Indokinas Mekong - norra Thailand, Laos & Kambodja

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa på Mekongfloden, upplev Gyllene triangeln, utforska gåtfulla Angkor Wat och res tillbaka i tiden till Pol Pots regim i Phnom Penh

Följ med på en resa till Indokinas själ och hjärta - upptäck något nytt varje dag på vår färd från Gyllene triangeln i Thailand, till de leende barnen i Laos och sagolika Kambodja.

Låt dig omslutas av regnskogens ljud och ljus när vi sakta kryssar på den mäktiga Mekongfloden till de tusentals antika buddhafigurerna i Pak Ou-grottorna och vidare till stämningsfulla Luang Prabang i Laos. Häpna över munkarnas morgonvandring, se hur gryningsljuset reflekteras i de saffransfärgade dräkterna och träd in i en värld full av magi och mystik.

Se hur Khmerrikets bortglömda tempelstad Angkor Wat har återuppstått i djungelns omslutande famn. Bli vittne till Pol Pots grymma regim vid Killing Fields och upplev imponerande kungapalats och rökelsebeslöjade tempel i Phnom Penh.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Flodkryssningar

 • Reseledare Svensktalande

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Riel (Kambodja), baht (Thailand) och kip (Laos)

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Bangkok, Thailand
Dag 3 Gyllene triangeln. Opiummuseum, kryssning på Mekong och besök i liten by
Dag 4 Mekongkryssning: Huay Xai – Pak Beng, besök hos bergfolk
Dag 5 Mekongkryssninig: Pak Beng – Pak Ou-grottarna – Luang Prabang
Dag 6 Luang Prabang. Munkarnas morgonvandring, stadsrundtur, vackra tempel och kungapalats
Dag 7 Luang Prabang – äventyr på egen hand
Dag 8 Flyg Luang Prabang – Siem Reap
Dag 9 Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Dag 10 Siem Reap. Besök i djungeltemplet Beng Mealea
Dag 11 Siem Reap – Khampong Thom. Tonle Sap-sjön och flytande by
Dag 12 Khampong Thom – Phnom Penh. Båttur på Mekongfloden och sidentillverkning
Dag 13 Phnom Penh. Stadsrundtur med cykeltaxi. Fängelset S-21 och The Killing Fields
Dag 14 Hemresa
Dag 15 Ankomst till Stockholm

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Vi flyger till Thailands huvudstad Bangkok där vi landar nästa dag.
Dag 2
Ankomst till Bangkok, Thailand
Bangkok

Vid ankomsten till Bangkok checkar vi in på vårt hotell och under resten av dagen kan vi koppla av eller bekanta oss med staden.

Dag 3
Gyllene triangeln. Opiummuseum, kryssning på Mekong och besök i liten by
Laos

Vi tar oss till Chiang Rai med inrikesflyg, huvudstad i den nordthailändska provinsen Chiang Rai, nära gränsen till Burma och Laos. Vi fortsätter norrut med buss genom landskap som är präglade av berg och grönskade dalar och har gott om tid att njuta av den vackra naturen på vägen.

Målet är Gyllene triangeln, där gränserna mellan Thailand, Burma och Laos möts. Området är känt som centrum för Asiens produktion av opium, men på den thailändska sidan har det illegala odlandet av opiumvallmo i stort sett försvunnit de senare åren. I dag är det mest souvenirer, konsthantverk och olika grödor som dagligen korsar Mekongfloden.

I byn Baan Sop Ruak besöker vi ett opiummuseum och lär oss mer om den euforiserande och smärtstillande växtens historia, produktion och betydelse för området. 

Efter lunch kryssar vi för första gången på den mäktiga Mekongfloden, Sydostasiens största och viktigaste flod som löper cirka 5 000 kilometer genom Kina, Burma, Laos, Kambodja, Thailand och Vietnam. Vi stannar till i en by på den laotiska sidan.

Härifrån fortsätter vi till Chaing Khong, en liten ort på gränsen till Laos där vi checkar in på vårt hotell och har resten av kvällen till fritt förfogande.

Dag 4
Mekongkryssning: Huay Xai – Pak Beng, besök hos bergfolk
Mekongfloden

I dag börjar vår tvådagarskryssning på Mekongfloden som utgör gränsen till Laos. När vi har klarat av formaliteterna vid gränsen och har kommit fram till den laotiska gränsorten Huay Xai, stiger vi ombord på flodbåten som är vår bas för de kommande dagarnas lugna resa på vattnet.

Den traditionella båten gör flodkryssningen till en autentisk upplevelse. Vi glider fram i stilla mak genom frodig laotisk djungel och besöker flera orter där olika bergfolk bor.

Vi kommer fram till den lilla byn Pak Beng ganska sent, en idyllisk plats vid floden som klamrar sig fast vid en sluttning. Ortens placering mitt emellan den lite större staden Luang Prabang och den thailändska gränsen gör den till en naturlig anhalt på vägen. Vi övernattar på ett enkelt hotell och får chansen att ta del av vardagslivet här. 

Dag 5
Mekongkryssninig: Pak Beng – Pak Ou-grottarna – Luang Prabang
Tusentals antika Buddhafigurer vid Pak Ou-grottorna

Branta bergsluttningar och tät djungel väntar på oss under dagens sträcka. Vi gör strandhugg vid Pak Ou-grottorna, där några av Laos viktigaste kulturskatter finns i form av tusentals antika Buddhafigurer som har samlats genom flera århundraden i hela landet. De största figurerna håller mänskliga mått, de minsta är bara ett par centimeter stora. Det är en fascinerande upplevelse att gå runt mellan det stora antalet Buddhafigurer och grottorna är samtidigt välbesökta av lokala pilgrimer.

Den lugna flodkryssningen fortsätter tills vi tidigt på kvällen kommer fram till stämningsfulla Luang Prabang – Laos näststörsta ort som finns med på UNESCO:s lista över kulturarv. Under de kommande tre nätterna övernattar vi på ett hotell som ligger centralt. Kvällen är till fritt förfogande - varför inte avlägga ett besök den lokala nattmarknaden, eller på de trevliga restaurangerna som ligger i närheten av vårt hotell?

Dag 6
Luang Prabang. Munkarnas morgonvandring, stadsrundtur, vackra tempel och kungapalats
400-500 munkar i morgonritualen

Om du är morgonpigg har du möjlighet att vara med om en helt speciell upplevelse. Tidigt på morgonen (omkring kl. 5.30) är det dags för den dagliga morgonritualen då buddhistiska munkar vandrar genom staden och samlar in allmosor från den troende befolkningen. Laos är det enda buddistiska landet som har bibehållit traditionen med den dagliga processionen och som regel deltar runt 400-500 munkar i ceremonin. Att se hur munkarna i sakta mak rör sig genom staden i sina saffransfärgade dräkter är en unik upplevelse.

Luang Prabang ligger vid brädden av Mekongfloden i en dal omgiven av berg. Orten är UNESCO-bevarad tack vare sina många buddistiska tempel och den vackra arkitekturen och älskas till och med av garvade Asienresenärer för sin avslappnade stämning och blandning av olika folkslag och kulturer.

Man får en omedelbar känsla av den franska och vietnamesiska atmosfären från den gången Laos var en del av Franska Indokina. Den slitna franska kolonialarkitekturen och de många kaféerna och restaurangerna med inspiration från Vietnam och Frankrike vittnar om de mer än 50 åren som fransk koloni. Innan vägen till huvudstaden Vientiane var färdig för cirka 15 år sedan, var staden närmast avskuren från omvärlden. De enda trafikförbindelserna var med flyg eller flera dagars resa med båt. Den nya vägen har satt igång utvecklingen och turismen, men det är ganska begränsad motortrafik.

Vi bekantar oss med Luang Prabangs största sevärdheter som bland annat omfattar de överdådiga templen Wat Sensoukarahm, med sin rubinröda och gyllene fasad, och Wat Xieng Thong, där gulddekorationer pryder varje vägg, pelare och dörr.

På eftermiddagen besöker vi stadens kungliga palats som byggdes 1904 under den franska kolonialtiden för kung Sisavang Vong och hans familj. Arkitekturen är en blandning av traditionella laotiska och franska Beaux-Arts stilarter och palatset är dekorerat med mosaiker, marmor och statyer. 1975 störtades monarkin av den kommunistiska regeringen och palatset förvandlades sedan till nationalmuseum.

Dag 7
Luang Prabang – äventyr på egen hand
Wat Xieng Thong-templet

Den här dagen är på egen hand och du bestämmer själv om du vill släntra runt i staden eller kanske ge dig ut på en utflykt i området. Det finns mycket att se och uppleva och reseledaren hjälper gärna till med idéer och förslag till aktiviteter.

Dag 8
Flyg Luang Prabang – Siem Reap

Vi lämnar Laos och beger oss till Kambodja. Från Luang Prabang flyger vi till staden Siem Reap som är vår bas för de kommande dagarnas utforskning av de storslagna Angkor Wat-templen.

Siem Reap är i sig en riktigt charmerande plats med sina träprydda boulevarder och gamla, franska hus. Vi bor på ett centralt hotell och tillbringar resten av dagen med att koppla av eller bekanta oss med staden.

Dag 9
Siem Reap. Angkor Thom och Angkor Wat
Angkor Wat

Först ska vi besöka Angkor Thom, den sista huvudstaden i Khmerriket, som uppfördes på 1200-talet under kung Jayavarman VII. Ruinstaden på 9 km2 är omgärdad av en kvadratisk, åtta meter hög mur och efter att ha passerat ingångsporten, som är flankerad av imponerande elefanter, fortsätter vi in i Bayon-templet, som ligger precis i mitten av staden. Templet har 54 torn med gåtfulla, utskurna ansikten, som symboliserar de 54 provinserna i det stora Khmerriket. Vackra reliefer täcker även Elefanternas terrass och Den spetälske kungens terrass.

På eftermiddagen låter vi bussen stå och tar istället en tuk-tuk till den fantastiska tempelstaden Angkor Wat. Hela tempelkomplexet täcker 20 x 50 kilometer och var på 800-1300-talet huvudstad för det inflytelserika Khmerriket, vars makt och kulturella inflytande nådde långt in i de omgivande länderna.  Själva Angkor Wat är det största av de många templen och har gett namn åt hela området. Angkor Wat är en av de byggnader som förbluffar sina besökare om och om igen, och efter ett besök råder det inga tvivel om att Khmerriket har haft sin berättigade storhetstid.

Om vädret tillåter det, njuter vi av solnedgången över risodlingarna från ett av templen innan vi återvänder till hotellet.

Dag 10
Siem Reap. Besök i djungeltemplet Beng Mealea
Djungeltemplet Beng Mealea

Endast 40 kilometer från Angkor Wat ligger djungeltemplet Beng Mealea. Man känner inte exakt till templets ålder eller dess förflutna, men ursprungligen är det byggt som ett hinduistiskt tempel, vilket man kan se i de omfattande scenerna från den hinduistiska mytologin.

Beng Mealea är mindre än det berömda Angkor Wat och inte lika känt bland turister. Ruinerna nästan försvinner in bland djungelns snår och inbjuder till upptäcktsfärder i omgivningarna.

Dag 11
Siem Reap – Khampong Thom. Tonle Sap-sjön och flytande by
Tonle Sap-sjön

Tonle Sap-sjön är den största färskvattenssjön i Sydostasien och en del av Mekongs flodsystem. Floden är den enda i världen vars strömmar byter riktning två gånger om året och sommarens monsunregn får sjön att bli fyra gånger så stor.  Vi ger oss ut på en utflykt på sjön i en traditionell träbåt och besöker en flytande by, ca 10 kilometer söder om Siem Reap. Landsortsborna lever bokstavligen på vattnet, eftersom alla hus  -från bostäder till restauranger, butiker och skolor – är husbåtar eller står på pelare. 

Vi fortsätter söderut till Kampong Thom och bor i staden på ett hotell nära floden.

Dag 12
Khampong Thom – Phnom Penh. Båttur på Mekongfloden och sidentillverkning
Friterade spindlar

På morgonen beger vi oss mot Kambodjas huvudstad, Phnom Penh. På vägen stannar vi till i Spiderville, där den lokala specialiteten är friterade spindlar av ansenlig storlek. Du kan nöja dig med att ”njuta” av den exotiska måltiden med ögonen om du inte har lust att provsmaka. Dessutom finns här ett stort utbud av andra lokala snacks, frukt och grönt.

Vi närmar oss Phnom Penh och stiger ombord på en träbåt som tar oss med den sista sträckan på Mekongfloden. På vägen besöker vi ett litet samhälle som är känd för sin produktion av siden. Vi bekantar oss med tillverkningen från silkefjärilarnas kokonger till vävning av tyget.  Vi passerar en flytande by där livet levs på själva floden. En del av byns hus står på pelare i vattnet och byborna tar sig runt i små båtar. 

De tidigare franska kolonialherrarna har satt en tydlig prägel på Phnom Penhs arkitektur och staden med sina breda boulevarder ansågs tidigare vara den vackraste staden i Indokina. Däremot betyder landets avsaknad på resurser att endast få av de gamla franska kolonialbyggnaderna har underhållits och Phnom Penh framstår i dag som en modern storstad. Vi checkar in på vårt hotell i närheten av floden och det kungliga palatset.

Dag 13
Phnom Penh. Stadsrundtur med cykeltaxi. Fängelset S-21 och The Killing Fields
S-21 var fängelse och tortyrkammare under Röda khmererna

På dagens stadsrundtur åker vi med cykeltaxi och kommer på så sätt närmare upplevelserna och stadslivet än med buss. Första anhalten är det imponerande kungapalatset från 1866 som är Kambodjas svar på Grand Palace i Bangkok. Det är dock inte hela palatset som är tillgängligt för besökare. Vid palatset ligger Silverpagoden som har fått sitt namn efter de 5 000 tunga silverplattorna som täcker pagodens golv. Här finns dessutom en intressant samling buddhafigurer i guld, silver, brons och kristall.

Efter lunch ska vi närma oss Kambodjas sorgesamma förtid under Pol Pots regim. Vi besöker Tuol Svay Prey High School, som 1975 byggdes om till ett fängelse av Röda khmererna och fick namnet S-21 (Security Prison 21). I perioden 1975-1978 fungerade fängelset som tortyrkammare och för mer än 17 000 människor blev tiden i S-21 deras sista innan de skickades vidare till koncentrationslägret i Choeung Ek (i dag känt som The Killing Fields).

Idag är S-21 ombyggt till ett museum med namnet Tuol Sleng, till minne av de grymheter som begicks av Röda khmererna. Samtliga fångar som var här blev fotograferade. Porträtten hänger på väggarna och desperationen är avbildad i deras ansikten. Det är verkligen ett deprimerande besök som visar oss mänsklighetens mörkaste sidor. Vi kör från Tuol Sleng-museet till The Killing Fields vid Choeung Ek cirka 15 kilometer från Phnom Penhs centrum. I ett glastorn visas 8 000 kranier. Det är några av de människor vars liv slutade i massgravarna. Idag är här mycket fridfullt, men platsen har en förfärlig historia.

Dag 14
Hemresa
Det finns tid till att se staden på egen hand, kanske göra några sista inköp innan vi ger oss ut till flygplatsen och sätter kurs mot Stockholm.
Dag 15
Ankomst till Stockholm

Måltidspaket

Sydostasien är känt för sitt stora utbud av kulinariska upplevelser, men det är inte alltid enkelt att hitta de bästa restaurangerna på egen hand.

Vi har därför sammansatt ett måltidspaket som täcker de flesta måltiderna (förutom lunch dag 7 och 14 samt middag dag 3, 5 och 7). Restaurangerna vi äter på är noggrant utvalda och trevliga.  Detta gör det både enkelt för dig, och ger dig möjlighet att provsmaka ett ännu bredare spektrum av det fräscha asiatiska köket. Samtliga måltider är tillagade så att du får en god smakupplevelse, utan alltför mycket chili.

I måltidspaketet ingår:
• 6 luncher
• 1 dinner cruise i Bangkok
• 6 middagar

Måltidspaketet bokas hemifrån och betalas som ett samlat paket. Det är exkl. dryck.  Reseledaren och  lokalguiden deltar i måltiderna och berättar om maten. Om det förekommer transport till restaurangerna ingår det naturligtvis i priset.

Pris: 1 598 kr

Du kan även välja endast de sex luncherna. Lunchpaketet ska också bokas hemifrån och är exkl . dryck.

Pris: 598 kr

Lunchdags i Mekongdeltat

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
kr. 5998,-
Priset inkluderar
• Svensktalande reseledare
• Flyg Stockholm – Bangkok med mellanlandning
• Flyg Bangkok – Chiang Rai
• Flyg Luang Prabang – Siem Reap
• Flyg Phnom Penh – Stockholm med mellanlandning
• Utflykter och transport enligt program
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
• Frukost dagligen
• Lunch dag 3,4,5,12
• Middag dag 4 och 11
• Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Visum till Laos, utfärdas vid inresa (för närvarande 31 USD). Kom ihåg att ta med ett passfoto.
• Visum till Kambodja, utfärdas vid inresa (för närvarande 30 USD). Kom ihåg att ta med ett passfoto.
• Dricks till lokalguider och chaufförer
• Eventuella extra arrangemang
• Tillägg för enkelrum
• Övriga måltider än ovan nämnda (räkna med ca 100-150 kr per dag)
• Drycker
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
• Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.
Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Enastående resa Högklassig och kunskapsrik resa.Vår guide Lena var extremt kunnig inom alla områden som resan omfattade.Hon var dessutom engagerad,personlig och mycket lyhörd inför resenärernas önskemål och känslostämningar. En höjdpunkt var måltiderna ,(inkluderat måltidspaketet)som gav ett mervärde som inte framkom i resans beskrivning.Måltiderna tillsammans med reseledarens kunskap om det sydostasiatiska köket var ett stort plus. En nackdel var att gruppen blev tudelad då 10 av 26 deltagare inte valde måltidspaketet och dessa trevliga personer lärde man inte riktigt känna.
Date published: 2016-03-07
Rated 5 out of 5 by from Intressant och givande resa genom hjärtat av Indokina! Resan genom norra Thailand, Laos och Kambodja var fylld av upplevelser och intryck av varierande slag - kultur, natur, politik, religion och historia - allt från dagsfärskt till 1000 år tillbaka. Vår kunnige reseledare Jonathan gjorde varje dag till ett trivsamt äventyr. Han ordnade även utmärkta måltider spännande restaurangerr och andra aktiviteter för vår sammansvetsade grupp på vår "egen tid", vilket innebar extra upplevelser för oss som individer och som grupp. En minnesvärd resa som gav oss mersmak på Asien och sprängfyllda minneskort.
Date published: 2018-11-29
Rated 5 out of 5 by from Innehållsrik och varierad resa. Hela tiden fullt av nya sorters upplevelser! Vackra naturupplevelser varvas med kultur, tempel och historiska platser och stora städer. En historieintresserad reseledare hade mycket att berätta och om han inte direkt kunde besvara våra frågor var han alltid noga med att ta reda på dem. Saknade mer information om det moderna samhället. Han lärde oss också mycket om de olika religionerna. Den lokale guiden i Laos blev också mycket omtyckt för både sitt engagemang och sina goda kunskaper i engelska. Måltidspaketet bjöd dagligen på ett urval av goda flerrättersmenyer och rekommenderas starkt! Det hade varit omöjligt att själv välja såväl maträtter som lämpliga matställen på så många olika platser.
Date published: 2016-04-11
Rated 4 out of 5 by from Lärorik och omväxlande resa Underbar resa - mycket tack vare en excellent reseledare i Lena Alklund. En av de bästa vi någonsin haft. Bra att programmet även inkluderade egentid för lite vila och reflektion. Bästa delen var definitivt Laos-delen med Mekongkryssning och Luang Prabang plus Ankor så klart. Norra Thailand, dvs resans knappt två dygn, var kanske lite tunna innehållsmässigt. Även den långa bussturen från Siem Riep till Battambang kändes onödig. Gav i och för sig en bild av livet på landet, men den hade man nog kunnat få på östsidan av Tonle Sap också. Bättre att ha åkt direkt Siem Riep-Phnom Penh. Hade nog föredragit att få en hel dag på egen hand i Phnom Penh istället. Nu blev det bara lite ytskrap på båda ställena....
Date published: 2018-02-26
Rated 4 out of 5 by from Mycket att se och uppleva. Resans program innehöll mycket men var för stressigt, för lite egen tid, programmet höll inte i alla lägen. Några lediga hela dagar på slutet hade varit bra. Gemensam dricks 55 USD/person som samlades in första dagen kändes i mesta laget. Första middagen/buffen var dålig och sista middagen var "så där" och var för stressig. Hade förväntat mig mer om sista middagen. Annars har maten varit jätte bra. Alla luncherna var bra. Frukostarna så där på en del ställen. Vi lärde känna mycket trevligt folk, så stämningen var på topp hela resan. En intressant resa som gav mycket minnen.
Date published: 2016-11-30
Rated 4 out of 5 by from Upplevelserik resa som gav mersmak. En härlig resa genom tre länder. Ganska strapatsrik dock för en pensionär men fullt genomförbar. Inga missöden förutom en nära kantring med båten på floden (liv-västar rekommenderas). Intressant reseledare med starka åsikter om politik och religion som samarbetade bra med de engagerade lokalguiderna när det gällde att berätta och översätta men sämre när det gällde logistik vid förflyttningar. Om vana resenärer tappas bort går det för fort och måste styras upp. Fina hotell och god mat. Bäst på resan var mötet med de underbara människorna, framför allt i Laos.
Date published: 2016-11-23
Rated 2 out of 5 by from Thailand Laos och Kambodja En inte på läst reseledare. Läste innantill på sin dator vilket vi kan göra själva. Resan var kompakt men bra. Lite mera "luft" kanske. Rekommenderar resan men inte med vår reseledare
Date published: 2017-03-20
Rated 5 out of 5 by from En resa med upplevelser man aldrig glömmer En upplevelserik resa med blandade sevärdheter och upplevelser man aldrig glömmer. Vår reseledare Lena var mycket bra och kunnig - ett stort plus till henne. Tyvärr går det åt lite mycket tid när man flyger inrikes två gånger. Vi valde att inte köpa måltidspaketet och det fungerade bra utom när vi var på heldagsutflykt och lunchen inte ingick. Lägg hellre på några kronor och låt lunchen ingå vid sådana tillfällen. Hemresan blev dryg eftersom vi fick flyga Phnom Penh-Saigon-Doha-Köpenhamn. Vi var inte informerade om att mellanlanda i Saigon.
Date published: 2016-02-22
 • y_2020, m_7, d_7, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_65
 • loc_sv_SE, sid_THRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

THRTR02ASE