Isbjörnarnas rike – expeditionskryssning på Svalbard

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ombord på Albatros expeditionsfartyg Ocean Albatros ska vi ut på jakt efter isbjörnar. Vi börjar i Longyearbyen i Svalbard och reser runt i det arktiska riket

Upplev Ishavets vilda, råa skönhet på denna enastående expeditionskryssning ombord på Ocean Albatros. Här tar vi oss nästan utanför världskartan och in i iskalla farvatten där kungen av Arktis bor, den mäktiga isbjörnen.

Denna storslagna polarodyssé börjar med avfärd från världens nordligast belägna stad, Longyearbyen. Under kryssningen besöker vi den norra delen av den fascinerande ögruppen Svalbard, innan vi utforskar den frusna vildmarkens drivis. De näringsrika vatten i norra Barents Hav ger föda åt ett rikt djurliv, varav en del endast finns här i Arktis. Vårt unika isklassade fartyg är en perfekt bas, varifrån vi bästa sätt kan utforska detta stora och isiga havslandskap. Från fartyget får du den bästa utsikten över den ständigt föränderliga isen som sträcker sig från Svalbard till Sibirien och Alaska med Nordpolen som epicenter.

Även för erfarna sjömän är det en stor utmaning att navigera mellan de stora vita isflaken, men vår duktiga och erfarna kapten, vår besättning och vår expeditionsledare ser till att vi utnyttjar vågor och isrännor, så att vi kan utforska så mycket som möjligt av detta isiga rike.

Ett unikt äventyr väntar på dig ombord på Ocean Albatros.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Expeditionskryssning

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Norska kronor

Dagsprogram 9 dagar
Dag 1
Köpenhamn – Oslo samt inkvartering på hotell
Dag 2
Oslo till Longyearbyen. Ombordstigning
Dag 3–4
Det nordvestlige Spitsbergen. Vildmarken i nord
Dag 5
Nordöstra Svalbard. Ett arktiskt landskap med ett rikt och fantastiskt fågelliv
Dag 6
Norra Svalbard.
Dag 7
Ind i drivisen
Dag 8
Tilbage mod land. Kongsfjorden og Ny-Ålesund
Dag 9
Longyearbyen

Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
69 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Köpenhamn – Oslo samt inkvartering på hotell

Sen eftermiddag lyfter flyget från Köpenhamn till Oslo, där vi inkvarteras på hotell ganska nära flygplatsen. Efter ankomst kan du exempelvis äta en god middag i hotellets restaurang eller ta tåget ca. 20 minuter in till Oslo centrum och njuta av den norska huvudstaden innan avresa mot Longyearbyen tidigt morgonen därpå.

Dag 2
Oslo till Longyearbyen. Ombordstigning Avresa kl. 18.00

Vi ska nu flyga högt mot norr till Svalbards huvudort, Longyearbyen – världen nordligaste belägna… allt! Denna anmärkningsvärda lilla stad är inte bara världens nordligast belägna ort (om man bortser från det lilla forskarsamhället Ny-Ålesund, som ligger lite norr om Svalbard), men rymmer också världens nordligast belägna civila flygplats, skola, bank och snabbköp. Stadens råa gränskaraktär har en kärna av varm nordisk gästfrihet och trivsel.

Omedelbart efter att vi har landat i Longyearbyen är vi i en annan värld. Den kyliga arktiska brisen märks så snart man kliver ut på flygplatsens asfalt, och den berömda vägskylten utanför terminalen påminner besökare om hur långt norrut de faktiskt är – och att man ska hålla ögonen öppna för björnar. De snöklädda bergen Hjorthfjellet tornar upp sig över flygplatsen på andra sidan Adventfjorden, och i fjärran kan man se norra Spetsbergens taggiga toppar och låga glaciärer.

Efter ankomst går vi ombord på Ocean Albatros, som ska utgöra basen för vår upplevelserika resa. Efter en obligatorisk säkerhetsbriefing och räddningsövning kan du gå på upptäcktsfärd på övre däck och njuta av ett glas champagne, medan vårt expeditionsfartyg lämnar civilisationen och sätter kurs mot ett arktiskt äventyr.

Middag ombord.

Dag 3–4
Det nordvestlige Spitsbergen. Vildmarken i nord

Ett av de största skyddade vildmarksområdena i Europa, nordvästra Svalbard, utsågs till nationalpark 1973. Området är känt för sin historia, som dokumenterar några av de tidigaste ankomsterna av människor till Svalbard. Medan nordiska upptäcktsresande kan ha besökt dessa isiga stränder under vikingatiden, var den första dokumenterade ankomsten William Barents expedition, den legendariske holländska upptäcktsresanden – som Barents hav är uppkallad efter.

Även om området nu är skyddat från mänskligt intrång, noterade Barents vid sin ankomst 1596 det stora antalet valar och sälar som senare blev offer för engelska och holländska valfångare vilka anlände ett decennium efter Barents för att plundra områdets djurliv. Området bildade triangeln mellan land, hav och is och var den perfekta platsen att fånga havets milda jättar.

En av platserna som användes för att stycka valkadaver och bearbeta dem för sin dyrbara olja var den holländska bosättningen Smeerenburg, där resterna av 1500-talets ugnar och grunden till byggnader fortfarande kan ses. På andra håll, som närliggande Ytre Norskøya, finns lämningar av den mörkare sidan av denna industrialiserade slakt. Hundratals unga män som hoppades att tjäna stora pengar ligger begravda här tusentals kilometer hemifrån.

Idag är allt som återstår av denna period i historien ben och rester av bostäder. Den arktiska naturen har långsamt återtagit territoriet och regionen är nu ett paradis för naturälskare.

Små arktiska vallmoblommor och lila stenört trotsar de brutala förhållandena för att blomma under den korta sommaren, medan gäss, ejdrar och andra sjöfåglar återvänder till ön för att föda upp sina ungar. Valrossar kan ses bekvämt placerade på stränderna, och vi måste alltid hålla utkik efter vandrande isbjörnar i denna vilda region.

Vårt erfarna expeditionsteam kommer ständigt att vara på jakt efter vilda djur (inklusive isbjörnar) under hela vår resa och informerar alltid gästerna om de ser något spännande!

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 5
Nordöstra Svalbard. Ett arktiskt landskap med ett rikt och fantastiskt fågelliv

På morgonen seglar vi in i den iskalla vildmarken i nordöstra Svalbard. I detta område når inte havsströmmarna fram som håller Svalbard varmt och fuktigt, vilket gör naturen påtagligt annorlunda med dess klippiga polarlandskap. Stora glaciärer färdas ner från bergen ut i havet, som ofta är blockerat av is – även på sommaren. 

Det kan verka kargt men verkligheten ser annorlunda ut. Djur som isbjörnar är anpassade för att överleva vid de kalla kusterna då de ständigt är på jakt efter ett byte. På klippavsatserna finns hundratusentals sjöfåglar som vakar över sina ägg. De kustnära vatten i området är kalla men oerhört näringsrika. Skaldjur finns det gott om i havet som också är föda till valrossar som är mycket vanliga i området. 

Exakt vilka platser vi besöker beror på havs-, vind- och isförhållanden, vilka varierar från år till år och kan snabbt ändra sig. Det är också detta som utgör förutsättningarna för polarutforskning, man rör sig i den takt som moder jord tar och på så sätt tar man tillvara på de möjligheter hon ger. 

Frukost, lunch och middag serveras ombord.

Dag 6
Norra Svalbard.

Nu har vi nått fram till några av jordens nordligaste landområden – Svalbards norra kuster, där det karga landskapet nästan konstant utgörs av is. Med lite tur kan vi nå ön Nordostlandet och förhoppningsvis de sju (eller nio, beroende på hur man räknar) mindre öarna i Sjuöarna i den nordligaste delen av Svalbard. Här finns det knappt något växtliv och de klippiga öarna ligger ca 1000 km längre norrut än det välkända Nordkap som ligger på fastlandet i Norge. 

Om vädret tillåter går vi iland och utforskar dessa nordliga landområden. Dessa arktiska öar är relativt öde och stenarna täcks enbart av mossa och lavar. Fågellivet är rikt i området och här flockas gäss och några av de mer sällsynta måsarterna. Kom ihåg att ta med dig din kikare! 

När dagen börjar gå mot sitt slut seglar vi mot det arktiska istäcke som sträcker sig från Svalbard till Nordpolen. 

Frukost, lunch och middag serveras ombord.

Dag 7
Ind i drivisen
Coola Svalbard

En iskall bris smeker dina bara kinder. Doften av snö och hav fyller dina näsborrar. Solens strålar reflekteras av den drivande isen, vilket lyser upp skyarna ovanför dig. Kliv in i en miljö som inte liknar något annat, ett stort och förunderligt rike av drivis som smyckar vår planet. Den stora, konstant föränderliga packisen norr om Svalbard sträcker sig från detta redan isolerade hav till Nordpolen och vidare tvärs över Ishavet mot Tjukotka och Alaskas norra kuster.

Arktis packis är ett av jordens största habitater, även om det i motsättning till de flesta andra varierar stort från år till år. Det utvidgar sig på vintern och drar sig tillbaka på sommaren. Havsisens läge omkring Svalbard varierar också mycket, men med två hela dagar i denna isiga vildmark maximerar vi våra chanser för att utforska detta svårframkomliga och öde hörn av vår planet.

Vid en första iakttagelse framstår denna vita vildmark som öde, tom och utan liv, men den isiga vildmarken bär på många hemligheter. Självklart sker alla viltobservationer på Moder Jords villkor men med en smula envishet avslöjar isen sina skatter.

När Ocean Albatros tar sig fram genom de smala kanalerna i isen, kan man se små torskliknande fiskar i silhuett genom isen i det klara vattnet. Måsarna följer fartyget när isskorpan bryts och längre ut på isen ser man svarta prickar som, när vi kommer närmare, visar sig vara sälar som solbadar på isen. Isen reflekterar solen.

Kanske är det en flock vitvalar, eller kanske den stora, milda grönlandsvalen som bryter isen underifrån när den stora kroppen tar sig upp till ytan. Där, bortom stränderna av skrynklig is, simmar en gulaktig prick längs isen, med huvudet svängande från sida till sida: det är kungen av Arktis, på en evig jakt efter byte. Detta är isbjörnarnas rike, de stora isiga vidderna – en vidunderlig plats och målet för denna expedition.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 8
Tilbage mod land. Kongsfjorden og Ny-Ålesund

Under natten (men vad är natt, när solen aldrig går ner?) har Ocean Albatros tagit sig förbi Prins Karls Forlands taggiga berg och anlänt till den magnifika Kongsfjorden. Fjorden är omgiven av klippiga berg och gränsar till de imponerande glaciärerna Kongsbreen, Kongvegen och Tre Kronor – en serie pyramidformade berg som sägs representera monarkierna i Norge, Sverige och Danmark. Detta är utan tvekan en av de vackraste och mest fridfulla hörnen av världen.

Vår landstigning sker vid den lilla bosättningen Ny-Ålesund. Den ligger längre norrut än Longyearbyen, vilket gör Ny-Ålesund till den nordligaste bosättningen i världen, om en grupp vetenskapliga stationer, ett postkontor och en enda butik, som bara har öppet några timmar om dagen, kan beskrivas som sådant... Det får du bedöma!

Öarnas geografiska läge har gjort dem till utgångspunkten för upptäckter och vetenskapliga expeditioner i århundraden – ett stolt arv som fortfarande förs vidare till i dag. Omgivningarna är spektakulära och de vetenskapliga projekten är lika fascinerande som stadens historia.
Historian berättar om Nobile och Norge och Amundsen och Fram och Nansen och Nordenskiöld och Sofia, alla legender inom polarforskningen som passerat denna ensamma utpost i ett försök att tänja på mänsklighetens gränser. Resterna av dessa expeditioner (som fartyget Norges förtöjningsmast) kan ses än idag.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 9
Longyearbyen Ankomst kl. 8.00

På morgonen lägger vi till i Longyearbyen, huvudorten på Svalbard. Staden grundades som ’Longyear City’ år 1906 av den amerikanske entreprenören John Longyear, som bedrev gruvdrift på Svalbard. Longyearbyen är i dag Svalbards administrativa centrum och säte för ögruppens högsta myndighet Sysselmannen.

Longyearbyen är den nordligaste... av i stort sett allt. Staden ligger på den sydvästra sidan av Adventfjorden, som är en sidofjord till den 100 kilometer långa Isfjorden på Spetsbergens västra sida. Den omges av berg både mot land och på andra sidan fjorden, där det karakteristiska Hiorthfjellet tornar sig majestätiskt.
Redan 1916 togs Longyearbyen över av ett norskt kolbolag och gruvdriften har präglat området ända fram till våra dagar. Staden har idag drygt 2 000 invånare, främst norrmän, och den tidigare dominerande gruvdriften är inte längre stadens huvudverksamhet. Longyearbyens invånare sysslar idag mest med forskning, undervisning och den blygsamma turism som finns i området. Om du är förvirrad av det faktum att 'Spetsbergen' och 'Svalbard' verkar användas omväxlande, kan det förklaras av att även om skärgården döptes till Svalbard redan i de isländska sagorna år 1194, blev Spetsbergen namnet som Willem Barents kallade öarna 1596 på grund av det karaktäristiska landskapet med ojämna och taggiga berg. Spetsbergen är idag namnet på den största av öarna i skärgården, samlat känd som Svalbard.

