Flodkryssning på Donau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kultur och avkoppling på kryssning genom Europas kulturhuvudstäder och historiska landskap

Helpension

Vill du följa med på en kryssning genom Europa av högsta klass? Där bekvämlighet, härliga matupplevelser, enastående landskap och storslagna huvudstäder står i fokus?

Då har vi resan till dig!

Vi kryssar med det fyrstjärniga flodkryssningsfartyget Serenade I, med ljusa och rymliga hytter på 16 kvadratmeter, stora sängar, separat dusch, bad och toalett. Alla hytterna är utsides och bjuder på Donaus vackra vyer.   

Kryssningen börjar och slutar i den eleganta kulturstaden Wien och där emellan vankas kultur och historia i Budapest, Belgrad, Bukarest och Bratislava. Ta med dig en karta och utforska resans spännande städer på egen hand eller följ med på vårt spännande utflyktspaket till endast 2 498 kr.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, ungarska forint, serbiska dinarer, bulgarska lev, rumenska lei

Dagsprogram 13 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Wien, Österrike. Stadsvandring och incheckning på fartyget
Dag 2
Kalocsa, Ungern. Tid på egen hand och vidare till Mohacs
Dag 3
Belgrad, Serbien. Stadsrundtur och stadsvandring med besök på Titos mausoleum
Dag 4
Kryssning genom Järnporten
Dag 5
Ruse, Bulgarien. Utflykt till Arbanasi och Veliko Tarnovo
Dag 6
Cernavoda, Rumänien. Utflykt till Constanta, strandbesök i Mamaia och vingårdsbesök med vinprovning
Dag 7
Giurgiu och Turnu Magurele, Rumänien. Utflykt till Bukarest
Dag 8
Kryssning tillbaka genom Järnporten
Dag 9
Novi Sad, Serbien. Stadsvandring i den gamle stadsdel
Dag 10
Mohacs, Ungern. Utflykt till kulturstaden Pecs vid foten av Mecsekbergen
Dag 11
Budapest. Stadsrundtur med den gotiska Mathiaskyrkan och Hjälteplatsen
Dag 12
Bratislava, Slovakien. Stadsvandring i Staré Mesto
Dag 13
Hemresa

M/S Serenade 1

Serenade 1 är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats till 136 passagerare fördelade på tre däck.

Det fyrstjärniga fartyget Serenade 1 från rederiet Select Voyages är byggt i Holland och har plats till maximalt 136 passagerare fördelade på 68 hytter, alla utvändiga. Här finns gott om plats, både i hytterna och de gemensamma områdena. Njut av utsikten från soldäck, ta en god bit mat i restaurangen eller koppla av i baren eller bastun. Här finns även ett gym, ett bibliotek, en liten butik och hiss.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram vid bokning av utflyktspaket

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Wien, Österrike. Stadsvandring och incheckning på fartyget Avfärd kl. 18.00
Vi landar på flygplatsen i Wien och kör till den gamla stadsdelen som är vackert omsluten av den praktfulla Ringstrasse-boulevarden. Bakom Ringstrasse ska vi ge oss ut på en spännande stadsvandring i Wiens historiska och charmerande stadskärna. Här väntar den imponerande, gotiska domkyrkan Stephansdom och en promenad på den eleganta Graben – en av Wiens största shoppingstråk. Från Michaelerplatz, där man hittar en av Wiens äldsta kyrkor, går vi vidare till Spanska ridskolan, som ligger vid Hofburgkomplexet, där Lippizzanerhästar traditionsenligt har tränats under de senaste 40 åren.  Vi har lite tid till lunch på egen hand innan det är dags att ta bussen till fartyget och njuta av Wiens vackra vyer på vägen dit.
Dag 2
Kalocsa, Ungern. Tid på egen hand och vidare till Mohacs Ankomst Kalocsa kl. 15.00, avfärd kl. 19.00 (Stopp i Mohacs kl. 22.00-23.59 för gränskontroll)

Vi är i dag framme i Ungern och har tid att besöka en av landets äldsta städer, Kalocsa. För att undvika översvämningar från Donau ligger staden några kilometer från floden, på den ungerska slätten.

Kalocsa är ärkebiskopssäte och en av de största paprikapulverproducenterna i landet. Här kan du besöka stadens paprikapulvermuseum eller den barocka katedralen, vars rikt utsmyckade inre skimrar i rosa och gyllene nyanser.  Dessutom kan du beundra katedralens skatter i skattkammaren eller fördjupa dig i allmogekonst på Karoly Viski-museet. 

Sent på kvällen stannar vi i Mohacs för att passera gränskontrollen. Det kan vara nödvändigt att visa pass.

Dag 3
Belgrad, Serbien. Stadsrundtur och stadsvandring med besök på Titos mausoleum Ankomst kl. 13.00, avfärd kl. 23.00

Vi kommer fram till Belgrad, som var huvudstad i forna Jugoslavien och idag huvudstad i republiken Serbien. Staden har ett strategiskt läge vid Savaflodens mynning i Donau och många slag har utkämpats här, vilket har medfört att inte många hus är äldre än ett par hundra år. Vi ger oss ut på en spännande rundtur i staden och besöker bland annat Republiktorget, S:t Sava-kyrkan  och den gamla fästningen Kalemegdan. S:t Sava-kyrkan ligger på den högsta punkten i stadskärnan och är den största i sitt slag i den ortodoxa världen. Utifrån är den väldigt imponerande, men genomgår för närvarande renovering och därför finns det inte mycket att se när man kommer in. Vi besöker även tidigare president Titos mausoleum. Mausoleet ligger i byggnaden som användes som vinterträdgård av Tito där han kunde både arbeta och koppla av.

Eftersom fartyget inte kastar loss förrän på kvällen kan du äta middag på land, om du skulle ha lust att provsmaka de lokala rätterna (för egen räkning).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 4
Kryssning genom Järnporten

Den här dagen lägger vi på att kryssa på den del av Donau som kallas för Järnporten. Järnporten flyter förbi Sydkarpaterna på den rumänska sidan och Östserbiska bergen på den serbiska sidan.

På fyra ställen under sträckan blir floden allt smalare och i Kassanpasset, som är det mest imponerande, är det bara 120 meter mellan klippväggarna. Vi passerar vackra landskap och ett 40 meter högt porträtt av Decebalus, den siste kungen av den romerska provinsen Dacia.  En rumänsk affärsman och historiker kom 1994 på idén att utföra det som skulle bli Europas största stenskulptur. Efter 10 års arbete av 12 bildhuggare stod porträttet av kungen färdigt 2004.

Dag 5
Ruse, Bulgarien. Utflykt till Arbanasi och Veliko Tarnovo Ankomst kl. 11.00, avfärd kl. 21.00

För dem som har köpt utflyktspaketet finns det i dag möjlighet att komma nära den bulgariska folksjälen. Vi lägger till i Bulgariens viktigaste flodhamn, Ruse, som även kallas för ”Östens Wien”.

Härifrån fortsätter vi in i landet till den idylliska orten Arbanasi. Här hittar man välhållna historiska byggnader och två ortodoxa kyrkor som båda två imponerar med vackert dekorerade väggar, golv och tak.

Lunchen äter vi på en restaurang där det bjuds på folkloreshow och chansen att provsmaka lokalt vin och snaps.

Sedan fortsätter vi till Veliko Tarnov, som kan dateras mer än 5 000 år tillbaka i tiden och därmed är en av landets äldsta städer. Den ligger vid Jantrflodens brädd och med den gamla stadskärnan fördelad på tre kullar.

Vi besöker fästningen Tsarevets som ligger på kullen med samma namn. Bakom tjocka murar hittar man det tidigare regentpalatset, S:t Petka-kyrkan, vattenreservoarer och välbevarade hus, där dåtidens invånare levde i säkerhet bakom de skyddande murarna. Innan vi återvänder till fartyget har vi tid att på egen hand gå på upptäcktsfärd i de smala gränderna, bland små konsthantverksbutiker och konstgallerior.   

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 6
Cernavoda, Rumänien. Utflykt till Constanta, strandbesök i Mamaia och vingårdsbesök med vinprovning Ankomst kl. 07.00, avfärd kl. 17.00

Efter en god natts sömn kan vi vakna i en ny stad och ett nytt land – den här gången är det Rumänien och den lilla staden Cernavoda.

Dagens utflykt för dem som har köpt utflyktspaketet går till en av Europas äldsta städer, Constanta, där vi besöker det Nationalhistoriska och Arkeologiska museet. Museet ligger i det tidigare rådhuset med 24 utställningslokaler och 430 000 föremål som skildrar landet och områdets historia från prehistorisk tid till till 1940 – här hittar du allt från mammuttänder till mumier!

Efter vårt museibesök är det nu dags att njuta av lite frisk luft och strandliv, innan vi fortsätter till den populära badorten Mamaia, som ligger vid Svartahavskusten. Ta en kopp kaffe i solen, flanera på promenaden eller få lite sand mellan tårna på stranden.

På vår väg till tillbaka mot fartyget stannar vi till på en vingård, där vi får chansen att provsmaka några av Rumäniens viner.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 7
Giurgiu och Turnu Magurele, Rumänien. Utflykt till Bukarest Ankomst Giurgiu kl. 07.30, avfärd kl. 09.00, ankomst Turnu Magurele kl. 16.30, avfärd kl. 17.30

För dem som har köpt utflyktspaketet står idag Rumäniens huvudstad, Bukarest, på programmet. Utflykten utgår från Giurgiu och vi går ombord på fartyget i Turnu Magurele på eftermiddagen. 

Vi sätter kurs mot Bukarest, som under mellankrigstiden var känt som ”Östens Paris” tack vare sin eleganta, franskinspirerande arkitektur. Andra världskrigets bombardemang, kombinerat med jordskalv 1940 och 1977, förstörde tyvärr många vackra 1800-talsbyggnader, som nu är flankeras av arkitektur från Sovjettiden. Det var även i Bukarest som revolutionen 1989 utspelades, vilket fortfarande syns på skotthålen i fasaderna.

Vi besöker det enorma Parlamentspalatset som är världens näst största byggnad, endast Pentagon är större.  För att göra plats till byggnaden revs många kyrkor, synagogor och runt 30 000 bostäder. Ceausescus monumentala projekt påbörjades 1984 och var nästan klart när han avsattes 1989.

 Kom ihåg att ta med pass på den här utflykten, det ska av säkerhetsskäl visas upp vid entrén. 

Nu har det blivit dags att äta lunch på en restaurang som serverar traditionella och mättande rumänska rätter, ackompanjerat av traditionell musik och dans. 

Vi ska även avlägga en visit i Herastrau-parken på det tillhörande frilandsmuseet, som med sina mer än 200 bondgårdar ger en bra inblick i hur man levde – och än idag lever – i de små orterna på landsbygden.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 8
Kryssning tillbaka genom Järnporten
Vi njuter av vackra berglandskap och det goda sällskapet på fartyget. Koppla av med en god bok och smält alla intryck i lugn och ro.
Dag 9
Novi Sad, Serbien. Stadsvandring i den gamle stadsdel Ankomst kl. 14.00, avfärd kl. 21.00

Novi Sad är Serbiens näst största stad med ett invånarantal på runt 240 000. De flesta är serber, men det finns även en ungersk minoritet. Före första världskriget var staden kulturellt centrum för alla serber och staden är än i dag en kulturstad med ortodoxt biskopssäte. Staden grundades 1694 och fick 1748 status som fristad. Den stigande handeln och koncentrationen av serbisk kultur gjorde att den med tiden omtalades som Serbiens Aten.

Dagens utflykt är en stadsvandring i gamla stan, där vi bland annat har vägarna förbi stadens centrala torg, Trg Slobode, det vackra rådhuset i nyrenässansstil och stadens äldsta gata, Zmaj Jovina.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 10
Mohacs, Ungern. Utflykt till kulturstaden Pecs vid foten av Mecsekbergen Ankomst kl. 10.00, avrfär kl. 17.30

I dag kommer vi fram till staden Mohacs. Om du har bokat utflyktspaketet bjuder den här dagen på en utflykt in i landet till staden Pecs. Staden var europeisk Kulturhuvudstad 2010 och är en av Ungerns viktigaste kultur, konst- och universitetsstäder. I den UNESCO-skyddade gamla stadsdelen finns vackra byggnader från tidig kristen och turkisk tid och här hittar man även handfasta bevis för Ungerns turbulenta förflutna med skiftande herradömen.  Vi besöker stadens imponerande domkyrka som har fyra torn och fantastiska reliefer, fresker och takvalv. Det finns möjlighet att provsmaka ett glas vin i en närliggande restaurang.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 11
Budapest. Stadsrundtur med den gotiska Mathiaskyrkan och Hjälteplatsen Ankomst kl. 09.00, avfärd kl. 23.30

Staden har under århundraden varit känd för sina kurbad och är ett verkligt paradis för alla som älskar spa- och wellnessbehandlingar. Romarna var de första att upptäcka de 118 naturliga källorna som dagligen producerar 70 miljoner liter varmt vatten med terapeutiska egenskaper och sedan dess har källorna lockat många resenärer.

Budapest består ursprungligen av två separata städer - Buda och Pest - som ligger på varsin sida av Donau och förbinds av åtta broar. Vi ger oss ut på en spännande stadsvandring i den tvådelade staden. I Buda ser vi den gamla stadsdelens två markanta höjder, Borghöjden där man finner Budaslottet och Gellértberget med citadellet där man har en helt fantastisk utsikt över staden och Pest. Vi kommer också förbi den gotiska Mariakyrkan och Fiskarbastionen som ligger bredvid kyrkan. I Pest ser vi den imponerande neo-gotiska parlamentsbyggnaden som med sin storlek och många tinnar och torn kan jämföras  med Parlamentet i London. I Pest hittar man också Hjälteplatsen som anlades 1896 för att markera 1000-årsjubiléet för ungrarnas ankomst till området.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 12
Bratislava, Slovakien. Stadsvandring i Staré Mesto Ankomst kl. 15.00, avfärd kl. 19.00, ankomst Wien kl. 01.00

Idag besöker vi Bratislava som ligger på gränsen mellan Österrike och Ungern. I samband med Slovakiens självständighet 1993 blev Bratislava landets huvudstad. Även om det med andra ord är en av Europas yngsta huvudstäder, har staden anor som går tillbaka till romartiden.

Vi går till den gamla stadsdelen, Staré Mesto och på vår stadsvandring upplever vi vackra barock- och rokokokyrkor som står sida vid sida med storslagna palats. Vi kommer bland annat förbi den gotiska domkyrkan S:t Martin, som från 1563 till 1830 var kröningskyrka för de ungerska monarkerna.

Skulpturer och gatukonst syns i gatubilden och folklivet utspelas främst på shoppingstråket S:t Michaels-gatan med tillhörande S:t Michaels-porten, som är den enda bevarade porten i den gamla medeltida fästningen. På toppen av det 51 meter höga tornet står en staty av S:t Michael. Vi avslutar turen vid bron Novy Most, 95 meter uppe i luften på det UFO-liknande observationsdäcket. Härifrån kan man njuta av utsikten över floden och staden. Tio meter under observationsdäcket ligger en restaurang och den som vill kan köpa sig något att äta här.

På kvällen sätter vi kursen mot Wien igen och kommer fram efter midnatt.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris utan kan bokas i vårt utflyktspaket. Läs mer efter dagsprogrammet).

Dag 13
Hemresa

Efter frukost på fartyget är det dags att checka ut och fortsätta ut till flygplatsen efter en underbar kryssning på Donau.

Utflyktspaket

Endast för Albatros Travels gäster har vi utarbetat ett utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Utflyktspaketet ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa. Följande ingår i utflyktspaketet:

 • Belgrad: Stadsrundtur med S:t Savi-kyrkan och Titos mausoleum
 • Ruse: Utflykt till Arbanasi och Veliko Tarnovo
 • Cernadova: Utflykt till Constanta, strandliv i Mamaia och vingårdsbesök med vinprovning
 • Giurgiu/Turnu Magurele: Utflykt till Bukarest med stadsrundtur och besök i Parlamentspalatset
 • Novi Sad: Stadsvandring i gamla stan
 • Mohacs: Utflykt till Pecs
 • Budapest: Stadsrundtur med den gotiska Mathiaskyrkan och Parlamentet
 • Bratislava: Stadsvandring i den historiska stadsdelen och entré till UFO-observationsdäcket

Pris: 2 498 kr per person

Prisinformation

Tillägg för hyttuppgradering
 • Tillägg för utvändig hytt på Mozart-däck:
  2 698:- per person
 • Tillägg för utvändig hytt på Chopin- däck:
  3 298:- per person
 • Tillägg för utvändig suite på Chopin- däck:
  3 898:- per person

OBS: Dessa tillägg gäller endast på 13 dagars-resan.

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Beethoven-däck:
  14 498:-
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Mozart-däck:
  18 098:-
 • Tillägg för utvändig enkelhytt på Chopin-däck:
  19 298:-

OBS: Dessa tillägg gäller endast på 13 dagars-resan.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Direktflyg Stockholm – Wien t/r
 • Informationsmöten och föredrag av reseledaren
 • 13 dagars kryssning med Serenade 1 i delat dubbelhytt på Beethovendäck
 • Stadsrundtur i Wien
 • Helpension på fartyget (ev. måltider på land är för egen räkning)
 • Kaffe, te och isvatten till måltiderna på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssförsäkring 6% af resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Drycker utöver de nämnda ovan
 • Dricks på kryssningsfartyget (Albatros rekommenderar ca 13 € per person och dag)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Inte möjligt att använda rullstol eller rollator

Du kan tyvärr inte delta på kryssningen om sitter i rullstol eller behöver rullator. Rederiets säkerhetskrav gör gällande att alla passagerare kan röra sig fritt på fartyget utan hjälpmedel.

Vi vill samtidigt uppmärksamma att resan inte lämpar sig för rörelsehindrade, eftersom man kan riskera att behöva gå från båt till båt för att komma i land och tillbaka på faryyget igen. Detta beror på att fartygen i några hamnar blir förtöjda bredvid varandra i en rad när man lägger till. 

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Garanterad avresa

På den här resan är du garanterad avresa. Det finns inte något minsta antal deltagare.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En trevlig och bra resa En lärorik resa
Date published: 2022-09-27
Rated 4 out of 5 by from En bra resa En bra resa dock mycket seglande på natten.
Date published: 2022-09-20
Rated 4 out of 5 by from vacker, varm resa Det var en resa som överträffade våra förhoppningar. Trevlig stämning ombord, men hytten lite trång. Utmärkt personal
Date published: 2019-11-03
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med många intressanta städer att besöka En intressant resa mycket tack vare vår fantastiska reseledare som med sin entusiasm levandegjorde städerna och länderna och dessutom tog väl hand om oss resenärer. Med hennes hjälp klarade alla flygets incheckningsterminaler och att själva hitta tillbaka till båten efter egna promenader.
Date published: 2019-11-03
Rated 5 out of 5 by from En avkopplande resa med många nya upplevelser och erfarenheter Det var en upplevelserik resa med många intressanta stopp. Vår reseledare var en kunnig, positiv, nyfiken, outtröttlig, mångsidig tjej.
Date published: 2019-11-01
Rated 5 out of 5 by from En kunskapshöjande resa med god mat och vackra vyer Ett bra upplägg med transporter på natten och dagliga utflykter i nya städer med kunnig, entusiasmerande och engagerad guide.
Date published: 2019-11-01
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser! En mycket givande resa, med vackra vyer, förbi små byar och slott, och strandhugg i både småstäder och stora huvudstäder! En fantastisk och kunnig reseledare, som verkligen månade om oss alla, och såg till att vi fick ut så mycket som möjligt av resan , efter våra olika förutsättningar!
Date published: 2019-10-31
Rated 5 out of 5 by from En skön blandning av kultur och avkoppling Mycket bra upplagd resa och en fantastisk reseledare, Ewa Carlsson
Date published: 2019-10-30
 • y_2023, m_6, d_2, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_106
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor