Äventyrskryssning till Skottlands öar och vilda natur

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Vårkryssning längs Skottlands vackra ö-hav med Albatros fartyg Ocean Atlantic med besök på ett antal orter och öar längs Skottlands kuster.

Den skotska västkustens isolerade öar, djupa fjordar, taggiga bergskammar och dramatiska slottsruiner är själva definitionen av hur vi föreställer oss Skottland. Upplevelserna är många när vi besöker sju helt olika öar som bland annat pilgrimsön Iona, Staffa med sina speciella basaltpelare och obebodda St. Kilda som var känd under namnet ”öarna vid världens ände”. I dag är ön Unesco-bevarad. Norr om ”fastlandet” ligger den natursköna ögruppen Orkney som är ett aktivt fiskesamhälle och även har en bit av Europas äldsta kulturhistoria.

Det härliga fartyget Ocean Atlantic är vårt hem under hela resan. Varje natt förflyttar vi oss still en ny liten hamn eller kastar ankar vid en ö. Varje morgon är vi pigga, utvilade och redo för nästa stora upplevelse. Under kryssningen reser vi med den storslagna naturen och vart vi än vänder oss kommer Skottlands dramatiska historia att vara en vigtig del av resans innehåll.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta GBP

Dagsprogram
Dag 1 Från Stockholm till Glasgow/Greenock. Sightseeing och ombordstigning
Dag 2 Det vackert belägna destilleriet Bunnahabhain på ön Islay
Dag 3 Pilgrimsön Iona och den klassiska skotska orten Oban
Dag 4 Öarna Staffa och Rûm. Fingals grotta med naturliga hexagoner Rûms kännetecken: Kinloch Castle
Dag 5 Isolerad i Nordatlanten, St. Kilda. Skyhöga sluttningar, lunnefåglar, övergivna landsorter och dubbla Unesco-bevarade världsarv
Dag 6 Stornoway, Lewis och Harris. Möjlighet till utflykt med örundtur med bland annat Callanish stenmonument. Båttur längs Shiant-öarnas vilda kust
Dag 7 Orkneyöarna med historiska Kirkwall. Möjlighet till utflykt till legendariska Skara Brae
Dag 8 Ankomst till Aberdeen och hemresa till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Från Stockholm till Glasgow/Greenock. Sightseeing och ombordstigning
I livliga Glasgow

Vi flyger från Stockholm till flygplatsen i Edinburgh. Härifrån styr vi kosan till Glasgow (cirka 64 kilometer) och passerar längs vägen delar av det centrala skotska låglandet, som både är landets grönaste och mest tätbefolkade område – av Skottlands cirka 5,2 miljoner invånare bor 75 procent i området i och runt Edinburgh och Glasgow. 

Vid ankomsten till Glasgow kör vi en kort runda genom staden och reseledaren hinner eventuellt ta ta med gruppen på en liten informell vandring runt Skottlands kulturstad (beroende på dagens tidsplan) som år 1990 fick den ärofyllda titeln Europas kulturhuvudstad.

Efter vår rundtur fortsätter vi till hamnområdet i Greenock där Ocean Atlantic väntar. Vi anvisas till våra hytter och efter den obligatoriska säkerhetsgenomgången ger vi oss ut längs Greenocks kust i farvatten som ända sedan 1164 trafikeras av massor av fiskebåtar.

Dag 2
Det vackert belägna destilleriet Bunnahabhain på ön Islay

Torven har i flera århundraden varit primär bränslekälla på den lilla Hebridön Islay, och doften fyller näsborrarna när vi närmar oss ön, som för övrigt är den mest besökta av alla öar i Inre Hebriderna.

Vi utnyttjar alla fördelar med ett äkta expeditionsfartyg – förutom fartygets enastående manövreringsförmåga kan besättningen på Ocean Atlantic på kort tid sjösätta upp till tio zodiakbåtar och snabbt och säkert transportera in alla gäster till kusten. 

Vi kastar ankar och tar oss in till destilleriet. Whiskyn som framställs här är mjuk, torvig, rökig och torr på en och samma gång. Och inte utan anledning är Islay i relation till sin storlek den mest besökta av alla öar i Inre Hebriderna. Wiskyproduktionen är en av de viktigaste inkomstkällorna på Islay. Ett besök inklusive smakprov på destilleriet ingår i utflykten.

Håll gärna utkik efter djur när vi rör oss längs Islay och Inre Hebriderna. Här lever både säl, utter, vadarfågel, gås och kungsörn.

