas att då Napoleons soldater på fälttåg i Egypten 1798 såg templet under sin marsch, så stannade de och klappade händerna!

Templets mest fascinerande reliefer är en nästan 100 meter lång fris, som visar Tutankhamon fira den årliga Opet-festen, då Amon-Ra från Karnak besöker Luxor-templet. Templet används än i dag; på förgården ligger en moské, och härifrån utgår fortfarande en årlig procession runt om templet.

Vi ska också gå en liten tur upp för den 2,7 km långa sfinx-allén, som flankeras av fler än 600 sfinxer och som en gång förenade Luxor-templet med Karnak-templet. Sfinx-allén öppnade för allmänheten i slutet av 2021 och är en imponerande syn.

Vi besöker Karnak-templet, som är världens största tempelkomplex. Arkeologer har arbetat här i mer än 150 år, och har gjort en fantastisk insats med att återuppbygga många av ruinerna. Det finns fortfarande arbete för många år framöver. Templets byggnadshistoria sträcker sig över 2000 år, och platsen har en yta på cirka 500 x 500 meter, omgärdat av en pampig mur. Ursprungligen kom man med båt till templet och kajanläggningen grävdes fram av franska arkeologer. Bland många spännande detaljer i templet kan nämnas den stora pelarsalen med 20 meter höga pelare, Hatshepsuts kapell, de två stora obeliskerna i den centrala delen av templet, och slutligen den så kallade ’botaniska kammaren’ med reliefer av djur och växter, som Tuthmosis III hade med sig hem från sina många fälttåg i Syrien.

Efter det spännande besöket i de två templen är det dags att återvända till fartyget där middagen väntar.

Dag 11
Luxor – Edfu. Utflykt till Kungarnas Dal och Hatshepsuts bårhustempel.
Hatshepsuts gravtempel i Konungarnas dal

Efter en tidig frukost ombord på fartyget kör vi över till Nilens västra sida, där Kungarnas Dal med 64 gravar ligger. Vi kör genom det uppodlade området till kanten av öknen och når via en slingrig väg in till Kungarnas Dal. Till skillnad från de tidigare epokernas pyramidgravar är det här tala om klippgravar. Även om gravarna låg gömda, har alla utom en plundrats. Tutankhamons lilla grav är det enda undantaget. Scenerna på väggen visar kungens begravningståg och kungen framför olika gudar.

De övriga kungarnas gravar sträcker sig upp mot 100 meter in i berget och är utsmyckade med solguden Ras färd på underjordens flod. Vi besöker tre gravar i Kungarnas Dal.

Besök i Tutankhamons grav ingår inte i resans pris, men mot ett tillägg går det att besöka den.

Intill ingången till Kungarnas Dal ligger Deir el-Bahri-komplexet, där vi ska besöka drottning Hatshepsuts imponerande gravtempel. Hennes väg till makten gick emot alla konventioner i dåtidens Egypten. Hon var ursprungligen förstahustru och drottning till Tuthmosis II, som dog cirka 1480 f.Kr. Efter kungens död blev hans lille son Tuthmosis, som kungen fått med en haremsdam, kung till namnet, men hans faster Hatshepsut tog makten efter några år. För att rättfärdiga sitt maktövertag hävdade hon att guden Amon-Ra genom ett orakel hade förkunnat att hon skulle vara kung. Hon klädde sig som en kung och bar till och med lösskägg (symbol för kunglighet), och det egyptiska folket verkade accepterade det dittills oöverträffade beteendet.

Hatshepsut stannade vid makten i 15 år, och under hennes regeringstid (1473–1458 f.Kr.) blomstrade den egyptiska ekonomin. Hon utvidgade handelsförbindelser och uppförde magnifika tempel och såg till att andra restaurerades. Långt om länge blev hennes syskonbarn en vuxen man och han övertog makten. Detta syskonbarn blev den störste av alla faraoner, Tuthmosis III, senare också kallad ’Det Gamla Egyptens Napoleon’. Efter Hatshepsuts död tog han bort hennes namn från templens väggar, vilket antyder att han inte var särskilt begeistrad i sin fasters status som farao. Men det faktum att Hatshepsut var kapabel att hålla den karismatiske ynglingens ambitioner i skick under så lång tid, ger en fingervisning om hennes karaktär.

Lunchen avnjuter vi ombord på fartyget medan vi lämnar Luxor och reser vidare söderut. Under resan ligger vi stilla en stund vid Esna. Här finns en damm med en sluss och vi får vänta på vår tur att ta oss igenom. Vi fortsätter mot staden Edfu som vi når under kvällen.

Dag 12
Edfu – Kom Ombo. Utflykt till Horustemplet.
Egyptens ubetinget største vartegn: pyramiderne i Giza

Efter frukost besöker vi Horustemplet i Edfu, det bäst bevarade av alla tempel i Egypten. Templet som anlades av Ptolemaeus III, 237 f.Kr., byggdes till falkguden Horus ära. På templets framsida finns det två stora symmetriska reliefer, som visar kungen hugga ner en mängd fiender framför Horus. Relieferna och de många hieroglyfinskrifterna i templet är mycket väl bevarade, och genom dem har det gått att få en enastående inblick i fornegyptisk religion och tempelkult. Den mest intressanta reliefserien i templet visar hur Horus kämpar mot sin ärkefiende Seth, som har tagit formen av en flodhäst. Förr i tiden uppfördes denna dramatiska kamp utanför templet som en ritual.

Efter besöket i templet går fartyget vidare mot staden Kom Ombo.

Dag 13
Kom Ombo - Assuan. Assuan-dammen, Isistemplet och det Nubiska Museet
De berömda felucca-båtarna vid Assuan

På morgonen ska vi besöka Kom Ombo-templet, som ligger vackert vid Nilen och byggdes under 180–47 f.Kr. då de ptolemaiska kungarna regerade i Egypten (den förste var Alexander den Stores general Ptolemaios).

Kom Ombo-templet är ganska enastående, eftersom det är byggt till två gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Horus (här som den store Horus, Haroëris). Relieferna är i klassisk egyptisk stil och visar kungen som offrar till gudarna. Templets präster var kända för sina förmågor att bota sjukdomar och tyda drömmar. Folk kom långväga för att bli botade. Innerst i templet visar en relief dåtidens läkarinstrument. Sobeks heliga djur var krokodilen, och i templet hade prästerna en krokodilfarm. De döda krokodilerna balsamerades och det är möjligt att se flera av dessa mumier.

Från Kom Ombo reser vi den sista biten till vår slutdestination Assuan och väl framme i Assuan börjar utflykterna. Vi inleder med att besöka den stora Assuan-dammen, som byggdes under åren 1960–1971, som idag dämmer upp vattnet från Nilen till den enorma Nasser-sjön, som uppkallades efter Egyptens berömde president Gamal Nasser. Nasser, som i samarbete med Sovjetunionen startade detta enorma byggnadsverk, ville säkra Egyptens vattentillförsel så att man kunde skörda två-tre gånger per år. Dessutom fick man elektricitet från de enorma turbinerna i dammen vilket täckte hela Egyptens energibehov. Den stora dammen ligger 6 km söder om den första dammen, som uppfördes omkring 1900, då britterna fortfarande var i Egypten. Den blev med tiden alltför liten, så man byggde därför en ny.

Denna stora damm som är 111 meter hög har skapat Nassersjön, som sträcker sig mer än 500 km ner i Sudan. Utsikten från toppen av dammen är mycket imponerande.

Efter besöket vid Assuan-dammen, reser vi till det vackra Isistemplet som ligger mitt i Nilen. Ursprungligen låg templet på ön Philae, men flyttades på 1970-talet till en närliggande ö som var bättre skyddad mot Nilens vattenmassor. Den stora modergudinnan Isis dyrkades i templet som stängdes så sent som på 400-talet e.Kr. Den sista hieroglyfinskriften från år 394 finns på templets vägg.

Mot kvällen återvänder vi till fartyget för att äta middag.

 

Dag 14
Assuan. Tillköpsutflykt till Abu Simbel-templet. Assuans botaniska trädgård.
Hathor-templet är vigt till kärleksgudinnan Hathor

Idag är det möjligt att delta i en tillköpsutflykt till Abu Simbel-templet i södra Egypten: Vi ska upp riktigt tidigt för att besöka två av de mest imponerande templen från det gamla Egypten, Abu Simbel-templet och Hathortemplet. Vi kör söderut genom den nubiska öknen och turen tar ca. 3,5 timme. När vi är framme väntar en fantastisk syn: Ramses II:s Abu Simbel-tempel och det mindre Hathortemplet från ca. 1270 f.Kr. De två templen, ursprungligen huggna ut ur klipporna, är belägna alldeles intill Nilen. Särskilt imponerande är de fyra stora statyerna av Ramses, ca 20 meter höga. Det stora templet skulle visa faraons välde och makt över nubierna och folken i söder. Två gånger om året, 22 februari och 22 oktober, faller solens strålar i gryningen direkt in i templets allra heligaste, 60 meter in. Det lilla Hathortemplet är ägnat kärleksgudinnan Hathor och drottning Nefertari. Bägge templen skulle idag ligga långt under vatten i Nasser-sjön om det inte hade flyttats högre upp, och placerats på samma avstånd och i ungefär samma position till varandra som tidigare. Efter att ha upplevt de två templen kör vi tillbaka till Assuan och äter (en sen) lunch ombord.

Om man inte köper till utflykten till Abu Simpel har man förmiddagen på egen hand som kan spenderas ombord på fartyget eller i Assuan.

Efter lunch använder vi eftermiddagen till en liten tur med motorbåt till Assuans botaniska trädgård där sandelträden doftar och fåglarna sjunger mellan alla blommor. Mot kvällen vänder vi tillbaka till fartyget för en avskedsmiddag – en så kallad nubisk afton.

Dag 15
Assuan. Hemresa.

Det är dags att säga farväl till fartyget och dess personal. Vi flyger från Assuan mycket tidigt på morgonen och landar i Stockholm sent på eftermiddagen.

Prisinformation

Resans pris

Från 59 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 998:–
Priset inkluderar
  • Svensk reseledare*
  • Flyg Stockholm - Köpenhamn – Kairo och Assuan – Köpenhamn - Stockholm (hemresa via Kairo). Möjligt att resa från Köpenhamn
  • Utflykter och transporter enl. program
  • 14 nätter på fartyget Jaz Nile Monarch i delad dubbelhytt på Main Deck
  • Helpension (från middag dag 1 till frukost dag 15)
  • Visum till Egypten (fås vid ankomst till Egypten**)
  • Skatter och avgifter

* I Egypten är det obligatoriskt för utländska grupper att ha en egyptisk guide vid sevärdheterna. Denne informerar på engelska, medan den svenska guiden översätter och kompletterar.
** På denna resa är visum till Egypten inkluderat i resans pris. Vid ankomst till Egypten möts vi av en representant från vår lokala partner, som sörjer för att vi får våra visum samt kommer igenom passkontrollen.
 

Priset inkluderar ej
  • Avbeställningsförsäkring 6 % av resans pris
  • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
  • Eventuell uppgradering till hytt på Upper Deck, tillägg 3.998 kr per person.
  • Dricks till besättningen: 5 USD per person och dag. Totalt 70 USD. *
  • Dricks till lokalguider och chaufförer, räkna med totalt ca 100 USD. *
  • Utflykt till Abu Simbel på dag 3, 1.598 kr per person.
  • Eventuella extra arrangemang.
  • Tillägg för enkelhytt **
  • Drycker
  • Personliga förnödenheter
  • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
  • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

* Dricks är i princip frivilligt men utgör en del av de lokalanställdas lön och är något som förväntas.

** Antalet enkelhytter är mycket begränsat.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Upplysningar om resan

Ej lämplig för dem med gångbesvär

Då en stor del av utflykterna på denna resa föregår till fots, förväntas det att deltagarna är mobila, kan hjälpa sig själva och ta sig fram utan hjälp.
 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en god idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Du behöver inte ta med egen handduk.

Albatros Reseledare / Lokalguider I Egypten.

Våra resor till Egypten genomförs alltid med en svensk reseledare. Däremot gäller särskilda regler i Egypten som gör att Albatros reseledare inte får guida inne i själva templet och vid pyramiderna. Enligt egyptisk lagstiftning MÅSTE det vara en lokal guide som berättar på dessa platser. Oftast berättar Albatros reseledare om platsen/templet vi är på väg att besöka i bussen på vägen dit, men framme vid templet tar den lokala guiden över som guidar på engelska. Du är givetvis välkommen att ställa frågor till den lokala guiden längs vägen, annars finns Albatros reseledare på plats i bussen när vi reser vidare.

Mera om Egypten

Här kan du läsa mer om Egypten: https://www.albatros.se/resmal/afrika/egypten
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum eller vaccineras.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En innehållsrik och härlig resa på alla sätt Det var en resa som innehöll allt vi förväntade oss - intressant kultur, skön avkoppling på fartyget och spännande inblick i landets levnadsförhållanden. Vår guide Ali var helt suverän!
Date published: 2024-03-24
Rated 5 out of 5 by from Härliga Nilen Resan var underbar med vår kunniga och roliga guide Ali
Date published: 2024-03-23
Rated 4 out of 5 by from En fantastisk resa som har gett många spännande minnen. Det var en fantastisk resa och vår reseledare Ali var otroligt duktig. Många utflykter var ganska tuffa, att gå 242 trappsteg i 28 graders värme är jobbigt. Men det var verkligen värt ansträngningen! Att växla och ta med Egyptiska Pund var däremot ett misstag - alla ville ha USD eller EUR.
Date published: 2024-03-21
  • y_2024, m_4, d_26, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_0, tr_3
  • loc_sv_SE, sid_EGRRI03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor