Cornwall och Devon - idyll i södra England

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Legenden om Kung Arthur och Runda bordet i Winchester, Dartmoorhedens böljande kullar och St. Michael’s Mount

I Englands mest pittoreska hörn väntar dramatiska kustlinjer, landsbygdsidyll och kulturskatter. Resan börjar i historiska Winchester, där vi inte bara hittar den vackra katedralen från 1079, utan dessutom den mest kända symbolen inom riddarmytologin – kung Arthurs runda bord.

Härifrån fortsätter resan till Cornwall, Devon och Dorset, där det svävar en uppsjö av legender över ett landskap lika vackert som mytomspunnet: Legenden om kung Arthur, sagan om Baskervilles hund och Sherlock Holmes på den dimtäckta Dartmoorheden, och när vi tar plats på ett klassiskt ångtåg väcks Agatha Christies berömda deckarhistorier till liv. Dessutom avlägger vi en visit på ett ciderdestilleri, och så ska vi ju ha tid till en pint på en mysig pub eller två..!

Och landskapet då? Hisnande vackra kuststräckor vid Jurassic Coast - där man kan ha turen att hitta 180 miljoner år gamla fossiler – den spektakulära tidvattenön St. Michael’s Mount som tronar utanför Cornwalls kust och semesterstämning de luxe i eleganta St. Ives, sköna Bournemouth och romarnas Bath.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Brittiska pund

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – London. Winchester Castle med legendernas kung Arthur och Runda bordet. Vidare mot Bournemouth
Dag 2 Bournemouth – Jurassic Coast – Lyme Regis – Dartmoorheden – Torbay
Dag 3 Ångtåg – Båttur vid Agatha Christies Dartmouth
Dag 4 Tidvattenön St Michael’s Mount – St. Ives – Newquay
Dag 5 Newquay. Utflykt till Project Eden och besök på ciderdestilleri
Dag 6 Newquay – Tintagel Castle – Bristol
Dag 7 Bristol – Bath. Hemresa från London

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 498:–
Stockholm
14 498:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 698:–
Köpenhamn
14 498:–
Stockholm
14 498:–
Stockholm
14 498:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – London. Winchester Castle med legendernas kung Arthur och Runda bordet. Vidare mot Bournemouth
På Winchester

Vi flyger från Stockholm och kommer fram till London på morgonen. Härifrån kör vi till staden Winchester som ligger vid floden Itchen i grevskapet Hampshire.

Vi har begett oss till Winchester för att besöka The Great Hall som är den sista existerande delen av Winchester Castle. Här möter vi Kung Arthur som enligt legenderna var en mäktig fältherre. Kung Arthur stoppade en invasion av blodtörstiga anglosaxare mot England i slutet på 400-talet, och blev senare omtalad som Englands första kung och landets största härskare.

Orsaken till hans oövervinnerlighet är knuten till hans stora svärd, Excalibur, om vilket det så dramatiskt berättas: ”Så mäktig var hans vrede att när han drog ut svärdet slog eldsflammor upp, som från munnen på en drake, och så skräckinjagande var han att ingen vågade titta på honom”.

Berättelsen om Arthurs spännande liv återfinns i olika keltiska källor hela vägen tillbaka till 500-talet, och han finns omskriven i flera medeltida latinska texter, varav Historia Regum Britanniae från 1100-talet är särskilt viktig. Till Arthurlegenden hör även kungaslottet Camelot med det berömda runda bordet, som hans riddare samlades runt innan de bröt upp för att gå ut i strid.

Det är just detta bord vi ska titta på i Winchester. Det här bordet är dock från 1300-talet och fanns inte på Kung Arthurs tid. Det målades i början av 1500-talet för Kung Henrik VIII, men berättelsen och legenden om Kung Arthur sitter så djupt att fakta inte längre är speciellt relevanta.

Staden är även känd för sin vackra katedral där den engelska författarinnan Jane Austen ligger begravd. Den talangfyllda författaren dog endast 41 ett år gammal i sin syster Casandras armar i bostaden på College Street nära katedralen. Den imponerande katedralen byggdes år 1079 och skulle med sina 169 bli världens högsta katedral. Den är ett minne över stadens storhet inom handeln på medeltiden, och den var huvudstad i det anglosaxiska grevskapet Wessex. Det blir möjlighet att på egen hand besöka den vackra katedralen eller gå en promenad i den trevliga staden.

På eftermiddagen styr vi kosan mot Bournemouth som är känt för att ha Englands bästa klimat och fantastiska stränder. Bournemouth lockar även med ett bra shoppingutbud – oavsett om man föredrar de klassiska engelska klädkedjorna eller mer exklusiva butiker. Bournemouth drar varje år till sig över 5,5 miljoner besökare, och med sina svajande palmträd längs kustvägarna och de många restaurangerna och barerna, sjuder staden av semesterstämning. Middag på hotell i Bournemouth.

(Idag kör vi 160 kilometer, ca 2 timmar och 50 minuter.)

Dag 2
Bournemouth – Jurassic Coast – Lyme Regis – Dartmoorheden – Torbay
Jurassic Coast

På morgonen kör vi till den lilla kuststaden Lyme Regis i grevskapet Dorset, som ligger vid den så kallade Jurassic Coast, en 155 kilometer lång kuststräcka som utnämnts som UNESCO-världsarv på grund av de många spännande fynden från framför allt juratiden (200-145 miljoner år sedan) som gjorts här. Längs kusten ser vi olika klipplandskap, en tidskapsel som blottlägger 185 miljoner års historia genom trias- jura- och kritatiden. Under vår promenad längs stranden kan vi ha turen att hitta spännande fossiler. Det är tillåtet att ta med sig lösa fynd hem. Området är inte bara ett eldorado för fossilsamlare, det fascinerar de flesta, och det är nästintill omöjligt att inte hitta fossiler i de olika lagren. Historiens vingslag slår tungt när man ser de kanske 180 miljoner år gamla fossilerna. 

Efter vårt besök i Lyme Regis fortsätter vi till grevskapet Devon och rör oss in på Dartmoor-heden. Alla Sherlock Holmes-entusiaster känner säkert igen namnet från när författaren Sir Arthur Conan Doyle, efter långa vandringar i området, återupplivade den avlidne karaktären Sherlock Holmes i boken Baskervilles hund. Områdets historik och dramatiska landskap med torvmosse, ensamma hus och täta dimma bildade den perfekta miljön för berättelsen.

Vi inleder med ett kort stopp i staden Tavistock, och kanske hinner vi titta förbi trevliga övertäckta Pannier Market och äta lunch innan vi kör genom det stora hedlandskapet. Med sina 954 km2 är landskapet något mindre än Öland med 1342 km2).

Det vackra och skiftande landskapet kan vara både dramatiskt och fascinerande en dimhöljd dag. Vädret är väldigt nyckfullt och på en timme kan dimman skingras och solen istället börja skina från en klarblå himmel. Ute på heden ser vi de vilda Dartmoor-ponnyhästarna. De starka och uthålliga ponnyhästarna har varit kända i över tusen år, och har precis som hedens invånare anpassat sig efter det bistra klimatet. Genom tiderna har de små strävsamma hästarna använts på gårdarna och i gruvorna, där man utvann tenn från graniten i området. När gruvorna stängdes släppte man ut flera av ponnyhästarna, och idag strövar de fritt runt i området.

Heden rymmer några av de största bronsåldersfynden. Det var nämligen här, i det varma och på den tiden trädbevuxna området, som de första jägarsamhällena etablerades. På vår tur runt landskapet hittar vi spår från historiens gång på heden, från urtiden hittar vi formationer av uthuggna ”menhirs” (bautastenar), och från får egen tid hittar vi spår av de gamla nedlagda tenngruvorna. Området fascinerar med sina många spännande vyer som passerar förbi när vi kör genom hedlandskapet.

Det öde landområdet var den perfekta platsen för uppförandet av en mer säregen byggnation, nämligen det beryktade fängelset Dartmoor Prison. Fängelset uppfördes år 1806 för krigsfångar från Napoleonkrigen mellan Frankrike och England, och fylldes snabbt upp med 6 000 krigsfångar. När engelsmännen deltog i det så kallade brittisk-amerikanska kriget år 1812 fick även över 6 000 amerikanska soldater vistas på heden. På senare tid har kriminella med imponerande öknamn som ”Yxmannen” och ”Syrabadsmassmördaren” vistats en längre tid just här. Fängelset används fortfarande, om än för något mindre dramatiska förseelser än tidigare.

Vi fortsätter till Two Bridges som på 1700-talet var känt för sin potatismarknad, och vi passerar den vackra bron som leder över West Dart River. Härifrån fortsätter vi in genom Dartmoor. Vi kommer ut på den andra sidan och möter kusten vid Torbay-viken, där vi ska bo de närmaste två nätterna.

(Idag kör vi 270 kilometer, ca 4, 5 timmar.)

Dag 3
Ångtåg – Båttur vid Agatha Christies Dartmouth
Dartmouth Steam Railway

Idag är det ånga och rök som gäller. Vi ska nämligen färdas med ångtåg från Paington till Kingswear. Här kör Dartmouth Steam Railway med sina imponerande ångtåg. Vi sätter oss tillrätta i de renoverade passagerarvagnarna och kör i maklig takt genom landskapet. Vi passerar pastellfärgade små byar, imponerande broar och gröna ängar med utsikt mot havet. Efter en halvtimmes tågresa möter vi återigen floden Dart som efter sin väg över Dartmoor-heden löper ut i havet vid Dartmouth. En liten färja tar oss till den andra stranden. Här stiger vi ombord på en av de trevliga turbåtarna som tar oss med på en härlig tur vid flodens utlopp och senare upp längs Dart River till den lilla staden Totnes. Vi passerar bland annat Britannia Royal Naval College och Greenway House, som var Agatha Christies sommarresidens under nästan 40 år och som den uppmärksamme läsaren känner igen från hennes deckare. Under båtturen ska vi passa på att hålla utkik efter djur. Om vi har tur kan vi nämligen både se delfiner och sälar, hägrar och isfåglar.

Vi fortsätter vårt äventyr vid den engelska rivieran och är tillbaka under eftermiddagen för att njuta av livet och koppla av före dagens middag på hotellet.

(Idag kör vi 30 kilometer, ca 1 timme)
 

Dag 4
Tidvattenön St Michael’s Mount – St. Ives – Newquay
Tidvattenön St. Michael Mount

Vi lägger den vackra Torbay-viken bakom oss och beger oss långt västerut till Penzance Bay och den lilla sömniga kuststaden Marazion. Härifrån tittar vi ut över tidvattenön St. Michael’s Mount som tronar över vattnet 366 meter utanför Cornwalls kust. Byggnationen för ganska omedelbart tankarna till det franska syskonet Mont St. Michel vid Normandiets kust. Här dock i ett mindre format. Och precis som storasyster i det forna fiendelandet Frankrike är ön krönt av en imponerande borg med samma karakteristiska koniska form.

St. Michael’s Mount har haft en skiftande tillvaro sedan den uppfördes på 1200-talet. Genom århundradena har platsen kunnat beskrivas som handelsstation, munkkloster, fort och till sist hem för St. Aubyn-familjen som övertog ön från kungen som baroner år 1650. Vi ska besöka ön, och vid ebb kan vi gå ut längs den ojämna och kanske lätt hala kullerstensgången. Detta med förbehåll för de två dagar då tidvattnet har lagt sig över gångstigen, och vi istället tar båten ut till klippön. Här besöker vi den imponerande borgen och dess museum, och kanske finns det även tid att titta in i den vackra trädgården.

Efter besöket korsar vi över Cornwall till den andra sidan och besöker den lilla kuststaden St. Ives som vetter mot Keltiska sjön. Här finns det möjlighet att ta en kaffe eller en pint engelsk öl innan vi fortsätter till vår slutstation Newquay där vi ska bo de kommande två nätterna.

(Idag kör vi 200 kilometer, ca 3,15 timmar)

Dag 5
Newquay. Utflykt till Project Eden och besök på ciderdestilleri
Project Eden

Dagen inleds med ett besök på Cornwalls svar på Edens lustgård: ”Utan växter skulle det inte finnas något liv på jorden” är grundtanken för detta enorma projekt som av många räknas som världens mest spektakulära botaniska trädgård. I en gammal lergrav har man uppfört enorma bubbelformade växthus, så kallade biomer, där den största sträcker sig över 240 meter och är 55 meter hög. Växthusen är så stora att de har hamnat i Guinness rekordbok som världens största självbärande kupoler. Redan när man kommer fram till den gamla lergraven ser man en utomhusanläggning som ska föreställa vår egen tempererade zon. Här slingrar sig stigar kors och tvärs över utomhusområdet och tiotusentals växter bjuder blicken på en botanisk upptäcktsfärd. Hela anläggningen rymmer 140 000 växter och 4 500 olika arter, och även den mest ihärdiga trädgårdsentusiast får en utmaning i att namnge dem alla. 

Inne i de stora konstruktionerna hittar vi en kupol med tropiskt klimat med temperaturer på runt 35 grader, och en kupol med medelhavsklimat med temperaturer som ligger runt 20-gradersstrecket. I den tropiska kupolen hittar vi allt från kaffeplantager och vattenfall till ananasplantor och kokospalmer, och i medelhavsklimatet möts vi av solrosor, olivträd och makivegetation. Vi vandrar runt och låter oss stimuleras av ljud, dofter och färger. När man lämnar Project Eden är man snäppet klokare, oavsett om det gäller kaffeproduktion eller världens ekosystem.

Även om många förknippar England med öl har engelsmännen en lång och stolt tradition av äppelcidertillverkning. Kanske följde cidern med från Normandiet när den normandiska erövringen av England ägde rum år 1066, i samband med Vilhelm Erövraren och Slaget vid Hastings, men det finns även källor som hävdar att man bryggde cider i England redan på romarnas tid. Men en sak är säker: Idag hittar man ett rikt urval av cider, både söt och torr, på pubar och i butiker. De senaste åren har cidern fått en renässans bland de yngre generationerna. Idag finns det över 450 producenter. Vi har sett ett mindre intåg av drycken i Skandinavien, framför allt av de söta sorterna. Vi kör till Cornish Cyder Farm som producerar allt från marmelad och äppeljuice till cider och äpplevin. Den som vill har även möjlighet att köpa produkterna på plats.

Här får vi en liten rundvisning på platsens museum, ser destilleriet och får veta mer om hur man framställer cidern. Vi avrundar med möjlighet att smaka på de olika produkterna som framställs på platsen.

Efter en dag i det gröna är det dags att bege sig till hotellet för ännu en middag. Kanske finns det någon som gärna beställer en cider till maten.

(Idag kör vi 90 kilometer, ca 1,45 timmar)

Dag 6
Newquay – Tintagel Castle – Bristol
Tintagel Castle

Idag inleder vi dagen med några timmar i vår egen stad Newquay eller en av de närmaste städerna, innan vi fortsätter vår resa genom Cornwall. Vi beger oss österut igen och kör mot Tintagel. 

På ett robust klippskär ute i det grön-blå havet kan vi se resterna av det nästan magiskt belägna och mytiska Tintagel Castle, ett gammalt slott som också kan härledas till legenden om Kung Arthur. Hälften av slottet står tryggt på fastlandet medan den andra verkar klamra sig fast vid ett robust näs som sträcker sig ut i havet.

Enligt munken Geoffrey of Monmouth på 1100-talet skrev sin delvis fiktiva berättelse om England, var det just här Kung Arthur blev till. Och det var den berättelsen som inspirerade Storbritanniens rikaste jarl, Richard I, att uppföra den fantastiska platsen år 1233. Ett besök på Tintagel Castle kräver att man kan gå i trappor, många trappor. Å andra sidan väntar fantastiska upplevelser i de gamla ruinerna, där man verkligen känner historiens vingslag. Slottet hade en viktig roll under den mörka medeltiden, och oavsett om man tror på historien om Kung Arthur eller bara tycker om berättelsen om riddare och kungar, känner man den mystiska och magiska stämningen som svävar i luften på denna imponerande plats. Den som inte vill gå i så många trappor kan själv välja omfattningen på sitt besök, eller kanske hitta en plats att vila och vänta på att Kung Arthurs vålnad ska dyka upp.

Under hösten 2018 började man bygga en bro från fastlandet till den ensamma klippan ute i havet. Bron ska återskapa den historiska förbindelsen mellan de två delarna och skapa ett sammanhang och dessutom slipper man ta trapporna åt ena hållet. Man går åt ena hållet över bron och bara dem som har mycket svårt att gå får ta bron tillbaka. 

Efter vårt besök på slottet har den som vill tid att strosa runt i den trevliga staden Tintagel. Titta på det gamla postkontoret eller ät en av de fantastiska glassarna hos Treleavens Luxury Cornish Ice Cream. Härifrån fortsätter färden västerut mot vårt sista övernattningsställe.

Vi avrundar dagen med att checka in på vårt hotell i Bristol där ska bo mitt inne i staden. Kvällens middag intas på egen hand. Den som är upplagd för en klassisk fish’n’chips kan besöka den informella restaurangen Catch 22 som serverar nationalrätten.

(Idag kör vi 300 kilometer, ca 4 timmar.)

Dag 7
Bristol – Bath. Hemresa från London
De romerska baden i Bath

På morgonen fortsätter resan söderut till Bath i det engelska grevskapet Somerset. Staden, som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv, grundades ursprungligen av romarna som byggde bad vid mynningarna till områdets naturliga varma källor. Källan, som sprutar 1 170 000 liter 46 grader varmt vatten om dygnet, betraktades som helig och tillskrevs gudinnan Sulis Minerva. Ett fantastiskt tempel restes i hennes ära, och i anslutning till detta byggdes en riktig simhall, vars rester står kvar än idag.

Englands första kungakröning ägde rum i Bath år 973. Många författare och stora kulturpersonligheter har också inspirerats av den vackra staden, som omtalas i deras verk.  Häribland den brittiska författaren Jane Austen (1775-1817) som bodde i Bath i början av 1800-talet, och som har låtit flera av sina berättelser utspela sig just här.

På 1700-talet återupptäckte britterna Bath som blev en populär kurort för kungliga och adliga. Man byggde eleganta byggnader i georgiansk stil, som än idag ger Bath en sofistikerad atmosfär.

Den som vill kan besöka de romerska baden där vi bland annat kan se den 1,6 meter djupa bassängen som var så populär i hela det norra romarriket. (Inträde 12,25 pund – januari 2018).

Efter spännande upplevelser i sydvästra England ska vi tidigt på eftermiddagen styra kosan mot flygplatsen för att påbörja vår hemresa.

(Idag kör vi 250 kilometer, ca 3,5 timmar)

Prisinformation

Resans pris

Från 13 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 200:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – London t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Samtliga inträden och aktiviteter (värde 750 kronor)
 • Boende på ett bra hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost dagligen och fem middagar, dock inte middag dag 6)
 • Skatter och avgifter

 

Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Eventuellt inträde till Roman Baths i Bath (cirka 14,50 euro)
 • Personlig dricks till exempelvis chaufför (räkna med cirka 5 pund per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Brexit

Storbritannien gick 1 februari 2020 ur EU, och det så kallade Brexit har nu skett. Inresereglerna för EU-medborgare och norrmän ändras inte i 2020, och således är det inget som påverkar våra resenärer fram till 31/12 2020. Man reser fortfarande in i landet med vanligt pass och utan visum. Om det ändras 2021, uppdaterar vi naturligtvis hemsidan och informerar de kunder som bokat en resa med oss.

Elektricitet

Det går att använda svenska elapparater i Storbritannien med hjälp av en adapter (kan köpas både i Danmark och Storbritannien). Däremot går det ofta att använda uttaget på badrummet, eftersom det är anpassat efter en rakapparat. Vi rekommenderar dock att en adapter tas med på resan.

Flyg

På den här avgången reserverar vi oss för inköp av platser på flyg. Eftersom vi i skrivande stund inte vet hur den framtida situationen ser ut på flygmarknaden, utgår vi från en förhållandevis oförändrad flygmarknad. Om det skulle komma drastiska förändringar vad gäller flygtider, flygbolag och liknande kommer detta naturligtvis att meddelas. Om det kommer större förändringar kommer de kunder som redan har bokat naturligtvis ha rätt att avboka gratis. Om det mot förmodan skulle ske att vi inte överhuvudtaget kan boka ett bestämt datum kommer naturligtvis erbjuda ombokning till ett närliggande datum. 

 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Hotell

Vi har försökt att planera resan så att vi ska slippa byta hotell varje dag. För säkerhets skull vill vi nämna att detta naturligtvis innebär att ni ibland kommer att köra samma bit till och från hotellen. Detta uppvägs däremot av tidsmässiga fördelar eftersom vi inte behöver byta hotell, checka in och ut och packa våra väskor två extra gånger. Samtliga hotell håller en medelhög standard och det serveras fantastisk frukost och middag varje kväll på hotellen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 26 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Dricks

Det är kutym att ge dricks till busschaufförer på resan. Vi rekommenderar cirka 5-7 pund för en vecka per person.

Övrig dricks förekommer i samband med köp av drycker med mera, och man brukar vanligtvis avrunda uppåt från köpbeloppet.

Mer om England

Här kan du läsa mer om England:

www.albatros.se/resmal/europa/england

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnader, dricks och om du behöver visum eller vaccination kan du läsa mer här.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Pensionärsresa med sting! :-) Vi har rest som par på denna resa och är själva i knappa 50-års åldern. Resterande av resedeltagarna var pensionärer vilket vi också anade då vi bokade. Ni som är lite yngre än pensionsålder ska inte låta er avskräckas av det faktum att det är en uppstyrd rundresa med guide. Både vår guide (Pontus) och hela gänget av pensionärer som var med på vår resa har varit kanon! Vi har haft många härliga och givande utflykter, besök och stunder i bussen. Då ska det tilläggas att jag inte är någon bussmänniska utan tycker mindre bra om att åka buss i vanliga fall. Många som väljer en sådan händelserik resa som denna är nog hyfsat beresta innan. Vi kan varmt rekommendera Albatros och även denna resa!!
Date published: 2018-09-26
Rated 4 out of 5 by from Vackra England med toppenreseledare! En fantastisk resa med många upplevelser och bra upplägg. Vår reseledare Kristofer gjorde resan till ett minne för livet och tillsammans med övriga härliga medresenärer och en väldigt duktig och trevlig busschaufför blev det en mycket lyckad semester! Vi har lärt oss massor om England och har fått uppleva det mesta, allt från pampiga slott och gröna böljande kullar till hur en intressant soppa kan smaka ;). Hotellen var dock lite väl ojämna i kvalitet, men roligt har vi haft :)! Betyg: en stark 4+.
Date published: 2019-05-22
Rated 4 out of 5 by from Jag använder exemplet; En härlig resa med många fina upplevelser Precis som förra gången vi åkte med Albatross så fungerade allt sååå bra. Bra hotell, maten "sådär" , Storbritannien är väl inget gourmetland direkt, utmärkt reseledare som kunde massor om nästan allt. Pontus tog hand om oss på bästa sätt och berättade lugnt och sakligt historien om alla våra utflykter men med lagom vila däremellan. Trevlig busschaufför som gjorde resorna till ett behagligt nöje trots att det var väldigt trånga vägar ibland. Längtar redan till nästa resa med Albatross, väldigt bekvämt att allt är klart och att man lugnt kan luta sig tillbaka och bara njuta.
Date published: 2018-10-07
Rated 3 out of 5 by from Drömresan till Cornvall, regnade bort. En trevlig upplevelse med fantastiska landskap och historia. Kunnig reseledare som tog så väl hand om oss! Busschaufför som körde oss tryggt och säkert trots alla slingriga och smala vägar. Kristoffer och Tony gjorde ett fantastiskt bra jobb. Jag skulle gärna ha bytt ut vinprovning mot ett besök på Agatha Christies hus eller ett besök på Jane Austin center. Tiden på Eden project och i Bath var i kortaste laget. Eden, Bath och Bournemouth var höjdpunkterna på resan. Tänk på bra skor, regnkläder och pund i mindre valörer, kort inte lika utbrett betalsätt som i övriga England. Ha inga förväntningar på hotell och mat. Vi fick uppleva rena bottennapp. Hela gruppen blev ett glatt och trevligt gäng vi hade många fina skratt och riktigt trevligt tillsammans.
Date published: 2019-06-12
Rated 4 out of 5 by from Fint upplagd resa Fantastiskt fin resa med en suverän guide som kan sin historia. Både intressant och vackert och inget regn! Men.... hotell två och tre var inte så trevliga. Dåliga sängar, 30 grader på rummet, utsikt mot bakgård med fläktar på hela natten. Lite besviken på Albatros som har hög standard i övrigt. Utnyttjar resenärer som inte kan bestämma hotell själva. Jag tror ju att standarden skall vara lika bra på hotellen som övriga resan. Därför bara 4 stjärnor. Annars hade det blivit 5.
Date published: 2018-09-15
Rated 3 out of 5 by from Trevlig resa i ett härligt och omväxlande landskap Resan var välorganiserad och guiden var kunnig .Vi fick bra förhandsinfo. Det var skönt att få bo 2 nätter på samma hotell. Både frukostarna och middagarna var välsmakande och rikliga. Upplägget av resan var intressant, men man betona att vissa besöksmål var svårtillgängliga vilket vi fick förhandsinfo om. En fördel vore att sista natten tillbringas någon annanstans än i Bristol. En stad som kändes både osäker och ointressant. Vi frågar oss varför. Varför bodde vi inte i Bath? Resan skulle tjäna på att flyga till en mer närliggande ort än London för att slippa de långa bussresorna ….
Date published: 2018-09-09
Rated 5 out of 5 by from En resa som överträffade våra förväntningar! Det var en resa i ett mycket vackert landskap. Det var som att befinna sig i en engelsk serie med vackra städer och mysiga små byar. Vi blev positivt överraskade att landskapet var så kuperat och så grönt och vackert. Det var bra och spännande, utvalda platser som vi fick besöka. Vår reseledare, Chris, var fantastiskt bra. Han var både väldigt kunnig och mycket trevlig! Resan överträffade våra förväntningar med råge! Er hantering av det inställda flyget dag 1 löste ni med bra och snabb information och att ni kunde boka om till annat flyg så vi kom iväg. Som ni säkert känner till blev hemresan två timmar försenad.
Date published: 2019-07-09
Rated 4 out of 5 by from En fin resa med många intressanta stopp på resvägen Informationen vi fick innan resan var mycket utförlig och intressant och ni hade gjort ett bra urval av sevärdheter Det var inte heller allt för långa bussresor Jag tror ni gav oss världens bästa reseledare! Han berättade lagom mycket och var väldigt kunnig hade humor och brann verkligen för sitt uppdrag Brydde sig om var och en av alla 38 resanden, hade med sig klassisk musik som passade till det han berättade om toppen! Min bästa upplevelse var St Michael´s Mont och att få se tidvattnet komma och försvinna Jag lärde mig också mycket om engelsk historia och det var intressant
Date published: 2019-05-14
 • y_2021, m_7, d_28, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.18
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_12, tr_173
 • loc_sv_SE, sid_GBRTR05, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21GBRTR05ISE1409