Dag 3
Pilgrimsön Iona och den klassiska skotska orten Oban

Vi inleder dagen med att dyka ner i Skottlands kristna historia vid pilgrimsön Iona. Ön är känd som kristendomens huvudsäte i landet, vilket den blev år 563 då man anlade ett kloster i St. Columba. Klostrets historik är en enda härva av vikingaangrepp och utländska munkordnar som har bidragit till att prägla platsen. Klostret var även helt övergivet under en längre period. I dag ska vi besöka ett återuppbyggt område som än i dag är ett pilgrimsmål. 

Vi strosar runt i området och hinner även kika närmare på klostret.

Vi fortsätter österut förbi Mull till Oban, platser som ofta syns på vykort från Skottland. Oban är huvudstaden på den skotska västkusten – en sagolikt vacker skotsk hamnort som kallas för Porten till Hebriderna. Oban bjuder på klassiskt skotskt stadsliv med goda shoppingmöjligheter. Den som vill ha mer motion kan vandra upp till McCaig’s Tower som är ett monument som leder tankarna till Colosseum i Rom. Monumentet byggdes på 1800-talet utan något egentligt syfte, mer än att ha något att göra. 

Dag 4
Öarna Staffa och Rûm. Fingals grotta med naturliga hexagoner Rûms kännetecken: Kinloch Castle

Under natten har vi rört oss söder om Mull och för att ta oss nära en fantastisk naturskapad kuriositet. Planen är att vi stiger i land med hjälp av våra zodiakbåtar vid den lilla ön Staffa. Öns hexagonala basaltpelare formades för många miljoner år sedan, och när vi kikar närmare på dem förstår vi att vi har något alldeles speciellt framför oss. Förhoppningsvis har vi vädrets makter på vår sida så att att vi kan besöka Fingals grotta. Själva ön är obebodd men grottans naturskapta formationer och atmosfär tar varje år andan ur sina många besökare. En av dem var kompositören Felix Mendelsohn som, inspirerad av miljön och ljuden, kort efter sitt besök komponerade verket Hebriderna. Namnet på grottan kommer från en gallisk hjältesaga om krigaren Fingal. Under vårt besök spanar vi även efter lunnefågel, silvermås och andra flygande besökare på den lilla ön.

På vår resa mot Staffa och sedan mot Rûm håller vi utkik efter delfiner, tumlare och vågval som alla är frekventa gäster i dessa farvatten. 

Efter dagens första stopp styr vi kosan norrut för att stiga i land vid ön Rûm. Den bergrika ön lockar till en promenad i naturen för de som vill. Man kan också välja att följa med vårt expeditionsteam till öns berömda slott Kinloch Castle. Det stora slottet byggdes av George Bullough som ärvde (!) hela ön efter sin far. Ön användes som privat sport- och jaktgods mellan 1845 och 1957. 

Om du föredrar promenaden i den vackra naturen finns det olika stigar i den ojämna terrängen som bjuder på en vacker utsikt.

På eftermiddagen återvänder vi till fartyget och beger oss mot den avsides belägna ögruppen St. Kilda.

Dag 5
Isolerad i Nordatlanten, St. Kilda. Skyhöga sluttningar, lunnefåglar, övergivna landsorter och dubbla Unesco-bevarade världsarv

I dag anländer vi till den dramatiska och isolerade ön Hirta, känd för att ha Storbritanniens högsta sluttningar. Vi befinner oss 65 kilometer väster om Yttre Hebriderna som är känt för att vara Storbritanniens (och inte minst Skottlands) mest avlägsna område. Den obebodda ön har många spår efter tidigare invånare i form av medeltida byar och arkitektur. Öns invånare sysslade med fågeljakt och bete. De sista 36 invånarna lämnade öarna den 29 augusti 1930 eftersom livet på de isolerade öarna hade blivit alldeles för tufft. På senare tid befolkas ön under sommarhalvåret av anställda från National Trust for Scotland (som ansvarar för öarna) samt frivilligarbetare och forskare. Den vulkaniska ögruppen består av öarna Hirta, Dun, Soay och Boreray, och gruppen har två Unesco-bevarade delar i form av både naturarv och kulturarv. Just det pampiga landskapet fyllt med dolda vikar, ojämn terräng och fågelrika kuster är det vi kommer att lägga mest fokus på vid vårt besök.

St. Kilda är ynglingsplats för många viktiga havsfågelarter. Därför spejar vi efter sulor, stormsvalor, lunnefåglar och stormfågel. Dessutom håller vi alla tummar och tår för att vi får syn på den endemiska St. Kilda-gärdsmygen (Troglodytes troglodytes hirtensis) medan den hackar efter insekter i marken runt klippor och sluttningar.

När vi är tillbaka ute på havet ska vi även kika efter knölval och späckhuggare som har sin naturliga boplats här.

På eftermiddagen fortsätter vi till Yttre Hebriderna.

Dag 6
Stornoway, Lewis och Harris. Möjlighet till utflykt med örundtur med bland annat Callanish stenmonument. Båttur längs Shiant-öarnas vilda kust

Det skotska öhavets juveler fortsätter att rada upp sig när vi navigerar oss fram genom nordvästra Skottland. På morgonen befinner vi oss vid ett antal avsides belägna öar som kallas för Yttre Hebriderna. Här hittar vi bland annat ön Lewis och Harris, som har en karg skönhet med ljunghedar, små vikar och ringlande åar. Öns huvudhamnort heter Stornoway där vi lägger till.

När vi har kommit fram till Stornoway lär vi känna den spännande ön med buss och besöker bland annat Callanish storartade sten som stammar från yngre stenåldern. Vår guide berättar många historier om det vi ser längs vägen. 

Tillbaka i Stornoway äter vi lunch ombord på fartyget medan vi rör oss ut mot Shiant-öarna som vi ska röra oss runt innan vi styr kosan mot Orkneyöarna.

Shiant-öarna är galliska för ”de förtrollade öarna”. De privatägda öarna har stora havsfågelkolonier och det skyddade marina området gör enligt lokalinvånarna öarna perfekta för fågelobservation.

Dag 7
Orkneyöarna med historiska Kirkwall. Möjlighet till utflykt till legendariska Skara Brae

Under natten har vi kommit ut på farvattnet mellan Yttre och Inre Hebriderna, och vi kommer fram till orten Kirkwall och de vindpinade Orkneyöarna utanför det skotska fastlandet. Orkney är fornnordiska för Sälöarna, och precis som de andra nordatlantiska öarna har Orkney en rik vikingahistoria. Men historien går ännu längre tillbaka till en av de äldsta europeiska civilisationerna. Skara Brae, Nordeuropas Pompeji, låg dolt i nästan 5 000 år innan en kraftig storm avslöjade den uråldriga bebyggelsen. De tio enrummarna är praktiskt taget inflyttningsklara, fullt utrustade inklusive sanitet. Allt utfört i sten! Platsen är tillsammans med flera andra förhistoriska kulturminnen på Orkney Unesco-bevarad.

När vi är tillbaka i Kirkwall besöker vi ett av områdets många kända whiskydestillerier. Vi får en exklusiv rundtur på ett av destillerierna och kan även få smaka på de gyllene dropparna. 

 (Dagens utflykt till Skara Brae och destilleri på Orkney ingår i utflyktspaketet och ingår inte i resans pris. Du kan läsa mer under Prisinformation).

I Kirkwall kan vi bland annat besöka den imponerande St. Magnus-katedralen samt de sagolika ruinerna efter Bishop’s och Earl’s Palace innan vi på kvällen reser söderut och det skotska fastlandet.

Dag 8
Ankomst till Aberdeen och hemresa till Stockholm

Under natten har kaptenen styrt fartyget ner mot östkusten där vi anlöper Skottlands tredje största stad Aberdeen på morgonen. Efter frukost ombord är det dags att lämna Ocean Atlantic och dess besättning och ta oss till flygplatsen för att flyga hem till Stockholm.

Utflyktspaket

Vi har tagit fram ett utflyktspaket med ett antal utflykter som är klassiska för de platser vi besöker. Paketet köpes hemifrån.

Utflyktspaketet inkluderar utflykter i/till:

 • Utflykt dag 6 till Lewis och Harris skärgård, med sin vilda och robusta natur, dess ljung, små vikområden, krusande bäckar och öns vackra och robusta kustlinje. Vi stannar vid de 5000 år gamla ikoniska Callanish stenmonumenten, kända över hela världen. Stenmonumentet består av jätte upprättstående stenar placerade i ett korsformat mönster med en central stencirkel. Vi utforskar och undersöker hur stenarna uppfördes och vad de har betydt för folket genom århundradena.
 • Utflyktsdag 7 till den antika bosättningen Skara Brae kallas även Norra Europas Pompeji på grund av dess bevarande. Staden är över 5000 år gammal och upptäcktes först för 150 år sedan efter en stor storm på ön. Staden består av tio klusterhus, byggda av sten, som man den dag i dag kan flytta in i. Dagen slutar på ett av Orknöarnas unika whiskydestillerier, där vi får smaka på de lokala dyra dropparna.

Utflykterna genomförs tillsammans med Albatros expeditionsteam som består av internationella och skandinaviska reseledare samt lokala engelskspråkiga guider.

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra extrautflykterna vid tillräckligt antal anmälda. 

Pris per person 2598,-

Prisinformation

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttkategorierna under Praktisk information

 • Pris för Kat. C: 2 998 kronor per person
 • Pris för Kat. B: 18 998 kronor per person
 • Pris för Kat. A: 22 998 kronor per person
 • Pris för Premium Suite: 25 998 kronor per person
Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för Kat. G: 10 498 kronor
 • Tillägg för kat. D: 21 998 kronor
3-personshytt

Tillägg för Kat. B: 13 998 kronor per person

Barnrabatt 2-15 år

50 procent av grundpriset vid minst två betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori B9). Max fyra personer varav två barn som delar utdragssoffa. Fartyget är inte anpassat till barn och har inte faciliteter som barnsäng och barnstol. Detta tas vid ett sådant tillfälle med av resenären själv. 

Kontakta oss om ni vill resa med barn. 

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm–Edinburgh och Aberdeen–Stockholm
 • Transport från och till flygplatsen i Edinburgh och Aberdeen
 • Skandinaviskt och engelskspråkigt expeditionsteam
 • 8-dagars/7 nätters kryssning med aktiviteter och utflykter Se program
 • Boende i delad dubbelhytt (kategori D)
 • Helpension under hela kryssningen
 • Kaffe och te samt eftermiddagstilltugg på fartyget
 • Informationsmöten och föredrag med expeditionsteamet
 • Whiskyprovning ombord på Ocean Atlantic och vid Islay
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Utflyktspaket som köps separat (se under utflykter)
 • Eventuella måltider före och efter kryssningen Greenock och Aberdeen 
 • Drycker utöver kaffe och te dygnet runt samt juice med mera till frukosten
 • Dricks till fartygsbesättningen Vi rekommenderar cirka 14 USD per person och dag
 • Kostnader för medicin och andra personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 130 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Särskilt utflyktspaket
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om hytterna

Ocean Atlantic är inrett i sex externa hyttkategorier, samtliga med egen dusch och toalett.

Premium Suite 35 m2
Tvårumssviter med dubbelsäng (eller två enkelsängar), soffgrupp, bord och stol samt stort fönster och rymligt badrum. Extern svit.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. A: Panorama Window Suite 19–24 m2  
Extern svit, dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och stort fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. B: Panorama Window Cabin 20–23 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, sittgrupp, rymligt badrum och fönster med begränsad utsikt. Möjlighet till en extra sängplats
Belägen på Hudson däck 7 och Magellan däck 8.

Kat. C: Standard Cabin Window 12–13 m2
Extern hytt, två enkelsängar, badrum och fönster.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Kat. D: Standard Cabin Window 11–12 m2
Extern hytt, dubbelsäng eller två enkelsängar, fönsterglugg och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Kat. G: Standard Cabin
Extern enkelhytt, enkelsäng och badrum.
Belägen på Columbus däck 4.

Cat. F: Large Inside Triple Cabin 18–21 m2
Intern trippelhytt. Dubbelsäng eller två enkelsängar och en utfällbar (bäddsoffa) enkelsäng och badrum.
Belägen på Marco Polo däck 5.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 100 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Väder i Skottland

Resan äger rum sent på våren, där vi kan förvänta oss temperaturer på 10-15 grader. Samtidigt är maj månad vanligtvis den torraste och soligaste av årets månader för både Irland, Skottlands västkust och Orkney! Vi rekommenderar dock att du tar med dig bra regnskläder samt kläder enligt lag-på-lager-principen och bra vandringsskor, eftersom en stor del av resan äger rum utomhus.

Expeditionskryssning

Albatros har under flera år utvecklat en kryssningsform som är speciellt lämpad för polarförhållanden där is tillsammans med en begränsad infrastruktur och en otillgänglig ödemark kräver resor av en mer expeditionsliknande karaktär, perfekt för den som vill ha en unik reseupplevelse. Det här är en exklusiv naturresa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagare innebär att resan känns som en gruppresa eftersom alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, exkursioner, föreläsningar och valsafari.

Resan är relativt bekväm och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Det förutsätts dock att deltagarna är fullt rörliga och vill uppleva naturen på dess egna premisser. Man bör tänka på att resan skiljer sig från vanliga turistresor eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Det finns många oförutsägbara inslag och rutten avgörs av vind, väder, is och strömförhållanden. Ruttbeskrivningen bör ses som det perfekta målet, men den kommer förmodligen inte att kunna följas även om vi skulle få flera veckor av högtryck och strålande sol.

Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Om vi helt plötsligt åker genom en flock valar kan dagsprogrammet genast ändras.

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiaktyp. Dessa ska transportera oss in till öde kuster, längs glaciärer och på valsafari. Fartyget är försett med en extern trappa (lejdare) varifrån vi kan kliva i gummibåtarna, som är försedda med en kraftig motor. Fartyget seglar så nära sevärdheter som möjligt och även glaciärer och fågelfjäll och därefter stiger vi i gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt mellan valar, sälar, isberg eller fågelöar. Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även få uppleva ett ganska kallt och vått klimat. Alla som vill kan stanna på fartyget som är utrustat med ett litet bibliotek. När vi använder ordet expedition bör det tas bokstavligt. Resorna är expeditioner vilket innebär att vi inte kan förutse aktuell resas alla steg in i minsta detalj. Ovanstående dag-för-dag-beskrivning är en grov skiss eller önsketänkande, som med största sannolikhet kommer att ändras.

Resan omfattas av Albatros resevillkor som vi förutsätter att deltagarna har tagit del av. 

Rutten kan förändras beroende på väder och vind, som kan skifta ganska snabbt i de här trakterna, och därför planeras den här kryssningen så att man kan snabbt kan lägga om planerna. Isens tjocklek och djurlivet påverkar också var vi kan gå i land. Men naturen är också vår medspelare när vi bara är inställda på det. Därför planeras resan i så stor mån som möjligt med ”lös kant”, vilket innebär att våra resenärer bör därför vara inställda på ev. avvikelser i den planerade rutten.

-Søren Rasmussen, Albatros grundare

Viktiga regler vid landstigningar och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen. Det innebär att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat än dina minnen från naturen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner.

Vem får delta?
För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder
Fartyget är tyvärr inte anpassat efter personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor
Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Pass och passinformation till Albatros Travel

För att kunna utfärda flygbiljetter måste vi använda passinformation på alla resenärer, senast 14 dagar efter bokningen. Passinformation kan skickas elektroniskt via https://pas.albatros-travel.org/dk eller per post. Om du skickar med posten, kom ihåg att tydligt ange fakturanummer, avresedatum och resans namn. Om du får utfärdat ett nytt pass från den tidpunkt  du har lämnat in din passinformation till oss till avgångstidpunkten är det mycket viktigt att du omedelbart skickar informationen om ditt nya pass.

Tips inför packningen

Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor är att rekommendera. Långkalsonger samt tunna regnbyxor till zodiakbåtarna är också bra att ha med sig. 

Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten och perfekta för promenader i städerna. Ombord på Ocean Atlantic finns ett stort urval av gummistövlar för utlåning. De är praktiska att ha vid landstigningarna från gummibåtarna. På den här kryssningen reser fartyget exklusivt för Albatros Travel och därför krävs ingen klädkod ombord. Praktiska resekläder är därför det enda som behövs, även under mer festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Ta gärna med en kikare. Handdukar behöver ej medtas.

Sjösjukemedel

Trots att vi rör oss i skärgården kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter som alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan ha en dämpande effekt.

Fartygets besättning

Utöver Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, sviterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi gör dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Handen på hjärtat

Information

Alla utflykter och landgångar är beroende av att väder-, hav-, och isförhållanden är sådana att fartyget kan ta sig in i de olika områdena. Zodiakbåtar och kajaker ska kunna manövrera under lämpliga förhållanden för att garantera säkerheten för våra passagerare och besättning. 

Ocean Atlantic har trevliga gemensamma ytor som bland annat bastu/wellness, restaurang, bar och ett bibliotek, där man kan tillbringa sin fritid, även i hårt väder.  Vårt fartyg är bemannat med experter på olika områden som kommer hålla föredrag under resans gång om allt från biologi till is, geologi och djurliv.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor