Donaus hjärta

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa från vackra Wien till Budapest och Bratislava

En flodkryssning är ett oslagbart sätt att utforska Europa på, och vilken annan flod kan mäta sig med mäktiga Donau? Varje dag vaknar vi upp till nya vyer och nya sagolika strandhugg utmed fartygets rutt. Resan tar oss från den ena höjdpunkten till den andra: Från hjärtat av de gamla kulturhuvudstäderna till makalösa flodlandskap.

Vi besöker de vackra och pampiga storstadsmetropolerna Wien, Budapest och Bratislava på vår kryssning ombord på fartyget MS Viktoria. Samtliga hytter är utsides och bjuder på Donaus vackra vyer redan när du vaknar!

Vissa av utflykterna på den här resan är en del av utflyktspaketet som bokas separat.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, ungerska forint

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget
Dag 2 Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse
Dag 3 Esztergom och Budapest, Ungern. Möjlighet för besök i den imponerande domkyrkan Esztergom
Dag 4 Mohács, Ungern. Möjlighet till tillköpsutflykt till kulturstaden Pecs vid foten av Mecsekbergen
Dag 5 Budapest, Ungern. Möjlighet till stadsrundtur med operahuset
Dag 6 Bratislava, Slovakien. Möjlighet för stadsrundtur i den gamla stadsdelen
Dag 7 UNESCO-dalen Wachau, Österrike. Möjlighet för besök i pittoreska Dürnstein och vinprovning med Wachauviner
Dag 8 Ankomst till Passau, buss till München och hemresa

M/S Viktoria

Njut av det tillbakalutade livet ombord på det stora fartyget - i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt.

Fartyget är 126,7 meter långt och 11,4 meter brett. Här får du både modern komfort och trevlig stämning på en och samma gång. Njut av en god drink i loungebaren eller koppla av på soldäckets solstolar.  Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som skiftar mellan buffé och bordsservering.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget Avgång kl. 17
Vårt fartyg MS Viktoria

Efter ankomst till flygplatsen i München kommer bussen och kör oss till Passau. Här ligger vårt flytande hotell för de kommande dagarna, MS Viktoria, vid kaj. Vi går ombord och gör oss hemmastadda på fartyget innan det är dags att samlas för en gemensam middag i fartygets restaurang.

Dag 2
Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse Ankomst kl. 13.00, avgång kl. 23.00
Vackra Wien

Wiens centrum består av imponerande habsburgska palats och gröna parker, och här går tradition och förnyelse hand i hand. Strauss vals spelas alltid, även på studentbaler, och de gamla kejserliga stallarna har återuppstått i ett överraskande och i högsta grad levande museikvarter.

Wiens gamla stadsdel är vackert omgärdad av Ringstrasse-boulevarden som kantas av många pampiga byggnader. Flera av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, senare adlad till von Hansen. Bakom Ringstrasse bjuder dagens Albatros utflykt på en spännande tur genom Wiens historiska och charmiga stadskärna.

Här väntar den gotiska Sankt Stefans-katedralen och en promenad längs eleganta Graben, ett av Wiens huvudstråk. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner som går hela vägen tillbaka till romartiden, går vi genom Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här hittar vi två ryttarstatyer över Österrikes stora hjältar, Prins Eugen och ärkehertigen Karl. I Hofburg finns även den berömda spanska ridskolan där man följer 400-åriga traditioner.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

På kvällen kan den som vill gästa en klassisk konsert med fantastiska musikstycken av Mozart eller Strauss.

(Den klassiska konserten ingår inte i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Vid tillräckligt antal deltagare är vår svenska reseledare med)

 

Dag 3
Esztergom och Budapest, Ungern. Möjlighet för besök i den imponerande domkyrkan Esztergom Ankomst till Esztergom kl. 12.00, avgång kl. 16:30. Ankomst till Budapest kl. 20.30, avgång kl. 00.00
Världsarvet Budapest

I dag ankommer fartyget till Esztergom i norra Ungern mot gränsen till Slovakien. Här kommer vi få glädjen av en imponerande syn, nämligen Ungerns största kyrka, domkyrkan i Esztergom och dess koppargröna kupol. Inte att undra på att kyrkan är stadens största landmärke. Kullen domkyrkan ligger på har alltid spelat en viktig roll i den ungerska nationens historik. Det unika läget beror inte bara på att det ligger otroligt vackert bland kullarna och Donauknät, men även för att det är så lättillgängligt.

Historiska anteckningar vittnar om att det under medeltiden låg hela sju kyrkor på kullen. Idag återstår endast en. I gengäld övertrumfar den alla traktens kyrkor i både storlek och utformning. Det är svårt att inte låta sig imponeras när man står framför den katolska kyrkans högborg i Ungern – domkyrkan i Esztergom är ett äkta mästerverk i klassicistisk stil. Kyrkan var färdig 1869 och byggdes med inspiration från Peterskyrkan i Rom.

I dagens Albatrosutflykt ingår givetvis ett besök i domkyrkan, som ligger cirka en kilometers promenad från fartyget. Kyrkan stod färdig år 1869 och byggdes efter inspiration hämtad från Peterskyrkan i Rom. På kvällen kommer vi fram till en av Donaus absoluta höjdpunkter, UNESCO-bevarade huvudstaden Budapest. Den som vill kan följa med på en kort kvällsvandring i närområdet. Vi kommer tillbaka till Budapest i dagsljus senare under resans gång.

På kvällen kan den som vill följa med på utflykten Budapest by Night då den pampiga staden lyses upp av tusentals gatlyktor och spottar så att den verkar bada i guld.

(”Budapest by Night” ingår inte i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Vid tillräckligt antal deltagare är vår svenska reseledare med)

Dag 4
Mohács, Ungern. Möjlighet till tillköpsutflykt till kulturstaden Pecs vid foten av Mecsekbergen Ankomst kl. 10.00, avgång kl. 17.30
Mohacs vid Donau

Idag lägger vi till vid staden Mohács. Även om Mohács idag är en sömnig hamnstad vid Donaus strand har den hela två gånger varit skådeplats för viktiga händelser i ungersk och europeisk historia. År 1526 led ungrarna ett nederlag mot osmanerna (turkarna) vid Mohács, vilket ledde till att Osmanska riket, Österrike under habsburgarna och furstendömet Transsylvanien delade Ungern mellan sig. År 1867 stod samma parter åter mot varandra vid Mohács. Denna gång led osmanerna ett svidande nederlag mot det habsburgska imperiet.

Mohács är idag en jätteliten stad med endast 18 000 invånare. År 1910 fanns det över 56 000 invånare, men efter andra världskriget förlorade staden sin strategiska betydelse. Den är däremot fortfarande en av de viktigaste städerna längs den ungerska delen av Donau.

Om du har köpt till dagens utflyktserbjudande ombord följer du med på en utflykt inåt landet när vi kör till staden Pécs. Staden var år 2010 europeisk kulturhuvudstad, och är en av Ungerns viktigaste kultur-, konst- och universitetsstäder.

Den UNESCO-bevarade gamla stadsdelen kan stoltsera med byggnader från tidig kristen och turkisk tid, handfasta bevis på Ungerns turbulenta förflutna med skiftande härskare. Staden är även känd för Zsolnay-fabriken som under flera hundra år har tillverkat vackert porslin och keramik. Vi besöker bland annat stadens imponerande katedral med de fyra tornen, där man kan njuta av åsynen av mästerligt utförda reliefer, fresker och takvalv med sirliga utsmyckningar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Vid tillräckligt antal deltagare är vår svenska reseledare med)

Dag 5
Budapest, Ungern. Möjlighet till stadsrundtur med operahuset Ankomst kl. 9.00, avgång kl. 21.00
Mathiaskyrkan i Budapest

Budapest är egentligen en förening mellan städerna Buda och Pest, medan den moderna huvudstaden egentligen består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre städerna förenades till en och samma stad år 1872. Här inleddes stadens guldålder som kulminerade när Europas första underjordiska järnväg (dagens metrosystem) invigdes.

Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från och med den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick socialistiskt styre under sovjetisk kontroll. Cirka tio år senare förenades först studenterna och sedan många ungrare i demonstrationer mot den sittande regeringen. Demonstrationerna utmynnade i ett stort folkuppror i Ungern under hösten 1956. Mellan 25 000 och 50 000 ungrare och cirka 7 000 sovjetiska soldater dödades innan upproret kvästes.

År 1989 väcktes minnena från 1956 till liv igen när hundratusentals ungrare den 16 juni gick man ur huse för att hylla den gamle premiärministern Imre Nagy, som hade vanärats och avrättats 31 år tidigare. I demonstrationernas kölvatten följde politiska förändringar och järnridån vid den österrikisk-ungerska gränsen lättade något. Tusentals östtyskar utnyttjade tillfället att fly från DDR, vilket utgjorde startskottet för Sovjetunionens och järnridåns fall.

På dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en stadsrundtur tillsammans med reseledaren, och besöker bland annat stadens vackra operahus.

Budapest har under flera århundraden varit känt för sina kurbad. Romarna var de första som upptäckte de 118 naturliga källorna varifrån 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten dagligen väller upp från underjorden. Källorna har lockat till sig många besökare under årens lopp. Den ungerska huvudstaden har mycket mer att erbjuda, något vi får uppleva under vår stadsrundtur i den charmiga, tvådelade staden. Buda och Pest ligger på varsin sida av Donaufloden och binds samman av åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två framträdande kullar, Borghöjden med Budaslottet och Gellérberget med citadellet.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

På eftermiddagen har du möjlighet att följa med på en utflykt till den ungerska stäppen, Pustan. Här har ungrarna och deras hästar varit legendariska i flera hundra år. Erövringen av stäppområdena för över tusen år sedan gjordes från hästryggen, och sedan dess har ungrarna hållit fast vid sina talanger på hästryggen och de traditioner som förknippas med detta. Idag får du skåda både talang och tradition på nära håll när vi lämnar Budapest och drar ut på Pustan. Vi får bland annat se en hästuppvisning där vi blir vittnen till hur en enda man kan styra fem hästar samtidigt genom att stå på deras ryggar.

(Utflykten till Pustan ingår inte i resans pris. Utflykten bokas och betalas ombord. Den här frivilliga utflykten bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet för stadsrundtur i den gamla stadsdelen Ankomst kl. 13.45, avgång kl. 18.30
Slovakiens huvudstad Bratislava

Inte nog med att Bratislava är Slovakiens största stad, den är även huvudstad i det unga landet som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakien gränsar mot Ungern i söder och mot Österrike i väster, och Bratislava breder ut sig som en fjäder längs båda stränderna av Donau, vid foten av de låga Karpaterna. Här, där flod och berg möts ser vi hur vinodlingarna löper längs sluttningarna. Den gamla stadsdelen innehåller ett stort antal vackra monument som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt herradöme och ett socialistiskt styre, något vi ser spåren av idag.

Tack vare sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon är Bratislava en av Slovakiens mest solsäkra städer med i genomsnitt 1 979 soltimmar per år. Detta kan jämföras med vår egen solskensö Öland, som i genomsnitt bjuder på 1 875 soltimmar per år. Vi har därför alla möjligheter att lapa sol vid vårt besök i en stad som inte är lika välbesökt som Prag och Budapest, men som inte desto mindre har mycket att erbjuda. Den gamla staden och slottet är några av Bratislavas höjdpunkter. Den gamla staden är fylld av museer (bland annat stadsmuseet som har en förskräcklig tortyrkammare). Slottet, som höjer sig över Donaus strand, var en av romarrikets förposter mellan 00- och 500-talet. Bara utsikten i sig gör turen upp väl värd ansträngningen, och här hittar vi även Slovakiens historiska museum.

Vid dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en guidad tur genom den gamla stadsdelen Staré Mesto. Här upplever vi de vackra barock- och rokokokyrkorna som samsas bredvid pampiga palats. Vi passerar bland annat den gotiska domkyrkan Sankt Martin som mellan 1563 och 1830 var kröningskyrka för de ungerska konungarna.

Skulpturer och gatukonst gör sig påminda i gatubilden, och folklivet är koncentrerat runt butiks- och restauranggatan Sankt Mikaels-gatan och tillhörande Sankt Mikaels-porten som är den enda kvarvarande porten i den gamla medeltidsfästningen. Längst upp i det 51 meter höga tornet som flankerar porten, står en staty över Sankt Mikael. Idag finns ett vapenmuseum i tornet.

Vi avslutar vår promenad vid bron Novy Most. 95 meter upp i luften hittar vi en UFO-liknande utsiktsplattform. Tio meter under utsiktsdäcket hittar vi en restaurang där vi kan köpa förfriskningar. (entré till UFO-tornet ingår inte i resans pris).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 7
UNESCO-dalen Wachau, Österrike. Möjlighet för besök i pittoreska Dürnstein och vinprovning med Wachauviner Ankomst kl. 8.30, avgång kl. 12.30
Vackra vyer över Donau

Idag lägger vi till i UNESCO-bevarade Wachaudal som är ett bildskönt österrikiskt landskap. Dagens utflykt går till den lilla trevliga medeltida staden Dürnstein som ligger i hjärtat av den UNESCO-bevarade naturen i regionen. Vi ger oss ut på en guidad tur i den historiska stadskärnan, längs med stadsmuren och genom stadsporten till Prangertorget. Härifrån har vi vacker utsikt mot ruinerna efter borgen Kuenringer, där den engelske konungen Rickard Lejonhjärta satt fängslad mellan 1192 och 1193. Njut av den avslappnade stämningen i den lilla staden.

Trots att det är tidigt på dagen är det frestande att smaka ett glas lokalproducerat vin eftersom Wachau är Österrikes mest kända vinområde. Här kan du bland annat avnjuta ett glas svalkande Riesling, om du har valt att köpa till den guidade stadsrundturen med efterföljande vinprovning.

(Dagens utflykt är inte inkluderad i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 8
Ankomst till Passau, buss till München och hemresa Ankomst kl. 08.00

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och kör till flygplatsen i München där vi går ombord på vårt flyg.

Prisinformation

Tillägg för hyttuppgraderingar

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan

 • Tillägg för hytt på Middle-däck 1 998 kr
 • Tillägg för hytt på Upper-däck 3 998 kr
Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Main-däck  8 998 kr
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Middle-däck 12 698 kr
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Upper-däc  16 998 kr
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – München t/r
 • 7 nätters kryssning med MS Viktoria i delad dubbelhytt med fönster på däck 1; kategori C
 • Transport enligt program
 • Helpension på fartyget
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Välkomst- och avskedsdrink
 • Daglig städning av hytten
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket med 5 utflykter och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker (förutom de som nämns i Priset inkluderar)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med totalt 10 euro per person)
 • Dricks till fartygsbesättningen (rederiet rekommenderar 5-7 euro per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Upplev mer

Boka vårt utflyktspaket!

Pris: 1 298 kr per person

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Från de ljusa och stora hytterna på 16 m2 har du vackra vyer över floden och omgivningarna. Hytterna har två enkelsängar i form av en dubbelsäng; badrum med toalett och dusch; telefon, hårtork, värdeförvaringsskåp, värme/luftkonditionering och tv med internationella kanaler.

Hytt på Main-däck (kat C)

Utsides hytt med fönster på Main-däck/huvuddäck (nedersta passagerardäck). Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 16 m2.

Hytt med fransk balkong på Middle-däck (kat B)

Utsides hytt med fransk balkong på Middle-däck (mellersta passagerardäck). Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 16 m2.

Hytt med fransk balkong på Upper-däck (kat A)

Utsides hytt med fransk balkong på Upper-däck (övre passagerardäck). Två enkelsängar eller dubbelsäng. Cirka 16 m2.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Ta gärna med en kikare!

Hälsokrav för deltagare på kryssningen

Enligt rederiets regler har är du skyldig att informera Albatros Travel om ev. sjukdom eller åkomma, handikapp, graviditet eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande ombord på kryssningen.

Vem kan delta?

För att delta på den här kryssningen krävs att du kan förflytta dig själv utan hjälp till fots i städer och genom parker. Personer under 18 år ska resa och bo med personer över 18 år. 

Resan är inte lämpad för rörelsehindrade

På våra utflykter i land ser vi städerna till fots och vi går till centrum från fartyget. Eftersom många gamla stadskärnor är kulturmärkta i respektive länder och dessutom har mycket smala gränder är det inte möjligt att arrangera stadsrundturer med buss. Dessutom föredrar vi att uppleva atmosfären till fots. På de platser där det inte är möjligt att gå till centrum tar vi offentlig transport som spårvagn eller tunnelbana. Du ska därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på en stadsvandring på 1,5 till 2 timmar. Du ska kunna klara dig själv och gå utan hjälp i ev. ojämn terräng.

Fartyget är inte byggt för funktionshindrade som inte kan förflytta sig på egen hand. Detta handlar först och främst om säkerheten eftersom rederiet kräver att alla ska kunna gå från en båt till en annan utan hjälp från personal eller passagerare.

Av säkerhetstekniska skäl får rullstolar eller rullatorer inte tas med ombord på fartyget. Det ska vara fri passage på samtliga gångarealer och dyl.

Kajplats

När flodkryssarna ligger vid kaj förtöjs fartygen långsides bredvid varandra. Det betyder att man kan uppleva att man tittar in i sidan på ett annat fartyg när man ligger vid kaj, istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad. Det betyder dessutom att ska gå över andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går genom vårt fartyg.

Vi försöker i så stor omfattning som möjligt att få kajplats i centrum av de städer vi besöker. Det är tyvärr inte alltid möjligt och även om en kajplats är bokad och bekräftad förbehåller sig hamnen ändå rätten att flytta vårt fartyg upp till få timmar före ankomst. Om kajplatsen ligger utanför gångavstånd från centrum beställer vi busstransfer eller använder oss av offentlig transport när vi ska förflytta oss i samband med de utflykter som ingår i utflyktspaketet. Om man inte har bokat utflyktspaketet eller vill åka på egna utflykter får man själv betala för transport till och från fartyget.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Man är alltså tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from En bra resa, som dock inte var så bra som 2015 Resan var som sagt bra, men inte lika bra som förra året! Heldagsturerna är inte så poppis bland dom äldre! MEN, hemresedagen var utomordentlig DÅLIGT planerad!!!! Hur kan ni köra Paxen till Wien kl.0900 på morgonen och låta dom stappla omkring i Wien när det är 33° varmt, och hämtar dom igen 16.30 ifrån Schwedenplatz?Det går ett flyg 12.35 ifrån VIE till ARN.Mycket dåligt planerat! Att det blev som det blev, var tur i oturen, att bussen var 3 timmer försenad och som plåster på såren fick vi transport och inträde på Schloss Schönbrunn, som bussbolaget står för.
Date published: 2016-06-30
Rated 4 out of 5 by from Dety var en mycket trevlig resa Resan var mycket trevlig, vår guide var väldigt trevlig och kunnig och personalen på båten mycket tillmötesgående. Vi hade gärna haft lite mer tid i Wien Tidpunkten för hemresan var inte acceptabel, vi lämnade fartyget kl 04-00! allrahelst som våra andra medtrafikanter - också Albatrosgäster - hade mycket senare flyg hem och då hann med att titta lite mer på Wien. Det minst intressanta av resmålen var väl Kalosca och Mohacs. Hästshowen var både långrandig och tråkig. Maten var däremot bra på hästgården. Utflykten till Visigrad var trevlig och lunchstället utmärkt - bra utsikt. Exztergom och Szentender var trevliga upplevelser. Marsipanmuseet var spektakulärt.
Date published: 2016-09-11
Rated 5 out of 5 by from Härligt En väldigt trevlig resa på Donau. Allt fungerade över vår förväntan trots missödet med slussolyckan som gjorde att vi inte kom till Budapest. Helt plötsligt blev det en spännande överraskningsresa. Vi kom till städer som vi nog aldrig besökt annars. Vår norska guide Rune och svenska guide Daniella var helt fantastiska att klara av situationen. Båten helt suverän, personal gäller alla, artiga trevliga roliga glada, för att inte tala om all den goda maten. Stor variation som nog tilltalade de flesta av oss ombord. hoppas kunna åka med er flera gånger.
Date published: 2016-09-21
Rated 5 out of 5 by from Intressant och trevlig kryssning på Donau mellan Wien och Budapest genom flera årtusenden. Daniella kan inte nog berömmas - stort engagemang, fantastiska kunskaper och tydlig röst. T.o.m danskarna i vår grupp var toppennöjda. Servicen och personalen på båten var oxå excellent.
Date published: 2016-09-27
Rated 5 out of 5 by from Utmärkt. Mycket bra resa med många sevärda kulturella och ståtliga byggnader,och en fantastiskt duktig reseledare Daniela Zak.likaså personalen på båten var vänliga,trevliga och glada.Maten var också bra liksom vinet.hytten cckså bra.det enda nekativa var väl priset på resan i dyraste laget.
Date published: 2016-10-03
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa på Donau Det var vår guid Daniella som gjorde resan helt fantastiskt. Hennes kunskaper och engagemang gjorde resan sagolik.
Date published: 2016-09-27
Rated 4 out of 5 by from Ett bra sätt att besöka flera intressanta städer. Vi hade inte så stor erfarenhet av reseledaren eftersom vi ej hade utflyktspaket. Vi hade förväntat oss lite mer tips och vägledning trots att vi ej valt paketet. Vi är vana resenärer och upptäckte städerna på egen hand.
Date published: 2017-09-27
Rated 5 out of 5 by from En bekväm resa med många intressanta upplevelser Det var en alltigenom lyckad resa med en fantastiskt kunnig guide. Bekvämt att bo på den trivsamma båten och ändå uppleva så många intressanta platser
Date published: 2016-09-30
 • y_2019, m_4, d_24, h_17
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_93
 • loc_sv_SE, sid_DECRI09, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

DECRI09BSE