I Kaukasusbergens skugga

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kaukasus! Ett ord som sjuder av mystik och äventyr. På den här resan tar vi oss en närmare titt på Kaukasus genom att röra oss till fots i landet.

Svaneti-regionen som är målet för vår resa bjuder förutom några at Kaukasus högsta bergstoppar och mest spektakulära natur på små idylliska orter där tiden verkar ha stått still. Här bor lokalbefolkningen än i dag i sina ursprungliga stenhus, med flera generationer under samma tak. Livet levs i samspel med naturen och ko och häst är fortfarande det primära transportmedlet. Områdets ikoniska vakttorn sträcker sig stolt mot himlen och påminner alla om en inte allt för fjärran tid då främlingar betraktades med stor misstänksamhet. Det här har lyckligtvis ändrats i dag och invånarna är överraskande gästfria och välkomnande.

Vi utgår från den lilla bergsorten Mestia på 1 500 meters höjd och ger oss sedan ut på vandringar mellan bergssjöar, glaciärer, bergsmassiv och små isolerade orter. Vi bor på små och trevliga värdshus där värdparet får oss att känna oss som hemma och skämmer bort oss med goda lokala rätter.

Vi avrundar vår resa med två dagars vistelse vid Svartahavskusten, närmare bestämt i Georgiens näststörsta stad Batumi. Här lockas vi av vacker arkitektur, bra shopping, fantastisk mat och vin samt inte minst den cirka sju kilometer långa strandpromenaden som varje kväll förvandlas till en enda stor utomhusfest med trevliga matställen och nöjesalternativ.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Lari

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm och ankomst till Batumi
Dag 2 Batumi – Zugdidi – Mestia. Dadianipalatset, Engui Dam och imponerande natur
Dag 3 Mestia. Dagsutflykt till landsorten Mazeri, vattenfall och utsikt över Mount Ushba
Dag 4 Mestia. Utflykt till Koruldisjön, picknicklunch och tid på egen hand i Mestia
Dag 5 Mestia – Mulakhi - Ushguli. Underskön natur och ankomst till Europas högst belägna landsort
Dag 6 Ushguli – Mestia. Lamariakyrkan, vandring till Shkhara-glaciären samt med 4WD tillbaka till Mestia
Dag 7 Mestia – Batumi. Mot Svartahavskusten och stadsrundtur i Batumi
Dag 8 Batumi. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 9 Batumi – Stockholm. Hemresa

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Stockholm
16 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm och ankomst till Batumi

Tidigt på morgonen lämnar vi Stockholm och flyger mot den turkiska huvudstaden. Här ska vi byta flyg och landar tidig kväll i Batumi. Vid ankomsten hämtas vi med buss som kör oss till vårt hotell där vi avnjuter en god georgisk middag.

Middag ingår.

Dag 2
Batumi – Zugdidi – Mestia. Dadianipalatset, Engui Dam och imponerande natur Cirka 270 kilometer

Efter en god natts sömn är vi redo att kasta oss ut i det georgiska äventyret. Efter frukost beger vi oss till mytomspunna Svaneti. Omgivet av berg som är upp till 4 000 meter höga har Svaneti alltid varit isolerat från omvärlden. Det här har gett området en säregen prägel som bland annat kommer till uttryck i de många små fästningarna och utsiktstornen (koshki) som finns överallt i området.

Innan vi inleder uppstigningen mot Svaneti passerar vi den spännande staden Zugdidi som med sina nästan 200 000 invånare ter sig förhållandevis stor jämfört med de glesbebyggda bergsområdena. Staden praktiskt taget invaderades av etniska georgier under det rysk-georgiska kriget i grannprovinsen Abkasien mellan 1992 och 1993. I dag är allt lugnt i området och vi besöker stadens mest imponerande byggnad, det vackra Dadiani-palatset. I dag rymmer det gamla palatset en avdelning för det georgiska nationalmuseet och vi får lära oss mer om områdets historia.

Efter en lätt lunch på restaurang fortsätter vi till Mestia som är huvudstad i Övre Svaneti. Vid foten av bergsmassivet stannar vi vid en av världens största dammanläggningar, Engui Dam. Dammen uppfördes på 1960-och 70-talen som ett av Sovjettidens mönsterprojekt. Vi fortsätter till Svaneti och snart breder den fantastiska naturen ut sig framför oss. Imponerande bergsmassiv och små idylliska landsorter omges av vackra rhododendronlundar, betande får och boskap samt inte minst ett djurliv som inte hittas någon annanstans i Kaukasus. Här finns både björn, vildget och sjakal samt ett rikt fågelliv.

Mestia är beläget på 1 500 meters höjd och stadens cirka 3 000 invånare livnär sig primärt på turism eftersom staden är den perfekta utgångspunkten för vandringar på sommaren och skidåkning på vintern. Vi inkvarteras på ett mindre värdshus där vi avnjuter vår middag i den gemensamma matsalen.

Frukost, lunch och middag ingår.

Dag 3
Mestia. Dagsutflykt till landsorten Mazeri, vattenfall och utsikt över Mount Ushba Vandring: Distans 10 km/förväntad tid 5–6 timmar. Höjd 550 meter

Efter en god natts sömn kan vi för första gången njuta av utsikten mot de närbelägna bergstopparna fullt ut. Kanske kan vi i horisonten skymta Mount Ushbas (4 710 meter) två toppar som vi ska försöka närma oss idag.
Efter frukost beger vi oss med fyrhjulsdrivet fordon till den lilla landsorten Mazeri som ligger cirka en timmes körning från Mestia. Härifrån ska vi vandra till några av områdets vackraste vattenfall. Vi vandrar längs vägen som leder upp till den lilla militärbasen som vaktar gränsen mot Kabardino-Balkarie, en av 21 autonoma republiker i Ryska federationen. Tidigare användes rutten som en av de få övergångar som förband Svaneti med områdena norr om Kaukasus-bergen.

När vi har passerat den lilla militärbasen ändrar landskapet karaktär och vi befinner oss nu i en vild och orörd natur. Väglaget är inte det bästa men i gengäld har vi en utsökt utsikt över området. Vi befinner oss nu ganska nära Mount Ushba och det kulliga landskapet avlöses av massiva och branta bergsväggar.

På eftermiddagen återvänder vi till Mazeri där vårt fyrhjulsdrivna fordon väntar på att tryggt få ta oss tillbaka till Mestia.

Frukost, lunch (picknick) och middag ingår.

Dag 4
Mestia. Utflykt till Koruldisjön, picknicklunch och tid på egen hand i Mestia Vandring: Distans 8 kilometer / Förväntad tid 4 – 5 timmar. Höjd 600 meter

Hönsen pickar i köksträdgården strax utanför våra fönster medan matmor bakar vårt frukostbröd och tillagar rykande hett kaffe som förbereder oss inför dagens spännande utflykt. Våra chaufförer står redo med sina bilar när vi efter frukost beger oss till utsiktsplatsen Jvari på 2 170 meters höjd.

Från Jvari har vi en vacker utsikt över Mestia, och härifrån beger vi oss till Koruldisjön som egentligen är flera sjöar med samma namn. En molnfri dag är de isolerade bergssjöarna något av det vackraste vi hittar i Svaneti, och vi hoppas att vädergudarna är med oss när vi äter vår medhavda lunch vid stranden. Vi har en vacker utsikt över de omkringliggande bergen som inkluderar Tetnuldi. Shkakhara och Ushba. Samtliga över 4 700 meter höga.

Efter en avkopplande stund vid sjöarna återvänder vi tidig eftermiddag till Jvari, och den som är upplagd för det kan fortsätta hela vägen ner till Mestia – en extra vandring på cirka 5 kilometer. Den som är trött i fötterna och behöver vila på värdshuset eller vill titta närmare på Mestia kan följa med våra bilar tillbaka till orten där resten av eftermiddagen tillbringas på egen hand.

Frukost, lunch (picknick) och middag.

Dag 5
Mestia – Mulakhi - Ushguli. Underskön natur och ankomst till Europas högst belägna landsort Vandring: Distans 13 km / Förväntad tid 5 – 6 timmar. Höjd 650 meter

Idag beger vi oss längre in i hjärtat av Svaneti för att bland annat besöka landsorten Ushguli som ligger på 2 200 meters höjd. Hela orten är UNESCO-bevarad och vi har alla möjligheter att se hur natur, arkitektur och gamla traditioner förenas i ett fantastiskt samspel.

Vi inleder vår dag med att vandra från Mestia och den närbelägna landsorten Mulakhi. Vi strövar genom stora ängs- och skogsområden och kan under de första timmarna skymta Mestia i bakgrunden. Mitt på dagen kommer vi fram till landsorten Mulakhi som är känd för sina många imponerande Svanetitorn (koshkis). Tornen användes under fredliga tider som stora fataburer (en sorts förråd) och när oroligheter rådde gav dem invånarna ett visst skydd.

Dessutom är Mulakhi en av få platser där vi tydligt ser Svanetis högsta berg, Mt Shkhara (5 210 meter). Vi utforskar den trevliga lilla landsorten och avslutar med en lunch hos en familj.

På eftermiddagen lämnar vi Mulakhi och anländer till Ushguli innan solen går ner. Här väntar vårt bagage och värdshusparet med en välförtjänt middag som vi intar innan en skön natts sömn.

Frukost, lunch och middag.

Dag 6
Ushguli – Mestia. Lamariakyrkan, vandring till Shkhara-glaciären samt med 4WD tillbaka till Mestia Vandring: Distans 19 kilometer / Förväntad tid 5 – 6 timmar. Höjd 500 meter

På morgonen kan vi på egen hand utforska den pittoreska landsorten som har fler än 20 välbevarade koshkis (torn). Kom ihåg bra skor att gå i. Gatorna i Ushguli är inget för den ovana.

På förmiddagen passerar vi Ushgulis enda kyrka, Lamaria, från 1100-talet. Kyrkan är berömd för mordet på herremannen Puta Dadeshkeliani som i slutet av 1800-talet försökte samla befolkningen i Svaneti under sig. Alla Ushgulis invånare samlades vi kyrkan där de tillsammans avfyrade den revolver som mördade mannen som försökte göra det omöjliga. Nämligen att samla ett område som ingen någonsin förmått kontrollera.

Från kyrkan har vi en vacker utsikt över Mt Shkhara som med sina 5 068 meter är Georgiens högsta berg – tillika det tredje högsta i hela Kaukasus. Den som fortfarande har energi kan fortsätta mot den imponerande Shkhara-glaciären cirka 9 kilometer nordost om Ushguli, Vandringen är i början ganska flack och följer dalen för att sedan vika av från grusvägen och en lätt uppstigning mot glaciären börjar.

Shkhara-glaciären av Mt Shkhara och är ett älskat resmål för både lokalinvånare och turister. Det är även slutstationen för alla som inte har planerat att ge sig i kast med det mytomspunna berget som bestegs första gången år 1931. Vi intar medhavd lunch i de vackra omgivningarna innan vi återvänder samma väg till Ushguli.
Det är dags att återvända till Mestia. Våra bilar är redo för avgång och med några enkla stopp på vägen för att sträcka på benen anländer vi till Mestia på seneftermiddagen. De många intrycken från de senaste dagarnas utflykter kan smältas i lugn och ro på värdshuset där vi intar en god och bastant middag.

Frukost, lunch (picknick) och middag ingår.

Dag 7
Mestia – Batumi. Mot Svartahavskusten och stadsrundtur i Batumi Cirka 270 kilometer

Det har blivit dags för oss att byta ut den friska bergsluften mot lite varmare breddgrader och modernitet i Georgiens tredje största stad Batumi. Efter en lång och vacker nedstigning från Mestia anländer vi till låglandet där vi äter lunch. Turen fortsätter till Batumi som är den diametrala motsatsen till livet i bergen i Svanetiområdet.
Den före detta grekiska handelsstationen Batumi ligger vid Svartahavskusten och har ett subtropiskt klimat som de senaste årtiondena har lockat turister till området. I kölvattnet av detta finns nybyggnationer i stor skala med nya moderna hotell, kasinon och andra nöjesinrättningar. Trots detta finns det fortfarande en trevlig gammal stadskärna och den stora industrihamnen har rustats upp för mer moderna förhållanden. Batumi Boulevard som grundades 1884 sträcker sig 6 kilometer längs kusten och bjuder på en uppsjö av utomhusrestauranger, barer och caféer. Det är här livet levs och stadens själ på allvar vaknar till liv.

Vi checkar in på vårt hotell inte långt ifrån den nya delen av Batumi Boulevard och ger oss sedan ut på en liten stadsrundtur. Vi strosar längs hamnpromenaden och passerar även stadens landmärke The Alphabet Tower som är en hyllning till det georgisks skriftspråket och vi passerar även förbi några av stadens vackra palats.

Frukost och lunch ingår.

Dag 8
Batumi. Tid på egen hand och avskedsmiddag

Dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand i Svartahavsstaden Batumi. Och upplevelser finns det gott om. Varför inte strosa längs den imponerande strandpromenaden som med sina nästan 7 kilometer är en av världens längsta. Stadens många spännande butiker, parker och torg väntar också med trevliga upplevelser och i utkanten av Batumi hittar vi landets vackraste botaniska trädgård. Trädgården anlades år 1992 av den ryske botanikern Andrej Krasnov och är vackert belägen i det kulliga landskapet norr om staden.

Den som är intresserad av historia och kultur kan besöka lilla Noble museum som berättar historien om Noble-brödernas oljeäventyr i området. Stadens nyöppnade etnografiska museum är också att rekommendera. Museet är privatägt och består uteslutande av föremål som ägaren Kemal och hans familj själva har samlat på sig; till och med mannekängdockorna är en kopia av döda familjemedlemmar, vänner och bekanta.
På kvällen samlas vi för en sista gemensam middag på en av stadens bästa restauranger.

Frukost och middag ingår.

Dag 9
Batumi – Stockholm. Hemresa

Det har blivit dags att ta farväl av Georgien. Med resväskan fylld med härliga minnen transporteras vi efter frukosten till Batumis flygplats för att flyga hem till Stockholm.

Prisinformation

Resans pris

Från 16 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

1.898:–

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Batumi t/r med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell/värdshus i delat dubbelrum
 • Helpension (förutom lunch dag 9, samt middag dag 7)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 50 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrionsavgift per faktura utgår med 130 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Ta med vandringskängor till vandringarna i Mestiaområdet.

Boende

I Batumi bor vi på bra trestjärniga hotell som har valts för sitt läge och sin trevliga atmosfär. Servicenivå och standard kan skilja sig från det vi är vana vid i vår del av Europa. Oavsett standard har varje rum egen dusch och toalett. Slutlig hotellista skickas med avresebrevet sju dagar före avresa.

I Mestia bor vi på värdshus som är privata hus där värdparet står för matlagning och andra praktiska sysslor. Standarden är ytterst modest men det finns naturligtvis dusch och toalett på samtliga rum. Merparten av måltiderna intas i husets stora matsal och beroende på årstid används mestadels lokalt odlade råvaror.

I Ushguli möter vi samma koncept, men här är turismen fortfarande i sin linda och består primärt av backpackers med en ytterst begränsad köpkraft. Standarden är därför något lägre med gemensam dusch och badrum i korridoren samt sängar som kanske inte är lika sköna som vi hade önskat. Värdparets vänlighet och det fantastiska läget kompenserar emellertid för den något lägre standarden.

Vandring i Mestiaområdet

Här förväntas du vara i riktigt god form eftersom vandringarna är både långa och tämligen krävande, och vi rör oss utanför stigarna. Ibland kan vi behöva använda händerna för att gripa tag i en buske, en klippa eller ett träd för att kunna ta oss förbi ett hinder. Vi går ofta på ojämnt underlag. Du ska ha starka ben och knän eftersom dagsetapperna är långa och innehåller olika höjdskillnader.

Du behöver vandra i riktiga vandringskängor och vi rekommenderar även vandringsstav.

Transport med fyrhjulsdragna fordon

I Mestia använder vi oss oftast av fyrhjulsdrivna fordon när vi rör oss längs otillgängliga bergsvägar för att komma fram till de bästa vandringsrutterna. Bilarna är inte av den moderna sorten och komforten absolut inte i fokus. I gengäld är fordonen ytterst driftsäkra och de lokala chaufförerna är vana vid att köra i de svårtillgängliga områdena. Vi kan inte garantera en fast plats i bilen och framsätet används vanligtvis av reseledaren eller lokalguiden.

Ej för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna på resan görs till fots förväntas det att resedeltagarna är rörliga och kan gå utan hjälp.

Dricks

Både lokalguider och chaufförer förväntar sig en liten slant som tack för sin insats. Dricksen utgör merparten av deras lön, och för att se till att de får det de ska ser Albatros reseledare till att fördela pengarna som samlats in i början av resan.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22GERTR10ASE1206