Baltikum – rundresa i Estland, Lettland och Litauen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev svensk historia i Tallinn, Riga och Vilnius, sagolik landsbygd och Sovjettidens anor

Under nästan 150 år tillhörde Estland Sverige och än i dag innebär Baltikum en resa i tiden: Storstaden Riga med sitt medeltida myller och vindlande gränder, Tallinn med sina tinnar, torn och fästningsmurar, och sist men inte minst Vilnius, med sin vackra renässans- och barockarkitektur. För att inte tala om landsbygden med tusentals sjöar och floder, skogar som gömmer både varg och lo, och de små byarna där hustaken pryds av storkbon. Däremellan skyskrapor från Sovjettiden och anor från svensktiden som syns än idag.

Vi går i Gustav II Adolfs fotspår i Tartu, ser Peter den Stores sommarslott i Tallinn, häpnar över korskullen i Siauliali, och ser svenskporten i Riga. Vi ger oss i kast med Sovjettidens historia på KGB-museum i Vilnius och beundrar det storslagna Rundaleslottet.
 

Klicka på kartan för att se den i större format
  • Typ Rundresor

  • Reseledare Svensk

  • Visum Nej

  • Vaccination Nej

  • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Riga. Den gamla stadsdelen och välkomstmiddag
Dag 2
Riga. Stadsvandring med den gamla stadsdelen, svenskporten, kruttornet, svarthuvudenas hus och det centrala torget
Dag 3
Riga, Lettland – Vilnius, Litauen. Rundaleslottet och korskullen
Dag 4
Vilnius. Stadsvandring med den gamla stadsdel och KGB-museum. Trakaiborgen
Dag 5
Vilnius, Litauen– Daugavpils - Sigulda. Lantliga Baltikum, gamla stan i Daugavpils och Turaida
Dag 6
Sigulda – Tallinn, Estland. Sovjetbunkern vid Ligatne och stadsvandring i universitetsstaden Tartu
Dag 7
Tallinn, Estland. Stadsrundtur med bland annat Peter den Stores sommarslott, slottet på Domberget, Alexander Nevsky-katedralen och Danske kungens trädgård
Dag 8
Tallinn. Tid på egen hand och hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
12 998:–
Stockholm
Fullbokad
13 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Riga. Den gamla stadsdelen och välkomstmiddag (ca. 20 km)
Mysiga Riga
Vi lättar från Sverige och sätter kurs mot de baltiska länderna och landar i Lettlands huvudstad Riga. Efter ankomst kör vi till vårt hotell i centrum och checkar in. Sedan går vi på en kort promenad i den gamla stadsdelen och reseledaren berättar med om olika sevärdheter, shoppingmöjligheter, restauranger och mycket mer.  På kvällen är det välkomstmiddag på en restaurang i området.
Övernattning i Riga.
Dag 2
Riga. Stadsvandring med den gamla stadsdelen, svenskporten, kruttornet, svarthuvudenas hus och det centrala torget
Svarthuvudenas hus

Riga är Baltikums största stad med knappt en miljon invånare och ett pampigt centrum med breda boulevarder, stora parkanläggningar och långa gator med massor av butiker.

Om Vilnius är en gammal barockstad är Rika rikt på art nouveau. Här finns 750 rikt utsmyckade byggnader längs de stora boulevarderna som sträcker sig ut från Rigas borgdistrikt. Den gamla medeltida stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett virrvarr av sagolika hus, slingrande gator och små torg.
Staden grundades 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoevden som språngbräda för svartbrödernas korståg mot hedningarna i norr, och utvecklades snabbt till en viktig handelsstad mellan Ryssland och Västeuropa. År 1621 erövrades staden av Sverige och Riga blev den rikaste staden i det svenska imperiet. Sverige förlorade området till Ryssland och Riga ingick först i det ryska imperiet och sedan i Sovjetunionen fram till landets självständighet den 21 augusti 1991.

Staden ligger på båda sidor om floden Daugave och den gamla medeltidsstadskärnan ligger på den östra stranden. Utanför den gamla stadsdelen hittar vi art nouveau-byggnaderna. I början av 1900-talet byggde man i Riga cirka 10 enorma hangarer till zeppelinare, hangarerna finns kvar än idag men idag bedrivs det torghandel här.
Dagens stadsrundtur börjar med att vi åker till art nouveau-området för att sedan passera det stora presidentpalatset innan vi fortsätter till den gamla stadsdelen. År 1698, när Riga ingick i det svenska riket, byggdes den svenska porten som en del av stadsmuren. Stadens gamla försvarsverk tittar fram lite här och där, och kruttornet var också en del av det. Idag finns det ett fint museum i kruttornet som vi med fördel kan besöka senare idag.

Vi rör oss vidare genom de trevliga gatorna och passerar bland annat Svarthuvudenas hus. Huset byggdes år 1344 till Svarthuvudsorden som utgjorde logi för ogifta tyska handelsmän.
Vi avslutar vår promenad runt den gamla staden på det centrala torget. Resten av dagen tillbringar var och en på egen hand. Vi rekommenderar att du besöker ett av stadens många museer eller botaniserar i de stora marknadshallarna.

Övernattning i Riga.
 

Dag 3
Riga, Lettland – Vilnius, Litauen. Rundaleslottet och korskullen Ca 475 km
Korskulle med omkring 5 miljoner kors i Litauen
Under perioden 1736-1740 byggdes ett av Lettlands mest storslagna barockslott till baron Ernst Johann Biron, hertig av Kurland. Arkitekten och designern bakom slottet, Francesco Bartolomeo Rastrelli, blev sedermera arkitekt vid det ryska hovet och till hans mästerverk kan räknas vinterpalatset i Sankt Petersburg.
Runt barockslottet hittar vi den franska trädgården med vackra trädgårdsanläggningar, rosenträdgårdar och springbrunnar signerade Rastrelli. På vår rundtur inne i palatset ser vi hertigens privata gemak, slottets danssal, tronsalen och det stora galleriet. Från Rundale fortsätter vi nu mot Litauen och Vilnius.
 
Efter att ha passerat gränsen stannar vi till vid korskullen. Enligt legenden reste invånarna ett kors här eftersom man trodde att det hade skett ett mirakel på platsen. Allt fler började besöka platsen, och varje gång satte de dit ett nytt kors. Korskullen blev till slut en helig plats och från början av 1900-talet blev den vallfärdsmål för tusentals pilgrimer. Under sovjettiden avlägsnades korsen tre gånger av bulldozers och varje gång började invånarna sätta dit korsen igen. Idag finns det cirka 5 miljoner kors på kullen och även en liten vacker kyrka som använder utsikten mot Korskullen som altartavla. Vi fortsätter nu direkt till Litauens huvudstad Vilnius.
 
Övernattning i Vilnius.
 
Dag 4
Vilnius. Stadsvandring med den gamla stadsdel och KGB-museum. Trakaiborgen
Trakai-borgen
Vilnius är otroligt vackert beläget där floderna Neris och Vilnia möts. Staden är den yngsta av de tre baltiska huvudstäderna och enligt legenden grundades den år 1320 av den litauiske storfursten Gedimina. Gedimina drömde om en järnvarg som ylade som 100 vargar och han tydde drömmen som ett tecken på att han skulle uppföra en byggnad på samma plats som drömmen utspelat sig.

Idag ligger resterna av fästningen ovanför Vilnius gamla stadsdel och under medeltiden var den boplats för Tyska orden. Vilnius gamla stad är Europas största och mest välbevarade barockstad och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ortodoxa och katolska kyrkor präglar stadens övre del och kullerstensgatorna och romantiska utsiktsplatser har gjort Vilnius till en av Östeuropas mest sevärda gamla städer.

Under dagen får vi även stifta bekantskap med många olika epoker i stadens historia från medeltiden till Sovjettiden och dagens Vilnius. Den gamla stadsdelen är väldigt kompakt och merparten av sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. I området strax utanför den gamla stadsdelen ligger det stora katedraltorget som på 1800-talet var stadens marknadsplats. Katedralen byggdes på en gammal kulturplats där man tillbad den litauiske åskguden Perkunas. Litauen blev inte kristet förrän i mitten av 1200-talet och den första kyrkan byggdes 1387. Den gamla träkyrkan ersattes av större kyrkor och dagens kyrka tillika Litauens nationalsymbol stod färdig i det skick vi ser den i idag för cirka 200 år sedan. Från katedralen rör vi oss in mot den gamla stadsdelen. Kullerstensgatan Pilies Gatve (borggatan) leder oss in i staden och fram till Vilnius universitet som grundades 1579.

Vi passerar bland annat den gotiska Sankt Anna från 1400-talet och Vilnius kanske vackraste kyrka. Vi passerar även det gamla biskopspalatset som idag är presidentpalats. I den gamla staden känns det som att vi har hamnat i en annan tid och inte minst kullerstensgatorna bidrar till känslan. Vilnius äldsta gata leder till Gryningsporten som en gång var en del av stadsmuren runt Vilnius (som hade sammanlagt 10 stadsportar). Det här är den enda port som står kvar idag. Vid porten finns ett litet kapell som kallas för Gryningsjungfrun där madonnaikonen är känd för sina mirakulösa gärningar.

Under nazisternas belägring upprättades två judiska ghetton i områdena runt den gamla stadsdelen. Vilnius var en av de viktigaste städerna för judisk kultur i Östeuropa och precis före nazisternas belägring bodde runt 100 000 judar i Vilnius, och 250 000 judar i hela Litauen. En gång i tiden fanns det 100 synagogor i Vilnius. Idag bor det 5 000 judar i Litauen och endast några få synagogor finns kvar. 

Vi avslutar vår rundtur med lite modern historia när vi besöker museet som upprättats till minne av offren för Sovjetregimen. På museet, som ligger i det gamla KGB-huvudkvarteret, berättas det om de tusentals litauer som mördades, deporterades eller fängslades under perioden mellan andra världskrigets slut och fram till 1960-talet. Utställningen visar de hårda villkor man levde under och berättar historien om arbetslägren i Sibirien. I källaren ser vi fångcellerna och avrättningskammaren som användes av KGB. Museet belyser en mörk period i Litauens historia och öde, en historia som de delade med sina baltiska grannar.
 
Efter att ha kört igenom Vilnius åker vi på en liten utflykt. Strax norr om Vilnius ligger Galvesjön och vid dess strand hittar vi medeltidsstaden Trakai som med sina trähus och sin trevliga atmosfär är dagens första anhalt. På en ö när staden finns det en vackert restaurerad murstensborg.
 
Övernattning i Vilnius.
 
 
Dag 5
Vilnius, Litauen– Daugavpils - Sigulda. Lantliga Baltikum, gamla stan i Daugavpils och Turaida Ca 440 km
Daugavpils, Lettlands näststörsta stad
Dagen bjuder på en lång resa genom några av Lettlands och Litauens vackraste områden.
Vi passerar gränsen och kör mot Daugavpils, Lettlands näststörsta stad. Staden grundades av Svärdorden i gränsområdet mellan deras territorium och Ryssland på den här sidan och Litauen på den andra. Under årens lopp har flera olka länder kontrollerat den viktiga fästningsorten, bland annat har vi svenskar också varit här. 
Under första världskriget utgjorde staden frontlinje och under andra världskriget var den belägrad av Nazityskland. Staden har en vacker gammal stadsdel som är byggd efter samma princip som Sankt Petersburg, dock i en något mindre skala. Vi strosar runt i den gamla stadsdelen och på kyrkokullen som dominerar staden samt det stora fortet innan vi fortsätter mot Lettland.
 
Vi fortsätter mot Sigulda. I ett naturreservat ett par kilometer norr om staden ligger Turaidaborgen. I början av 1200-talet grundades riddarorden Svartbröderna. Svartbröderna var förebilder åt korsriddarna i Det heliga landet och ordens syfte var att kuva de hedniska letterna och estlänningarna. Som tack för hjälpen fick orden överta en stor del av de underkastade områdena från danskarna. Relativt snabbt fick orden kontroll över stora delar av dagens Estland och Lettland. I det heliga landet uppstod en annan mäktig riddarorden, Tyska orden, som snabbt blev en maktfaktor med landvinningar över hela Europa. De två ordnarna slogs ihop år 1236, och 1346 köpte orden hertigdömet Estland av Danmark eftersom konung Valdemar Atterdag var i finansiellt trångmål efter att ha slagit ner ett estländskt uppror. Orden kontrollerade nu stora delar av hela Estland och Lettland. Turaidaborgen uppfördes av Svärdbröderna och övergick senare till Tyska orden. Vi strosar runt på borgområdet som är vackert omgärdat av en skog.

Övernattning i Sigulda.
 
Dag 6
Sigulda – Tallinn, Estland. Sovjetbunkern vid Ligatne och stadsvandring i universitetsstaden Tartu Ca 400 km
Det gamla rådhuset i Tartu, Estland

Efter frukost åker vi mot Estland och Tallinn. Vi börjar med ett besök i Ligatne, där man under kalla kriget byggde en stor bunker i ett gammalt sovjetiskt kurortsområde. Bunkern skulle användas av Lettlands kommunistiska elit vid ett eventuellt atomangrepp mot Sovjetunionen. Det fanns utrymme för 250 personer och tillräckligt med mat och dryck för att de skulle kunna vistas i bunkern i tre månader. Vi följer med på en guidad rundtur i bunkern där nästan samtliga inventarier fortfarande är intakta och ger en fantastisk inblick i Sovjettiden.

Vi passerar gränsen mellan Lettland och Estland och fortsätter mot huvudstaden. På vägen tittar vi förbi Tartu och tar en kort promenad genom den spännande universitetssttaden och avrundar vid rådhuset i centrum.  
Det var kung Gustaf II Adolf som grundade Tartus universitet år 1632 som Sveriges andra universitet, efter universitet i Uppsala.

Härifrån fortsätter vi genom ett vackert kulligt landskap, där vi får känslan av att vara långt ute på landet.  Färden fortsätter genom centrala Estland med djupa skogar och vackra sjöar. Om vi har tur får vi syn på en älg eller storkar.  Det här ett tunt befolkat område och det är långt mellan gårdarna.
Vi fortsätter till Tallinn.
Övernattning i Tallinn.

Dag 7
Tallinn, Estland. Stadsrundtur med bland annat Peter den Stores sommarslott, slottet på Domberget, Alexander Nevsky-katedralen och Danske kungens trädgård
Stadsmuren i Tallinn har 26 torn och stadsportar
Tallinn, med sitt gynnsamma handelsläge vid Finska viken, växte fram vid foten av den borg som den danske kungen Valdemar Sejr lät uppföra sedan han besegrat esterna vid Lindanäs (det svenska namnet på Tallinn under medeltiden) år 1219. Enligt legenden ska för övrigt Dannebrogen ha fallit ned till kung Valdemar under slaget och räddat de danska korsfararna från undergång.

Under åren har Estland varit inte bara i danska, utan även i tyska och ryska händer, och har även tillhört Sverige i nästan 150 år. Den 6 juni 1561 sände Gustav Vasas son Erik en av Sveriges flottor för att undsätta Estland i kampen mot ryssarna. Det var alltså början till det som esterna senare skulle komma att kalla för "den gamla goda svensktiden". Under Gustav II Adolfs styre fick bönderna större rättigheter (även om de fortfarande var livegna) och i ett led att sprida kristendomen grundades flera gymnasieskolor där även böndernas barn fick studera. Den stora satsningen på folkundervisning ledde till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet.

Vana Tallinn, som huvudstaden nu kallas, är idag Europas kanske mest välbevarade medeltidsstad. Den gamla staden är i allra högsta grad levande med både bostäder, kontor, kyrkor, museer, konsertsalar, många restauranger, pubar och specialbutiker. Här myllrar det av människor och stämningen är väldigt speciell. På flera platser hittar vi en vacker utsikt över staden, Finska viken och omkringliggande stadsdelar.
Under stadsrundturen ser vi tsar Peter den Stores sommarslott i Kadriorg-parken och fortsätter sedan till Tallinns gamla stadsdel, och vi passerar operan, rådhuset och många andra spännande byggnader. Turen går runt Domberget men innan dess ser vi även parlamentslottet, den rysk-ortodoxa domkyrkan, den lutheranska domkyrkan och flera adelspalats. Från den enorma stadsmuren (1,8 kilometer lång) och dess 26 torn har vi en vacker utsikt över staden. Vi fortsätter till Den danske konungens trädgård och minnesmärket över Dannebrogen.
 
Övernattning i Tallinn. Middag.
Dag 8
Tallinn. Tid på egen hand och hemresa

Dagen är på egen hand. Det finns gott om möjligheter till shopping i Tallinns många specialaffärer och varuhus.
Vi samlas på eftermiddagen och åker ut till flygplatsen där vårt flyg väntar.

Prisinformation

Resans pris

Från 12 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 898:–
Priset inkluderar
• Svensk reseledare
• Flyg Stockholm – Riga och Tallinn – Stockholm
• Utflykter enligt program
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum
• Frukost alla dagar, lunch dag 5, middag dag 1 och 7
• Skatter och avgifter
 
Prisen inkluderer ikke
• Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
• Eventuella extra arrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Drycker
• Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 20 - 25 EUR)
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 
 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

 

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om tidsskillnad, visum och mycket mer:
Lettland - https://www.albatros.se/resmal/europa/lettland
Litauen - https://www.albatros.se/resmal/europa/litauen
Estland - https://www.albatros.se/resmal/europa/estland

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Bra resa med dålig info när problem uppstod Extremt dålig info i början av resan.sms om att reseledaren kom dag två fick inte alla I gruppen.missade guidad tur i Riga på morgonen dag två på grund av denna dåliga info. Flyget hem borde gå direkt från Tallin, nu blev det mycket väntetid först I Tallin och därefter i Riga
Date published: 2024-06-15
Rated 3 out of 5 by from En intressant resa. En intressant resa med flera kunniga lokala guider men som tyvärr innebar lite för mycket bussåkande vissa dagar. Och en ineffektiv hemresedag.
Date published: 2024-06-02
Rated 3 out of 5 by from Rundresan i Baltikum var intressant och gav upplevelser av skiftande slag. Innehållsrikt med många sevärdheter. Bra lokala guider. Att det blir långa bussturer är priset man får betala för att uppleva tre länder på fem dagar. På grund av reseledarens försening gick hela första dagen till egna aktiviteter. Sista dagen med hemresan var dåligt planerad, sju timmars restid och väntetid för att förflyttas 38 mil!?
Date published: 2024-05-27
Rated 4 out of 5 by from Bra resa i våra grannländer i Baltikum En intressant resa med många sevärda platser
Date published: 2024-05-25
Rated 4 out of 5 by from Spännande resa trots att guiden inte dök upp efter 2 dagar. Intressant resa.. Hade förväntad mig mer info om landet av guiden.
Date published: 2024-05-25
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa Det var roligt få en överblick över Baltikum.
Date published: 2024-05-25
Rated 4 out of 5 by from EN MYCKET INTRESSANT RESA... Vår reseledare hade rostiga minnen av Riga, Vilnius och Tallinn...hon hade inte varit där sedan det var stängt för covid-epidemin. Hon hade svårt att orientera sig och hitta till välkomst och avskedsmiddagarna, så vi sprang ganska långa sträckor i onödan! Dessutom hade hon rejäla problem med ryggen! Hon läste på på Wikipedia och rabblade upp men det kändes tradigt. De tre lokala guiderna var mycket kunniga och engagerade...mycket bra och givande!
Date published: 2023-10-11
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa som känns särskilt aktuell efter invasionen i Ukraina. Resan var särskilt intressant eftersom den både speglade Sveriges förflutna i de tre länderna och dagens situation med det ständigt närvarande hotet från Ryssland. Mycket bra lokala guider!
Date published: 2023-09-24
  • y_2024, m_9, d_11, h_5
  • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
  • cp_1, bvpage1
  • co_hasreviews, tv_3, tr_42
  • loc_sv_SE, sid_LVRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
  • clientName_albatros-travel

Liknande resor