Efter frukost säger vi farväl till personalen ombord och vi hämtas och körs till flygplatsen, där flyget mot Oslo väntar och fortsatt resa hem. 

Prisinformation

Resans pris

Från 69 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt/enkelrum
 • Tillägg för enkelhytt/enkelrum
 • Tillägg för Kat. G: 17 698 kr
 • Tillägg för Kat D: 42 998 kr
 • Tillägg för Kat C: 53 898 kr
 • Tillägg för Kat C superior: 59 998 kr
 • Tillägg för Kat C XL: 64 748 kr 
 • Tillägg för Kat E: 50 798 kr
 • Tillägg för Kat B: 87 998 kr
 • Tillägg för Kat A: 120 698 kr
Tillägg för uppgradering av hytt per person

Läs mer om hyttyperna under Praktiska upplysningar

 • Tillägg för Kat C: 6 198 kr
 • Tillägg för Kat C superior: 9 798 kr
 • Tillägg för Kat C XL: 12 398 kr
 • Tillägg för Kat E: 4 448 kr
 • Tillägg för Kat B: 25 798 kr
 • Tillägg för Kat A: 44 398 kr
3-personershytter

Kontakta Albatros Travel för pris.

Barnrabatt 2–15 år

Kontakta Albatros Travel för pris.  Fartyget är inte anpassat för barn och har inte faciliteter som barnsängar eller barnstolar. Det kan man ta med själv för egen räkning om man önskar resa med barn.

Kontakta oss, om ni önskar resa med barn.

Priset inkluderar
 • Skandinavisktalande och engelsktalande expeditionsteam ombord
 • Flyg Köpenhamn-Longyearbyen t/r med mellanlandning i Oslo på ut- och hemresa
 • 1 natt på flygplatshotell i Oslo Gardermoen i delat dubbelrum inkl. frukost
 • Transport flygplats – fartyg t/r i Longyearbyen
 • Alla utflykter och zodiac-turer under kryssningen enl. program
 • 7 nätters kryssning med Ocean Albatros i delad utsides dubbelhytt (kategori D) med bad/toalett
 •  Utflykter med expeditionsteamet vid landstigningar
 • Informationsmøder og foredrag ved ekspeditionsteamet
 • Helpension under hela kryssningen
 • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring /komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt
 • Ev. måltider på land samt före och efter kryssningen
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Drycker förutom kaffe och te dygnet runt samt juice och liknande till frukost
 • Dricks till fartygets personal, lokala guider, och liknande – vi rekommenderar ca. 16 USD per person och natt ombord
 • Utgifter till medicin och andra personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 130 kr per faktura (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Oplysninger om rejsen

Om hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utsides hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork, tv, säkerhetsbox, kylskåp, flera 230V-stickkontakter och USB-kontakter. Dessutom finns det badrockar, tofflor och toalettartiklar (kroppsolja, kroppslotion, schampo).

Familjesvit på 50 m2 (Brynhilde-sviten)
Den största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är familjesviten. Denna svit ligger på däck 7 och har två sammanhängande sviter med fransk balkong. Det finns plats för upp till 5 personer. Hytten har två dubbelsängar och en bäddsoffa.

Premiumsvit på 45 m2 – FS (Freydis-sviten)
Den näst största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är premiumsviten. Denna balkongsvit med 2 rum har en dubbelsäng (eller två enkelsängar), en bäddsoffa, bord och stol samt ett rymligt badrum. Beläget på däck 4.

Kategori A – Juniorsvit på 39 m2
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt från sitt läge högt upp på fartyget på däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sittområde, ett rymligt badrum och en privat balkong. Sviten har plats för upp till 3 personer.

Kategori B – Balkongsvit på ca. 30–32 m2
Ocean Albatros har 2 balkongsviter, som båda ligger på däck 6. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett sittområde, badrum och en stor altan. Det är plats för 2 personer.

Kategori C XL – Stor balkonghytt på ca. 25-30 m2
De stora balkonghytterna ligger på däck 4. Det finns en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum.

Två av hytterna i kategori C XL är lite större och utrustade med faciliteter för personer med rörelsehinder. Badrum och dörröppningar är lite större så det är lättare att ta sig fram.

Kategori C Superiorhytt – ca. 22–25 m 2
Den vanligaste hyttypen på Ocean Albatros ligger på däck 4 och 6. Hytterna har en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum. Här finns också ett sittområde med bord och stol. Dessutom är några av hytterna utrustade med en soffa som kan användas som säng för en tredje person i hytten. Om du önskar reservera två hytter med dörr emellan, är det möjligt i denna hyttkategori (på förfrågan).

Kategori Balkonghytt – ca. 18–22 m2
Denna hyttyp ligger på däck 4 och 6. Hytterna har en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum.

Kategori D med fönsterglugg – 13–22 m2
Standardhytterna på Ocean Albatros ligger nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar. Hytterna är praktiska om du har begränsad rörlighet och vill ha kort avstånd till Zodiac-båtarna. Alla standardhytter har en dubbelsäng eller 2 enkelsängar och ett badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4. Vänligen notera att hytternas storlek och design kan variera.

Kategori E Hytt med fransk balkong – 14 m2
Hytterna i kategori E har fransk balkong, en queen-size säng (150-x200 cm), fönster från golv till tak och ett badrum. Alla dessa hytter ligger på däck 7.

Kategori F Trebäddshytt med fönsterglugg – 22 m2
Det finns två trebäddshytter med fönsterglugg ombord, båda med egen badrum. Hytterna ligger på däck 3, nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar. Trebäddshytterna har normalt enkelsängar med det går att ordna en dubbelsäng och en enkelsäng.

Kategori G Singelhytt – 14 m2
Standard enkelhytt, som ligger på däck 3. Hytterna ligger nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vädret i Nordatlanten

Resan äger rum på senvåren, med förväntade temperaturer på 12 grader i Skottland och ner till omkring 5 grader på Svalbard. Samtidigt kan vädret vara mycket skiftande. Ena ögonblicket är det strålande sol och lugnt vatten och i nästa ögonblick är det höga vågor med regn och slask i luften.

Expeditionskryssningskoncept

Albatros har under flera år utvecklat en kryssningsform som är speciellt lämpad för polarförhållanden där is tillsammans med en begränsad infrastruktur och en otillgänglig ödemark kräver resor av en mer expeditionsliknande karaktär, perfekt för den som vill ha en unik reseupplevelse. Det här är en exklusiv naturresa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagare innebär att resan känns som en gruppresa eftersom alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, exkursioner, föreläsningar och valsafari.

Resan är relativt bekväm och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Det förutsätts dock att deltagarna är fullt rörliga och vill uppleva naturen på dess egna premisser. Man bör tänka på att resan skiljer sig från vanliga turistresor eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Det finns många oförutsägbara inslag och rutten avgörs av vind, väder, is och strömförhållanden. Ruttbeskrivningen bör ses som det perfekta målet, men den kommer förmodligen inte att kunna följas även om vi skulle få flera veckor av högtryck och strålande sol.

Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Om vi helt plötsligt stöter på en flock valar kan dagsprogrammet genast ändras.

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiaktyp. Dessa ska transportera oss in till öde kuster, längs glaciärer och på valsafari. Fartyget är försett med en extern trappa (lejdare) varifrån vi kan kliva i gummibåtarna, som är försedda med en kraftig motor. Fartyget seglar så nära sevärdheter som möjligt och även glaciärer, fågelfjäll och därefter stiger vi ombord på gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt mellan valar, sälar, isberg eller fågelöar. 

Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även uppleva ett ganska kallt och vått klimat. Alla som vill kan stanna på fartyget som är utrustat med ett litet bibliotek. När vi använder ordet expedition bör det tas bokstavligt. Resorna är expeditioner vilket innebär att vi inte kan förutse aktuell resas alla steg in i minsta detalj. Ovanstående dag-för-dag-beskrivning är en grov skiss eller önsketänkande, som med största sannolikhet kommer att ändras.

Resan omfattas av Albatros resevillkor som vi förutsätter att deltagarna har tagit del av. 

”Rutten kan ändras beroende på väder och vind, som kan skifta ganska snabbt i de här trakterna, och därför planeras den här kryssningen så att man kan snabbt kan lägga om planerna. Isens tjocklek och djurlivet påverkar också var vi kan gå i land. Men naturen är också vår medspelare när vi bara är inställda på det. Därför planeras resan i så stor mån som möjligt med ”lös kant”, vilket innebär att våra resenärer därför bör vara inställda på ev. avvikelser i den planerade rutten.”
-Søren Rasmussen, Albatros grundare

Vem kan delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Fartyget är tyvärr inte anpassat efter personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen. Samtliga gäster på expeditionskryssningar ombeds därför fylla i en hälsodeklaration vid denna länk senast en månad före avresa: https://albatros-expeditions.com/participant-declaration-and-contact-information

Pass och passinformation till Albatros Travel

På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget överlämnas pass eller annan giltig legitimation och förvaras fram till kryssningens slut. 

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Anslutning med inrikesflyg

Det går tyvärr inte att beställa anslutning med inrikesflyg i Sverige.

Viktiga regler vid landstigningar och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen. Det innebär att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat än dina minnen från naturen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner.

Allmänna säkerhetsregler

 1. Informera reseledaren om du önskar gå på egen hand i land.
 2. Gå inte in i ett hur/en byggnad, utan att du uttryckligen blivit inbjuden.
 3. Gå inte ensam i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen, och kom ihåg att vädret snabbt kan ändras och därmed försämra sikten.
 4. Håll (säkerhets)-avstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
 5. Håll ett öga på tiden och kom ihåg när fartyget ger sig i väg igen. Försäkra dig om att din klocka visar samma tid som fartygets.
 6. Notera alltid på mönstringstavlan när du lämnar fartyget och när du kommer ombord igen.

Goda råd till packlistan

En kryssning på Nordatlanten på våren kräver en varierande klädsel. På land i Island kan temperaturen uppnå 15 grader men ute på Nordatlanten och på Svalbard kan den lätt sjunka till runt 5 grader, trots att solen skiner dygnet runt. Då krävs det varma och vattentäta kläder, mössa och vantar.

Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor är att rekommendera. Långkalsonger samt tunna regnbyxor till Zodiakbåtarna är också bra att ha med sig. 

Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten och perfekta för promenader i städerna. Ombord på Ocean Albatros finns ett stort urval av gummistövlar för utlåning. De är praktiska att ha vid landstigningarna från gummibåtarna (se nedan). På den här kryssningen är det ingen klädkod ombord. Praktiska reskläder är därför det enda som behövs, även under mer festliga kvällar som vi givetvis anordnar.

Ta gärna med en kikare (se mera nedanför). Handdukar behöver ej medtas.

Sjösjukemedel

Trots att vi rör oss inomskärs kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter är ett alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan ha en lugnande effekt.

Fartygets besättning

Förutom Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som alla arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, sviterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi vill göra dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är normal praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Detta innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt äger vanligtvis rum antingen på förmiddagen eller eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Man kommer oftast hem så det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar typiskt 2–4 timmar.

En heldagsutflykt varar ca. 5–9 timmar och sträcker sig vanligtvis över en huvudmåltid som dock inte alltid är inkluderad. Detta anges dock alltid i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Att vara med på expeditionskryssning

En expeditionskryssning är något helt speciellt. Vi rör oss i områden där flera faktorer som vind och väder kan påverka turen. Några gånger håller vädret oss tillbaka och tjock dimma kan göra att vi kommer fram senare än beräknat – säkerhet framför allt. Andra gånger kan en vänlig ström föra oss snabbare mot målet.
Ibland stannar vi till för att njuta av synen av en lekande val, eller en isbjörn jaga på ett isflak, eller så stannar vi lite längre i en liten grönländsk bosättning för att närvara vid en stadsfest eller en säl som dragits i land.

Därför är tidsangivelserna i programmet vägledande och man får räkna med att de kan flyttas åt ena eller andra hållet eller att ordningen på ankomsttiderna måste ändras. Det är dock alltid vår avsikt att hålla fast vid programmet så mycket som möjligt. Men när du åker på en expeditionskryssning måste du vara beredd på lite av varje. Vi är dock övertygade om att stora upplevelser väntar.

En hjälpande hand

På denna kryssning rör vi oss ibland på öppet hav och vi kan inte undvika viss sjögång. Se därför till att hela tiden ta stöd av de räcken och handtag som finns längs alla korridorer och väggar på fartyget. Vid ombordstigning i en Zodiakbåt är det viktigt att hela tiden ha en hand fri så att man med ett så kallat sjömansgrepp snabbt kan ledas säkert på plats av en av sjömännen. 

Båda dessa regler gås igenom noggrant vid det först informationsmötet ombord.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor